Home / Reisinformatie / Azie / Myanmar / Kalaw, het andere Myanmar?

Kalaw, het andere Myanmar?

De meeste toeristen die Kalaw Myanmar bezoeken doen dit om vanaf hier een twee- of driedaagse trekking te maken naar het Inle meer. Voor ons, met een kindje bijna drie, was dat geen optie. Toch besloten we Kalaw op te nemen in onze route. Onze tijd in Myanmar was beperkt en met bestemmingen zoals Yangon, Bagan en Nyaung Shwe (aan het Inle meer) bleven we ook ferm op de gebaande paden.

Wat te doen in Kalaw?

In Kalaw hoopten we nog wat van het andere Myanmar mee te maken. Dat is redelijk gelukt. Het stadje zelf is een stuk toeristischer dan we verwacht hadden.

Er zijn hotels genoeg en ook een handjevol restaurantjes wat zich specifiek op buitenlanders richt. Aan de andere kant is het juist doordat we geen trekkings gingen doen en dus onze eigen weg zochten in en rondom Kalaw dat we ook in bergdorpjes belanden en boeddhagrotten bezochten die duidelijk nog niet op de toeristische kaart staan.

Bovendien een plek waar de WiFi maar 1 uur per dag werkt, voelt altijd “off the beaten track”. Vergeet niet een warme trui mee te nemen want Kalaw ligt op hoogte en het is hier ’s avonds en ’s nachts echt koud, zelfs hartje zomer.

kalaw myanmar

De markt van Kalaw Myanmar

Er zijn weinig bezienswaardigheden in Kalaw. Eén van de dingen die wij misschien nog wel het meest interessant vonden, was de markt. Je moet een beetje geluk hebben want de grote markt vind niet elke dag plaats. Je ziet hier niet alleen veel verschillende etenswaren maar ook vrouwen in traditionele bergstam klederdracht die hun inkopen komen doen.

markt van Kalaw
markt van Kalaw bergstammen
markt van Kalaw

Thein Taung Pagoda Monastery

Een lange trap brengt je naar het Thein Taung Pagoda monastery. Hier heb je een goed uitzicht over Kalaw. Het klooster zelf bestaat uit meerdere gebouwen. In één krijgen de novices les terwijl je in een ander vol met disco-light boeddha’s wat eten en drinken aangeboden zult krijgen door een monnik.

Thein Taung Pagoda Monastery
Thein Taung Pagoda Monastery

Aungh Chan tha zedi en Hsu taung pye paya

In Kalaw zijn ook nog twee interessante pagoda’s. De zilverkleurige Aungh Chan tha zedi werd op het moment van onze bezoek gerestaureerd. De pagoda’s van Hsu Taung Pye Paya vonden we vooral bij zonsondergang erg fotogeniek. Hier kan je in de ochtend ook de vele (jonge) monniken zien vertrekken die hun ronde gaan lopen om eten op te halen.

Aungh Chan tha zedi

Shwe Oo Min Paya

De Shwe Oo min Paya is een grot vol Boedha’s die aan de rand van Kalaw ligt. Je loopt er in ongeveer een half uur naar toe. Om er te komen moet je over een militaire basis (geen probleem, ze laten je zo door) wat best interessant is om te zien. De militairen hebben zelfs een golfbaan maar verder zien hun huisjes er erg basic uit.

De grot zelf is leuk maar misschien een klein beetje een tegenvaller. De tegelpaden en vele verlichting die is aangelegd doet toch wat af aan de authentieke sfeer. Wanneer je Kalaw met kinderen bezoekt of je gewoon wat tijd over hebt is het desondanks wel de moeite waard.

Shwe Oo Min Paya kalaw
Shwe Oo Min Paya kalaw
Shwe Oo Min Paya kalaw

Wandelen rondom Kalaw

We hadden niet de mogelijkheid om een meerdaagse trekking in Kalaw te maken en hierbij diverse dorpjes en bergstammen te bezoeken. Dit weerhield ons er alleen niet van om ons eigen avontuur te zoeken. We hebben nog wel bij een van de trekkingbureautjes binnen gevraagd maar die kwamen niet echt met suggesties voor wat je in een halve dag kunt doen.

wandelen kalaw
trekking kalaw myanmar

Onze eerste wandeling was een poging om een pagode op de berg te vinden. Eigenlijk liepen we na de Boeddha grot bezocht te hebben gewoon door. Helaas bleek ons richtingsgevoel en de heuvelachtige omgeving niet helemaal samen te werken. We maakten een mooie wandeling maar uiteindelijk kwamen we nergens omdat de paadjes telkens doodliepen. Gelukkig is terugkomen naar Kalaw geen probleem omdat het stadje in een kom ligt.

Voor ons 2e wandeling gingen we naar een dorpje dat Marcel eerder tijdens een rondje hardlopen had ontdekt. Je volgt hiervoor de trappen naar de Thein Taung Pagoda Monastery en loopt vervolgens door. Diverse kleine weggetjes splitsen een paar keer. Rechts aanhouden en je komt vanzelf bij een klein dorpje. Ik weet niet of alle westerlingen hier een attractie zijn maar wij met onze blonde dochter waren het zeker wel. Alle kindjes werden erbij gehaald om te komen kijken.

trekking kalaw myanmar

Hotel in kalaw

Wij sliepen in de Golden Lily, een goedkoop guesthouse. Een mooie afwisseling met de midrange accommodatie waar we verder in Myanmar vooral sliepen (lees ook geld & budget Myanmar). Er is de afgelopen jaren best veel bijgebouwd, dus het is niet nodig van te voren wat te reserveren. Bekijk hier het aanbod van hotels in Kalaw.

hotel kalaw

Restaurant in Kalaw

Er zijn in Kalaw diverse restaurantjes. De goedkoopste kan je vinden langs de doorgaande weg. Hier eet je met uitzicht op de voorbijrijdende bussen en auto’s voor 2-3 euro een complete maaltijd. Een populair restaurant in Kalaw is Everest waar ze authentieke Nepalese gerechten serveren.

Het duurste restaurant van Kalaw (maar nog steeds goedkoop naar onze begrippen) is Thirigayhar. In een charmant oud huis vol met prullaria kan je hier kiezen voor traditionele gerechten uit Myanmar. Ook de wijn die gemaakt wordt aan het Inle meer staat op de menukaart.

restaurant kalaw

De langzame trein van Shwenyaung naar Kalaw

Toen Confucius zei: “Het gaat niet om de bestemming maar om de reis ernaartoe” had hij het niet over de slowtrain van Shwenyaung naar Kalaw want die werd pas duizenden jaren later aangelegd. Maar deze treinrit is wel de essentie van wat hij bedoelde.

De treinrit is supersloom; je doet 3:30 over de 60 kilometer. Reken daarbij nog een uur (incl wachttijd) om van Nyaung Shwe (Inle Lake) naar het 11km verderop gelegen Shwenyaung te komen vanwaar de trein vertrekt en de rechtstreekse bus die er maar 2 uur over doet, klinkt veel aantrekkelijker. Toch was het een ervaring die ik niet had willen missen. De backpackers die wel de trein misten pakten de bus en waren ruim op tijd bij het volgende station om daar alsnog op de trein te stappen.

trein kalaw myanmar
trein kalaw myanmar
trein kalaw myanmar

De bureaucratie op het ouderwetse treinstation, waar ze 10 minuten met je paspoorten bezig zijn om een treinkaartje voor je te schrijven (kosten 95 cent, lees ook ons totale budget Myanmar), is allemaal onderdeel van de show. De stoelen in eerste klas zijn verrassend breed en comfortabel. Aan airco doen we niet, nee we hebben arko (alle ramen kunnen open). Niks staat de geuren en klanken van buiten in de weg.

Wanneer de locomotief zich in beweging zet rijden we door het groene landschap heen. Kalaw ligt op 1320 meter terwijl Shwenyaung op 192 meter hoogte ligt. We klimmen dan ook veel en af en toe zijn er tunnels of rijden we tussen twee hoge rotswanden door.

trein kalaw myanmar
trein kalaw myanmar
trein kalaw myanmar
trein kalaw myanmar

Het meest interessant  van reizen met de trein in Myanmar zijn de stops waar je langs komt. Op elke stationnetje komen de verkopers direct naar de trein. De waren die ze vaak op hun hoofd dragen worden luidkeels aangeprijsd. We kopen wat bananen en verderop zelfgemaakte chips. Zodra onze blonde dochter ontdekt wordt, zijn de verkoopsters even afgeleid. Iedereen komt even bij het raam kijken naar de “baby”. Met handen en voeten beantwoorden we de vragen “how old” en “name”. Totdat het weer tijd is om te gaan. De trein fluit nog een keer, iedereen stapt weer in en tjoeke, tjoeke, we rijden weer verder naar de volgende stop.

De langzame trein is één van de ervaringen die onze vakantie in Myanmar zo bijzonder maakte en we raden je absoluut aan om de trein zelf te beleven.

trein kalaw myanmar
trein kalaw myanmar
trein kalaw myanmar
trein kalaw myanmar

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven