Home / categorie / Wat te doen in Eternach, de oudste stad van Luxemburg

Wat te doen in Eternach, de oudste stad van Luxemburg

Echternach, gelegen ten oosten van Luxemburg stad vlakbij de grens met Duitsland, is de oudste stad van Luxemburg. De Romeinen en de middeleeuwse bewoners hebben allemaal een stempel gedrukt op de hedendaagse stad. Hoewel Eternach vooral bekend is om zijn oude abdij, waren wij als gezin vooral enthousiast over het relaxte meer en de combinatie van een leuk stadje in een groene omgeving.

Eternach

Eternach is maar een klein plaatsje, er wonen net wat meer dan vijfduizend mensen. Het centrum verken je dan ook prima te voet. Er is nog een klein stukje stadsmuur te zien en het centrum heeft een historische uitstraling. Van het centrum naar het meer van Eternach is ook maar een minuut of twintig lopen.

Eternach ligt in het Mullerthal en je kunt rondom het stadje dan ook fantastisch wandelen. Lees vooral ons blog met wandelingen in Luxemburg voor inspiratie.

Eternach

Wat te doen in Eternach

Abijd en Abdijmuseum Eternach

De belangrijkste bezienswaardigheid van Eternach is de Abdij en het bijbehorende Abdijmuseum.

Abijd en Abdijmuseum Eternach

Het huidige Eternach bestaat dankzij de Abdij. Deze werd gesticht in 698 door Sint Willibrord, nu de patroonheilige van Luxemburg en ooit bisschop van Utrecht. Ondanks dat hier dus al eeuwen een abdij staat, is wat je nu ziet van een veel recentere datum. De abdij zelf is niet te bezoeken, maar wel de abdijkerk en het abdij museum.

Abijd en Abdijmuseum Eternach

In het museum van de Abdij van Echternach gaan is een uitgebreide tentoonstelling over kerk geschiedenis. Het museum is niet al te groot en wij vonden bijvoorbeeld de oude boeken met bladgoud en nog hand geschreven interessant om te zien.

Abijd en Abdijmuseum Eternach
Abijd en Abdijmuseum Eternach

Museum van de prehistorie

Het museum van de prehistorie is een klein en goedkoop museum. Leuk als je tijd over hebt en in de buurt bent. Het geeft je een inkijkje in de prehistorische geschiedenis van Luxemburg, welke op een duidelijk manier hier wordt tentoongesteld.

Museum van de prehistorie

Meer van Eternach

Het meer van Eternach is een kunstmatig meer aan de rand van de stad. Je mag er helaas niet zwemmen, maar kunt er wel suppen en kanovaren. Een wandeling rondom het meer is 3,5 kilometer. Dit is echt een recreatiegebied.

Leuk om naar toe te gaan wanneer je Eternach met kinderen bezoekt. Langs het meer zijn namelijk speeltuinen en trampolines te vinden. Ook is er een beach volleybal court. Zeker in de zomer is het gezellig druk met wandelaars, fietsers en spelende kinderen.

jeugdherberg Eternach
jeugdherberg Eternach
jeugdherberg Eternach

Villa Romaine (Romeinse villa)

Aan de rand van de stad naast het meer zijn de overblijfselen van een Romeinse villa te vinden. Dit was tweeduizend jaar geleden wellicht een paleis of gewoon een groot huis met maar liefst zeventig kamers. De fundamenten van deze eens zo grote villa werden pas in de jaren zeventig per ongeluk ontdekt toen het kunstmatige meer werd aangelegd.

Villa Romaine eternach
Villa Romaine eternach

Tegenwoordig kun je ronddwalen tussen de oude muren. Ook is er een tuin aangelegd met planten die de Romeinen waarschijnlijk ook al gebruikten als voeding of medicijn.

Villa Romaine eternach

In het bijbehorende museum zijn tentoonstellingen over het leven in het Romeinse rijk in dit deel van Europa. Interessant om een idee te krijgen hoe sommige kamers ingericht geweest kunnen zijn, wat ze toen aten en met welk speelgoed kinderen speelden.

Villa Romaine eternach
Villa Romaine eternach

Overnachten in Eternach

Hotels in Eternach

Voor zo’n klein stadje is er een ruime keuze van hotels in Eternach. Wil je iets bijzonders, kies dan bijvoorbeeld voor Prisma Hotel Burg Bollendorf waarbij je slaapt in een landhuis. Hoewel de (bad)kamers wel wat verouderd zijn.

Liever meer luxe? Hotel Bel Air Sport & Wellness in de natuur, met zwembad en wellness faciliteiten is dan een goede optie. Dit hotel in Eternach heeft ook familiekamers. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Jeugdherberg Echternach

Ook de jeugdherberg van Echternach ligt aan een meer. Wij sliepen hier en dit is met kinderen echt een fijne locatie. De kamers zijn prima en voor Luxemburgse begrippen heel betaalbaar.

De grote attractie in de jeugdherberg is de klimwand die aan het einde van de middag en in de avond open is. Je kunt hier onder begeleiding of op eigen gelegenheid klimmen. Ook is er een restaurant wat wel meer de uitstraling heeft van een bedrijfskantine en waar je aan een buffet kunt deelnemen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

jeugdherberg Eternach
jeugdherberg Eternach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top