De ultieme gids voor Bagan Myanmar, met geheime zonsondergangtempels. Ga je op vakantie in Myanmar dan is je rondreis niet compleet zonder een bezoek aan Bagan. De oude tempelstad Bagan is de nummer 1 bezienswaardigheid van Myanmar en één van de meest bijzondere historische plekken in Zuid-Oost Azië, qua impact vergelijkbaar met Angkor in Cambodja.
Duizenden pagoda’s, klein, groter, grootst, die over een aantal kilometer verspreid staan. Hetzelfde maar toch allemaal net wat anders. Er zijn er waar je binnen loopt en je mond open valt vanwege de prachtige muurschilderingen. Sommige van de pagoda’s van Bagan zijn donker en duister en herbergen niks meer dan vleermuizen en duivenpoep. Anderen huisvesten de prachtigste boeddha’s. Het mooiste van allemaal zijn de tempels van Bagan die je kunt beklimmen en waar je een magische zonsopkomst of zonsondergang kunt meemaken. Dit is een plek die je mee wilt maken en voor altijd in je geheugen gegrift zal staan.
Voor 25 dollar of 25.000 Kyats (actuele prijs 2016) koop je een toegangsticket voor het gebied. Mobiele controles rijden langs de meest populaire tempels om je te controleren. Mocht je nog geen toegangsticket hebben, dan kan je dit tijdens de controle ook prima kopen. Voor onze 2-jarige dochter betaalden we niet. Het ticket is 5 dagen geldig.
Nu reizen in Myanmar steeds populairder wordt en Bagan ook ontdekt is door Chinese toeristen wordt het steeds drukker. Het gebied is echter zo uitgestrekt dat het prima mogenlijk is om de pagoda’s van Bagan in alle rust te bewonderen als je maar weet waar je moet zoeken. Wij bezochten Bagan begin 2016 en geven je dus actuele tips over waar te eten tot welke (geheime) plekken het beste zijn voor een zonsondergang of zonsopkomst in alle rust.
Wij brachten 4 dagen en 5 nachten door in Bagan en maakte vanuit hier een dagtrip naar Mount Popa. Volgens ons is 2 het aantal dagen in Bagan dat je minimaal nodig hebt. Met een e-bike/e-scooter kan je dan alle belangrijkste tempels van Bagan zien en nog een stukje off the beaten path gaan. Drie dagen is beter omdat je er dan ook voor kunt kiezen een vroege zonsopkomst te pakken en tot 12 uur te verkennen. Wanneer het dan heet en druk is ga jij lekker lunchen en hang je aan het zwembad om rond vijf uur weer op pad te gaan voor de zonsondergang.
De mooiste tempels Bagan, en enkele teleurstellingen
Er zijn in Bagan onvoorstelbaar veel pagoda’s. De meeste hebben niet eens een naam maar alleen een nummer zoals 405. Ik ben de tel kwijt geraakt hoeveel we er gezien hebben maar hier delen we onze favoriete tempels van Bagan en ook enkele teleurstellingen.
Oud Bagan
Oud Bagan is het meest compacte gebied met tempels en pagoda’s. Het is ook waar de meeste reisgidsen adviseren dat je je verkenning van Bagan begint en de meeste tijd doorbrengt. Wij raden dit juist af. Ja, het is makkelijk dat hier alles te fiets of zelfs te voet goed bereikbaar is maar daar staat tegenover dat het overal druk is. Tourbussen vol toeristen, en daarnaast nog heel veel Birmezen. Als je alleen dit gedeelte van Bagan ziet, geloof je wellicht wel dat het echt verpest is door de toegenomen hoeveelheid toeristen en zeker door de vele verkopers. Ze zijn overal en staan bij elke pagode. Nog erger: zelfs binnen vallen ze je lastig. Door de raampjes prijzen ze hun waar nog aan.
De witte Thatbyinnyu is één van de grootste en met 66 meter ook de hoogste tempel van Bagan. Deze opvallende verschijning is dus erg populair. Wij vonden de binnenkant een teleurstelling. Niet de moeite om van binnen te bekijken.
In Oud Bagan reden we ook tegen een kleine pagoda aan met allemaal beeldjes van olifanten. We weten geen naam dus noemen hem maar de olifantjes pagoda. We vragen ons af of die beelden niet later bij geplaatst zijn maar als je Bagan met kinderen bezoekt is het een leuke stop (rechts naast de weg als je van Nyaung U naar Oud Bagan rijdt).
De Ananda Paya ligt net buiten de muren van Oud Bagan. Onze hooggespannen verwachtingen werden maar ten dele waargemaakt. Dit enorme complex wordt gezien als het mooiste voorbeeld van de oude Bagan stijl. Het is zeker een uniek bouwwerk met enkele prachtige plekjes. Sommige van de kleuren zijn nog te zien en de Boeddha’s zijn enorm. Het was alleen ook erg druk en de tempel wordt op dit moment gerestaureerd. Toch is dit een plek die je niet mag missen, wij adviseren je daarom de Ananda Paya vroeg op de dag te bezoeken.
De Mingalazedi met geglazuurde tegels aan de buitenkant is een andere tempel die net buiten Oud Bagan ligt. Dit was één van de tempels die onze dochter leuk vond omdat veel van de tegels dierenfiguren bevatten.
Tussen Oud Bagan en Nyaung U
Tussen Old Bagan en Nyaung U liggen een aantal tempels die je zeker niet mag missen. Zoals de Buledi en de Alotawpyi gu hpaya die beide verderop in dit artikel nog aan bod komt als zonsondergangtempels.
De Htilominlo Paya is een drukke tempel met de meeste souvenirwinkeltjes buiten oud-Bagan. Misschien neemt een van de verkoopsters je mee naar een gebouwtje net buiten de muren. Hier heb je een compleet zicht op de Htilominlo Paya, één van de laatst gebouwde en meest elegante tempels van Bagan. Neemt niemand je mee, dan kun je het ook zelf vinden: ga door de westelijke poort (dus dat is rechtsaf vanaf de hoofdingang) en loop naar het gebouwtje schuin links. De lage deur (~1.30 hoog) geeft toegang tot een halletje en vanaf daar is het rechtsom met de trap omhoog.
De tempels ten zuiden van Oud Bagan
Ten zuiden van oud Bagan ligt nieuw Bagan, dit is waar je de meeste midrange en luxe hotels vindt. De tempels en pagoda’s hier zijn dus nog steeds voorzien van meer dan genoeg souvenir winkeltjes. We vonden de sfeer en de drukte hier alleen een stuk prettiger dan in oud Bagan.
De Lawkananda is de verste tempel vanaf Nyuang U maar moet je zeker bezoeken omdat deze uitkijkt over het water van de Ayeyarwady rivier. Er staat een fris briesje en hoewel de tempel zelf niet zo heel mooi is, maakt de setting dat meer dan goed. Beneden aan de rivier zie je de boten aanleggen en vrouwen en kinderen de was doen. Er zijn hier ook veel mogelijkheden om wat te eten en tegenover de Lawkananda tempel is een meertje waar je (tegen betaling) hele luie vissen kunt voeren.
De Manuha Paya voelde voor ons als een vreemde eend in de bijt. Enorme liggende en staande Boeddha’s die maar net passen in het gebouw. Sluip door kruip door kun je de verschillende gebouwen verkennen. Je ziet dit nergens anders, dus nog een reden om deze kant uit te komen.
De tempels op de centrale vlakte en rondom Minnanthu
De centrale vlakte (central plains) van Bagan en het gebied waar dit in overloopt rondom het dorpje Minnanthu is ons favoriete regio in Bagan. Hier zijn nog weinig asfaltwegen en komen de touringcars nauwelijks. Je rijdt over stoffige zandweggetjes waar je soms een stukje je e-scooter of fiets zult moeten duwen. De beloning bestaat uit tempels en pagoda’s waar je echt (bijna) alleen bent. Je komt hier herders tegen die hun geiten uitlaten en rijdt door kleine dorpjes. De centrale vlakte is enorm, met de e-scooter konden we ons hier al meer dan een dag uitstekend vermaken. Hier fietsen lijkt ons erg pittig. Neem in ieder geval water mee, tempels met verkopers zijn hier schaars.
De tweede tempel die we in Bagan bezochten was de Sulaymani Guphaya en we vonden het geweldig. De grootte van de tempel, de Boeddha’s binnenin en de lange donkere gangen met vaag rode muurschilderingen. Je kunt er uren naar kijken en op de plekken waar de schilderingen nog in goede staat zijn je verliezen in de details. O, en geen verkopers en maar één andere toerist de hele tijd dat wij hier waren. Wij dachten dat het een geweldige start was van onze tijd in Bagan maar achteraf gezien werd het het wat betreft bouwwerk nooit beter. Dit is de mooiste tempel van Bagan.
Alleen omdat een bepaalde pagode niet op de kaart staat of in je reisgids maakt niet dat deze de niet de moeite waard is. Enkele van onze favoriete stops waren naamloze ontdekkingen zoals deze verlaagde tempel vol grote en kleine boeddha’s. Je vindt deze door vanaf de Dammayangi Pagode naar de Ananda Pagode te rijden, deze verlaagde tempel ligt dan in een groepje links van de weg.
Waar veel van de pagoda’s in Bagan vanaf de buitenkant op elkaar lijken is de binnenkant elke keer weer een verrassing. Anderen zoals zoals de steile Shwesandaw bezoek je vanwege het uitzicht.
De Dhammayazika is een wat verder weg gelegen tempel maar de moeite waard vanwege de kleurige tuin waarin de pagoda, met gouden top, ligt. De oprijlaan naar deze tempel is echt majesteus.
Een andere bijzondere verschijning in een gebied waar de meeste pagoda’s een kleur van baksteen hebben is de witgekalkte Leimyetethna.
Even verderop heb je een aarden wal, dit is een stukje van de oude stadsmuur. Hier zijn verschillende tempels zoals de Thambula Paya en de Leimyethna Paya. De ook hier gelegen Nandammannya Paya is beroemd vanwege de muurschilderingen. Je ziet dus veel auto’s die hier alleen daarvoor stoppen en dan niet de moeite nemen de rest te bekijken. Jammer want hoewel de meeste anderen niet open zijn kan je hier door de tralies een glimp opvangen van een nog mooiere binnenkant. Er loopt iemand rond met de sleutel van de Thambula, die je zal vragen of hij de deuren moet openen.
Heb je genoeg van alle tempels dan kan je voor de afwisseling ook nog het kleine Kyat Kan Kuangeen grotklooster bezoeken. Dit zijn niet de enige grotten in Bagan, er is ook nog een Three Pagoda’s cave.
De (geheime) plekken voor een zonsonopkomst en zonsondergang in Bagan
Van de vele duizenden tempels en pagoda’s hebben er maar een paar een vlak oppervlakte bovenop en nog minder zijn er tegenwoordig nog toegankelijk met een trap. Dit betekent dat er een beperkt aantal tempels geschikt zijn om de zonsopkomst en zonsondergang te bewonderen.
Enkele van de meest populaire pagoda’s voor een zonsondergang zijn de Shwesandaw pagoda, Shwegugyi Paya, Pyathadar Hpaya en Ananda. Je ziet bij de Pyathadar Hpaya direct waarom. Er is een gemakkelijk trap en een enorm platform waar je vier kanten rond kunt kijken. Bovendien kan je er met de bus komen, ideaal voor tourgroepen. ’s Avonds en ’s ochtends staat het dan ook vol.
Voor onze eerste zonsondergang bezochten we Buledi, een pagoda die regelmatig genoemd wordt in artikelen als een plek die een stuk rustiger is maar wel een geweldig uitzicht heeft. Vanaf de Buledi tempel maakten we de de mooiste zonsondergang foto’s maar met 100 anderen zou ik het niet rustig noemen.
Voor onze tweede zonsondergang kozen we voor een pagoda direct achter de Alotawpyi gu hpaya, een actieve werkende tempel. Het begon lekker rustig (alleen wij) tot er een Chinese tourgroep bij kwam. Het uitzicht is iets minder mooi dan vanaf Buledi zonsondergang maar deze plek is veel atmosferischer. Zodra de zon onder gaat beginnen de monniken van de nabijgelegen actieve tempel met hun luid gezongen gebeden. Een kippenvelmoment en echt een aanrader om na je zonsondergang over Bagan nog wat langer te blijven om het complex te bewonderen.
Omdat we op reis waren met een peuter hebben we maar één keer de wekker vroeg gezet voor de zonsopkomst. Maar hiervoor zochten we wel de perfecte plek uit. Het Sinbyushin Monastic Complex ligt afgelegen en is alleen bereikbaar over zandwegen. Het ligt op de weg tussen de Sulamani tempel en de Lemyethna groep. Er is een enorm donkere en smalle trap omhoog naar een redelijk kleine omloop waardoor we alle vier de zijden konden bekijken. Perfect want de luchtballonen vlogen aan een andere kant voorbij dan waar de zon op kwam. Deze tempel deelden we met nog 6 andere toeristen. De oprijlaan heeft wat weg van een Toscaanse vervallen boerderij.
Twee geheime tempels voor een magische zonsopkomst of zonsondergang zonder anderen
Is het nog steeds mogelijk om een geheime tempel te vinden waar je gegarandeerd alleen of samen met je lief kunt genieten van een zonsondergang? Ja dat kan zelfs in het hoofdseizoen.
Tussen de populaire Buledi en Alotawpyi gu hpaya (waar wij op zitten) is er 1 jongen die een plek voor zichzelf heeft gevonden. Hij heeft net zo’n mooi uitzicht maar hoeft het met niemand te delen. De manier waarop zal je alleen verbazen. Deze tempel zonder naam heeft geen trap maar is van buiten wel gemakkelijk (illegaal) te beklimmen. Je komt er door na Alotawpyi gu hpaya nog iets verder het pad af te lopen. Deze gaat naar rechts, hier zien je eerst een tempel die open is, loop verder naar de volgende die op dezelfde lijn staan deze kan je beklimmen.
Een andere optie is te kiezen voor een wat lagere tempel. Deze heeft waarschijnlijk niet het mooiste uitzicht maar dit uitzicht heb je wel voor jezelf. Zo is er het Wut Ta Na Taw tempelcomplex, een klein groepje pagoda’s redelijk dicht bij de doorgaande weg die normaal weinig bezocht worden. Je komt er door de weg naar de Buledi in te gaan, maar dan op de Y-splitsing niet rechtsaf te gaan naar Buledi, maar linksaf. Er staat een bordje. Tussen de pagoda’s in liggen twee huisjes. Maak de bewoners blij, neem een biertje of wat anders voor ze mee. Ze laten je graag de trap zien die de meest linkse (als je het groepje binnenkomt) pagoda op gaat. Wij bezochten deze tempel met zonsondergang en hadden hem helemaal alleen met zijn drietjes. De zonsondergang is niet zo mooi als vanaf de eerder genoemde plekken omdat je net wat te laag zit om over de elektriciteitslijnen te kijken. Wel kan je vanaf de grond mooie plaatjes schieten. Deze plek is beter geschikt als geheime tempel voor de zonsopkomst aangezien er aan die kant geen storende elektriciteitslijnen zijn.
Fiets, e-bike, paard en wagen of taxi in Bagan
De meeste blogs en artikelen die je leest, zullen je aanraden om Bagan met de fiets te verkennen. Wij geloven best dat dit een paar jaar geleden nog de beste optie was maar nu echt niet meer. Zoals je gelezen hebt zijn de mooiste plekken in Bagan te vinden buiten oud Bagan en dat betekent een flink eind fietsen (zeker 20 km fietsen voor een rondje). Terwijl jij door het mulle zand ploegt, krijg je nog een extra stofwolk in je gezicht van de voorbijrijdende auto’s, bussen en andere gemotoriseerde voertuigen die ook allemaal op weg zijn naar die ene mooie tempel.
Wij zeggen “if you can’t beat them, join them” en volgens ons is de beste manier om Bagan te zien een e-bike. Dan niet zo’n laf dingetje dat je kent uit Nederland maar een gewone scooter die is omgebouwd. Je kunt hiermee wel naar de plekken die voor auto’s en bussen niet toegankelijk zijn. Je hebt de rust en stilte van een fiets maar kunt met maximale snelheden van 35 kilometer per uur flinke stukken afleggen. Voor een beetje nostalgie zou je ook nog kunnen kiezen voor een avondritje door Bagan met paard en wagen of om een dagje old Bagan met de fiets te doen. Het is wel aan te raden om niet volle snelheid te rijden, want dan is je accu zo leeg.
Voor een gewone fiets betaal je 1500-2000 Kyat per dag voor een e-scooter 7000-9000 Kyat, afhankelijk van de grootte. Niet zo heel veel duurder dus aangezien je makkelijk met 2 personen (of in ons geval met 2 personen + 1 kindje) op een e-scooter past.
Ballonvlucht Bagan
Een ballonvlucht over de tempels van Bagan, het is een droom van velen. Als je de prijs hoort (vanaf 280 dollar p.p.) dan zal het ook een droom blijven van menigeen die gaat backpacken in Myanmar. Heb je toch budget opzij gezet dan moet je in het hoogseizoen echt van te voren online reserveren. We spraken meerdere reizigers die wel van plan waren een ballonvlucht te maken maar er ter plekke achterkwamen dat alle vluchten al 3 weken vooruit volgeboekt waren.
Met luchtballon over Bagan varen met kinderen? Het is toegestaan voor kinderen vanaf 10 jaar. Al is dit niet een hele strikte eis het gaat namelijk vooral om het postuur van een kind en westerse kinderen zijn nou eenmaal wat groter dan Aziatische kinderen. Je zou het vanaf 8 jaar dus kunnen proberen.
Shwezigon pagoda in Nyaung Shwe
De Shwezigon pagoda is anders dan alle anderen. Voornamelijk omdat het een pagoda is die tot op de dag van vandaag in gebruik is. De sfeer die er hangt is heel anders dan bij de oude monumenten. Hoewel de grote gouden pagoda in het midden direct de aandacht trekt, staan er over het hele terrein veel kleinere bouwwerken. Juist het feit dat er overal mensen zijn die bezig zijn met hun dagelijks gebeden of kletspraatjes maakt deze plek bijzonder.
De enorme leeuwen die de verschillende toegangspoorten bewaken kan je niet missen. Er zijn op het hele complex nog veel meer dierenfiguren zoals tijgers,draken, apen en muizen. Kijk wie er de meeste verschillende dieren kan vinden als spelletje wanneer je Bagan met kinderen bezoekt.
Alhoewel het er niet oud uitziet is de Shwezigon Pagoda dat wel. De oudste delen werden al in 1044 gebouwd. Je kunt makkelijk een middag uitrekken voor je bezoek. Wij gingen zelf twee keer en vonden de Shwezigon Pagoda extra sfeervol aan het einde van de dag.
Een lokaal festival bijwonen in een klein dorpje in Bagan
Elk jaar in oktober of november is er een groot festival wat plaats vind in de Shwezigon Pagoda. Andere dingen kan je niet plannen. Lopende tussen de oude tempels en pagoda’s is het soms gemakkelijk om te vergeten dat hier ook mensen leven. Wanneer je dan weer een boer zijn land ziet ploegen vanaf een tempel of tegen een kudde geitjes aanloopt wordt je hieraan herinnerd. Soms, zoals wij, heb je mazzel en volg je de muziek naar een lokaal dorpje waar dan net een optocht aan de gang is. Dan ben je dus zomaar toeschouwer bij een bijzonder ritueel.
Dit zijn kinderen de jongens op de paarden, de meisjes in de ossenkaren die op weg zijn naar het klooster. Nog een keer op zijn allermooist gekleed en samen met papa en mama. Hun mooie kleren zullen na de ceremonies plaatsmaken voor het kleed van een monnik of non. De twee dorpjes West Pwazaw en Minnanthu zijn makkelijk te herkennen, maar ten oosten van de Schwezigon Pagode ligt tussen het drukke Nyaung U en de rivier nog een authentiek wijkje met steile rivieroevers en loslopende kippen. Loop gewoon de oostpoort uit van de Schwezigon Pagoda en de gigantische leeuwen laten je zien waar de pagode eindigt en het dorp begint.
Dagtrip naar Mount Popa
Vanaf Bagan kan je makkelijk een dagtrip maken naar Mount Popa. Een heilige berg, of eigenlijk meer een vrijstaande rots, waarop een klooster is gebouwd. Naast het klooster is er ook nog de echte berg die je eventueel zou kunnen beklimmen.
Georganiseerde tourtjes naar Mount Popa (het klooster niet de berg) worden aangeboden in Restaurant Row in Nyaung U vanaf 10.000 Kyat per persoon. Een andere optie is om zelf een taxi te huren. Wij kozen hiervoor en betaalden 40.000 kyat met het voordeel dat we ook op extra plekken konden stoppen. Lees ons blog over deze dagtrip.
Extra tips voor Bagan met kinderen
Moet je Bagan met kinderen bezoeken? Absoluut: dit mag je niet missen wanneer je een reis maakt naar Myanmar met kinderen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat er buiten de hierboven genoemde bezienswaardigheden niks is dat speciaal voor kinderen is. Waar in Yangoon nog leuke parken zijn met speeltuinen is dat er hier niet. Onze tip: neem een hotel met zwembad en vermijd het heetst van de dag. Een ochtendje tempels kijken, daarna lekker zwemmen en voor zonsondergang weer op pad.
Heb je luiers of babypoeder nodig dan kan je dit beter meenemen vanuit Yangoon. We zagen dit namelijk niet in de winkels in Bagan en de omliggende dorpjes. Je maakt het jezelf ook makkelijk als je zelf een bedje meeneemt voor je kind. Wij gebruiken de reisvriendelijke Deryan Travelcot. In Novel restaurant in Nyaung U werd ons een kinderstoel aangeboden de enige keer tijdens onze hele reis door Myanmar.
Waar moet je overnachten in Bagan
Wil je Bagan bezoeken dan kan je slapen in de stadjes oud Bagan, nieuw Bagan en Nyaung U.
Nyaung U is de plek voor wie gaat backpacken in Myanmar en dus budgetaccommodatie zoekt. Je het hier de meeste hostels en goedkope guesthouses nabij de tempels van Bagan. Het is ook de meest populaire plek voor zelfstandige reizigers die op zoek zijn naar betaalbare midrange accommodatie. Het stadje zelf is vrij druk maar de meeste accommodatie zit in een rustiger gedeelte aan de zuidkant. Ook in het naastgelegen dorpje Wet Kyi Inn zijn nog enkele opties. Oud Bagan is waar je terecht komt als je genoeg geld te besteden hebt, er zijn hier diverse luxe resorts. Ook in Nieuw Bagan kan je midrange accommodatie vinden: hier slapen veel tourgroepen. We aten hier een keer en het is voor ons gevoel minder sfeervol dan Nyaung U.
In Bagan is het essentieel om ruim van te voren je accommodatie te boeken, zeker in het hoogseizoen. Alleen zo krijg je een leuke kamer tegen een goede prijs. De goede budget guesthouses zitten anders vol en dan blijven alleen de goedkope plekken met lage kwaliteit over. Voor midrange accommodatie betaal je op booking.com al snel 1,5 keer meer voor dezelfde kamer als je het 1 a 2 weken van te voren boekt dan wanneer je dit een paar maanden van te voren doet.
Wij verbleven in Royal Bagan, een prima hotel voor 50 euro per nacht. Ruime kamers, een fijne hete douche en vriendelijk personeel. Superschoon en de locatie is ook goed. Alleen de harde bedden en het wel erg koude zwembad maken dat wij volgende keer toch nog even zouden kijken naar wat er nog meer beschikbaar is behalve Royal Bagan. Een ander hotel in dezelfde prijsklasse met goede reviews is bijvoorbeeld het Zfreeti hotel of als je gewoon goedkoop en goed wilt slapen en geen zwembad nodig hebt het Shwe Nadi Guesthouse. Vergelijk ook de prijzen voor een hotel in Bagan op Trivago.
In alle drie de plaatsen kan je pinautomaten vinden. In de meeste hotels kan je ook met creditkaart betalen.
Waar moet je eten in Nyaung U
Als zelfstandige reiziger of als budgetbackpacker zal je waarschijnlijk overnachten in Nyaung U. Er is een ruime keuze aan restaurantjes in Thi Ri Pyitsaya street. Deze staat heeft niet voor niks de bijnaam Restaurant Row. Je merkt nu al dat ook in enkele zijstraatjes restaurantjes komen en als het toerisme blijft groeien is het logisch te verwachten dat dit steeds meer een Khao San-achtig straatje gaat worden. Voor nu is het vooral nog een stoffige weg die pas in het donker dankzij de vele lichtjes wat sfeer krijgt. Aangezien de restaurants zich vooral op toeristen richten liggen alle prijzen 1,5-2 keer hoger dan wat je voor dezelfde gerechten elders in het land kwijt bent.
Ons favoriete restaurant was La Terazza. In dit restaurant van Italiaanse-Zwiterse eigenaren kan je uitstekende Italiaanse gerechten krijgen. Uitsluitend voor de lunch serveren ze pizza en verder hebben ze pasta’s en vleesgerechten. De uitstraling is heel sfeervol, de bediening snel en vriendelijk en de eigenaresse kwam nog even een praatje maken en gaf ons wat tips over Bagan. Oh en de toetjes zijn ook heerlijk. Voor de gerechten hier betaal je wel aanzienlijk meer dan in andere restaurantjes maar als je een keer wat anders wil dan aziatisch dan moet je zeker hier gaan eten.
Een andere optie voor pizza is het tegenover gelegen Pizza Bagan. Ook vrij duur (8000-10.000 kyat voor een pizza) maar wel die echt fijne dunne Italiaanse bodem met een smeuïge topping.
Nummer 1 van tripadvisor op het moment van ons bezoek is weather spoons Bagan. Dat merk je: er staan zelfs rijen te wachten om naar binnen te mogen in dit restaurant wat eigenlijk weinig meer is dan een paar tafels onder een overkapping. Eerlijk is eerlijk, de avocado salade was heel goed en de hamburger de beste die ik heb gehad in Myanmar. Ook de Aziatische gerechten waren meer dan prima. Alleen 1,5 uur wachten voordat je bestelling gebracht wordt, is echt veel en veel te lang en daarom kunnen we deze plek niet aanbevelen.
Nog een restaurant met prima maaltijden maar een enorm slome keuken is a Taste of Bagan. Dit ruime restaurant heeft een leuke uitstraling en daar kan je dan ook lekker lang naar kijken terwijl je wacht.
Een restaurant met een veel kleinere kaart en daardoor volgens ons ook een veel snellere service is het in een zijstraatje gelegen The Black Bamboo. Dit restaurant is van een westerse eigenaar en dat merk je in de ambiance. Een sfeervolle tuin met bloemen en easy listening muziek op de achtergrond. De gerechten zijn ook zeer smakelijk. Jammer dat het personeel zo chagrijnig was tijdens ons bezoek.
Liever wat goedkoper eten? Wij gingen voor Aziatisch en een banana pancake bij het kleine eettentje Tharawpn. Vriendelijke bediening, een flink pittige maaltijd en goedkoper dan elders.
Het Novel restaurant tot slot was een restaurant met een redelijke keuken tegen prima prijzen (2500-3500 kyat voor een hoofdmaaltijd). Ze hebben hier ook een kinderstoel, de enigste die we tegen kwamen in Bagan. Het personeel is vriendelijk en eten komt snel. Een goede veilige keuze voor je maaltijd.
Hoe kom je in Bagan
Het is op dit moment nog niet mogelijk een internationale vlucht te boeken naar Bagan. Wel kan je vliegen vanaf diverse luchthavens in Myanmar. Vliegen naar Bagan kan bijvoorbeeld vanuit Mandalay of Yangoon.
Een andere optie is de bus waarbij wederom Mandalay en Yangoon logische keuzes zijn. Ook hier geldt dat de meest luxe bussen, bijvoorbeeld de nachtbus vanuit Yangoon (27 seater, 18 dollar) vaak al een aantal dagen van te voren uitverkocht zijn in het hoogseizoen. Wij namen zelf de bus vanaf Kalaw naar Bagan en deze kon je gewoon een dag van te voren nog boeken. Het is dezelfde doorgaande bus die eerder die dag vertrokken is uit Nyuang Shwe aan het Inle Meer.
Vanaf Mandalay kan je ook de boot nemen naar Bagan. Een stuk langzamer maar wel een ervaring op zich zelf.
Ben jij wel eens in Bagan geweest of ben je het van plan?
Wij zijn net terug van Bagan (juli 2019).
We hebben alle hier genoemde zonsopgang- en ondergangtempels bezocht maar er mocht geen enkele meer beklommen worden.
Ergens begrijpelijk (voor veiligheid en bescherming van de tempels) maar was toch wel spijtig …
Wat jammer zeg dat je nergens meer op mag, zelfs niet op de “geheime tempels” daar was helemaal geen controle?
Wij ‘hebben jullie reisverslag met veel plezier gelezen en een goede indruk gekregen van
Myanmar, wij gaan in oktober 2016 het land zullen bezoeken.
Zo hé, dat was inderdaad een heel uitgebreide post! Het grootste deel heb ik gelezen en ik heb alle foto’s bekeken. Jullie hebben echt veel tempels gezien! Zo’n optocht ben ik trouwens ook toevallig tegengekomen, met kinderen in dezelfde outfits en met van die parasols erboven.
Mooie uitgebreide post!
Ondanks de lekke banden vond ik het fietsen op die vervelende hobbelwegen wel wat hebben.
Wauw, supergoed en super uitgebreid!!!! Mooi werk 🙂
Prachtige foto’s en super handige met al die up-to-date info. By the way: in 2008 was een fiets ook niet de beste manier hoor, ook al zei iedereen dat… er was gewoon geen andere optie, behalve een paard en wagen, maar man wat waren die fietsjes gammel en ook toen al reed er af en toe een lokaal vrachtwagentje voorbij die een enorme stofwolk in je gezicht blies. Goed dat ze nu van die e-bikes hebben!
O, ik vond het wel te doen. In 2002, maar dat zal niet veel uitgemaakt hebben. Een oud fietsje was het wel ja. 😉