Het eiland Ouessant voor de kust van Bretagne is een bijzondere bestemming. Ouessant lijkt zo weggelopen uit de Chronicles of Narnia. Een eiland omgeven door zulke dichte mist dat zelfs de vele vuurtorens met hele krachtige lampen er niet doorheen breken. Maar eenmaal op het eiland aangekomen schijnt de zon en en verandert het zicht op de zee in een muur van wit. Het eiland voelt daardoor nog meer als het einde van de wereld. Ben je op zoek naar rust, een authentiek eiland en wil je fijn wandelen en fietsen dan is dit de bestemming die je zoekt.
Naar het eiland Ouessant via de hel
Doordat in dit deel van Bretagne diverse zeestromingen bij elkaar komen is de zee zo wild en snel dat het geen tijd heeft om op te warmen. Wanneer de koude zee botst met de opwarmende lucht (of andersom) ontstaat een dikke laag mist. Een fenomeen dat zich vooral in de lente en herfst voordoet. Zelfs wanneer je de meteorologische uitleg weet blijft het onwerkelijk om te ervaren.
We racen over de zee en zien niks. Diezelfde ochtend genoot ik enorm van de ontmoeting met dolfijnen en een wandeling over het zonnige eiland Île Molène. Het is het enige andere eiland in deze archipel waar ook een dorpje is. Zodra we de zee opgingen was de zon weg en was er niks anders dan dichte mist en het gebrul van de motoren. Opeens remt de boot knetterhard en voor ons doemt een vuurtoren op.
Welkom in de hel; dit was de naam die de vuurtorenwachters gaven aan deze en andere torens in de zee. Een vuurtoren op een eilandje was het vagevuur en had je het geluk op het vasteland terecht te komen dan belandde je in de hemel. Een vuurtoren midden in de zee, meer is het ook echt niet. Tijdens stormen kwamen de golfen tot de top van de toren. Tegenwoordig werken ze automatisch, maar vroeger kon je hier alleen of met zijn tweeën weken vast zitten als de zee te ruig was voor aflossing. Sommige torenwachters konden het niet aan en maakten zelf een einde aan hun leven.
Bezienswaardigheden Ouessant eiland
“Over een paar meter wordt het beter,” en Odine, onze gids op het eiland, maak een handgebaar dat we vooral verder moeten komen. Inderdaad; zodra we de kust achter ons laten trekt het open en op het eiland schijnt de zon. Als er iemand veel weet van dit eiland dan is zij het. Op het eiland zijn vier vissersmannen en een vissersvrouw. De vis moet natuurlijk ook nog verkocht worden, maar daarnaast werkt ze als gids en brengt ze graag haar liefde voor de natuur en dit eiland aan ons over.
Hoofdstad Lampaul
Onze eerste stop is Lampaul, de hoofdstad van het eiland. Hoewel dat misschien heel wat groter klinkt dan het daadwerkelijk is. Het is gewoon het grootste van de kleine dorpjes op het eiland Ouessant en de plek waar je wat restaurantjes, souvenirwinkeltjes, de kapper en de supermarkt kunt vinden.
Er is in Lampaul ook een enorme kerk. Een kerk die zo groot is dat alle vaste bewoners van het eiland Ouessant er in passen. Gebouwd in de tijden dat er nog heel wat meer mensen op Ouessant woonden dan nu. De mannen in de tijd werkten in de scheepvaart en kwamen één keer in de zoveel jaar thuis, of als je pech had nooit meer. De vrouwen verbouwden wat ze nodig hadden om voor zichzelf en hun kinderen te zorgen. Ze hielden schapen — de zogenaamde zwarte Ouessantschapen — welke je ook nu nog tegen kunt komen op het eiland.
Tegenwoordig wonen er net zoveel mannen als vrouwen op het eiland. In de winter minder dan vierhonderd, maar in de zomer ligt de vaste populatie onder de duizend. Het zijn vooral gepensioneerden die hier een tweede huis hebben. Die hier komen voor de rust en om te wandelen en te fietsen. Net als de toeristen die Ouessant steeds meer ontdekken en verantwoordelijk zijn voor 95% van de werkgelegenheid op het eiland. Dit klinkt misschien als vrij veel, maar we hebben het over minder dan 100.000 toeristen per jaar op een eiland van 15 km² waarvan een groot deel alleen maar voor een dagje komt. De drukste periode van het jaar buiten de zomervakantie om is oktober, omdat er dan hier heel veel bijzondere en zeldzame vogels te zien zijn.
Vuurtorens en musea op Ouessant
Op het eiland Ouessant staan meerdere vuurtorens. Aan Pointe de Pern is de vuurtoren Créac’h en het bijbehorende gebouw nu omgetoverd tot het Musée des Phares et des Balises. Een museum over vuurtorens.
Odine neemt ons mee voor een excursie in een van de andere vuurtorens, genaamd de Stiff, rond zonsondergang. Het aardige aan deze toren is dat we ook nog de diverse woonvertrekken kunnen zien van de voormalige vuurtorenwachter. Deze excursie is te boeken via het toerismekantoor in Lampaul.
Fietsen en wandelen op Ouessant
Vroeger was er wel landbouw op Ouessant maar nu niet meer. Buiten de paar dorpjes om is het eiland al tientallen jaren grotendeels overgelaten aan de natuur. Eerst gebeurde dit onbewust, maar inmiddels zijn grote delen van het eiland beschermd. Je kunt op Ouessant dan ook heel fijn wandelen en fietsen. Ik was vooral verrast door de veelzijdigheid van het eiland. Het eiland heeft de vorm van een krab en tijdens mijn fietstocht over een van de scharen zag ik een golvend landschap vol bloemen. Met af en toe nog wat resten van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en loopgraven die nu ingenomen zijn door konijnen. Met uitzicht op de vuurtoren van La Jument in de zee.
Een enorm contrast met mijn wandeling door de natuur op de andere ‘klauw’. Hier bevinden zich enorme rotsblokken en bergen witte stenen die de zee hier ooit heeft gedeponeerd. Het is een plek om te klimmen en te klauteren. De resten van een gebouw dat ooit een misthoorn bevatte staan verlaten in het landschap.
Vogels zingen en zijn op de rotsen makkelijker te spotten dan op de rest van het eiland. Ooit in de pre-historie vonden hier rituelen plaats met dieren- of misschien wel mensenbloed. De kanaaltjes zijn nog te zien in de rotsen, als je weet waar je moet zoeken. Het is geen wonder dat op een eiland zo bijzonder als deze, juist deze plek nog extra aantrekkingskracht had.
Zeewier, zeilen en duiken
Wil je toch nog wat anders doen dan wandelen of fietsen dan zijn er nog enkele opties. Er is een duikschool op Ouessant en het duiken moet hier vast fantastisch zijn, met al die scheepswrakken en een rijk dierenleven. Wel koud en met de stromingen alleen voor ervaren duikers. De website is alleen in het Frans en de duikschool is niet aangesloten bij Padi of Dan.
Ouessant is een van de weinige plekken in Frankrijk waar zeilboten gratis mogen liggen. Maar verwacht geen jachthaven. Er is wel een zeilschooltje waar kinderen een week op zeilles kunnen gaan (in het Frans).
Via het toerismekantoor zijn verschillende excursies te boeken die af en toe worden georganiseerd, zoals een zeewierexcursie. Rondom het eiland Ouessant groeien maar liefst tien soorten eetbaar zeewier. In de zee hier wordt een zeldzaam wier verbouwd wat gebruikt wordt voor make-up en medicijnen, maar de rest groeit gewoon in het wild. Vrij om geplukt te worden door wie ’t wil. Odine leert ons over de verschillende types en bereidingsmogelijkheden.
Ouessant met kinderen
Wil je een een bezoek brengen aan Ouessant met kinderen dan moet je je wel realiseren dat er geen speciale kinderattracties zijn. Er zijn wel enkele stranden, maar die zijn vaak bedenkt met zeewier en vanwege de koude en ruige zee is dit niet de beste plek in Bretagne om te zwemmen. Tip, lees ook ons blog over de mooiste stranden van Normandië.
Een week zou voor mij persoonlijk te lang zijn met mijn gezin, maar een paar dagen in de rust en de natuur lijkt mij heerlijk. Dan natuurlijk te combineren met het vaste land van Bretagne met kinderen. Er zijn kinderfietsjes en fietsjes met aanhangwagen te huur. De wandelroutes zijn ook goed te doen met kinderen. Een berg stenen wordt vanzelf een speeltuin. Je kunt ook een gids inhuren voor een kindvriendelijke wandeling die je zal helpen dierenfiguren, zoals ‘de haai’ en ‘de schildpad’, te ontdekken in de steden.
Hotels op Ouessant
Op Ouessant zijn een aantal kleinschalige hotels. Die zijn niet te boeken via de bekende boekingsmachines, maar wel rechtstreeks bij de accommodatie. Ik sliep in Ti Jan Ar c’hafe: een B&B met vier kamers op loopafstand van Lampaul. Ze hebben hier ook kamers voor drie personen.
Het meest luxe hotel op Ouessant is La Duchesse Anne met een moderne glazen uitbouw en uitzicht op zee. Er zit ook een restaurant in het hotel en hier kan je een gerecht bestellen dat typisch is voor Ouessant. Dit is een stoofpot gekookt vanuit een gat in de grond met als brandbaar materiaal de mossen van het eiland. Wel 24 uur van tevoren bestellen!
Ook via Airbnb worden veel accommodaties aangeboden op Ouessant. Als vakantiehuis of als kamer in een B&B. Je kunt er ook voor kiezen het eiland te bezoeken als onderdeel van een langere vakantie in Bretagne.
Ouessant praktische tips
Ouessant is bereikbaar met reguliere passagiersferry’s vanaf Le Conquet, Brest, Camaret en Lanildut. Bij aankomst op Ouessant staan er taxibusjes klaar die je naar het stadje Lampaul brengen.
In Lampaul zijn er twee fietsverhuurders. De ene heeft ook elektrische fietsen. Ik vond dat niet nodig hoewel er wel enkele steilere heuvels zijn op het eiland, maar een mountainbike is wel fijn als je ook van de fietspaden af wilt. Ze verhuren ook kinderfietsjes. De andere verhuurder heeft ook aanhangkarretjes voor achter de fiets. Dat zou ik zeker met kinderen jonger dan zes wel aanraden. De heuveltjes zijn voor jonge kinderen toch wel wat te steil. Een andere optie is om een eilandtour te boeken met een van de drie taxi-maatschappijen op het eiland. Ook deze vertrekken vanaf Lampaul.
Gezin op Reis bezocht dit deel van Bretagne in samenwerking met Tourisme Bretagne en Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.