Home / Reisinformatie / Europa / Ierland / Dingle fotogeniek stadje op het Dingle schiereiland

Dingle fotogeniek stadje op het Dingle schiereiland

Dingle is een fotogeniek stadje gelegen op het Dingle schiereiland. Ten noorden van de beroemde Ring of Kerry maar minstens zo interessant om te bezoeken. Dingle is beroemd geworden door de dolfijn Fungie die in de baai woonde. Bijna veertig jaar lang kon je met met een boottocht op zoek naar Fungie de dolfijn. Of op zoek, je kreeg je geld terug als je de dolfijn niet zag. Toen opeens was Fungie verdwenen, waarschijnlijk overleden.

dingle bezienswaardighede

Toch is Dingle nog steeds een toeristisch stadje. In plaats van naar een specifieke dolfijn kan je nu op zoek naar hele groepen dolfijnen en zeehonden die hier voor de kust leven of gewoon een mooie boottocht maken in de omgeving.

dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn

Wat te doen in Dingle

Het dorpje Dingle is erg schattig met alle kleurige huisjes maar ook erg toeristisch. De hoofdstraat lijkt vooral te bestaan uit pubs en winkels die allerlei soorten prullaria en souvenirs verkopen. De Ieren zijn supervriendelijk en laten je gewoon op je gemak wat rondkijken zonder op te dringen dat je wat moet komen. Buiten de hoofdstraat kom je al snel in de straten waar de bewoners van het dorpje zelf wonen. Zeker wanneer het zonnetje schijnt, is het heerlijk na de wandeling door Dingle via de haven en het water terug te komen. Hier zie je ook meteen een standbeeld voor Fungie, de meest beroemde inwoner van Dingle.

dingle bezienswaardighede
dingle bezienswaardighede
dingle bezienswaardighede

Dingle Whiskey Distillery

De Dingle Distillery is een voortrekker in de vernieuwde Ierse interesse in hun eigen whiskey. Het is zelfs de eerste helemaal nieuw gebouwde distillery in het land sinds tientallen jaren. De ketels moesten gemaakt worden in Schotland. Het is zo’n groot succes dat Dingle Whiskey bijna niet te krijgen is omdat het zo snel opgekocht wordt. Om in de eerst jaren toch wat te verkopen te hebben (whiskey moet 3 jaar rijpen) wordt er ook wodka en gin gemaakt.

dingle distillery tour
dingle distillery tour

De Dingle gin is erg bijzonder van smaak omdat er erg veel lokale kruiden en bloemen worden gebruikt. Dit geeft de Dingle gin dan ook een zeer intense smaak. Persoonlijk maak je mij blijer met een gin waar iets minder in gebeurd maar ik snap wel waarom deze gin vele prijzen heeft gewonnen. Tijdens een rondleiding door de fabriek kan je zien hoe de producten worden gemaakt en hoor je interessante verhalen over ontstaan van deze distillery.

Dit is een werkende fabriek waar bovendien sterkte drank wordt gemaakt, kinderen zijn dan ook niet welkom.

dingle distillery tour
dingle distillery tour

Dingle Oceanworld Aquarium

Breng een bezoek aan het Dingle Oceanworld Aquarium, waar je een verscheidenheid aan zeedieren kunt bekijken, waaronder haaien, zeeschildpadden en pinguïns. Naast het bekijken van de dieren, biedt het aquarium ook interactieve ervaringen, zoals aanraaktanks waar je zeedieren zoals zeesterren en krabben kan bekijken.

dingle bezienswaardighede

Kingdom Falconry

Kingdom Falconry biedt roofvogelshows waar je de vogels kan bekijken en ook informatie krijgt. Ze hebben hier verschillende soorten roofvogels, waaronder valken, haviken, uilen en arenden. Deze shows zijn zowel educatief als vermakelijk, met deskundige valkeniers die informatie delen over de roofvogels en hun gedrag. Bekijk de website voor de showtijden.

Een boottocht doen in de baai

Wil je zeehonden en dolfijnen zien in Ierland. Wie wil dat nou niet? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. De traditionele boottochten die in de baai blijven, zijn het makkelijkst met jonge kinderen en duren niet te lang ongeveer 2 uur. Het gaat wel om wilde dieren er is dus geen garantie dat je dolfijnen gaat zien.

dingle fungie dolfijn

Ga kajakken of suppen in de baai en geniet vooral van het actief zijn in de natuur. Of kies voor een RIB-safari of een boottocht die niet alleen in de baai blijft maar ook naar Blasket eiland gaat waar je in het juiste seizoen papegaaivogels kunt zien. Voor vertrektijden en prijzen, bekijk de website van Dingle Dolphin Boat Tours.

dingle fungie dolfijn

Ik maakte zelf de reguliere boottocht in de tijd dat Fungie nog leefde. Het duurde dan ook niet niet lang voordat we tijdens onze boottocht een dolfijn zagen. Je zag echt zijn plezier in het spelen met de boot. Nadat hij er genoeg van had, ging de dolfijn er weer vandaar. De dolfijn kan een stuk sneller zwemmen dan de boten varen. Het is dan ook zeker niet zo dat hij opgejaagd wordt maar boten gaan wel naar hem opzoek.

dingle fungie dolfijn

De dolfijnen hier in Ierland komen in de baai om wat vissen te gaan vangen. Ze hoeven hier niet hier te blijven maar hebben een hele zee om uit te kiezen. Er komen hier twee soorten dolfijnen voor tuimelaar dolfijnen en gewone dolfijnen. Een dolfijn in het water zien waar hij echt de ruimte heeft om zichzelf te zijn is zoveel indrukwekkender dan de zielige dieren die kunstjes doen voor mensen.

dingle fungie dolfijn

Tijdens de boottocht zie je naast eventuele dieren ook een mooi stukje Ierse natuur en vaar je langs hoge kliffen. Wat mij betreft een tour die ook daarom echt de moeite waard is om te doen.

dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn

Overnachten in Dingle

Het aantal accommodaties in Dingle is vrij beperkt. Ben je op zoek naar een leuk hotels met familiekamer in Dingle kijk dan eens naar Base Dingle. Een B&B met vierpersoonskamer die sfeervol is ingericht. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Ik bezocht Dingle en maakte de boottocht als onderdeel van mijn deelname aan een reisbloggersconferentie in Ierland. Lees ook mijn andere blogs over Ierland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top