Home / Reisinformatie / Azie / Myanmar / Nyaung Shwe (Inle Lake) stad met 2 gezichten

Nyaung Shwe (Inle Lake) stad met 2 gezichten

Nyaung Shwe in Myanmar is de bestemming om te verblijven wanneer je het Inle lake (Inle meer) wilt bezoeken. Geloof me, dit meer wil je absoluut bezoeken.

Nyaung Shwe is een vreemde stad, een stad met twee gezichten. Wij reisden op de bonnefooi door Myanmar en onze taxi driver die ons vanaf het vliegveld van Heho bracht suggereerde een hotel. Zo verbleven we aan de rand van het stadje.

We kijken uit op de rijstvelden en tijdens een wandelingetje zien we vrouwen de de was doen. Stoffige weggetjes, goud glinsterende pagoda’s en kleine eettentjes met Aziatische gerechten. Wat een schattige en sfeervol plaatsje. Pas de dag daarop wanneer we een grotere ronde maken zien we ook de andere kant van de stad. Een enorme drukke doorgaande weg, heel veel verkeer, stof en uitlaatgassen die je bedekken met een dun laagje vuil.

Nyaung Shwe

Veel hotels en nog meer hotels in aanbouw. Schreeuwerige bierreclames en backpackers op straat. We tellen minstens 3 hotels in aanbouw die met hun 5-7 verdiepingen straks boven de skyline uit zullen steken die nu nog voornamelijk bestaat uit gebouwen met 2 verdiepingen. Dit deel van Nyaug Shwe vinden we niet leuk.  Op het blog van Emiel (actoftravelling) las ik al dat in het hotel waar hij met zijn kinderen verbleef aan het water ze elke ochtend om 4 uur wakker werden van de voorbij razende boten. De locatie van je hotel is dus van enorm belang, zeker wanneer je Nyaung Shwe met kinderen bezoekt.

 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe

De pagoda’s en kloosters van Nyaung Shwe

In het dorpje zijn enkele pagoda’s. Leuk om binnen te kijken als je er toch langsloopt maar geen echte must-see. Ben je vroeg wakker en ga je niet op boottocht dan kan je naar de kloosters lopen (langs het Mongi Li kanaaltje) en de monniken zien die in de rij staan om rijst te krijgen.

Nyaung Shwe pagode
Nyaung Shwe pagode

De puppetshow in Nyaung Shwe

Elke avond wordt er in Nyaung Shwe om 19:00 en 20:30 een traditionele poppenshow gegeven. Aangezien er verder weinig te doen is in het stadje is dit leuk om te bekijken wanneer je Nyaung Shwe met kinderen bezoekt. Het is geweldig knap om de verschillende poppen te zien dansen maar het commentaar ervoor in het Engels is voor kinderen weinig aan. Gelukkig zit er voldoende vaart in en ik denk dat het half uur dat deze show duurt precies voldoende is om de aandacht goed vast te houden. Onze dochter was vooral onder de indruk van het dansende paard en het groene monster. Elke keer als er een nieuwe pop kwam vertelde ze ons vol enthousiasme wat het was. De volgende avond vroeg ze of we weer konden gaan kijken dus het viel zeker in de smaak.

De puppetshow in Nyaung Shwe
De puppetshow in Nyaung Shwe

Inle lake boottocht

De belangrijkste reden om naar Nyaung Shwe te komen is om een boottocht te maken over het Inle lake. Vraag je je af over het Inle lake met kinderen wel leuk en veilig is? Wij vonden van wel!

Je kunt de boottocht laten regelen door je hotel, een van de hotels/hostels aan het water of zelf onderhandelen met de bootmannen bij de brug. Natuurlijk is het goedkoper als je met een tour gaat maar ik zou kiezen voor een privé tour zeker als je het Inle meer met kinderen wilt zien. Voor de prijs (15.000 MMK, ongeveer 11 euro) hoef je het niet te laten.

Voor de mooiste foto’s ga je natuurlijk ’s ochtends vroeg net voor zonsopkomst of pas laat om om de zonsondergang mee te pakken. Helaas was voor ons met een peuter beide geen optie, vandaar dat we om 9:00 vertrokken. Op dat moment was het op de boot nog echt koud!. De goede bootsmannen hebben stoeltjes in hun boot, een zwemvest (niet voor kleine kinderen) en een stapel dekens. Ondanks de dekens was ik blij met mijn fleecetrui en jas en sjaal voor dochter.

 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe
inle lake fietsen

Na een stukje varen over het kanaal bereik je het meer.  Hier wordt je begroet door “vissers” die in acrobatische houdingen gaan staan zodat je tegen betaling een foto kunt maken. Ik vermoed dat veel van de bijzondere foto’s die je op website ziet hier vandaan komen.  Tijdens je tocht zul je ook echte vissers zien maar die zijn veel te druk met hun werk om speciaal voor jou goed bij te gaan staan.  Bovendien gaat je boot te snel om echt goede foto’s te maken.

 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe

Je vaart niet alleen over het meer maar onderweg vaar je door en langs verschillende dorpen op en aan het water. Daarnaast stop je bij diverse winkeltjes zoals een zilversmid, weverij en bamboemakerij. Je kunt er wat kopen maar het hoeft niet en er wordt geen druk uitgevoerd. Wij vonden het elke keer wel fijne stops om even de benen te strekken, naar de wc te gaan en wat anders te zien. Tijdens onze boottocht was er geen markt maar op de meeste dagen is er aan één van de dorpen aan het meer een drijvende markt en kan je hier foto’s maken.

 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe inle meer
 Nyaung Shwe inle meer
 Nyaung Shwe inle meer

Sowieso is de hele boottocht enorm fotogeniek. Het grote meer met daaromheen de op reizende bergen.  De huizen aan het water, de drijvende tuinen op het water. Ook onze dochter vermaakte zich uitstekend met het rondkijken en de afwisseling van elke keer weer wat nieuws zien. De boten gaan op de lange stukken hard maar varen ook langzaam, vooral door de dorpen. In beide gevallen liggen ze echt stabiel en hoef je je totaal geen zorgen te maken om met een kind dat niet kan zwemmen het Inle meer op te gaan. Het voordeel van een privetour is ook dat je kunt stoppen wanneer je wil. Zo kozen wij voor een uitgebreide lunch waar onze dame heerlijk kon voetballen met de kindjes daar.

Een andere stop die je meestal zult maken is bij het klooster. Vroeger was dit het “jumping cat monastry” omdat katten hier door hoepels konden springen. Deze tijd is al lang voorbij hoewel er nog steeds veel katten zijn doen ze geen kunstjes meer.

Inle lake boottocht
Inle lake boottocht

Wij vroegen onze bootkapitein op de terugweg om iets om te varen richting een groepje vissers die we vanuit de verte aan het werk zagen.  Dit deed hij probleemloos en hij voer extra langzaam langs deze mannen heen om ze vooral niet te storen in hun werk. Hier konden we de speciale techniek zien, waarbij je roeit met één been. Dit is het Inle Lake zoals we gehoopt hadden het mee te mogen maken!

Fietsen  Nyaung Shwe

Heb je meer tijd dan 1 dag dan kan je naast een bezoek aan het meer ook één of meerdere dagen fietsen rondom Nyaung Shwe plannen. Zo kan je een grote ronde maken van 34 kilometer waarbij je hotsprings, een heuvel pagade en een dorpje bezoekt. Je kan je vervolgens over laten zetten met een boot over het meer en dan kan je het op een heuvel gelegen forest monastry en de Mountain winery (met goedkope wijnproeverij) bezoeken. Er zijn ook korte routes mogelijk zoals naar een grottempel of naar een nabijgelegen dorpje. Je lees onze ervaring en tips in het artikel: Fietsen rondom Nyaung Shwe.

nantha foetsen myanmar

Praktische tips Nyaung Shwe met  kinderen

Myanmar met kinderen is helaas nog niet zo populair als andere landen in Zuid-Oost Azië. Op het moment van ons bezoek (2016) merkte je dit zeker ook in Nyaung Shwe. Kinderzitjes voor op de fiets kwamen we zoals gezegd niet tegen. Ook kwamen we geen restaurants tegen met kinderstoelen. Wel werd onze dochter overal extra vriendelijk welkom geheten en er werd slim meegedacht. Van twee plastic stoelen op elkaar (zodat ze hoger zit en dus goed bij de tafel kon) tot specifiek de lage zitplek aanbieden.

We zagen voornamelijk kleine winkeltjes in Nyaung Shwe. In de supermarkt aan de doorgaande hoofdweg hadden ze een kleine selectie aan luiers van merken die wij niet kennen. Ik kwam geen poedermelk of potjes voeding tegen. Gewone gepasteuriseerde melk van het merk Milo is wel goed verkrijgbaar en fruit is er in overvloed. Op zoek naar een speeltuin in Nyaung Shwe? Aan één van de hoofdwegen kan je een afgetrapt exemplaar vinden.

Wij aten het lekkerst bij Moon restaurant (Kyaung taw Shayt Road), een klein restaurantje waar naast heerlijke Aziatische gerechten ook goede pannenkoeken en een matige hamburger op de menukaart staat. Het personeel is superkindvriendelijk en wij raden deze plek zeker aan om te gaan eten. Wij sliepen bij Motel Album in hele fijne bungalows die net wat buiten het dorpje liggen op een fijne rustige plek. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Lees ook ons blog met kindvriendelijk hotels in Myanmar. We reisden verder met de trein naar Kalaw.

hotel in Nyaung Shwe
 Nyaung Shwe restaurant

3 gedachten over “Nyaung Shwe (Inle Lake) stad met 2 gezichten”

  1. Hoi hoi! Met veel plezier lees ik jullie blog. Het is een grote inspiratie voor ons. Volgend jaar gaan wij 3,5 maand reizen met onze twee kinderen (dan 3,5 en bijna 2 jaar). We gaan ook naar het Inle Lake in Myanmar. Raden jullie aan om zelf zwemvestjes voor de kinderen mee te nemen?

    1. We hadden helemaal geen zwemvest ook niet voor onszelf. De boot voelde wel stabiel aan hoor. Ik heb het niet gemist maar als je er onprettig bij voelt dan zelf meenemen.

  2. Ja, mooie plek! Na Bagan vond ik Inle Lake het mooist. Wij gingen inderdaad wel al heel vroeg het meer op, maar door het weer kun je dan nog pech hebben. De sfeer was mooi mysterieus, maar de zon kon je niet echt zien. En koud dat het inderdaad was! Toch heb ik ervan genoten.
    Gave rugdrager trouwens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top