Verschillende luchtvaartmaatschappijen stellen een baby bassinet (ook bekend als reiswiegje) beschikbaar als je gaat vliegen met baby. Hoe werkt een baby bassinet in het vliegtuig eigenlijk en hoe zorg je dat je er een krijgt?
Hoe werkt een baby bassinet in het vliegtuig?
Een bassinet is het beste te omschrijven als een opvouwbaar mandje dat bestaat uit een stalen frame waar een stoffen zak aan hangt. Het mandje kan opgehangen worden aan de rechte muur in het vliegtuig. Vervolgens kan je kindje hierin slapen. Meestal zit er ook een dicht te ritsen flap overheen zodat je kindje op het gezicht na echt afgesloten ligt. Voor de meeste baby’s is het een fijne cocon waarin ze lekker kunnen slapen. Het is eigenlijk een kleinere versie van de mand die je op je kinderwagen hebt zitten.
Het grote voordeel van een bassinet in het vliegtuig is dat je zelf je handen vrij hebt. Door de plek van ophangen mis je niets in beenruimte en kan je zelf tijdens een lange vlucht ook lekker slapen.
Het babywiegje wordt pas opgehangen na het opstijgen. Jammer genoeg moet het hele geval bij turbulentie (of andere redenen voor riemen vast lampje) weer van de muur gehaald worden. Je kindje moet je er dan uit halen, ook wanneer die net lekker ligt te slapen. Ondanks dat adviseren wij uit eigen ervaring altijd te proberen een bassinet te bemachtigen. Lukt dat, dan zit je gebakken en ga je een ontspannen vlucht voor jezelf en je baby tegemoet..
Hebben alle luchtvaartmaatschappijen een bassinet of reiswiegje?
Niet alle maatschappijen bieden een bassinet aan. Van de grotere Nederlandse maatschappijen heeft KLM bijvoorbeeld wel reiswiegjes aan boord op intercontinentale vluchten maar TUI niet. Iets dat je zeker in overweging kunt nemen als je een lange vlucht gaat boeken. Tip! Lees ook onze reviews: KLM met baby en TUI met baby.
De meeste internationale luchtvaartmaatschappijen bieden de optie van een bassinet. Check dit op de site voordat je gaat boeken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op bassinet, babycot of babybasket.
Lowcost airlines zoals Easyjet, Wizzair en Ryanair hebben geen bassinets aan boord. Ook bij Transavia zijn geen bassinets aan boord.
Wat moet je doen om een bassinet of reiswiegje te krijgen?
Je hebt nooit recht op een bassinet het is een service die maatschappijen aanbieden. Dat is best lastig, want je weet van te voren dus nooit 100% zeker of er een beschikbaar is. Bij sommige maatschappijen zoals KLM kan je een reiswieg aanvragen nadat je hebt geboekt. Dit kan online of door de klantenservice te bellen. Er zijn ook nog andere dingen die je kunt doen om de kans dat je een bassinett krijgt te vergroten.
Lengte, gewicht en leeftijd
Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans te vergroten. Om te beginnen moet je baby natuurlijk voldoen aan de eisen van de maatschappij. Meestal is dit niet meer dan 10 kilo, niet meer dan 65 centimeter en niet ouder dan 1 jaar. Sommige maatschappijen hebben grotere mandjes die nog tot 2 jaar, 14 kilo en 74 centimeter te gebruiken zijn. De richtlijnen verschillen per maatschappij en zijn te checken op de website.
De richtlijnen worden niet altijd even strak gehanteerd. Zo voldeed onze dochter nog wel aan de lengte- en gewichtseis maar niet maar aan de leeftijdseis toen we op vakantie gingen naar Zuid-Oost Azië. Op de heenweg kregen we gewoon een bassinet aangeboden, op de terugweg moesten we erom vragen en kregen we hem niet.
Boek op tijd en boek de juiste stoelen en check vroeg in
Een bassinet kan maar op een beperkt aantal plekken in het vliegtuig opgehangen worden. Boek dus op tijd je vlucht zodat je de juiste stoelen kunt reserveren. De juiste plek is een stoel waar geen andere stoel voor zit maar een rechte muur, bijvoorbeeld de plek naast de wc’s. Afhankelijk het model kan je dan bij de middelste rij stoelen of ook aan de zijkanten een bassinet kwijt. Twijfel je bij het boeken check dan een site zoals Seatguru.
Je hebt je stoel geboekt en ontspant. Helaas! Luchtvaartmaatschappijen gooien gereserveerde stoelen namelijk zo om. Erg irritant maar dit kan ook in je voordeel werken. Juist de plek die je wil hebben is populair bij veel andere reizigers omdat hier veel beenruimte is. Zorg dat je op tijd incheckt, kijk zielig en vraag om een plek waar een babywiegje kan hangen. Bij ons werkte het elke keer. (sorry mensen met lange benen die op een mooie plek hadden gerekend). Wat luchtvaartmaatschappijen vaak doen, is het reserveren van plaatsten bij de rechte wand voor de mensen die met een klein kind reizen.
Uiteraard werkt dit alleen als je niet vliegt met een van de maatschappijen waar je alleen tegen betaling een stoel kunt kiezen.
Alternatieven voor het bassinet of reiswiegje?
Lukt het je niet om een reiswiegje of bassinet te bemachtigen voor je baby of vlieg je met een maatschappij die dit überhaupt niet aanbiedt, dan zijn er een aantal alternatieven.
- Betalen voor een vliegtuigstoel voor je baby
- Hopen op een gratis vrije stoel, wat vooral buiten het hoogseizoen op sommige lijnvluchten best reëel is. Wij hadden met deze tactiek 62% succesratio. (8 keer wel, 5 keer niet)
- Voor kleine baby’s is een Deryan Airtraveller ideaal (lees onze review Deryan Airtraveller
Meer tips check ook onze inpaklijst handbagage vliegen met baby. Hoe pak jij vliegen met een baby aan of heb je nog tips voor onze lezers?
Dit blog verscheen in 2015 en is later aangepast op basis van nieuwe richtlijnen voor het krijgen van een reiswiegje bij sommige maatschappijen.
Helaas moet je tegenwoordig bij KLM ook voor bepaalde populaire stoelen extra betalen. Dus vraag me af of dat dan makkelijk te boeken is. Ik vind reizen met KLM verder erg prettig, mooie aanbiedingen, vaak rechtstreekse vluchten en een bepaalde luxe. Dus hoop dat het mogelijk is.
Ik werkte vroeger in de reisbranche en ben inderdaad op de hoogte van deze optie. En ook hoe ze geregeld dienen te worden. Dus.. heb de melding al gedaan voor onze vlucht naar de USA als gezien. Wij zijn ook backpackers met 15 jaar reiservaring. Ik ben erg benieuwd hoe dit straks gaat zijn, nu we gaan reizen als gezin voor de eerste keer. Heb er echt zin in.
Wij vlogen laatst met Malaysia Airlines en onze dochter van 23 maanden kon ook nog in de bassinet. Erg fijn! Het nadeel van deze stoelen was echter voor ons dat de armleuningen niet omhoog kunnen doordat het uitklap tafeltje en het entertainment systeem daarin zitten. Onze zoon van 4 kon hierdoor weer lastig slapen. Hij mocht helaas niet op de grond liggen en was nog te klein om lekker in z’n stoel te kunnen slapen. Andere kinderen van zijn leeftijd, op ‘gewone’ stoelen, lagen met de leuning omhoog lekker languit te slapen. Morgen vliegen we de laatste keer met bassinet stoelen en aangezien het het dagvlucht is, is het heerlijk om die extra ruimte te hebben! Ook al gebruik je de bassinet lang niet de hele tijd, het is een ideale plek voor alle spullen die je mee hebt ook 🙂