Home / Voorbereiding / Tips / Verwen ik mijn kind door zo vaak op vakantie te gaan?

Verwen ik mijn kind door zo vaak op vakantie te gaan?

Ik ben happy met ons leventje, wij met zijn drietjes het is gewoon gezellig. De vele mooie reizen en weekendjes weg die we doen zijn de kers op de taart. Soms twijfel ik, doen we het wel goed? Als er dan weer een bomaanslag is in Bangkok, dan schiet toch door mijn hoofd “wij hadden daar ook kunnen lopen”. Iets dat vast heel herkenbaar is voor andere reislustige ouders.

Sowieso is ouders zijn soms best lastig. Onze dame was een tijd een lastig eter laat je haar dan alleen pasta met niks eten of moeten we ondanks het drama groente erin zien te krijgen. Bij ons thuis ben ik de strenge en Marcel is van de losse opvoeding. Een van de dingen die ik me de laatste tijd steeds vaker afvraag is welk effect al onze reisjes hebben op onze kleine dame. Kan onze dochter later nog wel net zo genieten van reizen als wij? Verwennen we haar niet met al onze vakanties.Voor een 2-jarige heeft ze als een enorm reis-CV. Met 10 weken ging ze al naar Curaçao en daarna volgden nog IJsland, Canada, USA, UAE, Thailand, Cambodja, Vietnam en Panama. Ook in Europa zag ze meer dan genoeg, bijna elke maand staat er wel een weekendje weg op de planning. Bremen, Lille, Mons, Delft, om maar wat te noemen. Oh en dan ook nog een weekje varen in Frankrijk met Pinksteren naar Denemarken. Vannacht sliep ze in een echt Doornroosje kasteel. Luxes die wij nooit gehad hebben.

Laten we haar nu als peuter niet al veel te veel mooie dingen zien waardoor ze nooit gaat snappen hoe bijzonder dit eigenlijk is?

Als je op stranden zoals deze bent geweest, is Texel dan nog leuk?

Koh Rong
stranden panama
stranden panama
Blavand strand

Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik een palmboom in het echt zag. Ik was 10 en moest deze echt even aanraken om de structuur van de stam te voelen. Marcel ging pas voor het eerst vliegen als student. Onze dochter zou die verwondering nooit bewust hebben. Als ze een vliegtuig ziet, wil ze mee.

Als ze op televisie een reisprogramma ziet, zegt ze soms: “daar naar toe”, zonder ook maar te bedenken of het eigenlijk wel kan. Als ik haar vraag: “wat zullen we vandaag gaan doen?”. zegt ze niet als normale kinderen “de speeltuin” maar “wil naar de pandabeertjes toe”.

Is reizen goed voor kinderen?

Persoonlijk geloof ik dat reizen goed is voor kinderen en dat je direct kunt beginnen door te reizen met een baby. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat je gelukkiger wordt van investeren in herinneringen dan in spullen. Wat zijn er nou mooiere herinneringen dan die je maakt met je gezin?

Ook geloof ik dat kinderen zich sneller ontwikkelen wanneer ze geprikkeld worden. Als reizen en vakanties iets doen, dan is het dat. Iedere ouder is trots op zijn of haar kind, dus sorry voor de roze bril maar onze dame mag dan een petite dingetje zijn, ze is echt vlot. Ze liep al voor ze 1 jaar was, nu met 30 maanden is ze zindelijk, Ze praat goed en is lekker avontuurlijk. Kan je dat allemaal aan reizen toedragen, nee dat niet. Maar sommige dingen wel. Ik geloof echt dat onze vakantie in Azië eraan bij heeft gedragen dat ze al zo snel zo goed kon lopen. Eerst waggelde ze nog maar met dank aan de roze piep-schoentjes die we in Thailand oppikten (piep-piep-piep als je loopt) is lopen leuk, en wanneer er telkens wat te zien is wil je ook lopen om het te bekijken..

Bangkok
Heel Khao San road aflopen als je net 1 bent.

Is het erg je kind te verwennen?

Ik vind het vervelend als kinderen gaan krijsen als ze hun zin niet krijgen, kinderen die je eigenlijk nergens fatsoenlijk mee naar toe kunt nemen omdat ze alle aandacht opeisen. Volwassenen die niet tegen tegenslag kunnen of die gewend zijn dat papa en mama ze altijd komen redden. Daar heb ik moeite mee. Zo wil ik echt dat mijn kind nooit wordt.

Denemarken
Panama
Op zoek naar krabbetjes

Gelukkig geloof ik niet dat onze dochter op andere gebieden echt verwend is. Ja, ze is enig kind dus al het speelgoed in huis is voor haar. Maar met een paar leuke buurtkinderen en drie dagen kinderdagverblijf per week leer je wel delen. Het grootste deel van haar kledingkast bestaat uit gekregen kleren. Soms geven we haar meer haar zin dan eigenlijk moet, maar is dat niet normaal?

Alleen dat reizen, ja daar maak ik me dan wel eens zorgen over. Dus nu ze wat ouder is, proberen we haar steeds beter uit te leggen dat wat wij doen niet normaal is. Het is lastig: wat snapt een peuter wel en wat niet. Als we in Myanmar zwerfkinderen tegenkomen, wat zeg je dan? Als ik haar uitleg dat heel veel kinderen ter wereld niet zo zijn als haar, voorkomt dit dan dat ze verwend wordt? Of roept het weer andere vragen op? Ik heb de antwoorden (nog) niet maar we doen ons best. Voorlopig gaan we door met waar we van houden, namelijk samen op pad gaan.

Maak jij je wel eens druk of je je kind niet verwent? En zo ja hoe ga je hier mee om?

12 gedachten over “Verwen ik mijn kind door zo vaak op vakantie te gaan?”

 1. sheilabeineffable

  P.S.
  In dat opzicht wilde ik dat het was zoals Australië of Amerika. Daar kan je wel je kind een maand van school houden om te reizen. Ik sprak met vele gezinnen daarover toen ik er was. Een Australische vader zei dat de school ook vond dat je met die reizen meer kon leren dan op school zelf. En in Amerika mag je natuurlijk aan thuisscholing (daar ben ik weer geen voorstander van) doen. Dus als er toevallig een test was, moest die gewoon vanuit huis gedaan worden. Wat dat betreft heb je meer vrijheid wat betreft het reizen dan hier :(.

 2. sheilabeineffable

  Ben je gek. Ik ben backpacker in hart en nieren en heb behoorlijk wat jaren reiservaring achter de rug. Nu ik moeder ben, stopt me dat zeker niet. We zijn net terug van een maand reizen met onze kleine man van 10 maanden. Mensen vonden dat al vreemd; rond reizen met een baby zonder iets te boeken? Maar ik had er alle vertrouwen in. Met 2 reislustige ouders moet het wel in je genen zitten om daar zonder problemen mee om te gaan. En het reizen ging zo makkelijk en soepel.

  Ik zou dat zeker doorzetten. Want als ik naar mezelf kijk, heeft reizen mij echt laten groeien en ontwikkeld als persoon. Dus dat is geen verwennerij. En reizen zijn geen fysieke dingen die je in je handen kan stoppen. Voor mij is verwennen: geen nee zeggen, alle speelgoed geven die een kind wil, elke dag laten eten wat ze willen, etcetera. Allemaal dingen die je juist tijdens het reizen niet krijgt. Ze worden flexibel en op latere leeftijd ook zoveel meer. Het is dus een aanwinst en een cadeautje dat je je kind mee geeft. Ga zo door!

 3. Ik sluit me graag aan bij Karlijn. Ik denk dat het voor jullie dochter (en voor alle kids) heerlijk is om lekker bij papa en mama te zijn en samen dingen te beleven ! En als jullie genieten en ontspannen zijn heeft dat positieve weerslag op haar. Bovendien denk ik dat met een kind rondreizen je weer hele andere dingen van een land laat zien die je zelf misschien niet opgevallen waren. En dat geldt andersom ook weer. Dus samen leren, genieten en nog eens genieten! 🙂

 4. Ik wil jullie bedanken voor deze site! Ik ben zwanger en werd al lichtelijk depressief van het vooruitzicht voorlopig niet ver te kunnen reizen, mede dankzij alle mensen die reageren met ‘jaa, dan is het reizen voorlopig wel afgelopen’ en met alle 1001 redenen waarom je het niet kan maken om ver weg te gaan met een kleintje..

  1. Herkenbaar inderdaad. Zowel de lichtelijke depressiviteit uit angst dat reizen voorbij zou zijn als al die goed bedoelde adviezen om vooral niet te ver van huis te gaan met kind. Wij zijn zo blij dat we dit jaar (in tegenstelling tot het jaar ervoor) ons hart gevolgd hebben. Wauw wat hebben we genoten van onze Vietnam reis met onze kleine man en we genieten nog na!

 5. Of reizen verwennen is weet ik niet helemaal zeker. Op zich wel (het is natuurlijk het mooiste wat er is), maar of dat voor een kind van de leeftijd van Isis ook geldt? Dat weet ik niet. Voor haar is het denk ik het belangrijkste dat ze bij jullie is, in welk land dan ook is. Maar ik denk wel dat reizen voor een kind een geweldige kans is. Het is zo leerzaam om te zien dat het er in andere landen anders aan toegaat en ze leren zich al jong aanpassen aan een andere omgeving. In Kirgizië kwamen we een Nederlands gezin met drie pubers tegen, die met de auto vanuit Nederland naar Kirgizië waren gereden. Zij reisden ook al hun leven naar de meest verre oorden en ze genoten daar volop van. Ik vond het super om hun verhalen te horen en te zien hoezeer ze op hun gemak waren in zo’n ‘raar’ land als Kirgizië. Zij hebben duidelijk enorm veel geleerd van hun reizen en ik vind het geweldig als je dat kunt meegeven aan je kinderen! Lekker blijven reizen dus 🙂

 6. Verwennen? Puur afzien… 24 uur onderweg om naar het land van de olifanten en giraffen te gaan. 🙂 Ik denk dat er in wat Jenny wel wat inzit, straks gaan ze hun eigen keuzes maken en misschien blijkt dan wel dat ze liever naar een camping met zwembad gaan, waar ze de hele dag met leeftijdsgenootjes lekker kunnen hangen… áls ze al meewillen. Ach… wie weet komt er een tijd dat jullie dat ook wel lekker lijkt of dat je graag eens een jaartje thuisblijft?! 😉 Grapje

 7. Afgelopen weekend zat ik in Zeeland met wat vrienden, waaronder een vriendin en haar puber-tweeling. De jongens hadden overduidelijk geen zin in het weekendje weg. Er werden bovendien niet echt activiteiten ondernomen om het hen naar de zin te maken.

  Ik moest aan jou denken. Jij schrijft nu een blog over het verwennen van je dochter, maar wat als er een moment komt dat ze niet meer wilt? Dat ze op 13-jarige leeftijd (te jong om thuis te laten) liever wil chillen met vrienden.

  Jij noemt reizen verwennen, maar is het niet soms een straf? En hoe ga je daar als ouder mee om?

  1. Wat een goede vraag Jenny, helemaal nog niet over nagedacht. Ik denk omdat ik me niet kan voorstellen dat iemand niet op reis zou willen. Tsja toch een compromis zoeken denk ik, een kind van 13 kan best wel deels invloed hebben op de planning, maar mee moet ze.

 8. bohemiandreams.nl

  Dat is het mooie van kind zijn, ze denken niet in termen van normaal of abnormaal. Ze zal zich pas later in haar leven gewaar worden van de wereldwijsheid die ze al op enorm jonge leeftijd heeft meegekregen en jullie waarschijnlijk enorm dankbaar zijn! Ik neem aan dat er voor jullie ook veel veranderen gaat als ze straks onderwijsplichtig wordt?

  1. Ja de leerplicht, ik ben bang dat er dan wel veel anders gaat worden. Er nog maar even van genieten dus. Mooie eye-opener ook weer over normaal en abnormaal!.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top