Jeugdherbergen in Luxemburg, meer dan een slaapplek

0

Ga je voor de eerste keer overnachten in één van de jeugdherbergen in Luxemburg dan staat je een aangename verrassing te wachten. Een indoorspeeltuin, een klimwand en trampolinepark. Zomaar wat dingen die je waarschijnlijk niet direct associeert met een jeugdherberg.

De laatste keer dat ik zelf in een jeugdherberg, ook bekend als Youth Hostel van Hostelling International, verbleef was toen ik zelf nog een kind was. Mijn ouders vonden dat wel makkelijk onderweg naar een camping. Ik weet dat we ook een keer een nachtje sliepen in Luxemburg-Stad. Slaapzakken mee en met zijn allen op de kamer.  Daarna heb ik nog in genoeg individuele hostels geslapen maar wanneer ik nu naar een kindvriendelijk plekje op zoek ben dan denk ik niet direct aan een hostel.

De hostels in Luxemburg waren voor ons dan ook een eye-opener. Ze zijn met de tijd meegegaan en doen er ook alles aan om naast de individuele reiziger en de groepen het ook families naar de zin te maken. Ideaal voor een weekendje Luxemburg zoals wij deden, maar een nachtje als je op doorreis bent of juist voor een langere vakantie kan zeker ook.

Jeugdherbergen in Luxemburg

Jeugdherberg Lultzhausen

De jeugdherberg in Lultzhausen bestaat als sinds de jaren ’60 maar is uitgebreid gerenoveerd. Het voordeel van dit lange bestaan is de perfecte locatie. Het is de enige plek om te overnachten aan het Sûre-meer in het natuurpark. Er zijn hier zelfs geen campings.

Omdat dit meer verantwoordelijk is voor 70% van het drinkwater van Luxemburg is een deel niet toegankelijk en op het gedeelte dat dit wel is, gelden strenge regels. Als dagjestoerist is de enige mogelijkheid om het meer te verkennen de solar power boat of één van de kleine openbare zwemstrandjes. Als gast van de jeugdherberg mag je zelf of georganiseerd op pad met een kajak of kano.

De jeugdherberg mag geen kajaks verhuren aan dagjesmensen, en de andere zeilbootjes, SUP’s (Stand Up Paddle boards) en kajaks die je ziet, zijn van de privé zeilclub of van de openbare zeilclub en alleen voor wie daar lid is of op kamp is. Reden genoeg om te slapen bij de jeugdherberg Lultzhausen want kajakken op dit uitgestrekte meer is prachtig. Kinderen mogen ook mee maar pas wanneer ze kunnen zwemmen, hoewel we een ienie-mini rondje deden in het ondiepe gedeelte. Direct voor het pand ligt ook een fijn grasveld waarvandaan je kunt zwemmen en zonnen in het meer. Ook ligt hier een voetgangers- en fietsbrug naar de overkant. Ideaal als je een klein rondje wil fietsen. Net als de andere jeugdherbergen in Luxemburg kan je ook hier fietsen huren.

De kamers zijn ruim hoewel je aan de badkamer wel ziet dat het een wat ouder pand is. Alles was heel schoon wat het belangrijkste is. De eetruimte is groot en er is een klein hoekje om te zitten.

Jeugdherberg Lultzhausen Jeugdherberg Lultzhausen Jeugdherberg Lultzhausen Jeugdherberg Lultzhausen kajak

Jeugdherberg Beaufort

De jeugdherberg van Beaufort was ten tijde van ons verblijf de meeste nieuwe van de jeugdherbergen in Luxemburg. Deze plek is geweldig met (jonge) kinderen. Er is een grote indoor speeltuin waar onze dochter maar ook de andere kinderen geen genoeg van konden krijgen. Daarnaast staan er een aantal speeltafels zoals airhockey (tegen betaling) en badminton. Deze jeugdherberg heeft zelfs een bowlingbaan die je op afspraak kunt huren. Nog nooit eerder gezien maar er is een speciaal hulpmiddel voor kids, ze krijgen opstaande randjes en een beugel waarmee je de bal kan richten. Zo kwam het dat onze 3-jarige dochter van ons kon winnen. Ook buiten is een speeltuin maar die is niet voor peuters en kleuters maar voor wat oudere kinderen.

In het hostel is een gezellige bar en een lekker lees- en loungeruimte. Het restaurant heeft wel wat weg van een bedrijfskantine en wij vonden het eetaanbod hier nog weer groter dan in Lultzhausen. Ook hier zijn de kamers weer ruim en ze zijn modern met een aparte badkamer en wc.

Beaufort heeft een kasteel maar het is ook een heerlijk wandelgebied, zoek je tips lees dan over de verschillende wandelingen die we maakten in Luxemburg.

Jeugdherberg Beaufort Jeugdherberg Beaufort playground Jeugdherberg Beaufort speeltuin Jeugdherberg Beaufort Jeugdherberg Beaufort

SONY DSC

Jeugdherberg Beaufort bowlingbaan luxemburg Jeugdherberg Beaufort

Jeugdherberg Echternach

Ook de jeugdherberg van Echternach ligt aan een meer, minder ruig en natuurlijker dan het Sûre-meer maar wel een leuke recreatieplek. Rondom het meer kan je goed fietsen en wandelen en het is hier redelijk vlak. In een paar kilometer ben je in het stadje Echternach, een klein historisch stadje. Dichterbij in een paar minuten wandelen ben je bij de resten van een Romeinse villa en een grote speeltuin.

Bij de jeugdherberg in Echternach staan een aantal trampoline’s. Voor 3 euro kan je 20 minuten springen iets waar onze dochter heel blij van werd. De andere attractie in de jeugdherberg is de klimwand die aan het einde van de middag en in de avond open is. Je kunt hier onder begeleiding of op eigen gelegenheid klimmen. Ook dit restaurant heeft weer een kantine gevoel.

jeugdherberg Eternach jeugdherberg Eternach jeugdherberg Eternach jeugdherberg Eternach jeugdherberg Eternach

Praktische informatie

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is een jeugdherberg in Luxemburg niet heel goedkoop, maar het is zeker betaalbaarder dan een familiekamer in een hotel. Prijzen variëren van €21 tot €25 per persoon per nacht.

Beddengoed en ontbijt is inbegrepen. Het ontbijt was in de verschillende plekken waar we verbleven redelijk vergelijkbaar. Bolletjes en 2 soorten brood, enkele soorten vlees en kaas en daarnaast zoet beleg. Niet het uitgebreide ontbijt zoals je kent van hotels maar zeker afwisselend genoeg.

eten jeugdherberg luxemburg eten jeugdherberg luxemburg

Daarnaast kan je twee keer per dag aanschuiven voor een warme lunch en het avondeten. Ideaal met kinderen want zodra je honger hebt kan je aan tafel. Je kunt kiezen voor alleen een hoofdgerecht, of een complete maaltijd met soep en een toetjes. Als lunch konden we bijvoorbeeld kiezen uit 3 soorten zelfgemaakte pizza en een andere dag rollade, aardappeltjes en broccoli. Avondeten was lasagne of als alternatief kipnuggets met frietjes. Lunch en avondeten zijn elke dag anders. Heb je lastige eters check dan van te voren het menu. Met allergieën kan rekening gehouden worden als je het tijdig doorgeeft.

Informatie over alle hostels in Luxemburg kan je vinden op de website ook kan je hier boeken.

Wij waren tijdens ons bezoek in Luxemburg de gast van visit luxembourg in samenwerking met youth hostels Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd onze eigen ervaringen en eerlijke mening om het even wie de rekening betaalt. Check ook onze blog over kindvriendelijk overnachten in Luxemburg voor meer tips.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.