Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Jeugdherbergen in Luxemburg, meer dan een slaapplek

Jeugdherbergen in Luxemburg, meer dan een slaapplek

Ga je voor de eerste keer overnachten in één van de jeugdherbergen in Luxemburg dan staat je een aangename verrassing te wachten. Een indoorspeeltuin, een klimwand en trampolinepark… Zomaar wat dingen die je waarschijnlijk niet direct associeert met een jeugdherberg.

De laatste keer dat ik zelf in een jeugdherberg, ook bekend als Youth Hostel van Hostelling International, verbleef, was toen ik zelf nog een kind was. Mijn ouders vonden dat wel makkelijk onderweg naar een camping. Ik weet dat we ook een keer een nachtje sliepen in Luxemburg-Stad. Slaapzakken mee en met zijn allen op de kamer.  Daarna heb ik nog in genoeg individuele hostels geslapen, maar wanneer ik nu naar een kindvriendelijk plekje op zoek ben, dan denk ik niet direct aan een hostel.

De hostels in Luxemburg waren voor ons dan ook een eye-opener. Ze zijn met de tijd meegegaan en doen er ook alles aan om naast de individuele reiziger en de groepen het ook families naar de zin te maken. Ideaal voor een weekendje Luxemburg zoals wij deden, maar ook voor een nachtje als je op doorreis bent of juist voor een langere vakantie.

Jeugdherbergen in Luxemburg

Jeugdherberg Lultzhausen

De jeugdherberg in Lultzhausen bestaat al sinds de jaren ’60, maar is uitgebreid gerenoveerd. Het voordeel van dit lange bestaan is de perfecte locatie. Het is de enige plek om te overnachten aan het Sûre-meer in het natuurpark. Er zijn hier zelfs geen campings.

Omdat dit meer verantwoordelijk is voor 70% van het drinkwater van Luxemburg is een deel niet toegankelijk. Op het gedeelte dat wel toegankelijk is, gelden strenge regels. Als dagjestoerist is de enige mogelijkheid om het meer te verkennen de solar power boat of één van de kleine openbare zwemstrandjes. Als gast van de jeugdherberg mag je zelf of georganiseerd op pad met een kajak of kano.

Jeugdherberg Lultzhausen
Jeugdherberg Lultzhausen

De jeugdherberg mag geen kajaks verhuren aan dagjesmensen, de andere zeilbootjes, SUP’s (Stand Up Paddle boards) en kajaks die je ziet, zijn van de privé zeilclub of van de openbare zeilclub en alleen voor wie daar lid is of op kamp is. Reden genoeg om te slapen bij de jeugdherberg Lultzhausen, want kajakken op dit uitgestrekte meer is prachtig. 

Kinderen mogen ook mee, maar pas wanneer ze kunnen zwemmen, hoewel we een ieniemienie rondje deden in het ondiepe gedeelte. Direct voor het pand ligt ook een fijn grasveld waarvandaan je het meer in kunt zwemmen of op kunt zonnen. Ook ligt hier een voetgangers- en fietsbrug naar de overkant. Ideaal als je een klein rondje wil fietsen. Net als bij de andere jeugdherbergen in Luxemburg kun je ook hier fietsen huren.

De kamers zijn ruim, hoewel je aan de badkamer wel ziet dat het een wat ouder pand is. Alles was heel schoon, wat het belangrijkste is. De eetruimte is groot en er is een klein hoekje om te zitten. Maak hier een reservering.

Jeugdherberg Lultzhausen
Jeugdherberg Lultzhausen kajak

Jeugdherberg Beaufort

De jeugdherberg van Beaufort was ten tijde van ons verblijf de nieuwste van de jeugdherbergen in Luxemburg. Deze plek is geweldig met (jonge) kinderen. Er is een grote indoor speeltuin waar onze dochter en de andere kinderen geen genoeg van konden krijgen.

Jeugdherberg Beaufort
Jeugdherberg Beaufort playground

Daarnaast staan er een aantal speeltafels, zoals airhockey (tegen betaling), en badminton. Deze jeugdherberg heeft zelfs een bowlingbaan die je op afspraak kunt huren. Nog nooit eerder gezien, maar er is een speciaal hulpmiddel voor kids: ze krijgen opstaande randjes en een beugel waarmee je de bal kan richten. Zo kwam het dat onze 3-jarige dochter van ons kon winnen. Ook buiten is een speeltuin, maar die is niet voor peuters en kleuters maar voor wat oudere kinderen.

Jeugdherberg Beaufort speeltuin
Jeugdherberg Beaufort
Jeugdherberg Beaufort

In het hostel is een gezellige bar en een lekker lees- en loungeruimte. Het restaurant heeft wel wat weg van een bedrijfskantine en wij vonden het eetaanbod hier nog weer groter dan in Lultzhausen. Ook hier zijn de kamers weer ruim en ze zijn modern met een aparte badkamer en wc. Bekijk hier de kamers en prijzen.

Beaufort heeft een kasteel, maar het is ook een heerlijk wandelgebied. Zoek je tips? Lees dan over de verschillende wandelingen die we maakten in Luxemburg.

SONY DSC
Jeugdherberg Beaufort bowlingbaan luxemburg
Jeugdherberg Beaufort

Jeugdherberg Echternach

Ook de jeugdherberg van Echternach ligt aan een meer, iets minder ruig en natuurlijker dan het Sûre-meer, maar wel een leuke recreatieplek. Rondom het meer kun je goed fietsen en wandelen en het is hier redelijk vlak. In een paar kilometer ben je in het stadje Echternach, een klein historisch stadje. In enkele minuten wandelen ben je bij de resten van een Romeinse villa en een grote speeltuin. Lees ook ons blog over Echternach.

jeugdherberg Eternach
jeugdherberg Eternach

Bij de jeugdherberg in Echternach staan een aantal trampolines. Voor 3 euro kun je 20 minuten springen, iets waar onze dochter heel blij van werd. De andere attractie in de jeugdherberg is de klimwand die aan het einde van de middag en in de avond open is. Je kunt hier onder begeleiding of op eigen gelegenheid klimmen. Ook dit restaurant heeft weer een kantine gevoel. Bekijk hier de verschillende kamers en prijs.

jeugdherberg Eternach
jeugdherberg Eternach
jeugdherberg Eternach

Jeugdherberg Remerschen

Er is maar één accommodatie in Remerschen en dat is de jeugdherberg. Deze ligt op loopafstand van een mooi natuurgebied met het Biodiversum bezoekerscentrum. Ook kun je hier een prettig zwemmeer met een aantal faciliteiten vinden.

Ook deze jeugdherberg heeft een speelruimte voor kinderen, al is het niet zo uitbundig als je op sommige andere plekken tegenkomt. Buiten is er een speeltuintje. De jeugdherberg van Remerschen is een mix van een modern gebouw en een oud klooster. Heel slim gedaan. De kamers zijn praktisch ingericht. De familiekamers hebben twee stapelbedden, een apart toilet en een aparte douche die met een douchegordijn afgesloten is van de kamer. De kamers krijgen van mij dan weer pluspunten voor het fijne terras.

jeugdheberg Remerschen
jeugdheberg Remerschen

Praktische informatie

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is een jeugdherberg in Luxemburg niet heel goedkoop, maar het is zeker betaalbaarder dan een familiekamer in een hotel. Prijzen variëren van €21 tot €25 per persoon per nacht.

Beddengoed en ontbijt is inbegrepen. Het ontbijt was in de verschillende plekken waar we verbleven redelijk vergelijkbaar. Bolletjes en 2 soorten brood, enkele soorten vlees en kaas en daarnaast zoet beleg. Niet het uitgebreide ontbijt zoals je kent van hotels, maar zeker afwisselend genoeg.

eten jeugdherberg luxemburg
eten jeugdherberg luxemburg

Daarnaast kun je twee keer per dag aanschuiven voor een warme lunch en het avondeten. Ideaal met kinderen, want zodra je honger hebt, kun je aan tafel. Je kunt kiezen voor alleen een hoofdgerecht, of een complete maaltijd met soep en een toetje. Als lunch konden we bijvoorbeeld kiezen uit 3 soorten zelfgemaakte pizza en een andere dag rollade, aardappeltjes en broccoli. Avondeten was lasagne of als alternatief kipnuggets met frietjes. Lunch en avondeten zijn elke dag anders. Heb je lastige eters, check dan van tevoren het menu. Met allergieën kan rekening gehouden worden als je het tijdig doorgeeft.

Informatie over alle hostels in Luxemburg kun je vinden op de website, waar je ook kunt boeken.

Wij waren tijdens ons bezoek in Luxemburg de gast van visit luxembourg in samenwerking met youth hostels Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd onze eigen ervaringen en eerlijke mening, om het even wie de rekening betaalt. Check ook onze blog over kindvriendelijk overnachten in Luxemburg voor meer tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top