Home / Reisinformatie / Europa / Ierland / Limerick Kasteel, een kijkje in King John’s Castle

Limerick Kasteel, een kijkje in King John’s Castle

King John’s Castle, ook bekend als het kasteel van Limerick, is één van de hoogtepunten van een bezoek aan de gelijknamige stad in Ierland. Ons bezoek aan het kasteel begint, zoals in zoveel musea, in het bezoekerscentrum.

Limerick kasteel
Limerick kasteel

King John’s Castle in Limerick

In het bezoekcentrum wordt het rijke verhaal verteld van het kasteel dat meer dan 800 jaar geleden gebouwd werd. De gebeurtenissen in de regio, de oorlogen en verschillende heersers die het kasteel bewoonden komen allemaal aan bod. Dit is allemaal gedaan op een aansprekende en interactieve manier met video en animaties.

Limerick kasteel
Limerick kasteel
Limerick kasteel
Limerick kasteel

Een echte ridder

Er is in het bezoekerscentrum rekening gehouden met bezoekers van alle leeftijden. Er zijn laden die je open kunt trekken. Stenen om je eigen poort mee te bouwen en je kunt zelfs verkleed als ridder of als prinses door het bezoekerscentrum lopen. Voor oudere kinderen zijn er panelen waar ze spelenderwijs vragen beantwoorden over de middeleeuwen, Vikingen, Ierland en het kasteel.

Voordat je naar buiten gaat om het kasteel zelf te bezoeken, is er eerst een korte stop onder de grond om de fundaties en resten van het kasteel te bekijken.  Het is een robuust gebouw en een echt kasteel. Op de binnenplaats staan zwaarden en schilden. Welk kind, of kinderlijke volwassene, wil nou niet een potje vechten! Ik heb in ieder geval enorme lol met al deze attributen. De schilden zullen wel goed gebruikt zijn, want de riemen om het schild mee vast te houden hebben losgelaten en de het hout is compleet versplinterd.

Limerick kasteel
Limerick kasteel

Meerdere uitkijkpunten

Het kasteel heeft meerdere uitkijkpunten en het is vanaf daar direct duidelijk waarom voor deze strategische positie langs de rivier is gekozen. Hier was het eenvoudig om alle handel in de gaten houden, maar ook de komst van vijanden van overzee is goed te zien.

Van buiten doet het kasteel groot aan, maar dit komt met name door de hoge muren en de grote binnenplaats. In de kasteelruimtes is, net als in het bezoekerscentrum, geprobeerd een interactief element te creëren. Zo staat er in elke kamer een paneel. Wanneer het werkt, vertelt een oud inwoner van het kasteel een verhaal over zijn of haar ervaringen. Hoe het was om wapensmid te zijn tijdens een belegering bijvoorbeeld. In de ruimte zie je ook de voorwerpen die passen bij het beroep van de persoon. In de meeste ruimtes werkt de apparatuur alleen niet meer. Ik hoop dat ze dit snel oplossen, want het is een teleurstelling voor kinderen!

TIP: Koop je ticket voor King John’s Castle hier van te voren online, dat is goedkoper dan ter plekke.

Limerick kasteel
Limerick kasteel
Limerick kasteel

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Limerick, ook die voor kinderen worden aangeraden, zoals het Hunt Museum waar je op een zoektocht gaat. Maar ik had tijdens deze korte vakantie in Ierland hier geen tijd voor. Reden genoeg om nog een keer een lange rondreis door Ierland te willen maken.  Wel bezocht ik het vlakbij Limerick gelegen Bunratty Kasteel en openluchtmuseum.

Ik bezocht Ierland op eigen gelegenheid en kosten. Entree voor Bunratty Kasteel en openluchtmuseum en kasteel Limerick werd mij aangeboden door Shannon Toerisme. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top