Kalaw – het andere Myanmar?

0

De meeste toeristen die Kalaw Myanmar bezoeken doen dit om vanaf hier een twee- of driedaagse trekking te maken naar het Inle meer. Voor ons, met een kindje bijna drie, was dat geen optie. Toch besloten we Kalaw op te nemen in onze route. Onze tijd in Myanmar was beperkt en met bestemmingen zoals Yangon, Bagan en Nyaung Shwe (aan het Inle meer) bleven we ook ferm op de gebaande paden.

In Kalaw hoopten we nog wat van het andere Myanmar mee te maken. Dat is redelijk gelukt. Het stadje zelf is een stuk toeristischer dan we verwacht hadden. Er zijn hotels genoeg en ook een handjevol restaurantjes wat zich specifiek op buitenlanders richt. Aan de andere kant is het juist doordat we geen trekkings gingen doen en dus onze eigen weg zochten in en rondom Kalaw dat we ook in bergdorpjes belanden en boeddhagrotten bezochten die duidelijk nog niet op de toeristische kaart staan. Bovendien een plek waar de WiFi maar 1 uur per dag werkt, voelt altijd “off the beaten track”. Vergeet niet een warme trui mee te nemen want Kalaw ligt op hoogte en het is hier ‘s avonds en ‘s nachts echt koud, zelfs hartje zomer.

kalaw myanmar

kalaw myanmarDe markt van Kalaw Myanmar

Kalaw zelf heeft weinig bezienswaardigheden. Eén van de dingen die wij misschien nog wel het meest interessant vonden, was de markt. Je moet een beetje geluk hebben want de grote markt vind niet elke dag plaats. Je ziet hier niet alleen veel verschillende etenswaren maar ook vrouwen in traditionele bergstam klederdracht die hun inkopen komen doen.

markt van Kalaw

markt van Kalaw bergstammen

markt van Kalaw

Thein Taung Pagoda Monastery

Een lange trap brengt je naar het Thein Taung Pagoda monastery. Hier heb je een goed uitzicht over Kalaw. Het klooster zelf bestaat uit meerdere gebouwen. In één krijgen de novices les terwijl je in een ander vol met disco-light boeddha’s wat eten en drinken aangeboden zult krijgen door een monnik.

Thein Taung Pagoda Monastery

Thein Taung Pagoda Monastery

Aungh Chan tha zedi en Hsu taung pye paya

In het dorpje zelf zijn ook nog twee interessante pagoda’s. De zilverkleurige Aungh Chan tha zedi werd op het moment van onze bezoek gerestaureerd. De pagoda’s van Hsu Taung Pye Paya vonden we vooral bij zonsondergang erg fotogeniek. Hier kan je in de ochtend ook de vele (jonge) monniken zien vertrekken die hun ronde gaan lopen om eten op te halen.

Aungh Chan tha zedi

 Hsu taung pye payaShwe Oo Min Paya

De Shwe Oo min Paya is een grot vol Boedha’s die aan de rand van Kalaw ligt. Je loopt er in ongeveer een half uur naar toe. Om er te komen moet je over een militaire basis (geen probleem, ze laten je zo door) wat best interessant is om te zien. De militairen hebben zelfs een golfbaan maar verder zien hun huisjes er erg basic uit.

De grot zelf is leuk maar misschien een klein beetje een tegenvaller. De tegelpaden en vele verlichting die is aangelegd doet toch wat af aan de authentieke sfeer. Wanneer je Kalaw met kinderen bezoekt of je gewoon wat tijd over hebt is het desondanks wel de moeite waard.

Shwe Oo Min Paya kalaw

Shwe Oo Min Paya kalawShwe Oo Min Paya kalaw

golfbaan kalaw myanmarZelf doen trekking Kalaw

We hadden niet de mogelijkheid om een meerdaagse trekking in Kalaw te maken en hierbij diverse dorpjes en bergstammen te bezoeken. Dit weerhield ons er alleen niet van om ons eigen avontuur te zoeken. We hebben nog wel bij een van de trekkingbureautjes binnen gevraagd maar die kwamen niet echt met suggesties voor wat je in een halve dag kunt doen.

Onze eerste wandeling was een poging om een pagode op de berg te vinden. Eigenlijk liepen we na de Boeddha grot bezocht te hebben gewoon door. Helaas bleek ons richtingsgevoel en de heuvelachtige omgeving niet helemaal samen te werken. We maakten een mooie wandeling maar uiteindelijk kwamen we nergens omdat de paadjes telkens doodliepen. Gelukkig is terugkomen naar Kalaw geen probleem omdat het stadje in een kom ligt.

Voor ons 2e wandeling gingen we naar een dorpje dat Marcel eerder tijdens een rondje hardlopen had ontdekt. Je volgt hiervoor de trappen naar de Thein Taung Pagoda Monastery en loopt vervolgens door. Diverse kleine weggetjes splitsen een paar keer. Rechts aanhouden en je komt vanzelf bij een klein dorpje. Ik weet niet of alle westerlingen hier een attractie zijn maar wij met onze blonde dochter waren het zeker wel. Alle kindjes werden erbij gehaald om te komen kijken.

wandelen kalaw

trekking kalaw myanmar

trekking kalaw myanmar

Overnachten en eten in kalaw

Wij sliepen in de Golden Lily, een goedkoop guesthouse. Een mooie afwisseling met de midrange accommodatie waar we verder in Myanmar vooral sliepen (lees ook geld & budget Myanmar). Er is de afgelopen jaren best veel bijgebouwd, dus het is niet nodig van te voren wat te reserveren. Bekijk hier het aanbod van hotels in Kalaw.

hotel kalaw

Er zijn in Kalaw diverse restaurantjes. De goedkoopste kan je vinden langs de doorgaande weg. Hier eet je met uitzicht op de voorbijrijdende bussen en auto’s voor 2-3 euro een complete maaltijd. Een populair restaurant in Kalaw is Everest waar ze authentieke Nepalese gerechten serveren. Het duurste restaurant van Kalaw (maar nog steeds goedkoop naar onze begrippen) is Thirigayhar. In een charmant oud huis vol met prullaria kan je hier kiezen voor traditionele gerechten uit Myanmar. Ook de wijn die gemaakt wordt aan het Inle meer staat op de menukaart.

restaurant kalaw

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.