Ik woon in huis met twee verslaafden. Sinds mijn man en dochter Geocaching hebben ontdekt, is reizen niet meer hetzelfde. Geocaching met kinderen kan echt overal. Zelfs op onze vakantie door Servië moesten we regelmatig “even omrijden” om een cache te vinden.
Oké, soms mopper ik er wel over maar eerlijk is eerlijk, we hebben dankzij Geocaching ook heel veel leuke plekken ontdekt waar we anders nooit gekomen zouden zijn. Zoals een oude watermolen in Maastricht of een bijzonder gebouw in Belgrado. Het maakt steden die anders misschien een beetje saai zijn absoluut een stukje interessanter. Ook een wandeling in het bos krijgt wat avontuurlijks als je samen op zoek bent naar een geocache.
Wat is Geocaching?
Geen idee waar ik het over heb? Marcel onze expert vertelt je er meer over. Geocaching is een hobby waarbij je op zoek gaat naar caches, kleine of grote doosjes waar een logboekje en soms wat speeltjes zitten. Het is een hobby die je overal kan spelen, behalve in twee landen (Noord-Korea en Somalië).
Voor kinderen is het een echte speurtocht en zij zien het als een sport om de ‘schat’ te vinden. Er zijn veel geocaches die geschikt zijn voor kinderen. Zo vonden wij al een keer een kerkje in een vogelhuisje, we volgden een speurtocht op een kinderboerderij en we zochten naar geocaches verstopt als takken in een bos bij ons in de buurt.
Het doel is om met een GPS apparaat of je telefoon de coördinaten te vinden van de geocache en daar dan je naam in te schrijven. Er zijn ook geocaches waar je een foto moet maken of waar je vragen moet beantwoorden over bijvoorbeeld de natuur. Sommige caches zijn simpele caches waar je de coördinaten volgt op je telefoon, andere caches hebben wat puzzelwerk nodig, vooraf of op de plek van de cache.
Verschillende soorten caches
- Traditionals, je moet een plek zoeken en daar bevindt zich de cache.
- Multicache, je moet meerdere opdrachten oplossen voordat je de cache kunt vinden. Bijvoorbeeld vind het gebouw met de leeuw en doe 30 stappen naar rechts.
- Puzzelcache, een cache waarbij je eerst thuis een puzzel moet maken om de coördinaten te krijgen.
- Earthcache, op speciale geologische locaties waarbij je informatie krijgt over de omgeving. Hier is lang niet altijd een echte cache te vinden.
Heb je de cache gevonden, dan kun je dat in de app doorgeven. Sommige caches hebben ook een papiertje waarop je je naam kunt schrijven en de datum. Er zijn zelfs caches met kleine cadeautjes die mag je dan meenemen mits je natuurlijk zelf weer wat anders achterlaat.
Maar hoe begin je nu met geocachen met kinderen?
Stap 1: Maak een account aan op www.geocaching.com
Geocaching.com is de website voor geocaches. Er zijn over de hele wereld meer dan 2 miljoen geocaches verstopt, dus hier kan je nog even vooruit. Je hebt de mogelijkheid om een betaald abonnement te nemen van 30$/jaar en dit is wel een goed idee. Voor dit bedrag krijg je meer geocaches te zien en kun je beter gebruik maken van de app.
Stap 2: Download de app of koop een GPS-apparaat.
Een GPS-apparaat kan prijzig zijn en is waarschijnlijk niet zo interessant voor de beginner. Met de app kun je jaren vooruit.
Stap 3: Zoek geocaches en begin!
Het makkelijkst is om eerst zelf een cache te zoeken dicht bij je huis. Loop met de app naar de locatie, zoek de cache en log je eerste cache! De app is redelijk eenvoudig: als je bent ingelogd zie je onderin onder andere het icoontje “Kaart”. Klik daarop en de caches bij jou in de buurt worden getoond. De groene caches zijn de simpele caches waarbij niet gepuzzeld hoeft te worden. Als je klikt op zo’n cache kun je de beschrijving lezen en soms kun je ook nog een hint aanklikken. Kom je er nog niet uit, dan kun je klikken op “foto’s” en kun je de spoiler bekijken met de exacte plek van de cache.
Stap 4: Vind de juiste geocaches voor kinderen
Geocachen met kinderen is extra leuk met speciale kindvriendelijk caches. Dit vinden kan wel even lastig zijn, maar je kunt op de website filteren op “kindvriendelijk”. Echte leuke speurtochten voor kinderen vind je vooral bij kinderboerderijen of zoek op internet naar “kindvriendelijke geocaches in ….”. Er zijn ook lijsten die kindvriendelijke caches bij elkaar zetten, zoals deze website (voor Nederland). Maar ook zonder deze links zal je met je kind genoeg zoekplezier hebben!
Onze dochter vond Geochaching echt leuk worden vanaf dat ze bijna vijf jaar was. Nu kijkt ze er echt naar uit en vraagt regelmatig wanneer we weer op zoek gaan.
Veel cache plezier!
Lees ook deze tips van twee kindvriendelijke geocaches:
- Kindvriendelijk geocaches: Asterix en het recept van de Toverdrank, in Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo vanaf parkeerplaats Waterberg
- Kindvriendelijke Geocaches “de Duistere Bende” in natuurgebied Ugchelen-Hoenderloo
Tof om te lezen! 2 jaar geleden een account gemaakt, maar toen werden we niet zo snel wijzer uit de app en was internet in het buitenland af en toe best een dingetje met een gps die niet goed werkte. Ik ga het zeker weer eens bekijken, want onze jongens zullen dit leuk vinden!