Afgelopen meivakantie maakte ik samen met mijn dochter een glamping reis van Riksja Family door Zuid-Afrika. Hoe beviel glamping in Zuid-Afrika? Nou, laat ik het maar gelijk verklappen; goed! Van tevoren had ik zeker nog wel wat vragen en twijfels, zeker omdat ik geen kampeerder ben en het woord glamping in verschillende landen wat anders kan betekenen. Ik dit blog vertel ik je waarom ik een glampingreis zeker aan zou raden voor (grote) gezinnen die naar Zuid-Afrika gaan.
Glamping in Zuid-Afrika
Je verblijft op hele mooie plekken, die bovendien echt veilig zijn
Het leuke aan glamping in Zuid-Afrika is dat je op echt mooie plekken overnacht. Wij sliepen zelf op vier verschillende glamping locaties. Eentje in Stanfort, in Oakhurst, aan de rand van Oudtshoorn en in Doolhof. Alle glamping tenten bevonden zich op (werkende) boerderijen: twee keer een wijnboerderij, een keer een struisvogel boerderij en een keer een zuivelboerderij.
Plekken waar je anders vaak niet zo snel zou komen, maar waar wel lekker veel ruimte is om de tenten op een mooie plek te plaatsen. Elke locatie is weer anders, maar wat ze gemeen hebben, is dat je in een natuurlijke omgeving overnacht met veel groen. Vaak met een mooi uitzicht. Het heeft toch iets magisch om ’s avonds de zonsondergang te bekijken vanaf ons eigen terras en dan ’s ochtends de tent weer open te trekken en begroet te worden door frisse geur van het natte gras.
Bijna overal moesten we eerst een stuk over een onverharde weg rijden voor we bij de glamping kwamen. Alleen in Oudtshoorn hoorden we wel de grote doorgaande weg die langs het domein liep. Verder hoorden we vooral veel vogeltjes, het knappen van het hout in het vuur dat we zelf gebouwd hadden en natuurlijk ook lachende, spelende kinderen.
Wat mij aan het begin erg verraste, is dat de glamping accommodaties geen slot hebben en er ook geen kluisje aanwezig is. De enige plek waar we een slot hadden, was in Doolhof en dat is tegen de apen die anders graag komen kijken of er nog wat te eten in je tent ligt. In Zuid-Afrika ben je toch altijd best alert op de veiligheid, maar als je gaat glamperen voelt het enorm vrij en hoef je even niet meer zo alert te zijn.
Glamping in Zuid-Afrika is echt vergelijkbaar met een huisje
Hoewel de omgeving elke keer anders was, bleven de glamping tenten vertrouwd. De verschillende glamping accommodaties waar je tijdens een rondreis met Rikjsakids kan verblijven hebben allemaal hetzelfde type tent met slechte minimale veranderingen. Het zijn echt volledige huisjes met een een fijn groot buiten terras.
Het buitendek met daarop in ieder geval een picknick tafel en twee relax stoelen was waar we meestal zaten. Soms bevond zich hier ook de barbecue, soms was die naast de tent te vinden. In de glampingtent is er een woonkeuken met een eettafel en een bankje. De keuken is heel compleet, dat moet ook wel omdat veel mensen daadwerkelijk zelf koken als ze gaan glamperen. Wijnglazen, mokken, glazen, grote borden, kleine borden en bakjes, alles is aanwezig. Met extra’s die je misschien niet verwacht, zoals een tostiapparaat en op sommige plekken ook een oven en/of magnetron. In de woonkamer/keuken vind je ook een houtkachel.
De glamping tenten hebben twee slaapkamers, eentje voor twee personen en eentje voor drie personen. Wel goed om te weten, de kamers zijn niet geluidsdicht. Dat is is een safaritent toch al lastig voor elkaar te krijgen, maar hier loopt het plafond van de slaapkamer ook niet helemaal door tot boven. Beide kamers hebben een ruim tweepersoonsbed, een kamer heeft daarboven nog een eenpersoonsbed. Dus eigenlijk een stapelbed met beneden plek voor twee mensen en boven voor een persoon. De bedden zijn lang en voorzien van meerdere kussens en een lekker dekbed. We vonden overal in de kast nog extra dekens.
Bij de bedden zijn een handig plankje en meerdere stopcontacten te vinden. We ontdekten overal dat er al een of meerdere converters aanwezig waren. Ik had zelf een Zuid-Afrika wereldstekker gekocht, maar dat was dus eigenlijk niet nodig geweest. De bedden hebben nog een extra pluspunt, namelijk een elektrisch matras waardoor je ze lekker warm kan maken. Een airco die ook kan verwarmen zorgt, indien nodig, nog voor extra warmte of juist koele lucht. Op de meeste plekken werken de stopcontacten, elektrische deken en de airco niet tijdens load shedding, wel zijn er aantal lampen die blijven werken.
De brede smalle badkamer is vanuit beide slaapkamers bereikbaar met een deur en bevat de toilet, wastafel en een ruime douche. Op sommige plekken komt het water uit een boorgat en kan dan wat bruinig zijn. Waar dit het geval is, kregen we flessen met drinkwater.
Kleinschalig en voornamelijk andere gezinnen, wat wel zo gezellig is
Een glamping in Zuid-Afrika kun je niet vergelijken met een glamping in Nederland. Het is allemaal veel kleinschaliger. De plekken waar wij sliepen hadden tussen de zes en twaalf glamping tenten. In Doolhof stonden alle tenten op een grasveld, maar op alle andere plekken stonden de tenten verspreid, waardoor je veel privacy had.
De andere gasten waren voornamelijk andere gezinnen, hoewel we ook een enkel echtpaar tegen kwamen. Waar we ook stonden, mijn dochter maakte elke keer razendsnel vriendjes en vriendinnetjes. In de speeltuin, in het zwembad of bij een van de activiteiten die georganiseerd werden. Juist omdat het kleinschalig en zo veilig is, kon ik haar ook met een gerust hart zelf naar de speelplek laten lopen en zelf bij de tent blijven, bijvoorbeeld om alvast te gaan koken.
Het is een voordelige manier van overnachten
Nog een voordeel, zeker voor grotere gezinnen, is dat glamping een relatief voordelige manier van overnachten is. Je hebt in een safaritent plek voor vijf personen. Een familiekamer voor vijf personen is vaak best lastig om te vinden. Voor vier personen is al makkelijker, maar dan slaap je wel met zijn allen op een kamer. Nu heb je als het ware een appartement. Ik vind het zelf altijd wel heel prettig dat mijn dochter naar bed kan gaan en ik zelf nog in de woonkamer of op het terras kan zitten en niet super zachtjes hoef te doen.
Altijd zelf koken of het gemak van een braai en/of ontbijtpakket
Ook het feit dat je zelf kan koken, maakt dit een voordelige manier van vakantie vieren. Hoewel uit eten gaan in Zuid-Afrika zeker een stuk goedkoper is dan in Nederland.
’s Avonds is het op veel plekken in Zuid-Afrika niet echt veilig op straat en dus moet je met de auto naar een restaurant gaan. Ik vond het zelf niet heel fijn om het donker te rijden in Zuid-Afrika en wilde dat zoveel mogelijk vermijden. In de meivakantie ging de zon ging al om 18:00 uur onder, waardoor we dan wel erg vroeg moesten eten. Bij onze glamping accommodatie konden we gewoon zelf koken.
Wat nog extra makkelijk wordt gemaakt door het feit dat je een ontbijtpakket en/of een braaipakket kan bestellen. Wat er in het pakket zit, is per locatie verschillend, maar in ieder geval twee of drie verschillende soorten vlees, iets van brood en salades. Het beste braaipakket vonden we die in Stanfort. Dat is omdat we hier naast al het vlees twee verschillende soorten luxe salades kregen, iets waar ik zelf altijd wel blij van wordt. Het leuke is ook dat de pakketten lokale producten bevatten. Zo zat er op de struisvogelboerderij natuurlijk ook een stukje struisvogel in. Samen barbecueën is gewoon een hele gezellige activiteit om te doen en ook nog eens lekker.
Barbecueën doe je hier op hout, dat was de eerste keer even wennen. De truck is om een uur voordat je eigenlijk de barbecue aan zou maken al te beginnen. Het hout moet namelijk eerst verbranden en houtskool worden voordat het genoeg hitte afgeeft om op mee te koken.
Wil je ook een glamping reis boeken in Zuid-Afrika, dan zou ik zeker een paar keer het braaipakket bestellen. Zeker als je een reisdag hebt gehad, is het super prettig dat je niet direct een supermarkt hoeft te zoeken.
Ook het ontbijtpakket is per locatie verschillend, maar bevat eigenlijk altijd wel eieren, spek en worstjes. Daarnaast ook nog brood of broodjes, yoghurt en een soort muesli of cruesli. Als drinken krijg je melk, koffie, thee en nog wat anders, zoals een sapje of limonade. Daarnaast ook nog iets van fruit, zoals een appel of sinaasappel. De ontbijtmanden zijn aan de ruime kant, tenminste wel met een kind van 10 jaar. De ontbijtmand wordt de avond van te voren al gebracht, zodat je kunt ontbijten wanneer je zelf uitkomt. Het is niet zo dat je direct aan kan schuiven, eieren moeten nog gebakken of gekookt en het brood in de oven of het tosti-ijzer. Prima wanneer je in de ochtend lekker de tijd hebt, maar op de ochtenden dat we moesten opschieten, vond ik dat toch nog best wat tijd kosten.
Sommige van de glamping locaties hebben ook een restaurant of een winkeltje. Het verschilt wel heel erg per locatie wat je waar kan krijgen. Ik vond Oakhurst bijvoorbeeld heel prettig, omdat ze daar een grote vriezer hadden met onder andere verse pizza en pasta die je dan alleen nog maar in oven hoefde te stoppen. Bij Doolhof en bij Stanfort is een volwaardige restaurant aanwezig is, die zijn alleen gericht op de lunch en voor het avondeten niet meer open.
Bubbelen in de hottub
Een grote plus van onze glamping accommodaties in Zuid-Afrika was de hottub. Dat geeft toch een extra gezellige en luxe dimensie aan je vakantie. We hebben meerdere avonden enorm genoten van het bubbelen in de hottub. Ik met een wijntje, mijn dochter met een frisje. Samen de zon onder zien gaan en de plannen voor de volgende dag bespreken.
Niet elke glamping locatie heeft tenten met een hottub en op sommige plekken kun je kiezen voor tent met of tent zonder hottub. Ben je benieuwd of je een safaritent met hottub moet kiezen in Zuid-Afrika? Als je ergens maar een nachtje verblijft en je komt vrij laat aan, dan zou ik het niet doen. Ben je ergens meerdere nachten, dan absoluut wel! Het kost namelijk behoorlijk veel tijd om de op hout gestookte hottub warm te krijgen. Reken toch wel twee uur en in die tijd moet je ook wel een beetje in de buurt blijven om extra hout toe te voegen. We gebruiken zeker twee zakken met hout en in de kachel past in eerste instantie één zak en naarmate er meer hout verbrandt, kun je dus bijvullen.
Bij Oakhurst hebben ze een extra service en hier kunnen ze tegen betaling de hottub alvast voor je verwarmen. Ik vond dat het geld wel waard, want zo konden we zelf lekker gaan mountainbiken en was de hottub warm toen we terug kwamen. Omdat de warmte best lang in het water blijft, had ik de andere avonden nog maar een uur en een zak hout nodig om de hottub weer op temperatuur te krijgen.
Leuke activiteiten voor kinderen
Op alle glamping locaties waar wij overnacht hebben, was er wel iets te doen voor kinderen. Je kunt minimaal een speeltuin verwachten, maar op sommige plekken is er zoveel te doen dat je overnachtingsplek al een attractie op zichzelf is.
Dit was vooral het geval in Oakhurst. Hier verhuren ze naast de volwassene e-mountainbikes, voor langere ritten in de omgeving, ook reguliere volwassene en kindermountainbikes. Hiermee maakten we een tocht over de mountainbikeroute op het eigen terrein.
De route gaat naar een waterval. Eerlijk is eerlijk, we hebben af en toe wel stukken gelopen want er is in Zuid-Afrika meer hoogteverschil dan in Nederland. Er is ook een pumptrack, voor wie een klein rondje wil maken.
Ook erg leuk voor kinderen hier is dat ze mee mogen helpen om de paarden en pony’s te verzorgen en te voeren. Je kunt vervolgens ook een korte rit maken op een pony of kiezen voor een langere rit met een gids op een paard. Andere activiteiten die werden aangeboden, maar wij zelf niet hebben gedaan, zijn vissen, boogschieten of een tour door de stallen.
Bij Doolhof maakten we een mooie wandeling door de wijnvelden waar we zelfs nog apen zagen die zich tegoed deden aan de druiven. Bovendien is een wine-tasting (voor volwassenen natuurlijk) inbegrepen bij je verblijf. Extra leuk is het om vervolgens een fles te kopen en een wijntje te drinken met uitzicht op de wijnranken. Ook bij Stanfort zijn er meerdere wandelroutes uitgezet.
Bij Oudtshoorn is een klein zwembad aanwezig en soms worden er rondleidingen georganiseerd op de struisvogelboerderij. Lees ook ons blog wat er nog meer te doen is in Oudtshoorn met kinderen.
Het kan het hele jaar door, al is een trui wel een must
Is slapen in een tent in Zuid-Afrika (te) koud? Wij reisden in de meivakantie, wat in Zuid-Afrika de herfst is. Overdag was het tussen de 16 en 24 graden, dus echt een prima temperatuur om buiten te leven. In de avond bleef de warmte best lang hangen. Hoewel de glamping accommodaties een houtkachel hebben, heb ik die dus nooit aangemaakt.
In de nacht en vroege ochtend was het een graad of 10, dus wel vrij fris. Daarom is een warme trui wel echt een must-have. Toch konden we bijna altijd op het terras ontbijten, met een lekkere fleece trui en het beginnende zonnetje voelde het voor ons warm genoeg. Behalve de keer dat we al om 07.30 uur in de auto moesten zitten om naar een activiteit te rijden. De glamping tenten hebben een airco die ook kan verwarmen en die heb ik toen even aangezet en vervolgens hebben we binnen ontbeten.
Een extra luxe die we een paar keer hebben gebruikt, maar vooral voor de lekker en niet omdat het nodig was, is de elektrische deken die zorgt dat je matras lekker warm is.
In onze zomervakantie liggen de temperaturen op de Tuinroute nog een paar graden lager omdat het dan in Zuid-Afrika natuurlijk winter is. Daar zou ik me niet door tegen laten houden om in ieder geval een deel van de reis in glamping accommodatie te overnachten. Je zou nog kunnen overwegen om pantoffels of huissokken mee te nemen als jij of je kinderen snel koude voeten hebben.
Ook op glamping vakantie in Zuid-Afrika?
Ook enthousiast geworden over een glamping vakantie in Zuid-Afrika? Onze rondreis werd georganiseerd door Riksja Family, een reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen op maat. Wij deden een rondreis van twee weken in de meivakantie door Kaapstad en de Tuinroute, maar je kunt ook voor een langere reis kiezen of voor een ander deel van Zuid-Afrika. Bekijk hier verschillende voorbeeldreizen in Zuid-Afrika.