Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Leuk dinopark in Portugal: Dino Parque Lourinhã
dinopark portugal dino parque lourinha

Leuk dinopark in Portugal: Dino Parque Lourinhã

Zijn jouw kinderen ook dol op dino’s en alles wat er bij hoort? Weten ze feilloos alle verschillende namen van die prehistorische monsters op te dreunen, inclusief wanneer ze leefden, hoe groot ze waren en wat ze het liefst aten?  Willen ze zelfs het liefst een dino verjaardag’s feestje? Blogger Esmeralda heeft een kleuter die graag een dino in het echt wil zien en wat doe je dan? Juist, op zoek naar een leuk Dinopark in Portugal!

dinopark portugal dino parque lourinha

Dinopark in Portugal: Dino Parque Lourinhã

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik weet bar weinig over dinosaurussen. Dat ze groot waren en dat ze uitgestorven zijn kan ik je nog wel vertellen, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Dat laatste vind ik overigens ook helemaal niet erg, sinds ik jaren geleden de film Jurassic  Park in de bioscoop zag.

Cas daarentegen vindt dinosaurussen (of zoals hij zelf zegt: dino’s) reuze interessant en hij zou het liefst er eentje in het echt zien. Ik krijg hem maar moeilijk uitgelegd dat dat dus niet gaat, aan een kleuter uitleggen wat uitgestorven betekent blijkt nog niet zo makkelijk. Hij is er dan ook van overtuigd dat er ergens op de wereld een dierentuin is waar dino’s wonen. Ik laat hem voorlopig maar in die waan, maar toen ik onlangs het gloednieuwe Dino Parque Lourinhã in het centrum van Portugal mocht bezoeken wist ik het: hier moet je heen als je een dinogek in huis hebt!

dinopark portugal dino parque lourinha
dinopark portugal dino parque lourinha

Dino Parque Lourinhã: de geschiedenis

Het Dino Parque in Lourinhã opende in februari 2017 haar deuren voor bezoekers. Vijf jaar daarvoor lagen de eerste plannen op de tekentafel en werd er naar een locatie gezocht in Portugal door de eigenaren van het Dinosaurierpark in het Duitse Münchehagen. Het is een leerzaam en leuk park geworden en in de eerste maanden na de opening liep het al storm met jonge en oude dinofans.

De locatie voor het Dino Parque Lourinhã is niet toevallig gekozen. Lourinhã ligt namelijk in een van de regio’s van Portugal waar het meeste fossielen uit de Jura periode gevonden worden. De regio staat zelfs in de top twintig van beste gebieden om fossielen van 150 miljoen jaar oud te vinden! De vallei waarin Lourinhã lag, vormde een perfect leefgebied voor dinosaurussen. En door de grondsoort die er te vinden is, zijn de fossielen uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Veel soorten leefden waarschijnlijk alleen hier en zijn dan ook naar de regio vernoemd. In 1993 werden de fossiele resten van een dinosaurusnest met meer dan 100 eieren gevonden op een strand dichtbij Lourinhã en sindsdien wordt het plaatsje ook wel de “Dino hoofdstad van de wereld” genoemd. Een prima plek dus voor een Dino Parque!

Meer tips in deze regio lees je o.a. in het blog van voormijnkleintje van Porto naar Lissabon en in ons blog over Obidos.

Het museum van Dino Parque Lourinhã

Veel van die fossielen en overblijfselen zijn te bekijken in het overdekte museumgedeelte van het park, waar je bij binnenkomst doorheen loopt. Als je binnenkomt vallen hier ook meteen de skeletten op die er tentoongesteld staan. Ook is daar een laboratorium waar je door de ramen naar binnen gluurt om te zien hoe opgegraven fossielen onderzocht worden.

dinopark portugal dino parque lourinha
dinopark portugal dino parque lourinha

De wandelroute van Dino Parque Lourinhã met kinderen

Op ruim 10 hectare grond zijn vier verschillende gebieden aangelegd, die zijn ingedeeld naar belangrijke prehistorische tijdperken: het eind van het Paleoceen, Trias, Jura en het Krijt tijdperk. Door de gebieden lopen wandelpaden die allemaal op hetzelfde, centrale punt beginnen en eindigen. Op je wandeling door het gebied kom je de dinosaurussen en andere dieren tegen die in dat tijdperk leefden.

In totaal zijn er meer dan 120 schaalmodellen van dinosaurussen en andere prehistorische dieren te zien in het park. Op (voor zover dat door wetenschappers na te gaan is) ware grootte wel te verstaan! Dat betekent dat je soms tussen de struiken een nest ziet met eieren en piepkleine dino’s die eigenlijk best schattig zijn. Maar het houdt ook in dat je soms op een monster van een meter of tien hoog stuit, waardoor sommige scenes uit Jurassic Park mij opeens weer akelig helder voor de geest stonden.

De wandelroutes zijn allemaal goed te lopen met kleine kinderen en het park is zeer toegankelijk met een buggy of kinderwagen. Onderweg kom je gidsen (in Jurassic Park ranger outfit) van het park tegen die je meer kunnen vertellen over sommige van de dino’s. De uitleg is in het Portugees en het Engels, dus voor de kleinsten moet je het wel even vertalen.

dinopark portugal dino parque lourinha
dinopark portugal dino parque lourinha

Zelf op ontdekkingstocht in Dino Parque Lourinhã met kinderen

Naar Portugal met kinderen? Kleine onderzoekers kunnen hier echt hun hart ophalen. Het thema van het park is namelijk Edutainment en dat wil zeggen dat leren en plezier op een leuke manier bij elkaar komen. Naast de vier dinosaursroutes, is er veel aandacht voor zelf spelen en ontdekken.

dinopark portugal dino parque lourinha

Zo is er een grote zandbak waar kinderen zelf het skelet van een dinosaurus opgraven met schepjes en handvegers of met een zeef fossielen zoeken. In het activiteitencentrum hak je een fossiel uit een steen en maak je van klei je eigen dino. Leuk om te zien hoe een klein meisje daar fanatiek haar mini-dino uit de steen haalde en meteen haar vader de les las omdat hij er de verkeerde naam bij noemde. Bij alle activiteiten is begeleiding aanwezig en er staat voldoende materiaal klaar, ook bijvoorbeeld schorten om niet te vies te worden. Voor sommige van de activiteiten, waarbij een souvenir mee naar huis genomen mag worden, moet wel een klein bedrag bijbetaald worden.

dinopark portugal dino parque lourinha
dinopark portugal dino parque lourinha

Dino Parque Lourinhã met kinderen praktisch

Toen ik in het park was, was het een nationale vrije dag in Portugal en het was dan ook erg druk. De directeur vertelde ons dat ze eigenlijk een beetje overvallen waren door het succes van het dinopark in Portugal sinds de opening en dat het vooral in de weekenden erg druk is. Bezoek dit park dus door de week als het even kan!

Vooraf je tickets online boeken doe je via de website en is aan te raden. Kinderen jonger dan 4 jaar mogen gratis naar binnen. Van 4 tot en met 12 jaar betaal je € 9,50 en een kaartje voor een volwassene kost € 12,50. Er zijn ook familietickets beschikbaar die korting geven, kijk vooraf even wat voor jouw gezin het goedkoopste is!

Het Dino Parque Lourinhã is iedere dag van het jaar open vanaf 10 uur ’s morgens. De sluitingstijd verschilt per seizoen, even checken dus bij binnenkomst! Je bereikt het Dino Parque Lourinhã met kinderen het gemakkelijkst per auto en rondom het park is voldoende parkeergelegenheid.

Bij het activiteitencentrum naast de ingang is een restaurant waar je kunt lunchen met een broodje of frietjes met een snack. Door het hele park zijn ook picknicktafels en –bankjes en je mag zelf je eigen eten meenemen. Er is ook een kiosk voor een drankje of een ijsje.

dinopark portugal dino parque lourinha
dinopark portugal dino parque lourinha

Dino Parque Lourinhã met kinderen: een must voor kleine dinofans!

Ondanks dat ik zelf misschien bijna een beetje dinofobie heb en zeker geen expert ben, vond ik het Dino Parque Lourinhã echt de moeite waard. Je kunt zien dat er goed is nagedacht over hoe alles is ingericht en eruit ziet. Het leukste vond ik het interactieve gedeelte, waar kinderen zelf echt wat leren en aan de slag mogen. Ik zag hier echt alleen maar hele blije en enthousiaste kids!

Een bezoekje aan het Dino Parque met kinderen is dus zeker aan te raden. Voor de kinderen leuk en leerzaam en voor bange mama’s is oog in oog staan met een gigantische Tyrannosaurus Rex misschien wel de beste manier om je jeugdtrauma te overwinnen!

Gezinopreis.nl bezocht het Dino Parque in samenwerking met het Centro da Portugal Tourism Board en visitportugal waar je nog meer tips kunt vinden over Portugal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top