Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Camera’s klaar? Dit is Wissembourg, Frankrijk

Camera’s klaar? Dit is Wissembourg, Frankrijk

Als je gelukt hebt, is Wissembourg je eerste bestemming en als je pech hebt zoals wij, dan is Wissembourg een passend afscheid van je vakantie in de Elzas.

Gelegen bovenin Frankrijk, 1 km van de grens met Duitsland en in het Parc Vosges du Nord is het een uitnodigende bestemming. Een stadje dat ontstaan is rondom een voormalige abdij uit de 7e eeuw. Een heleboel charme bij elkaar gepakt. Het is een stadje dat erom vraagt te voet verkend te worden, al is er ook een treintje voor wie slecht te been of moe is.

Wissembourg

Een wandeling door Wissembourg

Camera klaar en batterijen opgeladen (lees ook onze tips voor fijne kinderccamera’s): Wissembourg vraagt erom op gefotografeerd te worden. De bekendste fotospot is een klein bruggetje over het kanaal dat door het stadje loopt en vanaf waar je uitzicht hebt op de kathedraal. Ondanks dat we niet de strakblauwe lucht kregen waar we op gehoopt hadden, vraagt dit beeld toch om meer.

Wissembourg

Pattisseries

Onze knorrende magen overstemden ons verlangen om op verkenning te gaan. Dit stadje lijkt een onevenredig aantal pattiseries te hebben die heerlijke chocolade en knapperige macarones verkopen en ook aan restaurants is geen gebrek. Wij kwamen terecht bij restaurant La Mirabelle dat op de binnenplaats een speeltuintje heeft en deze foto-opportunity die je natuurlijk niet mag missen.

Wissembourg
Wissembourg

Stadhuis Wissembourg

Oorspronkelijk was Wissembourg omgeven door stadsmuren en enkele van de torens en poorten zijn nog steeds te zien. Nu vormt de stadswal een groene ring rondom het centrum waar je kunt wandelen en picknicken en waar zich ook een speeltuin bevindt. Wij kiezen er echter voor door het midden van het stadje te lopen. Hier stuiten we al snel op het stadshuis dat opgetrokken is uit rood zandsteen en in 1740 gebouwd werd nadat de oude afbrandde. Binnenin het stadhuis zit ook het tourism office van Wissembourg.

Wissembourg

Het is maar een heel klein stukje lopen maar wanneer je goed omhoog en opzij kijkt, is er van alles te zien. Verschillende hele oude huizen met beschilderde gevels, grapjassen die een beer aan een strop uit het raam hebben hangen en meer lieftallige beelden langs het kanaal.

Wissembourg

Onze dochter kijkt niet rond, ze gaat op haar gehoor af. Er is een klein festival aan de gang, aan lange tafels wordt bier gedronken en er wordt gedanst. Nou ja, door één ouder echtpaar dat walst ervandoor en door onze peuter die compleet in haar eigen wereld een performance geeft.

Wissembourg

Maison du Sel

Een van de bekendste huizen in Wissembourg is de “Maison du Sel” vanwege het bijzondere aflopende dak. Gelegen op een kruising met twee pleinen, het ene gezellige pleintje was tijdens ons bezoek ook helemaal overgenomen door biertenten en biertafels. Aan de andere kant voor de kathedraal en langs het kanaal nog een pleintje waar de fontein verkoeling biedt op warme dagen.

Wissembourg
Wissembourg

St John’s kerk

Voordat we bij de kathedraal komen, loop ik eerst even bij de andere kerk binnen: de kleine protestantse St John’s kerk. Terwijl ik op zoek ben naar een plek om vanaf de hoge gelegen stadswal een mooie overzichtsfoto te maken (niet gelukt) lopen man en dochterlief alvast naar de abdijkerk.

kerk wissembourg

Abdijkerk Sint Pierre en Paul

Bij toeval pak ik een verkeerde ingang en sta opeens in een klein ondergronds kamertje waar wat kunst hangt. Even verderop is wel de goede ingang van de abdijkerk Sint Pierre en Paul. De kerk was, zoals de naam al zegt, ooit onderdeel van de abdij en is een mix van verschillende bouwstijlen. Het oudste deel komt uit de 11e eeuw.

wissembourg
wissembourg

Na een kijkje in de kerk is het helaas voor ons al weer tijd om fotogeniek Wissembourg te verlaten. We stoppen nog even bij de muziek en maken nog een laatste dansje, een laatste blik om de typische Elzas huisjes en dat is dat..

abdijkerk Sint Pierre en Paul

Hotel in Wissembourg

Heb je meer tijd in Wissembourg dan wij en wil je hier blijven overnachten? Natuurlijk heeft dit toeristische stadje een aantal prima hotels. De beste opties zijn echter kleinschalig en zitten daarom snel vol. Bijvoorbeeld Historisches Gästehaus Au Faucon met een familiekamer en een paar tweepersoonskamers in een historisch pand.

Een andere mooi en goed beoordeelde kleinschalige optie in het centrum met een wat modernere inrichting is Hostellerie au Cygne.

abdijkerk Sint Pierre en Paul

Lees ook onze andere blogs over een vakantie in de Noordelijke Vogezen. Bezoek bijvoorbeeld ook Obersteinbach of het kasteel van Fleckenstein.

Over de auteur

3 gedachten over “Camera’s klaar? Dit is Wissembourg, Frankrijk”

  1. Wat een fotogeniek stadje zeg! Ik ‘herken’ de populaire foto inderdaad wel, zo heeft elke bestemming er wel eentje. Maar gaaf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top