Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Wandelen in Luxemburg door de spannende bossen

Wandelen in Luxemburg door de spannende bossen

Wandelen in Luxemburg is hartstikke leuk, ook met het gezin. Volgens onze dochter zijn de bossen van Luxemburg magisch. Ze zijn leuk, maar ook een beetje eng, spannend. In het bos kreeg ze direct weer energie, er waren paddenstoelen, rotsen om tussendoor te klauteren en kleine beekjes om in te spelen maar het was ook fijn om gewoon bij papa op de rug lekker rond te kijken.

gezin op reis luxemburg

Wandelen in Luxemburg met kinderen

Wandelen met kinderen is toch altijd wat lastiger. Zijn de afstanden niet te lang? Is het pad wel begaanbaar en te doen voor kleine kindervoetjes? Ga er maar vanuit dat je in Luxemburg in ieder geval geen buggy mee kunt nemen: je loopt hier over bospaden die niet altijd even breed zijn.

Zoek je kindvriendelijke wandelingen in Luxemburg dan zijn er enkele speciale wandelroutes in Luxemburg zoals het blotenvoetenpad Medernach-Kengert.  Een 745 meter lange route over verschillende materialen zoals zand en mos. Een andere wandeling met weinig hoogteverschil is het natuurpad, een 4 km lange rondwandeling vanaf Beaufort. Of kies voor de Klangwee Hoscheid, een route van 6,5 km met stops om muziek te maken.

Veel van de reguliere wandelroutes in Luxemburg kan je kindvriendelijk maken. Vaak hoef je niet het hele trail te doen maar zijn er tussendoor parkeerplaatsen zodat je naar een gedeelte van de wandeling toe kunt rijden. Hierdoor kan je een lange wandeling inkorten tot een afstand die voor jouw gezin wel te doen is. Een perfecte optie zeker wanneer je wil wandelen in Luxemburg’s Klein Zwitserland: het Mullerthal.

mullertal luxemburg wandelen

De ronde route Esch-sur-Sûre

Rondom het mooie stadje Esch-sur-Sûre bevinden zich ruim 90 kilometer wandelroutes waaronder de relatief makkelijk lage wandeling rondom het dorp. Laten we nu net op een verkeerd punt onze wandelroute gestart zijn en niet op de lage maar op de hoge route terecht komen. We kwamen direct op een pittige klim op een modderig pad. Een route die onze dochter echt niet zelf had kunnen lopen. De beloning was wel dit top uitzicht!

wandelen in luxemburg
wandelen in luxemburg

Gelukkig zijn alle wandelroutes in Luxemburg goed gemarkeerd met paaltjes en al vrij snel kruiste onze route een andere wandelroute. Een zacht glooiend pad bracht ons vervolgens over het plateau door de graanvelden weer terug naar dit mooie dorpje. De totale wandeling die we deden was 5 km met 205 hoogtemeters.

Tip: haal dus eerst even bij het tourism office een route kaart op als je een makkelijkere wandeling wil gaan doen. Sowieso is een wandelkaart in Luxemburg toch wel handig.

wandelen in luxemburg esch sur sure
wandelen in luxemburg

Mullerthal trail wandelen met kinderen

De bekendste en volgens velen mooiste wandelroute van Luxemburg is het Mullerthal trail. 112 kilometer wandelroute door de regio Mullerthal, Luxemburg’s Klein Zwitserland. Je komt langs en door enorme rotsformaties, groene bossen, zonnige valleien waar de oogst op het land staat en kleine klaterende waterstroompjes. Het lijkt ons geweldig als onze dochter groter is een keer op wandelvakantie in Luxemburg te gaan en dan het hele trail te lopen maar voor nu beperkten we ons tot enkele stukjes.

De AP Beaufort wandelroute

De B1 rondwandeling vanaf Beaufort is eigenlijk geen deel van de hoofdroute van het Mullerthal trail maar een populaire toevoeging onder de naam extra tour B. Met een ruime 10 kilometer staat er 3,5 uur voor maar omdat het al laat op de dag was kozen we uiteindelijk voor een korte variant. Je kunt een kaartje van deze wandeling vinden op deze website onder de naam AP Beaufort. De route is 7 kilometer of als je nog een door steekje neemt een kleine 6 kilometer met 183 hoogtemeters.

Wij hebben onze dochter een groot deel van de route gedragen in een peuterdrager. Ze is niet zo’n snelle wandelaar. Wil je kind zelf laten lopen dan moeten ze in ieder geval 1,5 – 2 uur flink kunnen doorstappen en klauteren.  Het pad is goed te volgen en breed genoeg maar kan door regen modderig zijn.Over het algemeen is de wandeling niet gevaarlijk en er zijn op strategische plekken hekken geplaatst. Dan nog moet je je kind goed in de gaten houden want je kunt soms wel makkelijk om het hek lopen om een foto te maken.

Het eerste stuk van de wandeling volgden we de B1 route. Direct naast de parkeerplaats komen we in een prachtig gebied met hoge mosgroene rotsen waar het pad doorheen slingert. De zware regen verandert in het bos onder het zware bladerdak ik zacht vallende verfrissende druppels.

wandelen in luxemburg
luxemburg mulleral

Wij kijken onze ogen uit en onze dochter

ook “papa het is hier mooi”. Om vervolgens “zeg Roodkapje, waar ga je heen in het bos” in te zetten.  In zo’n bos wonen volgens haar wel wilde dieren zoals krokodillen. Daar denken we misschien wat anders over maar er wonen wel Pokemons. Af en toe moet Marcel zijn wandeling even onderbreken om op jacht te gaan.

Ik, ik kijk vooral rond en geniet van de rust en al het moois op me heen. Ondanks meerdere meerdaagse trektochten beschouw ik mijzelf niet als een wandelaar. Lekker op zondag een paar kilometer wandelen in één of ander aangeplant bos, laat mij maar thuis. Hier met het telkens veranderende licht, de echte ruige natuur en het super afwisselende landschap voel ik me gelukkig.

Pokemons
Luxemburg wandelen

Berdorf-Mullerthal wandelroute Luxemburg

De volgende dag besluiten we een kleine omweg te maken op de route van Beaufort naar Echternach. Hier kruist trail 6 zich met de autoweg. Deze route nummer 6 van de Mullerthal Trail wandelroute in Luxemburg gaat eerst door het dorp heen voordat het bij het Berdorfer berglandschap vol indrukwekkende enorme rotsen en kloven komt. 

Rotsformaties met namen zoals Binzeltschluff, Predigstuhl en Werschrummschluff. Hier leeft onze dochter zich helemaal uit. In kloven die te small zijn om meer dan één persoon door te laten. Wij mogen achter haar aan lopen: zij wil voorop.

wandelen in luxemburg met kinderen

“papa kijk, een paddenstoel” en “ik ga op deze stenen klimmen”. Dit is geen wandeling maar een speeltuin in het bos.

Het voordeel van deze wandeling is dat je direct met de auto midden in de hele mooie natuur kunt komen. Er zijn maar een paar parkeerplekken dus je moet wel vroeg gaan. Het nadeel is dat er hier geen rondje is en je dus hetzelfde stukje weer heen en terug moet lopen. Heb je weinig tijd of zijn je kinderen net op die leeftijd dat ze te zwaar zijn om te dragen maar te jong om zelf te lopen dan is dit een ideale plek om toch kort te wandelen in Luxemburg’s Klein Zwitserland.

mullertal luxemburg
klein zwitserland luxemburg
luxemburg wandelroute mullertal
mullertal

Meer tips: lees ook onze andere artikelen over Luxemburg met kinderen of bekijk de website van visit luxembourg.

8 reacties op “Wandelen in Luxemburg door de spannende bossen”

 1. Bij het plaatsje Beaufort tegenover het ruïnekasteel kun je parkeren en heb je ook mooie rotsspleten en kun je leuk even wandelen

 2. Vorig jaar Berdorf bezocht en daar dan begonnen met de 2de lus van de mullerthal trail. 40 km, 1000 hoogtemeters. 10 stapuren, nauwelijks pauze. Wel een heerlijke route. Die rotsformaties en spleten waren best indrukwekkend.

 3. Diana Smeets

  Mooie foto’s en een leuk verhaal! Waar verbleven jullie? Ik ben nog op zoek naar een betaalbare accomodatie voor alleen ik en mijn 9 jarige zoon.
  Groet Diana

 4. Dirk Frans

  Hey,

  Heel mooie foto’s. op welke plek is de negende foto op deze pagina genomen?

  Bedankt!

 5. Dirk De Buyserie

  Hallo,

  we hadden graag geweten waar we zo dicht mogelijk met de wagen bij de rotsformaties van de foto’s bij de
  Berdorf-Mullerthal wandelroute Luxemburg kunnen raken. (want hebben 2 zoontjes van 3 en 5 die nog niet zo heel ver kunnen stappen).

  alvast bedankt,
  Dirk

  1. De parkeerplaats heeft voor zover ik weet geen naam. Even op google maps kijken en dan de weg volgen die de route kruist. Op die plek is (een kleine) parkeerplek.

   1. We hebben ‘de parking’ gevonden! TOP locatie!
    Onze kindjes van 2,5 en 5 jaar hebben heel wat kunnen wandelen, omdat er zoveel te zien is! Erg indrukwekkend allemaal. De parkeerplaats wordt goed aangegeven.
    Wij reden tot in BERDORF en volgden dan de RUE DE GRUNDHOF. Parking ligt dan aan de linkerkant. Bedankt voor de tip! Het was was voor ons het hoogtepunt van onze vakantie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top