Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / De complete gids: Zuidoost-Azië met kinderen, welk land moet je kiezen

De complete gids: Zuidoost-Azië met kinderen, welk land moet je kiezen

Welke landen in Zuidoost-Azië zijn het meest geschikt voor een vakantie met kinderen? Thailand, Indonesië, Maleisië of liever wat meer avontuur in Myanmar, Cambodja of de Filipijnen? Zoek je een strandvakantie, cultuur of ga je graag de natuur in met je gezin? Hoe belangrijk is lekker eten voor je, de betaalbaarheid van het land en de aanwezigheid van medische voorzieningen? Wij bezochten bijna alle landen (behalve Brunei en Oost-Timor) in Zuidoost-Azië, en een groot deel met onze (jonge) dochter. We kunnen oprecht zeggen dat deze regio net zo geweldig is voor jonge backpackers als voor gezinnen.

Bagan

De makkelijkste landen in Zuidoost-Azië met kinderen

Op zoek naar een veilige keuze, bijvoorbeeld omdat je voor de eerste keer ver op reis gaat met kinderen, dan zit je in deze landen goed. Ga je het liefst georganiseerd op reis? Win informatie voor een betaalbare vakantie bij Local Hero Travel, Riksjafamily of bij zuidoost Azie specialist 333travel.

Thailand met kinderen

Na meer dan vijf keer Thailand zal het onze vaste lezers niet verbazen dat Thailand op nummer 1 staat. We bezochten Thailand voor het eerst met een en kindje van net 1 en een keer met een kindje van bijna 3 en een keer van bijna 5 en toen ze 10 was gingen hadden we stopover in Thailand. Ook diverse van onze bloggers bezochten Thailand met kinderen in de leeftijd van 1 tot 16 jaar.

Fietsen in bangkok

Hoewel andere landen in de regio avontuurlijker zijn en meer natuur en cultuur bieden, heeft Thailand volgens ons het beste totaalpakket. Heel veel afwisseling van de bergen in het noorden tot de stranden in het zuiden. Bezoek de bruisende stad Bangkok met leuke musea, aquarium en speeltuinen voor kinderen. Plus natuurlijk de vele tempels.

Ga naar de nationale parken zoals Khao Yai en Khao Sok voor het dierenleven. In het zuiden is het lastig kiezen uit de vele mooie bounty stranden. Terwijl in het noorden wederom de natuur, maar ook authentieke dorpjes en mooie tempels de boventoon voeren.

Koh Samui - Wat Phra Yai

Thailand heeft een enorm vriendelijke bevolking, heerlijk eten en uitstekende medische voorzieningen. Hoewel andere landen goedkoper zijn, biedt Thailand de beste value-for-money. Met je kinderen zoek je vaak toch geen basic hutje voor 2-3 dollar maar een schone, ruime kamer met airco en die zijn in Thailand ruim voorradig en gegarandeerd goedkoper dan minder ontwikkelde buurlanden zoals Cambodja en Myanmar. Tel daarbij op dat Bangkok de goedkoopste bestemming is om naar toe te vliegen vanuit Europa en de heel vriendelijk geprijsde binnenlandse vluchten en Thailand is een winnaar.

Lees hier al onze artikelen over Thailand.

Bangkok

Maleisië met kinderen (vaste land)

Ook Maleisië is een heel makkelijk land om te reizen met kinderen, tenminste als je op het vasteland blijft en niet naar Borneo gaat. Maleisië heeft geweldige pretparken voor kinderen zoals Legoland en The Lost World of Tambun. Ook in de hoofdstad Kuala Lumpur is genoeg te doen zoals de dierentuin, vlindertuin of speeltuin met zwembad bij de Petronas Towers.

Legoland Maleisië pretpark

Maleisië is net wat westelijker dan Thailand en ook een tikkeltje duurder. Veel ervaren reizigers, waaronder wijzelf, vinden Maleisië zelfs misschien wel een beetje saai. Maar juist toen ik alleen op reis was met mijn dochter kon ik het gemak van Maleisië extra waarderen. Je kunt hier prima met een huurauto rondreizen en voor strand is er keuze genoeg van de bij backpackers zeer geliefde Perhentians tot de wat luxere Langkawi eilanden.

Het is uiteraard ook mogelijk om het vaste land van Maleisië te combineren met Borneo. Dat deel van het land is echter een stuk uitdagender om te bereizen en er zijn ook meer gezondheidsrisico’s. Lees hier al onze blogs over Maleisië met kinderen zowel over het vaste land als over Borneo en Sabah.

Indonesië met kinderen (Java, Bali en Lombok)

Hagelslag op je brood terwijl je eet aan een prachtig strandje. Dat is Indonesië! Hoewel dit eilandrijk enorm groot is, zullen de meeste gezinnen zich beperken tot Bali in combinatie met Java of Lombok. Op alle drie de eilanden is het relatief makkelijk om als toerist met kinderen rond te reizen.

bali nusa penida

Vooral op Bali kom je veel andere gezinnen tegen en zeker wanneer je met een baby of peuter naar Indonesië wil is Bali perfect. Bijna elk hotel lijkt wel een zwembad te hebben en je kunt samen dolfijnen gaan spotten, door het apenbos lopen of gewoon zandkastelen bouwen op één van de vele stranden. Mocht je ziek worden dan zijn er op Bali hele goede privéklinieken maar ook heel erg basic ziekenhuisjes weten we uit eigen ervaring. Wat wij zo fijn vonden aan Bali is dat het er zo ontspannen aan toe gaat. Het is alleen wel lastig om uit de toeristische bubbel te komen.

Tumpak Sewu

Nog mooiere stranden kan je vinden op Lombok, je hebt er de toeristische Gili eilanden. De rest van het eiland is minder bekend en heeft ook voor avontuurlijke reizigers wat meer te beleven. Je kan ook hier een boottocht starten van Lombok naar Flores. Op Java zijn de afstanden een stuk groter dan op Bali maar je kan wel deels met de trein reizen. Java biedt meer cultuur en avontuur. Heel vroeg opstaan om de zon te zien opkomen boven de vulkaankrater van de Bromo. Rond Yogja vind je enkele van de mooiste oude tempels van Indonesië de Prambanan en Borobudur. Ga je buiten de gebaande paden op Java dan ben je echt nog een attractie en willen veel lokale mensen met je (blonde) kindje op de foto.

Ga je met kinderen in de hogere klassen van de basisschool naar Indonesië dan is het boeiend om Lombok en/of Java te combineren met Bali omdat de eilanden echt een heel andere sfeer hebben. Lees al onze blogs over Indonesië met kinderen.

Java eten

Singapore met kinderen

Singapore is een leuke stad waar je je als gezin makkelijk een week kunt vermaken. Er zijn meerdere pretparken, een dierentuin, stranden in Singapore met kinderen is van alles te beleven. Het hygiëneniveau is hoog en het voorzieningsniveau voor gezinnen ook.

Jewel Singapore Changi Airport

Het zal niet snel voorkomen dat Singapore de enige bestemming voor een vakantie in Zuidoost-Azië is. Daarvoor is het land te klein, en voor de meeste vond ons ook wat te duur. Singapore laat zich echter goed combineren met het vaste land van Maleisië of als stopover bestemming op weg naar Indonesië.

We bezochten deze stad meerdere keren met onze dochter en het is echt leuk voor kinderen van alle leeftijden. Met jonge kinderen ga je naar de dierentuin en de fijne speeltuinen, met oudere kinderen naar Universal Studio’s pretpark en shoppen.

gardens by the bay

Onze ervaringen in de overige landen in Zuidoost-Azië met kinderen

Landen zoals Myanmar, Cambodja of Vietnam raden we zeker niet af. Sterker nog, we hebben er zelf gereisd met onze jonge dochter. Dit zijn alleen landen die wat meer van je vragen. Daarom zijn ze beter geschikt voor ervaren reizigers die bewust voor deze bestemmingen kiezen dan voor wie de eerste keer ver op reis gaat met het gezin.

Vietnam met kinderen

Vietnam is wat ons betreft het land van de speeltuinen en het land van de trein, twee redenen waarom dit lange smalle land ook heel geschikt is om te reizen met kinderen. Het is echter wel aan te raden om minimaal één binnenlandse vlucht te nemen als je op een ontspannen tempo van noord naar zuid wil reizen.  Door de lange smalle vorm van het land is Vietnam erg afwisselend van de karstgebergten in het noorden tot de waterwegen van de Mekong-delta in het zuiden. Ga met de boot door het mooie Halong Bay, geniet op de diverse zandstranden en ga winkelen op marktjes van Hoi An.

vietnam met baby

Vietnam heeft de naam dat de bewoners wat minder aardig zijn dan in bijvoorbeeld Thailand en graag steggelen over geld. Dit hebben wij niet zo ervaren. Wel dat ze gek zijn op kinderen, de aandacht voor onze dochter was enorm, soms echt te veel. Vietnamezen zijn minder verlegen dan andere Aziaten. Wil je Vietnam met kinderen bezoeken dan is dit wel iets om rekening mee te houden. Dit en het feit dat er gewoon wat minder informatie over is, maakt dat we Vietnam toch bij dat wat avontuurlijkere landen hebben geplaatst.

vietnam met baby

Filipijnen met kinderen

De Filipijnen zijn enorm maar gelukkig zijn er hier diverse low-cost airlines. Toch ben je vaak aangewezen op de erg volle jeepneys (half open omgebouwde jeeps die dienst doen als openbaar vervoer). Hoe avontuurlijk je vakantie gaat worden zal zeker afhangen van de eilanden die je kiest. Van back-to-basics tot eilanden met een prima toeristen infrastructuur.

kindvriendelijk hotel filipijnen

Een vakantie in de Filipijnen is ideaal voor wie gek is op strand, snorkelen en duiken. Je lekker luieren aan het water afwisselen met of op een fietsje of met de scooter op pad in de natuur. Met tieners is er genoeg te beleven zoals een expeditie waarbij je op prachtige eilandjes stopt en open zee kan snorkelen.

Jammer genoeg is het eten een stuk minder lekker dan in de meeste andere landen in de regio, hoewel kinderen vast blij worden van de vele fastfood ketens. Ook wat betreft cultuur verschilt de Filipijnen van de andere landen in de regio. Het heeft op dit gebied minder te bieden of je moet karaoke als een culturele ervaring beschouwen. Meer tips, lees ons artikel: Filipijnen met kinderen.

Expeditie Palawan El Nido Coron

Laos met kinderen

Laos met jonge kinderen zou niet onze eerste keuze zijn en dan met name omdat je hier (afhankelijk van je route) malariapillen moet slikken wat in de andere landen (meestal) niet nodig is. Het openbaar vervoer is niet snel en dit is niet de bestemming om een auto te huren. De elektriciteitsvoorziening is vaak onbetrouwbaar en soms helemaal niet aanwezig.

Laos nong kiaw

Het noorden, zeker het stuk van Vientiane naar Luang Prabang, is veel toeristischer dan de rest van het land en hier zijn meer voorzieningen voor gezinnen. Van hotels met zwembad tot activiteiten zoals bowlen en ziplijnen.

Wie wel de moeite neemt naar Laos te gaan, ontdekt een land met geweldige bevolking. Een land waar de tijd langzamer gaat dan in de rest van de regio. Mensen zijn boer en wonen op hun land. Je kunt er hele mooie wandelingen maken maar veel dierenleven is er niet meer. De Mekong en vele andere kleinere rivieren zorgen voor meer dan genoeg zwemmogelijkheden. Lees hier al onze blogs over Laos met kinderen.

The Living Land Farm

Cambodja met kinderen

Cambodja is een fijne vakantiebestemming als je een flexibele instelling hebt. In Cambodja gaan dingen net wat anders dan anders. De bus gaat een uurtje later dan verwacht, een hotel zit opeens toch vol en helaas begin je als toerist ook echt wel te merken dat er veel corruptie is in het land.

Cambodja Koh Rong

Daar staat tegen over dat iedereen de tempels van Angkor een keer gezien moet hebben en dat Cambodja enkele van de mooiste witte stranden heeft in de regio.

De gezondheidszorg is niet goed maar mocht er iets met je kind zijn ben je snel in Thailand of Vietnam. Luiers en babyvoeding zijn op de meeste plekken dan wel weer beschikbaar, het eten in Cambodja is wat minder gekruid en dat waarderen de meeste kinderen. Je moet er in Cambodja wat meer moeite voor doen maar er zijn zekere kindvriendelijk slaapplekken te vinden met speeltuintjes, kinderstoelen en fietsen met kinderzitjes. Meer tips: lees ons artikel Cambodja met kinderen.

Kindvriendelijk hotel cambodja koh rong

Myanmar met kinderen

Check het reisadvies voor je nadenkt over een reis naar Myanmar.

Een reis naar Myanmar is een unieke ervaring. Dit land mag dan in opkomst zijn bij toeristen, reizigers met (jonge) kinderen komen er weinig. Je moet er dan ook rekening mee houden dat er weinig faciliteiten zijn voor gezinnen, zeker niet voor baby’s. Zo zijn er geen kinderzitjes voor op de fiets en een kinderstoel tegen komen is echt een incident. Mocht er wat gebeuren dan kan je voor goede medische voorzieningen het beste naar Thailand vliegen. Buiten Yangon hoef je niet op speeltuinen of andere kindvriendelijke attracties te rekenen.

Myanmar

Dit is met recht een avontuurlijke bestemming voor het hele gezin. Wel eentje die er echt uitspringt dankzij de prachtige tempels, het mooie meer van Inle en lange rustige zandstranden. Vanwege de afstanden en het langzame openbaar vervoer zijn binnenlandse vluchten handig. Geen land in Zuidoost-Azië verandert zo snel als Myanmar. Afhankelijk van wat je zoekt, moet je dus juist snel gaan of heb je liever wat meer gemak dan kun je beter nog een paar jaar wachten.

Kindvriendelijk hotel Bagan

Welke landen in Zuidoost-Azië zou jij graag willen bezoeken met het gezin?

Ook naar Zuidoost-Azië met kinderen op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken, terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com. Ook gebruik ik vaak Klook, omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in Zuidoost-Azië.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Ook Riksjafamily is een goede organisatie. Net als zuidoost Azie specialist 333travel, die naast standaard reizen ook reizen op maat maakt. Ook zijn er veel organisaties die groepsreizen organiseren waarbij je samen met andere gezinnen op reis bent. Fijn als je kind graag Nederlandse speelmaatjes heeft tijdens de vakantie. Check hiervoor het aanbod van ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap. Mocht je liever met een groepsreis meegaan, lees dan hier de blog Groepsreizen met kinderen.

Wist je dat je tussen de Thaise en Maleisische eilanden kunt reizen met de boot? Op Directferries vind je een totaal overzicht welke rederijen er actief zijn, hierdoor kun je makkelijk de vertrektijden en prijzen vergelijken. Bekijk hier het gehele aanbod via Directferries.

17 gedachten over “De complete gids: Zuidoost-Azië met kinderen, welk land moet je kiezen”

 1. Hallo,

  Wij willen in oktober/november graag naar Vietnam en Thailand reizen met onze kleine man van dan 4-5 maanden.
  Zou dit iets zijn wat je aanraadt of juist afraadt. We denken eraan om alleen een draagzak mee te nemen, of is een wagen ook geschikt? Ook in verband met de hitte.
  Gaat het boek dat je hebt uitgebracht ook over reizen met hele kleine kinderen?

  mvg, Harma

  mvg, Harma

  1. Van baby tot tiener alle leeftijden met hun uitdagingen en juist fijne dingen. Ja hoor beide zijn prima landen, buggy kan daar zeker in de steden ook wel en is minder heet dan de draagzak. Ik zou beide meenemen.

 2. Dag, wij willen met onze kleine kinderen naar Thailand maar willen in de zomervakantie ivm school. Ik lees dat het dan het regenseizoen is. Is dit dan wel een goed plan?

  1. Er gaan genoeg gezinnen in het regenseizoen naar Thailand. Alleen moet je er in je route, met name welke eilanden je kiest wel rekening mee houden. De oostkust is in de zomervakantie beter dan de westkust.

 3. Leuk om te lezen! Boekten jullie toen jullie met een baby reisden de accomodatie van tevoren of gaat het prima op de bonnefooi in Thailand en Maleisie?

  1. Hoi Manouk, sommige dingen zoals de eerste dagen vooraf de rest meer op de bonnefooi een paar dagen van te voren. Check wel ff of er dan geen feestdagen zijn zoals Chinese new year waardoor je beter van te voren kunt boeken.

 4. Leuke blog! Inspiratie aan het opdoen voor onze reis naar Sumatra, Java en Borneo (3 maanden feb-maart- april 2020) met kleine man van 3 jaar en dochter van 1 jaar! Hebben jullie ervaring met het kopen/huren van een voertuig (liefst een tuktuk/ open auto oid) op Sumatra? gr
  Sanne en Sjoerd

 5. Hallo Tivka & Marcel, dank voor jullie tips en blogs over verre reizen met kinderen. Wij vertrekken binnenkort naar Myanmar met onze kleine (18mnd) en ik vroeg me af hoe jullie het hebben gedaan met badwater/douchen? Gebruikten jullie daar iets voor?

  1. Hallo Jolanda, gewoon het water daar gebruiken maar wel tegen onze dochter gezegd dat ze het niet mag drinken. Dat doet ze thuis graag. Een hele fijne reis!

   1. Bedankt voor je reactie! Ik hoop dat onze dreumes dat tegen die tijd begrijpt. Ik ga wel alvast oefenen 😉

 6. Lisette Sier-Wismeijer

  OW super info! Ik twijfel nu tussen Maleisië en Thailand. Lekker verder het internet afstruinen naar informatie!

 7. Wat een boeiend artikel, zo eentje die je niet snel vergeet. Wij hebben nog geen kinderen maar als we eenmaal aan kinderen beginnen houdt het verre reizen niet op 😉 En daar moeten we rekening mee houden, niet elk land is even toegankelijk voor (jonge) kinderen op reis. Fijn dat jullie je ervaringen delen en wat een fantastische reizen hebben jullie gemaakt.

  1. Wij twijfelen om met ons zoontje van (dan) 18 maanden naar Azië te gaan. We zijn zelf al op veel plekken geweest, backpacken: Thailand, Singapore, Maleisië, Sri Lanka, Japan, Java, bali. Toch vinden we het nu spannend met de kleine man. Thailand is alweer 15 jaar geleden en lijkt mij het meest kindvriendelijk maar eigenlijk gaan we het liefst naar plekken waar we nog niet zijn geweest. Wat raden jullie aan?

   En wat ik mij ook altijd afvraag: hoe reis je tussendoor? Als je bijv een taxi pakt hoe zorg je dan voor een kinderstoel in de auto?

   1. Niet, je moet er rekening mee houden dat veel taxi’s sowieso geen gordel achterin hebben. Dus zelfs het meenemen van een eigen kinderstoel is geen garantie dat je die kunt gebruiken.

 8. Malariarisico geldt niet alleen voor Laos, maar ook voor bepaalde (grens)delen van Thailand. En in Maleisië volgens mij ook. Goed informeren is dus belangrijk, maar het hoeft geen reden te zijn niet naar die landen te gaan. Ik denk dat lang niet iedereen malariatabletten neemt, hoewel het met kinderen wel iets is om extra bij stil te staan of om de keuze van de gebieden die je wil bereizen er eventueel op aan te passen. Zelf heb ik een jaar in Thailand gewoond en ook Laos bezocht, maar geen malariatabletten genomen. Met mijn kinderen zou ik daar misschien weer anders mee om gaan. Sowieso zou ik ze heel graag Thailand willen laten zien. Of met ze naar Bali willen… Heel gaaf zoveel als jullie met Isis hebben gedaan. Helaas is het in mijn eentje met 2 kinderen toch echt wat lastiger. Wie weet als ze iets ouder zijn, en ik iets langer met ze weg kan dan nu.
  Goed beschermen is overigens sowieso belangrijk, vooral ook ivm dengue. Dat komt veel vaker voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top