Home / Reisinformatie / Europa / Ierland / Fungie de dolfijn, de beroemdste inwoner van Dingle

Fungie de dolfijn, de beroemdste inwoner van Dingle

Dingle is een fotogeniek stadje gelegen op het Dingle schiereiland. Ten noorden van de beroemde Ring of Kerry maar minstens zo interessant om te bezoeken. Wat Dingle extra leuk maakt, is de dolfijn Fungie die in de baai woont. Met een boottocht kan je op zoek naar Fungie de dolfijn. Of op zoek, je krijgt je geld terug als je de dolfijn niet ziet. Fungie is namelijk ontzettend speels en vindt het leuk om de boten die dagelijks naar hem op zoek gaan, zelf op te zoeken. Lekker racen langs de boot en spelen met het opspattende water van de boeg.

dingle bezienswaardighede
dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn

Het dorpje Dingle

Het dorpje Dingle is erg schattig met alle kleurige huisjes maar ook erg toeristisch. De hoofdstraat lijkt vooral te bestaan uit pubs en winkels die allerlei soorten prullaria en souvenirs verkopen. De Ieren zijn supervriendelijk en laten je gewoon op je gemak wat rondkijken zonder op te dringen dat je wat moet komen. Buiten de hoofdstraat kom je al snel in de straten waar de bewoners van het dorpje zelf wonen. Zeker wanneer het zonnetje schijnt, is het heerlijk na de wandeling door Dingle via de haven en het water terug te komen. Hier zie je ook meteen een standbeeld voor Fungie, de meest beroemde inwoner van Dingle.

dingle bezienswaardighede
dingle bezienswaardighede
dingle bezienswaardighede
dingle bezienswaardighede

Dingle Whiskey Distillery

De Dingle Distillery is een voortrekker in de vernieuwde Ierse interesse in hun eigen whiskey. Het is zelfs de eerste helemaal nieuw gebouwde distillery in het land sinds tientallen jaren. De ketels moesten gemaakt worden in Schotland. Het is zo’n groot succes dat Dingle Whiskey bijna niet te krijgen is omdat het zo snel opgekocht wordt. Om in de eerst jaren toch wat te verkopen te hebben (whiskey moet 3 jaar rijpen) wordt er ook wodka en gin gemaakt. De Dingle gin is erg bijzonder van smaak omdat er erg veel lokale kruiden en bloemen worden gebruikt. Dit geeft de Dingle gin dan ook een zeer intense smaak. Persoonlijk maak je mij blijer met een gin waar iets minder in gebeurd maar ik snap wel waarom deze gin vele prijzen heeft gewonnen. Tijdens een rondleiding door de fabriek kan je zien hoe de producten worden gemaakt en hoor je interessante verhalen over ontstaan van deze distillery.

Dit is een werkende fabriek waar bovendien sterkte drank wordt gemaakt, kinderen zijn dan ook niet welkom.

dingle distillery tour
dingle distillery tour
dingle distillery tour
dingle distillery tour

Fungie de dolfijn

Wil je Fungie de dolfijn zien? Wie wil dat nou niet? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. De traditionele boottochten die in de baai blijven, zijn het makkelijkst met jonge kinderen en duren niet te lang. Ga kajakken of suppen in de baai en hoop zo Fungie tegen te komen. Of kies voor een RIB-safari of een boottocht die niet alleen in de baai blijft maar ook naar Blasket eiland gaat waar je in het juiste seizoen papegaaivogels kunt zien. Voor vertrektijden en prijzen, bekijk de website van Dingle Dolphin Boat Tours.

Ik maakte zelf de reguliere boottocht en het duurde niet lang voor we de eerste glimp van Fungie zagen. Even later kwam de dolfijn ook naast de boot zwemmen. Je zag echt zijn plezier in het spelen met de boot. Nadat hij er genoeg van had, ging Fungie er weer vandaar. De dolfijn kan een stuk sneller zwemmen dan de boten varen. Het is dan ook zeker niet zo dat hij opgejaagd wordt maar boten gaan wel naar hem opzoek.

dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn

De dolfijn kan er zelf voor kiezen om er weer vandoor te gaan bijvoorbeeld om wat vissen te gaan vangen. Hij hoeft ook niet hier te blijven maar heeft een hele zee om uit te kiezen. Toch woont al ruim 30 jaar een dolfijn in de baai van Dingle. Volgens de verhalen in het nog steeds dezelfde dolfijn (deze soort heeft een levensverwachting van max 40-50 jaar) maar tijdens mijn bezoek kreeg ik toch het gevoel dat de bewoners van het dorpje een goed bewaard geheim hebben.

Er is in ieder geval heel wat speculatie. Zou Fungie bijvoorbeeld geen wilde dolfijn zijn maar ontsnapt uit een dolfinarium en daarom zo gehecht aan mensen? Is de huidige Fungie echt nog dezelfde als 30 jaar terug of misschien wel het nageslacht van de eerste dolfijn?

Ik denk dat het voor de meeste mensen niet uitmaakt. Een dolfijn in het water zien waar hij echt de ruimte heeft om zichzelf te zijn is zoveel indrukwekkender dan de zielige dieren die kunstjes doen voor mensen. Tijdens de boottocht zie je naast Fungie ook een mooi stukje Ierse natuur en vaar je langs hoge kliffen. Wat mij betreft een tour die ook daarom echt de moeite waard is om te doen.

dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn
dingle fungie dolfijn

Ik bezocht Dingle en maakte de boottocht als onderdeel van mijn deelname aan een reisbloggersconferentie in Ierland. Lees ook mijn andere blogs over Ierland met kinderen.

Over de auteur

1 gedachte over “Fungie de dolfijn, de beroemdste inwoner van Dingle”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top