Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Een onvergetelijk dag, zeehonden en dolfijnen spotten in Bretagne

Een onvergetelijk dag, zeehonden en dolfijnen spotten in Bretagne

De dolfijnen dartelen om de boot. Speels springt er één in de lucht. “klik, klik, klik” doen onze camera’s. Meestal zijn we net te laat en dan is het wachten waar de Bretonse dolfijnen weer opduiken. Ze lijken met ons te spelen. Snel onder onze boot door zwemmen en dan aan de andere kant weer opduiken. Ze hebben er net zoveel plezier in als wij. “Bravo Cyrano” klapt Christel. Ze kent de meeste dolfijnen hier bij naam en samen met haar man Lucky is ze dagelijks te vinden op het water. Wat een onvergetelijke dag in Bretagne.

dolfijnen bretagne

Natuurpark Marin d’Iroise

De dag begon heel anders, de lucht is grauw en heeft bijna dezelfde kleur als de zee. Op advies hebben we allemaal warme kleding aangetrokken en aangekomen in Le Conquet zoeken we een plekje op de powerboat. We varen in een heel rustig tempo weg wat Christel en haar man Lucky de kans geeft om wat te vertellen over de omgeving waarin we ons bevinden.

Het natuurpark Marin d’Iroise is relatief jong en bestaat sinds 2007. Een groot deel van het park bestaat uit zee. Een zee die erg gevaarlijk is. Hier komen verschillende zeestromingen uit de Atlantische Oceaan en het Kanaal bij elkaar. De zee is erg woelig en er door de constante beweging warmt de zee hier nauwelijks op maar blijft koud. Dat zorgt weer voor een bijzonder natuurfenomeen: wanneer de opwarmende lucht en de koude zee botsen ontstaat er een dichte mist. De zee is en was dan ook berucht bij schippers. Maar de koude zee is ook zeer rijk aan algen en dat trekt weer veel vissen en grotere zeezoogdieren aan, zoals dolfijnen en zeehonden.

Het eerste stukje varen we langs de kust en komen meteen langs twee vuurtoren. In dit deel van Bretagne zijn er enorm veel vuurtorens om de scheepvaart te helpen. Sommige zijn zelfs midden in de zee gebouwd. Die torens op de zee heetten ‘de hel’, die op een eiland ‘het vagevuur’ en was je vuurtorenwachter aan de kust dan belandde je in het ‘het paradijs’.

Natuurpark Marin d’Iroise
Natuurpark Marin d’Iroise

Dolfijnen Bretagne

“Pay attention, this is the areas where the dolphins live”. Iedereen op de boot gaat direct rechtop zitten. We varen al een tijdje over de zee maar minderen nu vaart. We speuren de mistige horizon af en dan na een periode die veel te lang voelt, zien we een puntje van een rugvin. Eén dolfijn, twee dolfijnen, een heleboel dolfijnen maar verder gebeurt er niks. Chrystel denkt dat de dolfijnen slapen we moeten op afstand blijven om ze niet wakker te maken. Wilde dolfijnen wisselen jagen, spelen en slapen met elkaar af. Slapen doen ze maar met een hersenhelft tegelijk, terwijl ze een beetje ronddobberen zorgt de andere hersenhelft ervoor dat ze niet vergeten adem te halen en dat één oog uitkijkt voor gevaar.

dolfijnen bretagne

Ik voel een lichte teleurstelling. Ik spreek mijzelf vermanend toe. Chrystel heeft groot gelijk: dolfijnen wakker maken zou echt niet diervriendelijk zijn. Bovendien zijn het wilde dieren en als me een ding duidelijk is geworden tijdens de korte tijd die we nu met Chrystel en Lucky doorbrengen is hoe belangrijk dieren welzijn voor ze is. Naast de excursies met toeristen zijn ze dan ook betrokken bij natuurbeschermingprojecten waarvoor ze de gezondheid van de dolfijnen in de gaten houden.  Dat is heel wat anders dan de dolfijnenexcursie die ik bijvoorbeeld maakte in Lovina, Bali, waar honderden bootjes achter de dolfijnen aanjagen. Hier kan ik alleen maar hopen dat de dolfijnen uit zichzelf wakker worden en zin hebben bij de boot te komen kijken.

We blijven rustig wat rond dobberen en dan opeens is er beweging in de groep dolfijnen. Diverse nieuwsgierige exemplaren komen richting de boot gezwommen. Eerst steken ze alleen hun hoofd boven water maar ze worden al snel steeds speelser. Alleen, twee aan twee, nu zijn ze daar, dan weer hier. “Zie je mij wel springen”. Wat een heerlijke beesten het plezier en de levenslust spat er vanaf.

dolfijnen bretagne
dolfijnen bretagne
dolfijnen bretagne

Zeehonden Bretagne

Ik zou er uren naar kunnen kijken maar na een tijdje laten we de dolfijnen achter. We zijn er nog helemaal hyper van maar al snel komen we bij de eilandjes waar bij eb de zeehonden zich ophouden. Dit is één van de weinig plekken in Europa waar zeehonden en dolfijnen bij elkaar wonen.

Deze wilde zeehonden zijn een stuk schuwer dan de dolfijnen. Als ze schrikken, verdwijnen ze direct in het water en ze observeren ons dan ook het liefst vanaf een afstandje. Een enkel exemplaar besluit een kijkje te komen nemen. Een grappig kopje dat opeens boven water duikt en dan ook net zo snel weer verdwenen is.

zeehonden frankrijk bretagne
zeehonden frankrijk bretagne
zeehonden frankrijk bretagne

Het eiland Molène

We leggen aan bij het eiland Molène, één van de diverse eilanden in het natuurpark Marin d’Iroise. Het eiland is nog geen kilometer breed en heeft een vaste populatie van ongeveer honderd inwoners. Van het varen zijn we hongerig geworden en gelukkig zijn er op het eiland Molène wel enkele restaurantjes zoals crêperie Le vent des îles.  Ik kies voor een crêpe met gezouten karamel, een Bretonse traditie.

ile eiland Molène bretagne
ile eiland Molène bretagne
ile eiland Molène bretagne

Na de lunch hebben we nog even tijd voor een korte wandeling over het eiland Molène en er breekt zowaar een zonnetje door. Voor zo’n klein eiland is er veel afwisseling langs de kunst. Van zandstrandjes waar de kleurige visserbootjes liggen te dobberen tot een rotsachtige stuk kust waar krabbetjes spelen in de waterpoelen die zijn blijven staan. Ik snuif de geur op van zee, gras en de wilde bloemen die overal bloeien.

Wat een heerlijke dag! Echt een aanrader om te doen tijdens een vakantie in Bretagne met kinderen.

Het eiland Molène
ile eiland Molène bretagne

Overnachten op Ile de Molène

In plaats van de boot nog dezelfde dag weer terug te nemen kan je er ook voor kiezen om te overnachten op het eiland Molène. De meeste huisjes en kamer worden verhuurd via Airbnb.

ile molene bretagne

Praktische tips voor een dolfijnen excursie in Bretagne

Ik maakte deze boottocht met Archipel Excursions (website in het Frans) en we vertrokken vanaf La Conquet in het westen van Bretagne, Frankrijk. Je kunt ook vertrekken vanaf Saint-Guénolé. Ze hebben ook engelsprekende gidsen. Van april tot en met oktober zijn er twee of drie mogelijkheden per dag. Op de boot is plek voor maximaal 12 personen dus zeker in het hoogseizoen zou ik je adviseren te reserveren. Gezinnen, ook met jonge kinderen zijn van harte welkom en hiervoor hebben ze kinderreddingsvesten.

Er zijn meerdere excursie mogelijkheden afhankelijk van het tijdstip waarop je vertrekt. Wij vertrokken in de ochtend, met deze tour kom je rond lunchtijd op Ile de Molène aan en daar  heb je dan nog een paar uurtjes vrije tijd hebt voor de boot weer terug gaat. Kortere tours gaan alleen maar naar de dolfijnen en dan weer terug. Ik zou er zelf voor kiezen om ook het eiland Molène te bezoeken en er echt een mooie dagexcursie van te maken. De auto kan je gratis parkeren in de haven van La Conquet.

dolfijnen bretagne

Kleed jezelf en je kinderen echt goed warm aan. Het water in dit deel van Bretagne is erg koud omdat hier meerdere zeestromingen bij elkaar komen. Het is bovendien een open boot met veel snelheid. Als het zonnetje schijnt voelt het heel raar om een lange broek, fleece trui en winddichte jas aan te doen maar dat heb je wel nodig op het water.

Gezin op Reis bezocht dit deel van Bretagne in samenwerking met Tourisme Bretagne en Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven

1 gedachte over “Een onvergetelijk dag, zeehonden en dolfijnen spotten in Bretagne”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top