Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Wandelen in Luxemburg door de spannende bossen

Wandelen in Luxemburg door de spannende bossen

Wandelen in Luxemburg is hartstikke leuk, ook met het gezin. Volgens onze toen nog peuter dochter zijn de bossen van Luxemburg magisch. Ze zijn leuk, maar ook een beetje eng, spannend. In het bos kreeg ze direct weer energie, er waren paddenstoelen, rotsen om tussendoor te klauteren en kleine beekjes om in te spelen, maar het was ook fijn om gewoon bij papa op de rug lekker rond te kijken. Terwijl ze een aantal jaar later ook zelf met veel plezier een aantal uur wandelde in het Mullerthal.

gezin op reis luxemburg

Wandelen in Luxemburg met kinderen

Kinderwandelroutes Luxemburg

Wandelen met kinderen is toch altijd wat lastiger. Zijn de afstanden niet te lang? Is het pad wel begaanbaar en te doen voor kleine kindervoetjes? Ga er maar vanuit dat je in Luxemburg in ieder geval geen buggy mee kunt nemen: je loopt hier over bospaden die niet altijd even breed zijn.

Zoek je kindvriendelijke wandelingen in Luxemburg, dan zijn er enkele speciale wandelroutes in Luxemburg, zoals het blotenvoetenpad Medernach-Kengert. Een 745 meter lange route over verschillende materialen, zoals zand en mos. Een andere wandeling met weinig hoogteverschil is het natuurpad, een 4 km lange rondwandeling vanaf Beaufort. Of kies voor de Klangwanderweg in Hoscheid, een route van 6,5 km met stops om muziek te maken.

Natuurontdekkingswandeling Berdorf

Natuurontdekkingswandeling,Berdorf

We hebben zelf een viertal kinderwandelingen in Luxemburg gelopen. De natuurontdekkingswandeling vanaf Berdorf is een avontuurlijke wandelroute van 3 km door grote rotsen. Extra leuk aan deze wandeling is het speelbos waar je begint en eindigt. Je kan hier kiezen voor een korter versie die buggyproof is maar dus ook voor een echte klim en klauterroute. Lees hier meer over deze natuurontdekkingswandeling.

Crosnière pad

Crosnière pad, Lasauvage

Een andere wandelroute voor kinderen in Luxemburg liepen we in Lasauvage op de grens van Frankrijk met Luxemburg. Het Crosnière pad is een kort ontdekkingspad met een uitkijktoren en dierenbordjes die de route wijze. Er zijn drie kleuren die je kunt volgen en een van deze routes is ook heel goed te doen met jonge kinderen of met een buggy. Lees hier meer over het Crosnière pad.

Blotevoetenpad Parc Le'h

Blotevoetenpad en familiewandelroute van Parc Le’H, Dudelange

Ook liepen we het blotevoetenpad en familiewandelroute van Parc Le’H in Dudelange. Extra leuk er is hier ook een klimbos. Dat maakt dit meer een uitje dan echt alleen een wandelactiviteit. Zowel leuk met oudere als met jongeren kinderen. In dit blog vertel ik alles over Parc Le’H.

De Klangwanderweg, Hoscheid 

De Klangwanderweg is een ook een erg leuke familiewandeling, maar door de lengte van 6,5 en vooral door het hoogteverschil niet geschikt met jonge kinderen. De wandeling is ook absoluut niet buggyproof. Je loopt hier door het mooie natuurpark van de Our en onderweg zijn er meer dan 15 muzikale stops. Denk aan instrumenten die je moet bespelen maar ook een knikkerbaan die muziek voor je maakt.

De Klangwanderweg

Lees ook ons uitgebreide blog over de Klangwanderweg.

Reguliere wandelroutes

Veel van de reguliere wandelroutes in Luxemburg kun je kindvriendelijk maken. Vaak hoef je niet het hele trail te doen, maar zijn er tussendoor parkeerplaatsen zodat je naar een gedeelte van de wandeling toe kunt rijden. Hierdoor kan je een lange wandeling inkorten tot een afstand die voor jouw gezin wel te doen is. Een perfecte optie, zeker wanneer je wil wandelen in Luxemburg’s Klein Zwitserland: het Mullerthal.

Zorg dat je voldoende water en eten meeneemt. In Luxemburg zijn geen waterpunten op de routes en op veel paden kom je onderweg geen rustplekken tegen waar je wat kan kopen.

mullertal luxemburg wandelen

Wandelroutes Luxemburg

De ronde route Esch-sur-Sûre

Rondom het mooie stadje Esch-sur-Sûre bevinden zich ruim 90 kilometer wandelroutes, waaronder de relatief makkelijk lage wandeling rondom het dorp. Laten we nu net op een verkeerd punt onze wandelroute gestart zijn en niet op de lage, maar op de hoge route terecht komen. We kwamen direct op een pittige klim op een modderig pad. Een route die onze dochter echt niet zelf had kunnen lopen. De beloning was wel dit top uitzicht!

wandelen in luxemburg
wandelen in luxemburg

Gelukkig zijn alle wandelroutes in Luxemburg goed gemarkeerd met paaltjes en al vrij snel kruiste onze route een andere wandelroute. Een zacht glooiend pad bracht ons vervolgens over het plateau door de graanvelden weer terug naar dit mooie dorpje. De totale wandeling die we deden was 5 km met 205 hoogtemeters.

wandelen in luxemburg esch sur sure

Tip: haal dus eerst even bij het tourism office een routekaart op als je een makkelijkere wandeling wil gaan doen. Sowieso is een wandelkaart in Luxemburg toch wel handig.

wandelen in luxemburg

Mullerthal trail wandelen met kinderen

De bekendste en volgens velen mooiste wandelroute van Luxemburg is het Mullerthal trail. 112 kilometer wandelroute door de regio Mullerthal, Luxemburg’s Klein Zwitserland. Je komt langs en door enorme rotsformaties, groene bossen, zonnige valleien waar de oogst op het land staat en kleine klaterende waterstroompjes. Na ons eerste bezoek leek het ons geweldig als onze dochter groter is een keer op wandelvakantie in Luxemburg te gaan en dan het hele trail te lopen. Dit hebben we nog steeds niet gedaan, maar inmiddels hebben we wel een aantal stukken als dagwandeling gelopen.

De AP Beaufort wandelroute

De B1 rondwandeling vanaf Beaufort is eigenlijk geen deel van de hoofdroute van het Mullerthal trail, maar een populaire toevoeging onder de naam “extra tour B”. Met een ruime 10 kilometer staat er 3,5 uur voor, maar omdat het al laat op de dag was, kozen we uiteindelijk voor een korte variant. Je kan een kaartje van deze wandeling vinden op deze website onder de naam AP Beaufort. De route is 7 kilometer of, als je nog een doorsteekje neemt, een kleine 6 kilometer met 183 hoogtemeters.

wandelen in luxemburg

Wij hebben onze dochter een groot deel van de route gedragen in een peuterdrager. Ze is niet zo’n snelle wandelaar. Wil je kind zelf lopen, dan moeten ze in ieder geval 1,5 – 2 uur flink kunnen doorstappen en klauteren.  Het pad is goed te volgen en breed genoeg, maar kan door regen modderig zijn. Over het algemeen is de wandeling niet gevaarlijk en er zijn op strategische plekken hekken geplaatst. Dan nog moet je je kind goed in de gaten houden, want je kan soms wel makkelijk om het hek lopen om een foto te maken.

luxemburg mulleral

Het eerste stuk van de wandeling volgden we de B1 route. Direct naast de parkeerplaats komen we in een prachtig gebied met hoge mosgroene rotsen waar het pad doorheen slingert. De zware regen verandert in het bos onder het zware bladerdak in zacht vallende verfrissende druppels.

Wij kijken onze ogen uit en onze dochter ook: “Papa het is hier mooi”. Om vervolgens “zeg Roodkapje, waar ga je heen in het bos” in te zetten. In zo’n bos wonen volgens haar wel wilde dieren zoals krokodillen. Daar denken we misschien wat anders over, maar er wonen wel Pokémons. Af en toe moet Marcel zijn wandeling even onderbreken om op jacht te gaan.

Pokemons

Ik kijk vooral rond en geniet van de rust en al het moois op me heen. Ondanks meerdere meerdaagse trektochten beschouw ik mijzelf niet als een wandelaar. Lekker op zondag een paar kilometer wandelen in één of ander aangeplant bos, laat mij maar thuis. Hier met het telkens veranderende licht, de echte ruige natuur en het super afwisselende landschap voel ik me gelukkig.

Luxemburg wandelen

Berdorf-Mullerthal Predigstuhl wandelroute Luxemburg

De volgende dag besluiten we een kleine omweg te maken op de route van Beaufort naar Echternach. Hier kruist de wandelroute zich met de autoweg 364. Deze route nummer 6 komt door het Berdorfer berglandschap vol indrukwekkende enorme rotsen en kloven.

wandelen in luxemburg met kinderen

Bij de Predigstuhl kun je direct naast de weg parkeren. Het voordeel van deze wandeling is dat je direct met de auto midden in de hele mooie natuur kan komen. Er zijn maar een paar parkeerplekken, dus je moet wel vroeg gaan.

mullertal luxemburg

Het nadeel is dat er hier geen rondje is en je dus hetzelfde stukje weer heen en terug moet lopen. Heb je weinig tijd of zijn je kinderen net op die leeftijd dat ze te zwaar zijn om te dragen maar te jong om zelf te lopen, dan is dit een ideale plek om toch kort te wandelen in Luxemburg’s Klein Zwitserland.

klein zwitserland luxemburg

Rotsformaties met namen zoals Binzeltschluff, Predigstuhl en Werschrummschluff. Hier leeft onze dochter zich helemaal uit. In kloven die te smal zijn om meer dan één persoon door te laten. Wij mogen achter haar aan lopen: zij wil voorop. “Papa kijk, een paddenstoel” en “Ik ga op deze stenen klimmen”. Dit is geen wandeling, maar een speeltuin in het bos.

mullertal

Wandelroute E1 Echternach

Een paar jaar later lopen we met onze dochter, die dan bijna acht is, de E1 wandelroute vanaf Echternach. Deze route volgt voor een groot deel de Mullerthal Trail wandelroute in Luxemburg. Alleen loop je geen 38 km, zoals wanneer je de hele Mullerthal Trail loopt, maar buig je alweer eerder terug af. De wandelroute E1 vanuit Eternach is 13,5 km, er staat 4 uur voor en heeft de hoogste moeilijkheidsgraad.

De route start vanuit het dorpjes Eternach direct met een pittige en niet zo’n boeiende beklimming in de bebouwde kom. Ben je met de auto, dan kan je ook kijken of er plek is op de kleine parking Trooskneppchen. Dit is waar de route echt het bos ingaat en op de terugweg kom je hier ook weer langs.

Wandelroute e1 Echternach-02

Een van de eerste bijzondere plekken die we op de route tegen komen is het Wollefsschlucht, een indrukwekkende kloof waar we doorheen lopen. Hier is ook direct de eerste extra omweg. Een pittige klim vanuit de kloof naar het uitzichtpunt. We komen er al snel achter dat deze route best veel extra opties heeft, waardoor je die 4 uur ook best wat ruimer mag aanhouden.

Wandelroute e1 Echternach-02

De route is lekker afwisselend met veel klimmetjes en mooie natuur. Ook onze dochter vermaakt zich goed. Op deze manier wandelen maakt haar blijer dan platte bospaden. Een van de mooiste stukjes pad gaat langs een beekje. Hier kunnen we ook weer een extra stukje volgen naar de Predigstuhl. We vertellen onze dochter dat ze hier als peutertje ook al liep. Deze keer keren we weer om na het uitkijkpunt en vervolgen de route verder.

Wandelroute e1 Echternach-02

Deze route door het Mullerthal komt langs de Huel Lee grot en vlak na de grot is een amfitheater. Een prima plek om te lunchen in het zonnetje. We zien meerder muisjes die snel de kruimels oppikken die wandelaars hier laten vallen.

Wandelroute e1 Echternach-02

Dit gedeelte van de route is het zwaarst en gelijk aan de Mullerthal route 2. Daarna buigen we af en zijn we eigenlijk al snel weer op de weg terug. Dit deel van de route is een stuk gelijkmatiger. We lopen aan de bovenkant van een kloof door het bos. Ik vroeg me al af hoe de routemakers aan 4 uur kwamen voor een route van 13,5km, maar nu kunnen we wel gewoon op normaal tempo wandelen.

Het laatste deel komen we nog langs een meertje en langs het pad loopt een kanaaltje. Aan het einde is het nog even goed opletten, want er is een route richting Echternach en een andere terug naar de parkeerplaats die loopt over de camping Officiel. Al snel zien we Echternach weer liggen in de diepte.

Wandelroute e1 Echternach-02

Lokale wandelroute W7 Touristcenter Heringer Millen

De lokale wandelroute W7 vonden we niet de mooiste wandeling in Luxemburg, maar het is wel de wandeling waar je enkele van de mooiste fotogenieke plekjes tegenkomt. Er is ook een kortere route vanuit het bezoekerscentrum en zijn er ook meerdere parkeerplekjes bij de watervallen. Dat vonden we wel een nadeel, want daardoor was het juist op deze mooie fotogenieke plekken druk terwijl wij op de wandeling zelf echt nauwelijks iemand tegenkwamen.

wandelroute W 7

Omdat wij hier in de winter waren op een doordeweekse dag ging het nog steeds maar om een handjevol mensen. We hadden de tijd en konden dus ook rustig wachten totdat ze weer in de auto gestapt waren en zelf in alle rust foto’s maken, maar in de zomer zal dit vast anders zijn.

Lokale wandelroute W7 Touristcenter start en eindigt bij Heringer Millen. De route is 10,2 kilometer, er staat 3 uur voor en de moeilijkheid is gemiddeld. Deze route volgt deels hetzelfde pad als route 3 van het Mullerthal trail.

Kalktuff-bron

We beginnen de route met een klimmetje vanaf het tourist center. Daarna is het een vrij vlak bospad. Er zijn wel wat steenformaties, maar we missen de echte kloven die we op de andere wandelingen wel hadden. Na een uur begint onze dochter ook wat te morren. Dit is helemaal geen spannende wandeling, dit is gewoon lopen door het bos. Wat ook niet helpt is dat de wandelroute vrij dicht langs de autoweg loopt en deze ook twee keer kruist, daardoor heb je constant geluid van auto’s.

Kalktuff-bron

Gelukkig komen we dan uiteindelijk toch bij de Kalktuff-bron. Foto’s hiervan waren voor mij de reden om deze wandelroute in Luxemburg te kiezen. De bron is net zo mooi blauw groen als gedacht. Wanneer andere bezoekers weg zijn, hebben we de picknicktafel voor ons alleen en twee nieuwsgierige eekhoorns spelen in de bomen. Dit is wel echt een heel mooi plekje.

wandelroute W 7

We vervolgen de route. Het blijft een vrij breed bospad maar we klimmen en dalen wel wat meer totdat we bij een grote houten trap komen. Vlak daarna volgt een van de bekendste plekken in Luxemburgs Klein Zwitserland, de Schiessentümpel. Een kleine waterval met daaroverheen een pittoreske stenen brug. Ook weer een heel mooi plekje.

Schiessentümpel

Daarna is het nog minder dan een kilometer terug naar het bezoekerscentrum.

Meer tips? Lees ook onze andere artikelen over Luxemburg met kinderen of bekijk de website van Visit Luxembourg.

10 gedachten over “Wandelen in Luxemburg door de spannende bossen”

 1. Wat handig en leuk jullie blogs! Wij gaan komend weekend naar Luxemburg (Vianden) met onze dreumes van 1,5 jaar. Ik ben aan het kijken voor een geschikte wandeling in Mullerthal, ik zou het leuk vinden als het gecombineerd kan met chateau Beaufort maar dat is geen vereiste. Welke route raad je dan aan? Ik heb het natuurpad opgezocht dat je noemde maar dat is denk ik deze en die is vanaf 6 jaar: https://www.visitluxembourg.com/nl/begeleide-wandeling-naturpad-beaufort. Ik dacht dan misschien route B14: https://www.mullerthal.lu/nl/fiche/walking/lokale-wandelroute-b14? Ik hoor graag van je, alvast hartelijk dank!

 2. Bij het plaatsje Beaufort tegenover het ruïnekasteel kun je parkeren en heb je ook mooie rotsspleten en kun je leuk even wandelen

 3. Vorig jaar Berdorf bezocht en daar dan begonnen met de 2de lus van de mullerthal trail. 40 km, 1000 hoogtemeters. 10 stapuren, nauwelijks pauze. Wel een heerlijke route. Die rotsformaties en spleten waren best indrukwekkend.

 4. Diana Smeets

  Mooie foto’s en een leuk verhaal! Waar verbleven jullie? Ik ben nog op zoek naar een betaalbare accomodatie voor alleen ik en mijn 9 jarige zoon.
  Groet Diana

 5. Dirk De Buyserie

  Hallo,

  we hadden graag geweten waar we zo dicht mogelijk met de wagen bij de rotsformaties van de foto’s bij de
  Berdorf-Mullerthal wandelroute Luxemburg kunnen raken. (want hebben 2 zoontjes van 3 en 5 die nog niet zo heel ver kunnen stappen).

  alvast bedankt,
  Dirk

  1. De parkeerplaats heeft voor zover ik weet geen naam. Even op google maps kijken en dan de weg volgen die de route kruist. Op die plek is (een kleine) parkeerplek.

   1. We hebben ‘de parking’ gevonden! TOP locatie!
    Onze kindjes van 2,5 en 5 jaar hebben heel wat kunnen wandelen, omdat er zoveel te zien is! Erg indrukwekkend allemaal. De parkeerplaats wordt goed aangegeven.
    Wij reden tot in BERDORF en volgden dan de RUE DE GRUNDHOF. Parking ligt dan aan de linkerkant. Bedankt voor de tip! Het was was voor ons het hoogtepunt van onze vakantie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top