Als je naar Nyaung Shwe in Myanmar gaat, dan doe je dit natuurlijk omdat je het Inle Lake (Inle meer) wil bezoeken. Een boottocht over het meer is na een bezoek aan Bagan een hoogtepunt van je vakantie in Myanmar.
Maar er is meer te doen vanaf Nyaung Shwe. Wanneer je zoals wij een extra dagje hebt (of misschien nog wel meer) dan is het ook heel leuk en gemakkelijk om te gaan fietsen in de omgeving van het Inle meer. Overal zijn fietsen te huur zoals de Chinese fietsjes voor 1500 kyat tot goede mountainbikes (14.000 per dag bij Active & Authentic of 10.000 per dag bij Marigold). Helaas zagen we nergens in Nyaung Shwe fietsen te huur met een kinderzitje. Dit is dus een activiteit die je als gezin alleen kunt ondernemen als je kind zoals onze dochter nog achterop kan in een peuter drager of dat ze zelf oud genoeg zijn om te fietsen. Vanwege de heuvels is minimaal 8 jaar wel aan te raden.
Lange fietsroute (34 kilometer) rondom Inle meer
De meest populaire optie voor een dag fietsen rondom Nyaung Shwe is de grote ronde, waarbij je hotsprings, een heuvelpagoda en een dorpje bezoekt. Je kan je vervolgens over laat zetten met een boot over het meer naar het dorpjes Mein Thouk en dan nog het op een heuvel gelegen Forest Monastry en de Mountain Winery (met goedkope wijnproeverij) bezoeken voor je terug fietst naar Nyaung Shwe. Eventueel kan je zelfs nog een kleine omweg maken en zo ook de Boeddha-grot meepakken (zie onder).
Rechtsom of linksom beginnen: het is een lastige keuze. Het kan best lekker zijn om aan het einde van de dag te eindigen met 2 uur in de hotsprings maar dan begin je direct al in de ochtend met de wijnproeverij bij de Red Mountain estate. Andersom is het de vraag of je na de lekker rozig te zijn geworden in de hotsprings nog zin hebt om verder te fietsen. Bovendien heb je dan nog een heel eind te gaan en is de ochtendkoelte weg.
Voor ons was het met een kleine dame in ieder geval geen optie de hele grote ronde te doen dus wij hebben ervoor gekozen naar de hotsprings te rijden (11 km) en weer terug. Tegenover de ingang van de hotspring begint de trap naar een op de berg gelegen pagode die we eerst nog bezochten. Bij de hotsprings zijn ook eetmogelijkheden maar wij kozen voor een gezellig familierestaurant met terras in een boomhut waar we langs fietsten.
De hotsprings van Khaung Daing zijn overpriced (10 dollar per persoon, onze dochter betaalde niet, entree voor 2 uur) maar wel enorm lekker. Ze hebben een speciale sectie voor toeristen met 4 hete baden, varierend van kokend heet tot gewoon lekker warm. Daarnaast zijn er fijne ligbedjes, douches en omkleedmogelijkheden.
Meerdaagse fietstochten rondom Naung Shwe
Met een meerdaagse fietstocht kom je op plekken off the beaten track waar andere toeristen niet snel komen. Je ontmoet ook meteen andere reizigers en bent actief bezig. Ben je van plan een meerdaagse fietstocht te maken in Myanmar dan is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Een goede wielrenbroek met zeem maakt een meerdaagse tocht veel prettiger. Ga je gedurende je vakantie ook hardlopen, dan kan je ruimte in je backpack besparen door te kiezen voor een triathlon-broek. Een iets kleinere zeem maar ook geschikt voor hardlopen. Dit is wat Marcel altijd mee heeft op vakantie. Al je spullen kun je daarnaast het best meenemen in een speciale fietsrugzak, deze kun je als een fietstas aan je fiets bevestigen en neem je gemakkelijk overal mee naar toe als je afstapt. Een eigen fietscomputer is niet per se nodig omdat je met een gids op pad bent. Het is overigens wel een leuke gadget, en handig met navigeren.
Helaas hebben beide organisaties die dit organiseren vanuit Nyuang Shwe geen website maar dingen veranderen snel in Nyaung Shwe dus het is zeker de moeite om voor je bezoek nog even Tripadvisor te checken.
Korte fietsroutes rondom het Inle meer
Zijn de andere routes te avontuurlijk voor je of heb je juist tijd over? Dit zijn drie korte routes (waarvan twee die we zelf gefietst hebben). Voor meer ideeën kan je het beste terecht bij een van de betere fietsverhuurders in Nyaung Shwe.
De Boeddha grot
De Boeddha-grot in de buurt van Nyaung Shwe is erg onbekend maar als je weet hoe je moet rijden eigenlijk best makkelijk te vinden. Onderweg ben ik een paar keer fout gereden. Bij dezen de route: Volg de hoofdweg (Yone Gyi) richting het oosten (dus vanaf de rivier) totdat je het stadje uit fietst. Het blijft een hele drukke weg. Op een gegeven moment kom je bij een kruising hier kan je rechtsaf richting Inle Lake. Dit doe je niet, ga rechtdoor. Niet veel later maakt de weg een bocht naar links maar je kunt hier ook rechtdoor over een gravelweg. Deze weg loopt vrij steil omhoog, volg deze weg. Bovenaan is er een afslag naar rechts met ook een vaag Engels bordje, niet in de war raken, ga gewoon rechtdoor. In de verte zie je al goud glimmen. Rij door totdat je over een riviertje komt en ga met de bocht mee naar links, je rijdt nu door een dorpje. Aan de rechterhand zie je een pagoda en een trap. Indien de monnik die hier woont thuis is, nodigt hij je misschien wel uit voor een kopje thee en een kijkje in de kleine grot. Voor de grote grot rijd je echter door. De weg klimt alweer maar na 2-3 minuten vanaf het dorp rij je dood en hoef je alleen nog een trap te volgen tot de grot. In deze grote grot staan een aantal verschillende Boedha beelden. Wil je echt in de diepte verkennen dan is het handig een zaklamp mee te nemen. Dit is een fietstochtje waarbij je steil klimt. Neem dus water mee. Reken inclusief tijd om rond te kijken op 1,5 – 2 uur.
Nantha dorpje
Vlak naast Nyaung Shwe ligt het dorpje Nantha. Er hangt een heel andere vibe dan in het toeristische Nyaung Shwe. Dit is echt nog een boerendorpje waar mensen in hun tuinen en rijstvelden aan de slag zijn. Heel fotogeniek dus en maar een kleine stukje fietsen. In het dorpje staat ook een pagoda met een groot Boeddha standbeeld. Als je zoals wij aan de zuidkant van Nyaung Shwe verblijft dan ben je binnen 15 minuten in Nantha, anders is het wat langer fietsen.
Fietsen naar het Shwe Yan Pyay klooster
Een andere korte fietstocht is die naar het houten Shwe Yan Pyay klooster. Dit klooster is bekend vanwege de ovale ramen. Deze excursie kost je inclusief rondkijken ongeveer 1 a 1,5 uur.
Meer weten over Inle Meer en Nyaung Shwe? Lees ook ons artikel over het Inle meer of check de website go-myanmar.
Mooie foto’s. Dank voor de inspiratie. Wij gaan in de zomer voor een maand naar Myanmar.
Grappig om te zien dat jullie weer andere dingen hebben gezien/bezocht tijdens de fietstocht.
Ik zou trouwens adviseren om rechtsom te fietsen. Aangezien je dan aan de juiste kant van het meer bent aan het einde voor de zonsondergang.
Leuke tochten!
Mijn fietstocht in Myanmar eindigde off road in de rijstvelden, waarbij m’n toenmalige vriend letterlijk IN de rijstvelden belandde 🙂 Wat een modder.
Staan er tegenwoordig borden hoe je moet rijden?
Nee dat niet maar onze gadgetman Marcel heeft een garmin gps bij zich. Sowieso is de route niet zo moeilijk er ligt wel een geasfalteerde weg misschien was dat toen nog niet zo?