Home / Voorbereiding / Tips / Tips voor het geven van borstvoeding op reis

Tips voor het geven van borstvoeding op reis

Je hebt een kindje gekregen en gaat nu voor het eerst op reis. Maar hoe doe je dat met borstvoeding op reis? Blogger Hanneke had dezelfde vragen zeker toen ze met Teske van nog geen half jaar op reis ging naar Marokko. Ze sprak zelfs een gesluierde vrouw aan in de HEMA in de hoop dat die wist hoe het zat.

borstvoeding-op-reis

Dit hoef jij niet te doen, want wij delen onze beste tips voor het geven van borstvoeding op reis.

Wat je moet weten over borstvoeding op reis

In het openbaar geven van borstvoeding op reis

In Nederland voelde ik me vaak bezwaard wanneer ik in het openbaar moest voeden. Het liefst zorgde ik dat ik thuis, of desnoods in de auto, zat waar ik me minder bekeken voelde. In het buitenland vind ik dit makkelijker. In Düsseldorf keek er niemand raar op toen ik mijn dochter voedde in een restaurant. In Marrakech werd ik zelfs aangemoedigd door twee enthousiaste Argentijnse oma’s. “ Go breastfeed her” riepen ze. Dit was wel een beetje overdreven, want privacy is toch fijner.

Op reis merk je dat er in andere culturen andere ideeën zijn over borstvoeding. Weet dat het voeden op reis vaak makkelijker is en de lokale bevolking tolerant is. Bedenk dat ze, zeker in minder Westerse landen, vaak niet de middelen hebben voor flesvoeding. Hierdoor is het de geldende standaard in veel landen om borstvoeding te geven.

Ik was erg benieuwd hoe dat moest met borstvoeding tijdens de Ramadan, maar het bleek volledig geaccepteerd. Volgens mij ben ik niet één keer raar aangekeken. En onze oosterburen? Die vonden dit volledig normaal. Ik heb mij dus alle keren druk gemaakt om niks.

eten baby

Borstvoeding geven als je gaat vliegen 

Probeer een stoel aan het raam te bemachtigen! Je hebt daar meer ruimte, rust en privacy. Borstvoeding is tijdens het vliegen ideaal. Je kunt voeden om de oren te laten klaren en om je kindje rustig te houden/krijgen. Door de droge lucht heeft je kindje vaker dorst waardoor je hem/haar waarschijnlijk vaker zult moeten aanleggen. Meer tips in ons artikel vliegen met baby.

Fes naar Meknes, Moulay Idriss en Volubilis

Melkproductie

Houd er rekening mee dat op reis je productie terug kan lopen. Een jetlag, warmte, of misschien wel voeden in het openbaar kan allemaal invloed hebben op de productie.

Daarbij kan je kindje extra dorst hebben door de temperaturen. Het is heel logisch dat je dus (tijdelijk) een verlaagde productie hebt. Wij vulden dit aan met water, maar ook hadden wij extra poeder bij ons om eventueel kunstvoeding te geven. Voor tips hierover lees ons uitgebreide artikel flesvoeding op reis.

Moulay Idriss

Handige hulpmiddelen voor het geven van borstvoeding op reis

Hydrofiele doek

Een hydrofiele doek is erg handig tussen jouw arm en de huid van de baby. Dit is zeker van toepassing in warme landen. Zo was voeden in Marokko bij 42 graden soms een pittige klus. De hydrofiele doek voorkomt dat je kindje en jij te erg gaan zweten.

Sjaal

Was mijn sjaal al altijd mijn beste vriend op reis (handdoek, gordijn, deken, bedekking in tempels/kerken), er is nu een functie bijgekomen:het privé voeden. Handig om je kindje tijdens het voeden uit de zon te houden als je geen andere mogelijkheid hebt, maar ook om het aantal prikkels te beperken. Onze dochter is altijd snel afgeleid. Dan kun je je voorstellen dat ik blij was met mijn sjaal toen we in Marrakech onverwacht 3 uur moesten wachten op onze volgende bus. Kies afhankelijk van je bestemming voor een luchtig of dikker exemplaar.

borstvoeding-op-vakantie

Desinfectie

Omdat wij op reis soms ook kunstvoeding hebben gegeven moesten we het flesje en de speen ook steriliseren. We gingen er bij vertrek al vanuit dat we niet altijd kokend water tot onze beschikking zouden hebben of schone doeken. Om dit op te vangen hadden we een desinfectiezak van Medela op basis van stoom. Deze gebruik je in de magnetron. Super eenvoudig!

Door een meertalige instructie zou je denken dat dit voor iedereen te snappen is. Helaas bleek dat onze B&B-eigenaar hier zo zijn eigen idee over te hebben, plastic zou zijn nieuwe magnetron kapot maken! Hij zette telkens de magnetron uit, ook als de tijd niet om was! Erg vervelend voor ons maar dit kan jou ook gebeuren, daarom raden we je aan om ook desinfectie doekjes mee te nemen.

zonvakantie marokko

Hoe blijf je zelf gezond tijdens het geven van borstvoeding op reis

Drink voldoende water!

Waar je in Nederland al goed op je vochtinname moet letten tijdens het geven van borstvoeding is dat in het buitenland al helemaal geen overbodige luxe. Zeker wanneer je op vakantie gaat naar een warme bestemming. Niet overal kan je het water uit de kraan drinken, en neem bij twijfel geen risico’s maar koop flessen water. Let er dan ook op dat je flesjes water verzegeld zijn.

3 gedachten over “Tips voor het geven van borstvoeding op reis”

  1. “Daarbij kan je kindje extra dorst hebben door de temperaturen. Het is heel logisch dat je dus (tijdelijk) een verlaagde productie hebt. ”

    Dit stukje tekst begrijp ik niet. Als je een kindje met extra dorst, vaker aanlegt, vergroot je normaal gezien je productie eerder dan dat het verlaagt.

    Een ander punt: Mijn ervaring met verschillende tijdzones was noujuist positief. Dochterlief dronk extra, sliep goed, ik sliep door de hormonen die vrij kwamen tijdens de borstvoeding veel makkelijker. Waardoor er van jetlag geen sprake was.

    We hebben nooit water bijgegeven of kunstvoeding, helemaal niet nodig als je volledig borstvoeding geeft past de productie zich gewoon aan naar je kindje.

  2. Leuk artikel! Wat ik me afvroeg: gaven jullie je baby water te drinken? Dat werd mij sterk afgeraden; een baby die water drinkt gaat minder melk drinken en zo loopt de productie nog verder terug. Misschien vaker aanleggen om de productie omhoog te krijgen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top