Home / Voorbereiding / Tips / Tips voor het geven van flesvoeding op vakantie
header flesvoeding op reis

Tips voor het geven van flesvoeding op vakantie

Flesvoeding op vakantie geven vraagt wat voorbereiding. Welke merken flesvoeding zijn er beschikbaar op je vakantiebestemming? Moet je een fleswarmer mee op reis of kan je een koud flesje geven? Wij gaven onze dochter in 15+ landen op 3 continenten haar zo geliefde flesje en delen onze tips met flesvoeding op reis.

Geef jij borstvoeding? Lees dan ook ons blog over borstvoeding op reis.

babyvoeding op reis

Ik schrijf dit blog aan het einde van een tijdperk. Vanaf dag 1 tot ze bijna 3,5 jr was hebben we dagelijks flesvoeding gegeven. Ik besef dat ik dit niet kan schrijven zonder te maken te krijgen met de ‘borstvoedingsmaffia’. Laat ik jullie voor zijn: ik kan geen borstvoeding geven.

Ik ben sowieso voorstander van vrije keuze. Borstvoeding is nou eenmaal maar net zo goed als de moeder die het geeft, terwijl flesvoeding gegarandeerd kwaliteit heeft. Je kunt zien hoeveel je kindje eet en je kunt de zorgtaken verdelen over vader en moeder. Daarom geven we in dit blog tips voor baby’s vanaf alle leeftijden. Of je nu vanaf dag 1 of pas nadat je gestopt bent met de borstvoeding begonnen bent met flesvoeding.

Thailand met baby

Eigen merk flesvoeding mee of ter plekke kopen?

Voor hele jonge kinderen is het advies om niet zomaar te wisselen van merk kunstvoeding. De darmen zijn nog niet zo sterk en moeten daar aan wennen. Ga je dus in op reis met baby tot een maand of 3 a 4 zal je altijd je eigen merk moeten meenemen.

Ga je op vakantie met een baby van 6 maanden of ouder dan heb je al weer meer mogelijkheden. In deze leeftijd zou je relatief eenvoudig op een ander merk flesvoeding kunnen overstappen. Het is altijd maar de vraag of ze in het buitenland dezelfde kwaliteit hebben als in Nederland.

Babyvoeding op reis in winkel

Iedereen kent natuurlijk de schandalen met flesvoeding in China. Wij hebben er zelf voor gekozen om altijd een flinke basis voorraad mee te nemen. Zo hoefden we niet halsoverkop op zoek naar voeding. In veel van de landen waar we geweest zijn zoals Thailand, Panama en IJsland is er in de grote steden ook goede voeding beschikbaar.

Geen Nutrilon of Friso maar er zijn andere merken gemaakt door westerse producenten (Nestlé en Nutricia) te krijgen. Door de ingrediëntenlijsten te vergelijken van wat er te koop is en wat we zelf gebruikten konden we merken kiezen die vrijwel gelijk waren aan wat onze dochter gewend was. Ga niet gelijk over van het ene naar het andere merk maar geef een paar flesjes 50-50. Op die manier kunnen de darmen van je kind rustig wennen aan eventuele veranderingen.

babyvoeding op reis bergen

De meeste kinderen van 2 jaar en ouder krijgen geen flesvoeding meer maar wel gewone melk. Verse melk is op veel plekken in de wereld onmogelijk te vinden, laat staan te bewaren. Niet alle kinderen houden van gepasteuriseerde melk. Onze dochter is altijd petite geweest en genoot zo van haar fles dat we deze nog lang zijn blijven geven voor de extra calorietjes.

Babyvoeding op reis

Tip! Nooit gedoe dat de voeding op is of dat je in de supermarkt moet uitleggen dat je echt 3 pakken moet hebben omdat je op vakantie gaat. Wij kopen altijd via Bol.com, altijd voorradig, vandaag voor 23:59 besteld morgen in huis! Het is ook goedkoper dan andere onlineshops voor babyvoeding, want babyvoeding wordt gratis bezorgd.

kinderwagen mee in vliegtuig?

Welke merken babypoeder in welke landen?

In heel veel landen is Nutrilon te koop onder de naam Almiron of Aptamil. Het pak ziet er wel hetzelfde uit. In bijvoorbeeld Amerika, Canada, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland hebben ze deze namen. Het pak ziet er heel erg hetzelfde uit als dat van Nutrilion dus die herken je vast. In sommige landen zoals Frankrijk is dit merk wel lastiger te vinden, heeft de supermarkt het niet kijk dan eens bij de drogist.

In een land als Marokko zal je het echter moeten doen met Nestle of met een lokaal merk babyvoeding. In Thailand kwamen we wel Friso tegen en Nestle maar ook geen Nutricia. In Indonesië wel maar dan onder de namen Nutrilon Royal en Lactamil.

Flesvoeding op reis bewaren

Het laatste wat je wil is dat er beestjes of andere viezigheid tussen je poedermelk komt. Wij hebben in Panama een keer mieren in de melk gehad. Het is lekker zoet dus beestjes zijn er gek op. In plaats van de standaard verpakking te gebruiken kan je de verpakking wanneer deze eenmaal open is dus het beste overhevelen naar een bakje met beter afsluitsysteem.

Daarnaast gebruiken we van die handige melkpoedertorentjes. Hier wegen we precies in af hoeveel voedingen we die dag nodig hebben, plus een reserve en die kan dan mee in de dag rugzak. Deze melkpoederdoosjes vliegen met baby.

Hoe warm je de fles op, of kan je een koude fles geven? 

Tijdens onze eerste vakanties met dochter hebben we onze dochter een warme fles gegeven. In een ijskoude IJsland wilden we het haar ook niet aandoen om een koude fles in dat buikje te stoppen.

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.

  • Is het water uit de kraan veilig? Zo niet, dan moet je mineraalwater kopen.
  • Ben je altijd in staat de fles op te warmen?
babyvoeding op reis

Weinig ouders zullen de hele vakantie in de buurt zijn van een waterkoker of een magnetron. Je kunt er dan voor kiezen om een reisdompelaar mee te nemen om zo zelf je water te koken. Een andere opties is een goede thermosfles aan te schaffen.

Dit is waar wij voor hebben gekozen, dit kon ook omdat in onze eerste vakantielanden Curaçao, IJsland, Canada en Amerika het geen probleem was om kraanwater te laten koken tijdens ontbijt of lunch. Het water blijft in een goede thermosfles goed heet. Zelfs zo dat we voordat we de fles moesten maken nog wat koud mineraalwater bij mixten voor de juiste temperatuur.

Toen onze dochter 1 was gingen we naar Zuid-Oost Azië. Hier lukte het niet altijd om gekookt (mineraal) water te krijgen. In het hotel of guesthouse bij het ontbijt nog wel, maar als we tijdens de lunch bij een straatstalletje terecht kwamen niet. Gelukkig merkten we al snel dat we zeker overdag onze dochter zonder problemen een koude fles konden geven. We vulden deze met extra water zodat ze meer vocht binnen kreeg.

Cyprus babyvoeding

De fles schoonhouden

Restje melk gaan stinken, zeker in de hitte. De fles goed schoonhouden is in sommige landen lastiger dan het lijkt. Neem in ieder geval een grote zip-lock plastiek zakje mee. Je kunt de fles niet altijd direct omspoelen. Het zakje voorkomt dat er restjes melk in je tas komen maar helpt ook tegen beestje op de speen.

Babyvoeding op reis

Verder de fles zo vaak mogelijk uitspoelen. Als je kokend water hebt, dit erdoorheen spoelen. Een flessenborstel neem je niet snel mee, maar een prop wc papier heeft je hetzelfde effect. Wij namen bovendien altijd een extra speen en extra fles mee op reis.

Heb jij ook flesvoeding gegeven op reis? Heb je nog aanvullende tips?

11 gedachten over “Tips voor het geven van flesvoeding op vakantie”

  1. Ann Missotten

    Is er Nestlé groeimelk met biscuit smaak te vinden in Thailand? M’n zoontje is anderhalf jaar en echt zot van die smaak.

  2. Kan je Nan kopen in Malta ? 🙂
    Iemand een idee ?

    Groetjes van een mama met een meisje van vier en eentje van één

  3. Hi!
    Wij gaan binnenkort met onze 4 maanden oude zoon met de autoslaaptrein op reis. Tijdens reis zijn dat toch zo’n 6 voedingen van huis tot hotel. Heb je een tip hoe we de fles schoon kunnen maken tussen voedingen door ? Om nou 6 flessen mee te nemen is wat veel 🙂

    Dank!

  4. Hi
    wij gaan op vakantie naar spanje met ons 4 maanden oude zoon, die drinkt nu Hero baby ( vroeger Friso) In Spanje verkopen zij ook Hero baby, maar ik weet dus niet of dit hetzelfde melk is als in NL.
    Ik twijfel nu enorm om toch uit NL mee te nemen om het risico niet te lopen, wat denk jij?

  5. Hallo,

    Wij zitten er over te denken om met onze baby, tegen die tijd 4 maand (eigenlijk 2, maar ze is 7 weken te vroeg geboren), naar Curacao te gaan. Is daar gewoon nutrilon te koop en is het drinkwater daar gewoon drinkbaar?

  6. Wij hebben het met onze 6 maanden oude dochter al in verschillende landen getest en het werkt goed!! Als er geen magnetron/ waterkoker oid in de buurt is in je hotel kun je het flesje ook makkelijk “Au Bain Marie” in de wasbak met heet water warm maken. Fles vullen, warm water in de wasbak, fles er in, even wachten, klaar!
    En inderdaad, fles spoelen met mineraalwater.

  7. Hoi
    Wij zijn nog de groentjes met het reizen, we hebben getest in spanje met onze dochter van 3,5 maand en gaan in oktober naar sri lanka. Wij hadden altijd mineraalwater bij de hand om de fles om te spoelen, daarnaast hadden we ook zelf melkpoeder bij ons. Een hele toren vol en nog een vol pak. Dat ging super goed.

    Daarnaast hadden we vooraf getest en nagevraagd over de koude flessen en dat vond ze net zo lekker dus wij hebben zelfs de thermoskan thuis gelaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top