Home / Voorbereiding / Tips / Eén kind, het beste voor reisliefhebbers!

Eén kind, het beste voor reisliefhebbers!

Toen ik zwanger was, vertelden mensen me dat je met een kind niet meer kunt reizen. Gelukkig bleek dat niet waar te zijn. Nu vertellen mensen me dat wij alleen maar zoveel kunnen reizen omdat we maar één kind hebben en dat twee, drie of vier kinderen toch echt wel anders is.

Ik geef dan altijd voorbeelden van gezinnen die ook met een kleuter en peuter op reis gaan. Of dat je vliegtickets misschien wel te duur zijn maar dat je in Oost-Europa ook een avontuurlijke vakantie kunt beleven. Het al oude cliché “waar een wil is, is een weg” gooi ik er graag nog even in. Dat heeft bijna nooit het gewenste resultaat dus vanaf nu doe ik het anders. Ik ga ze gelijk geven, jammer voor jullie, je hebt je kans gehad en nu is het voorbij. Eén kind is gewoon het allerbeste.

Dus of je nu vrijwillig of onvrijwillig een kind hebt, dan wel nog niet weet wat de toekomst gaat brengen: dit artikel is voor jullie!

Nooit gezeur bij het eten

Één kind is ideaal, we vragen ons dochter wat ze wil eten en dat regelen we. Geen gezanik dat de één pizza wil en de andere pannenkoeken. Of dat je ene kind al honger heeft en de andere nog niet. Onze dochter is altijd een slechte eter geweest en één van ons kan zich met haar bezig zijn terwijl de ander zelf zijn bord leeg eet. Daarna draaien we om. In Azië is het helemaal ideaal omdat ze het eten dan toch nooit tegelijk brengen. Stel je voor dat je twee of meer kinderen hebt dan krijg je als ouder alleen nog maar koude maaltijden.

eten in azie met baby

Vliegen met een kind is nog betaalbaar

Lijkt me duidelijk toch. Drie vliegtickets van 600 euro of 5 vliegtickets van 600 euro. Een flink verschil op je vakantiebudget. Het is niet voor niks dat je op verre bestemmingen vooral kleine gezinnen ziet want zodra je meer kinderen hebt, wordt een auto vakantie financieel steeds aantrekkelijker ten opzichte van vliegen.

vliegen met een kind

Drie persoonskamers zijn makkelijk te vinden en goedkoper dan familiekamers

Nog een groot voordeel van het hebben van maar één kind is dat je veel meer keuze-opties hebt wat betreft accommodatie. Tot een jaar of 3,5 kan je weg komen met een twee-persoonskamer en een Deryan Travel-Cot. Daarna moet je kiezen voor een driepersoonskamer of een tweepersoonskamer waar een bed wordt bijgeplaatst. Of zoals wij in Colombia hadden een twee persoonskamer met twee tweepersoonsbedden. Dit scheelt enorm in de kosten.

mooie hotel kamer kind

Je kind is veel gelukkiger (of verwender, daarover kan gediscussieerd worden)

Geloof je me niet? Op reis krijgt een kind alle aandacht van papa en mama en hoeft dat met niemand te delen. Bovendien kunnen ze zelf aangeven wat ze graag willen doen en zullen de meeste ouders hier rekening mee houden. Wil onze dochter paardrijden, dan gaan we paardrijden. Wil ze zwemmen, dan gaan we zwemmen. Heeft ze zin in nog een rondje in de draaimolen dan wachten we gewoon. Terwijl ik vroeger thuis met 4 kinderen maar maximaal één dingetje mocht kiezen op de vakantie en verder mee moest naar de stomme keuzes van mijn broertjes.

Paardrijden Salento

Je loopt er zelf niet bij als een pakezel

Arme papa’s van meerdere kinderen. Ze gaan op reis door het leven als een pakezel. Of wat dacht je van de mama’s. Een kind in de rugdrager, twee anderen aan de hand. Dat is is toch vermoeiend.

backpack
Marcel laat even zien dat hij alle bagage van ons 3e ook prima alleen kan dragen en nog handjes vrij heeft.

Minder verplichte dingen om rekening mee te houden

Veel gezinnen kunnen geen weekendjes weg want zoontje heeft op zaterdag altijd voetbal en als er dan een keer geen wedstrijd is dan heeft dochter een balletvoorstelling. Ja lastig, dat snap ik. Maar uiteindelijk heb je dat ook zelf zo gekozen. Met een kind is het wel een stuk makkelijker omdat je maar om één ding heen hoeft te plannen. En als onze dochter op zwemles gaat dan doen we dit ook bewust doordeweeks om de weekenden nog zo lang mogelijk vrij te houden.

Frankrijk

Meer bucketlist activiteiten

Vakantie is niet goedkoop. Een dagje naar een dierentuin of een pretpark ook niet. Machu Picchu met kinderen onbetaalbaar. En dat dan dus in de letterlijke zin van het woord. Als je gezinsinkomen maar hoeft te spreiden over minder gezinsleden is het logisch dat je meer opties hebt. Voor ons meer gave dingen om te doen die voor grotere gezinnen financieel niet haalbaar zijn.

iquique paragliden

Geen ruziënde kinderen op reis

Kinderen die in het vliegtuig met elkaar zitten te klieren. Op de achterbank elkaars haar uittrekken. Nog even net een voetje uitsteken waar de ander over struikelt. Ik kom uit een gezin met vier kinderen, Marcel uit een gezin met drie broers. We weten hoe het werkt, we zijn zelf ook kind geweest, we hebben vrienden met veel kinderen. Niet alle broers en zussen zijn beste vrienden (of altijd beste vrienden).

Natuurlijk is een kind ook wel eens strontvervelend maar eentje maakt een stuk minder herrie en is makkelijker op te lossen dan wanneer het er drie zijn.

autospelletjes

Je kunt zelf ook nog een keer lekker wat ondernemen

Het grote voordeel van een kind is dat je als ouder ook gewoon nog wat meer individu bent dan alleen papa of mama. Als Marcel op reis een hele dag gaat fietsen dan is dat geen probleem net als ik rond de schemering nog even ga fotograferen. We gaan beiden apart van elkaar duiken en zo kunnen we toch echt nog veel ondernemen. Eén van ons haalt de buskaartjes terwijl de ander op de tassen en het kind let. Of als je met iemand in gesprek bent zorgt de andere op dat moment dat onze dochter aandacht krijgt.

Op een kind letten is prima te doen als een ouder maar voor meerdere kinderen heb je ook meerdere handjes nodig. Zeker als ze nog jong zijn en bij eten, naar de wc gaan of niet met je viltstift op de tafel maar op het blaadje tekenen nog hulp nodig hebben.

hiken madrid

Artikel met een dikke knipoog maar ook een serieus randje..

Dit artikel is natuurlijk geschreven met een dikke knipoog, Maar ik voel me er soms ook wel ongemakkelijk bij als mensen vragen “wanneer komt de tweede”, zeker op reis krijgen we vaak opmerkingen als “je moet maar snel voor een broertje of zusje zorgen”. Meestal reageer ik met de opmerking dat het krijgen van een kindje niet voor iedereen even eenvoudig is en laat het daarbij.

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend, net als het krijgen van een gezond kindje een hele opgave kan zijn. Wij speelden roulette en uiteindelijk was de uitslag in ons voordeel. Maar daar gingen wel drie maanden van medische testen, heel veel spanning en nooit echt blij kunnen zijn aan vooraf. Niet een periode die ik graag nog een keer mee wil maken.

Ruim negen maanden nadat onze dochter geboren werd kreeg ik een ander kindje; dit blog en na een tijdje maakte het een sprongetje. Van een hobbyblog naar een tweede baan, één die niet alleen tijd vreet maar ons ook geweldige kansen geeft om te reizen en ontdekken. Ik zou nooit in staat zijn om dit te combineren met een baby. Net als Marcel zijn dingen heeft die veel tijd kosten en vrienden in onze omgeving ook hun redenen hebben om bewust de keuze te maken voor een kind.

Terwijl andere vrienden juist weer een zo’n grote kinderwens hebben dat ze niet snappen dat die wens niet veel belangrijker is dan al het andere. Als je er nu van baalt dat je minder makkelijk kan reizen troost je dan met de gedachte dat je later in het bejaardentehuis wel vaker bezoek krijgt ;-).

Heb jij een kind of meerdere kinderen? en denk je dat reizen met een groot gezin echt veel lastiger is dan met een kind?

14 gedachten over “Eén kind, het beste voor reisliefhebbers!”

 1. Ook hier vanaf 3 maanden al lekker op (verre) reis met onze zoon.

  Vanaf dat hij 7 is, merk ik wel zijn behoefte aan andere kinderen om even mee te spelen en maakt makkelijk contact. En die zijn er niet altijd, ondanks dat ik toch qua keuzes rekening hou met wat kind aantrekkelijke accomodaties met een zwembadje of speelveldje.
  Hoewel dat geen garantie is, bleek wel tijdens onze vakantie in Costa Rica.

  Niet ieder kind heeft die behoefte, maar bij ons betekent het dus geen schattig huisje in de natuur.

 2. Bedankt voor je post! Een verademing in een wereld waar 99 procent van de reizende gezinnen lijkt te bestaan uit 2 of meer kinderen.
  Ik ben benieuwd of er misschien groepen of posts zijn specifiek voor reizen met één kind?

 3. Goed artikel! We hebben 1 dochter van bijna 6 jaar. Door medische problemen geen 2 de alhoewel de wens er wel was. We bekijken het positief en maken er het beste van. Ik vind het wel niet makkelijk om een reis te vinden waar er ook speelkameraadjes zijn. Onze vrienden hebben kinderen van een heel andere leeftijd. Dit jaar naar kamping met veel kinderactiviteiten geweest. Leuk maar nu willen we wel wat anders. Heb je ideetjes?

  1. Je zou kunnen kiezen voor een groepsreis met andere gezinnen. Ben zelf momenteel in Indonesie en op Java ook heel veel Nederlandse gezinnen tegen gekomen. Op bali minder (veel australiers) maar er zijn altijd bepaalde hotels die populair zijn onder nederlanders waar je in de zomervakantie veel gezinnen tegen komt. Zelfde voor bijvoorbeeld een australie. Wil je niet ver weg een hotel met waterpark in Europa ook zeker een goed idee om kids tegen te komen.

 4. The Dutchies On The Road

  Reizen is zo duur niet…

  Wat ik veel lees / hoor zijn excusses, waar een wil is, is een weg, waar geen wil is een excuus. wij zijn net terug van 5 maanden op reis met 2 kleintjes van 1,5 en 3,5.

  Qua bestemming en hoe je rond reist is al veel over geschreven, wij hebben in amerika een campertje gekocht (met een buyback programma) en hiermee op en neer naar Alaska geweest. Maar hoe betaal je dit nu?

  Uitgaven:
  Beperk zo veel mogelijk je uitgaven, bijvoorbeeld:
  – Zelf koken, zo min mogelijk boodschappen doen en dan voor langere tijd. (eigenlijk net al thuis)
  – Niet op campings, in amerika / canada zijn plenty mogelijkheden om gratis te staan. Harvest Hosts, Boondocking, BLM. De gratis plekjes zijn te vinden via de app wikicamps.
  – Kilometers zijn duur, beperk ze.
  – Anual pass voor parken
  – Camper kopen (via buyback), als voorbeeld: als wij hadden gehuurd, waren we 4x duurder uitgeweest (geen geintje)
  – Koop je tickets incongnito, website volgen je zoekgedrag, ga je echt boeken? Doe dit vanaf een andere computer, je zal zien dat de prijs lager is.
  – Kies de juist credit card. Wist je dat sommige creditcards 2,5% wisselkoers afwijking hanteren en andere maar 1 tot 1,5%!?

  Inkomsten:
  – Druk thuis je lasten zo veel mogelijk, verhuur je huis, schrors je auto/motor, sportschool stopzetten, verzekeringen onder de loep. Wij hadden onze lasten zo ver weten te beperken dat de huurinkomsten van ons huis ruimschoots alle lasten (inclusief hypotheek) dekte.
  – Ouderschapsverlof, hoe gaat we werkgever hiermee om? Sommige betalen zelfs deels door!
  – Belastingvoordelen, misschien heb je wel weer recht op zorgtoeslag… 🙂

  Maak een financiele planning! Je weet wat je maandelijke lasten zijn, welke inkomsten komen wanneer en welke uitgaven. Wat ga je op reis uitgeven, zet je dagbudget erin.

  Veel succes!

 5. Goed stuk Tikva! En inderdaad waar een wil is…
  Vind het een sport om alles zo lowbudget mogelijk uit te zoeken voor ons gezin met 3 kids die wij overgens ook niet kado hebben gekregen. Daar zijn vele verdrietige en zware jaren aan vooraf gegaan. Het leven draait om het maken van keuzes maar soms word er een keuze voor je gemaakt of je nu wilt of niet. De uitdaging is hoe je daar zelf (positief) mee omgaat en geniet van de mooie dingen in het leven. Reizen is en blijft een hoofd ingrediënt van ons leven waarbij wij al heel dankbaar gebruik hebben gemaakt van jullie (reis) tips en trucs.

 6. Hahah heerlijk Tikva! En laat mensen maar denken. Wij hebben bewust voor een tweede gekozen, de kinderwens was enorm. We gaan over een paar weken zien hoe het gaat met reizen 😉

 7. Geweldig!
  Wij hebben drie kinderen en financieel is het voor ons wel eens lastig om op (verre) vakantie te gaan. Maar verder doen we eigenlijk alles wat we met 1 kind ook zou doen. Behalve alleen met de kinderen gaan zwemmen, dat durf ik niet aan met twee zonder diploma. Maar met zn tweeen gaat ook dat prima.
  Ik vind dat mensen oordelen over anderen met geen/1/2/3/4/5 of meer kinderen lekker voor zichzelf moeten houden. Iedereen zijn eigen leven, soms een bewuste keus en soms valt er niets te kiezen.

 8. We hebben bewust voor 1 kind gekozen. Toen ik zwanger was, zei mijn schoonmoeder: nu gaan jullie naar een bungalowpark. Ik dacht wat? We hebben altijd een vliegreis gemaakt en zijn dat ook blijven doen. Geen bungalowpark voor ons!

 9. Tip voor een betaalbare actieve vakantie met kinderen (Wij hebben 2 jongens van 9 en 12) -> wij gaan regelmatig naar Scandinavië. Wij hebben dit jaar zelf een rondreis samengesteld via Buro Scanbrit. Wij verblijven op 5 plekken in Denemarken, Noorwegen en Zweden en zijn slechts € 1800,00 kwijt. Verblijven in mooie appartementen en incl 2 overtochten. Koken doen we zelf. Wij nemen enige boodschappen mee vanuit Nederland omdat het daar een stuk duurder is.

 10. Reizen met meerdere kinderen heeft z’n voordelen en z’n nadelen. Maar daar zou ik het zeker niet om laten. Het enige punt dat wat mij betreft wel echt een rol speelt is de kosten. Die zijn met vier kinderen toch echt fors hoger dan met één. Dat maakt op reis gaan met meerdere kinderen – in ieder geval voor mij nu – een grote uitdaging.

 11. Ik heb geen kinderen en op dit moment ook geen kinderwens. Maar om me heen zie ik al goed hoe mijn vrienden er verschillend mee omgaan als ouders. Ik denk dat het wel meer planning vergt op sommige vlakken, maar er is inderdaad veel mogelijk. Als je het echt wilt, zul je wel manieren vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top