Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / De Panoramaroute in Zuid-Afrika met de Graskop Gorge Lift

De Panoramaroute in Zuid-Afrika met de Graskop Gorge Lift

Op ongeveer 3,5 uur rijden van Johannesburg, in de provincie Mpumalanga, ligt misschien wel de mooiste route van Zuid-Afrika: de Panoramaroute. Je vindt hier adembenemende uitzichtpunten, watervallen en een aantal leuke stadjes. Vaak wordt de Panoramaroute maar voor een deel of in sneltreinvaart bezocht door reizigers die op doorreis naar het Krugerpark zijn, maar blogger Esmeralda raadt je aan hier gewoon minstens één nacht te blijven en op het gemak de omgeving te verkennen. Er is zoveel te zien dat je makkelijk een paar dagen kunt vullen!

De Panoramaroute is ongeveer 180 kilometer lang en loopt langs de Blyde River Canyon, de op twee na grootste canyon ter wereld. De meeste mensen starten hun roadtrip ten zuiden van de Panoramaroute, in Sabie, Graskop of Hazyview. Dat zijn prima plaatsen om te verblijven, met veel verschillende accommodaties. Wij kozen er deze keer voor om in het noordelijk deel van de Panoramaroute te verblijven en vanuit daar naar beneden te rijden. De reden hiervoor was ons bezoek aan de Magoebaskloof, maar daarover lees je meer in een andere blog!

Bijna alle bezienswaardigheden van de Panoramaroute liggen aan de weg R532, deze loopt vanaf The Three Rondavels in het noorden tot aan Sabie in het zuiden. Ik neem van je noord tot zuid mee langs de hoogtepunten die je niet mag missen op de Panoramaroute. Met extra tips speciaal voor wie op vakantie is in Zuid-Afrika met kinderen.

Panoramaroute Zuid-Afrika

Three Rondavels

We beginnen onze rit meteen goed: vanuit ons huisje rijden we in een klein uur naar onze eerste stop, The Three Rondavels. De weg vanaf Hoedspruit naar het zuiden is niet de beste, met veel “potholes” (Afrikaans voor grote gaten in de weg) en we komen regelmatig los van onze stoel in de auto. Als je de Panoramaroute met kinderen rijdt vanuit het zuiden heb je hier minder last van, daar zijn de wegen een stuk beter. Het uitzicht bij The Three Rondavels is wél een paar blauwe billen waard, zelf vind ik dit het mooiste uitzicht van het land, je kijkt tot ver in de Blyde River Canyon.

De plek dankt zijn naam aan de drie bergtoppen die qua vorm doen denken aan drie traditionele Afrikaanse huisjes, de rondavels. Ze zijn vernoemd naar de drie opstandige vrouwen van een berucht lokaal stamopperhoofd en heten Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto. De legende zegt dat je ze in het donker kan horen ruzieën om hun echtgenoot. Cas vindt het maar vreemd, want zo bedenkt hij: een berg kan toch niet praten?  The Three Rondavels zijn per auto makkelijk te bereiken en je kan op loopafstand parkeren. Tip: neem je wandelschoenen mee en blijf niet hangen bij het uitkijkpunt, maar verken ook de omgeving.

Three Rondavels panoramaroute zuid-afrika
Three Rondavels panoramaroute zuid-afrika

Bourke Luck’s Potholes

In ongeveer een kwartier rijd je vanaf de Three Rondavels op de panorama route naar het volgende natuurwonder, Bourke’s Luck Potholes. Op deze plek kwamen duizenden jaren lang twee rivieren, de Treur en de Blyde, (letterlijk vertaald: de Verdrietige en de Blije) samen, waardoor draaikolken onstonden die gaten van soms wel 6 meter maakten. Die gaten heten op z’n Afrikaans potholes.

Cas is onder de indruk van de diepe putten en klautert enthousiast over de bruggetjes. De potholes zijn vernoemd naar goudzoeker Tom Bourke, die het gebied kocht omdat hij er van overtuigd was dat er goud in de grond zat. Tevergeefs, dus waar het woord Luck in de naam voor staat snappen we ook niet helemaal.

Je kan de potholes lopend bezoeken, er ligt een goed begaanbaar pad met loopbruggetjes tussen de verschillende uitzichtpunten. Met een buggy zou ik dit niet aanrader, maar voor kleinere kinderen die zelf kunnen lopen is het heel goed te doen. Cas vond het geweldig om overal overheen te klauteren. Bij de entree is een informatiecentrum waar je meer uitleg (in het Engels en Afrikaans) krijgt over het ontstaan van de potholes. Voor wie hier wat meer tijd heeft zijn er twee wandelingen van ongeveer 5 kilometer die je vanaf het informatiecentrum kan lopen.

Bourke Luck’s Potholes
Bourke Luck’s Potholes
Bourke Luck’s Potholes

Berlin en Lisbon Falls

Verder naar het zuiden beland je in het gebied van de watervallen. Wij waren deze keer in februari op de Panoramaroute en dat betekent dat de watervallen op z’n mooist zijn vlak na de regentijd. De bekendste twee zijn ongetwijfeld de Berlin Falls en de Lisbon Falls, die allebei meer dan 80 meter hoog zijn. Een korte stop is hier voldoende want hoewel het een indrukwekkend gezicht is, is er verder niet veel te beleven. Cas wil het liefst een duik nemen (even afkoelen mama!), maar dat vinden wij dan weer niet zo’n goed idee.

God’s Window

Met een naam zoals deze kan je je voorstellen dat het uitzicht niet verkeerd is op deze plek. Voor velen is God’s Window dan ook hét uitzichtpunt van de Panoramaroute. Misschien is het door onze eerste ervaring hier jaren geleden (we arriveerden in potdichte mist en de dame bij de entree zei streng tegen ons “God closed his curtains today, I bet you didn’t pray enough!!), maar wij zijn het hier niet mee eens. Toegegeven, het is er prachtig maar wij vinden het zeker niet het mooiste uitzichtpunt van de Panoramaroute. Wél erg leuk, ook voor kinderen, is de wandeling die je door het stuk regenwoud kan maken, op zoek naar aapjes en vogels.

zuid-afrika panoramaroute gods window uitkijkpunt

Graskop: pannekoeken en een spectaculaire lift

Na ons bezoek aan God’s Window staat een nieuwe, spectaculaire attractie op de planning. In december 2017 opende net buiten Graskop, aan het begin (of in ons geval aan het einde) van de Panoramaroute, de Graskop Gorge Lift en wij mogen komen testen! De Graskop Gorge Lift is een glazen lift waarmee je vanaf een plateau 51 meter diep afdaalt naar het tropisch regenwoud eronder. De afdaling is spectaculair, maar de bestemming is nog mooier!

Beneden is een pad aangelegd met hangbruggen, waarover je tussen de bomen loopt en alles leert over de planten en dieren die er te vinden zijn. Vooral met kleine kinderen, waarmee je niet zo makkelijk gaat hiken in de kloof van de canyon, is dit een prima manier om toch het regenwoud te ervaren. Wij vinden het er prachtig en als je de Panorama Route met kinderen gaat rijden mag je dit zeker niet missen. Cas is het daar zeker mee eens, hij wil pas weer terug naar boven als hij hoort dat we frietjes gingen eten in het bijbehorende Lift Cafe, waar je overigens heerlijk kan lunchen!

graskop gorge lift
graskop gorge lift wandeling

Harrie’s Pancakes

Wie Graskop zegt, zegt Harrie’s Pancakes. Harrie is al jaren een begrip en heeft inmiddels door heel Zuid-Afrika pannenkoekenrestaurants. Maar de eerste en enige echte zit toch in Graskop. Misschien is het onze Nederlandse voorliefde voor pannenkoeken, maar wij gaan hier altijd even langs als we in de buurt zijn!

Als iets zo populair en beroemd is, valt het vaak een beetje tegen als je er eenmaal bent. Zo niet bij Harrie, want de pannekoeken hier zijn echt heerlijk en origineel. Kies bijvoorbeeld voor een bobotiepannekoek of de apfelstrudel variant met appel, rozijnen en vanillesaus. Harrie’s Pancakes is met kinderen een goede keus, de bediening is er vriendelijk en er zijn kinderstoelen en aangepaste porties te bestellen.

Mac Mac Falls en pools

Heb je na al dat klimmen en klauteren of zo’n enorme pannekoek nog zin om te zwemmen? Rijd dan nog een stukje verder richting het zuiden en bezoek de Mac Mac Falls. Vlakbij de watervallen liggen het natuurlijke zwembad de Mac Mac Pools waar je kan pootjebaden of een duik nemen. Je kan hier ook picknicken op de naastgelegen picknickplaats. Op zaterdag en zondag is dit ook een populaire plek voor de locals en kan het bij mooi weer erg druk zijn, ga dus bij voorkeur buiten het weekend. De Mac Mac Falls zelf zijn alleen te bereiken over een steil pad van zo’n 300 meter lang en dat maakt ze met kleine kinderen minder geschikt om te bezoeken.

Pilgrim’s Rest

De Panorama Route is niet alleen bekend geworden door het natuurschoon, maar ook door de goudzoekers. In de 19e eeuw werd dit gebied overspoeld door gelukszoekers toen het eerste goud gevonden was. In de buurt van de Pilgrim’s Creek ontstond zo het kleine mijnstadje Pilgrim’s Rest. Tegenwoordig is Pilgrim’s Rest een levend monument, want hoewel er al sinds 1971 niet meer naar goud gezocht wordt, is het alsof de tijd er heeft stil gestaan.

Pilgrim’s Rest is dan ook een bijzondere plek om te bezoeken tijdens je bezoek aan de Panoramaroute met kinderen. Vergeet een bezoekje te brengen aan het Diggings Museum. Voor ongeveer 2 euro ben je een klein uurtje zoet. Je kan in dit kleine openluchtmuseum zien hoe de goudzoekers leefden en je mag zelf een poging wagen om goud te zeven. Jammer genoeg hadden wij tijdens onze laatste reis te weinig tijd om hierheen te gaan, dus die grote goudklomp hebben we helaas niet gevonden!

Pilgims' rest panorama route

Panoramaroute met kinderen accommodaties

Bedenk bij het kiezen van een accommodatie goed wat je plannen zijn voor deze omgeving en stem daar je locatie op af. Als je ook graag een dagtrip naar het Krugerpark wil maken kies je het beste voor een accommodatie in Hazyview of Hoedspruit om de Panoramaroute met kinderen te verkennen. Via booking.com vind je een groot aantal accommodaties, variërend van luxe hotels tot self catering huisjes.

Tijdens onze laatste reis naar Zuid-Afrika verbleven we in de Blyde River Wilderness Lodge, vlakbij Hoedspruit. Deze lodge biedt accommodatie voor self-catering en hotelkamers. Wij sliepen in de Owl House, een ruime rondavel (rond huis met rieten dak), met zwembad voor onze deur! De rondavels liggen in een prachtige tuin aan de rivier. Wees niet verbaasd als je ’s morgens een zebra of nyala voor je raam aantreft, die lopen namelijk vrij rond. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Panoramaroute met kinderen accommodaties
Panoramaroute met kinderen accommodaties

Houd er rekening mee dat de lodge een paar kilometer van de bewoonde wereld ligt en alleen te bereiken is over een onverharde weg, waarbij je het laatste deel door een wildreserve rijdt. Hierdoor is het niet makkelijk om ’s avonds in een restaurant te gaan eten, maar dat hoeft ook eigenlijk niet want het eten is er geweldig! ’s Avonds is er een 3-gangen menu wat meestal lokale specialiteiten bevat, bij droog weer eet je op de veranda van het restaurant onder de sterren. Je kan aangeven wat je niet wil of mag eten en voor kinderen wordt er in overleg een speciaal kindergerecht gemaakt. ’s Morgens is er een uitgebreid ontbijfbuffet.  Kook je liever zelf? Ook dat kan, want de Owl House heeft een goed uitgeruste keuken, je moet dan alleen wel zelf van te voren je boodschappen meenemen.

Blyde River Wilderness Lodge ligt centraal voor het bezoeken van de Panoramaroute met kinderen, maar je bent ook binnen een half uur bij het Krugerpark. De ligging, de ruime accommodatie, het kindvriendelijke personeel, het heerlijke eten en de prachtige tuin met dieren maken dit een prima keus om de Panoramaroute met kinderen te verkennen!

Verblijf je liever in Hazyview? Dan kan ik je Hippo Hollow Country Estate aanraden, we verbleven hier tijdens onze eerste reis met Cas naar Zuid-Afrika. Hier vind je ruime familiekamers, een uitstekend restaurant en een fijn zwembad. Hazyview ligt tussen Graskop en het Krugerpark in en ook vanuit hier rijdt je gemakkelijk de Panoramaroute, alleen van zuid naar noord.

Panoramaroute met kinderen, mijn tips

Bij alle uitzichtpunten betaal je tussen de 10 en 40 ZAR entree, ongeveer 2 euro. Bij iedere parkeerplek vind je één of meerdere picknickplaatsen (met uitzicht!), toiletten en de onvermijdelijke souvenirkraampjes.

Natuurlijk is de Panoramaroute het mooist op een heldere, zonnige dag. Het kan hier echter behoorlijk mistig zijn en dan zie je vanaf de viewpoints bij God´s Window en The Three Rondavels weinig tot niets. Laat je echter niet afschrikken door slecht weer, want mist aan de ene kant van de canyon hoeft niet te betekenen dat het overal potdicht zit.

Houd er rekening mee dat niet bij alle viewpoints en bezienswaardigheden gelegenheid is om te lunchen. In Pilgrims Rest en Graskop kan dit wel, want daar zijn restaurantjes. Misschien nog wel leuker is picknicken bij één van de viewpoints. Stop voor je vertrekt of onderweg bij één van de grote supermarkten in bijvoorbeeld Hoedspruit, Hazyview of Graskop voor broodjes en drankjes en geniet van een lunch met uitzicht.

En vooral: neem je tijd! Ook hier geldt, net zoals in de rest van Zuid-Afrika, dat het niet aan te raden is om na zonsondergang te rijden. Je navigatiesyteem of Google Maps vertelt je dat je in ongeveer anderhalf uur de Panoramaroute van noord naar zuid rijdt, maar door alle bijzondere stops is een uur of acht meer wat je ervoor moet uittrekken. Overweeg daarom of je de Panoramaroute met kinderen in één dag wil rijden of splits de route in twee delen, zodat je niet hoeft te haasten en volop kan genieten van een van de mooiste gebieden van Zuid-Afrika!

Zuid-afrika panoramaroute

Ook naar Afrika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars want dan scheelt gedoe met verzekeren of kies voor Worry Free label van het goedkopere Easy Terre. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Ook Riksja family is een goede organisatie voor een reis op maat. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

Over de auteur

9 gedachten over “De Panoramaroute in Zuid-Afrika met de Graskop Gorge Lift”

 1. Dag Esmeralda, wat een mooie reizen maak jij met je gezin!
  Wij rijden vanaf Sabie Sands game reserve terug naar Joburg AirPort en hebben daarvoor zo,n 32 uur. Ik hoopte op deze laatste reisdag(en) toch nog wat mooie plekken mee te pakken waaronder een stukje vd panoramaroute. Is dat haalbaar denk je en wat zou dan het meest praktisch gelegen plekje zijn?

 2. We willen graag op onze reisdag met de auto volgepakt via de Panoramaroute van Hoedspruit naar Hazyview rijden. Kun je op alle parkeerplaatsen veilig je auto parkeren?

  1. Dag Maaike,

   op sommige parkeerplaatsen kan je de auto zelf in het oog houden, maar bij een aantal ook niet. Er is geen officiële bewaking op de parkeerplekken. Zeker als je bagage in het zicht ligt is het altijd een risico natuurlijk, ik kan je daar geen sluitend advies over geven!

 3. Esmeralda,
  Op deze site zag ik je advies m.b.t. eten tijdens de panoramaroute. Dat kan inderdaad in Graskop of Pilgrimsrest, maar het is toch echt veel leuker (zeker met kinderen) om te gaan lunchen bij het Boskombuis restaurant aan de Treurrivier. Prachtige plek met “Big Mamma” achter de braai die geweldig lekker eten maakt, voor weinig geld.
  Jos Caeijers (Reisadvies Zuid-Afrika)

 4. Catharina den Ouden

  Goedenmiddag Esmeralda,

  Wat een leuke site. Wij gaan in november met onze 2 kinderen naar Zuid – Afrika en zijn van plan om in de Blyde river wilderness lodge te gaan slapen voor 3 nachtjes. Echter ga ik twijfelen door de wisselende recensies van tripadvisor met betrekking tot de ligging tov de panoramaroute. Wij rijden op zaterdag vanuit Johannesburg naar de lodge en vertrekken dan daar dinsdagochtend weer. We gaan niet naar het Krugerpark ivm. de malariamug. Denk jij dat we ons hier wel vermaken die tijd en is het dan goed te doen om zoiezo 1 dag daar vandaan de panoramaroute goed te verkennen. Verder nog leuke tips, buiten wat je hierboven allemaal al hebt vermeld.
  Groeten,
  Catharina

  1. Dag Catharina!

   Leuk dat jullie ook naar Zuid-Afrika gaan!

   Wij hebben vanuit de Blyde River Wilderness Lodge de Panoramaroute in een dag gedaan en dat was prima te doen.

   Wij zijn vanuit daar ook een dag naar de Magoebaskloof geweest voor een Canopytour. Dat was ook erg leuk, maar wel pas aan te raden voor kinderen vanaf 3 jaar minimaal.

   Als je alleen de Panoramaroute vanuit de lodge gaat doen zou ik persoonlijk daar geen drie maar twee nachten blijven.

   Gaan jullie helemaal niet naar het Krugerpark? Het malariarisico is er namelijk alleen als je in het park overnacht, de malariamug is ’s nachts niet actief dus een dagtrip is prima te doen zonder dat je medicatie hoeft te slikken.

   Als je bovenin de website op “Zuid-Afrika” zoekt vind je ook mijn blogs over o.a. het Krugerpark en de Canopytour voor meer tips!

   1. Dag Marjolein,

    Bedankt voor je reactie! Ik had inderdaad jou blog daar over gelezen. En we willen de Canopytour gaan doen vanuit Blyde River Wilderness Lodge. Onze reis is iets veranderd. We rijden van Johannesburg naar Sabie, daar verblijven we 1 nacht. En dan vanuit Sabie de panoramoroute naar Blyde River om daar 2 nachten te blijven.
    Bedankt voor je tip over het Krugerpark, we hebben het nu niet mee genomen in het programma. Maar wie weet ooit….. ;).
    Bedankt alvast!

 5. Hoi Esmeralda, Wij vertrekken deze week naar Zuid-Afrika en zijn van plan de Panoramaroute te bezoeken, alvast bedankt voor de nuttige tips! Hadden jullie last van muggen? En hebben jullie malaria-pillen ingenomen en zo ja wat is jouw ervaring daarmee?
  Groetjes,
  Anne

  1. Dag Anne! Wat leuk dat jullie ook naar Zuid-Afrika gaan!

   De Panoramaroute ligt buiten het gebied waarvoor malariapillen geadviseerd worden, echter kregen wij wel het advies anti-muggen maatregelen te nemen (DEET, klamboe, lange mouwen na zonsondergang).

   Wij zijn echter na ons verblijf in Hoedspruit naar het Krugerpark gegaan en dat is wél hoog risicogebied. Op het moment is het aantal malariagevallen daar zeer hoog. Zeker als je met kinderen reist zijn goede maatregelen erg belangrijk.

   Wij hebben op advies van de GGD Malarone gebruikt en daarmee moet je enkele dagen van tevoren beginnen. Onze persoonlijke ervaringen hiermee zijn positief, nooit last gehad van bijwerkingen. Ons zoontje van 3.5 slikte Malarone Junior en dat ging ook prima.

   Ik raad je aan zo snel mogelijk (als je dat nog niet gedaan hebt) contact op te nemen met een deskundige op het gebied van reisvaccinaties. Zij kunnen je inlichten over de risico’s en je voorzien van een actueel advies.

   Wij hebben zelf nauwelijks muggen gezien, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn! Onderschat het gevaar niet, ik heb zelf in 2010 malaria gehad in zuidelijk Afrika en het is absoluut geen pretje.

   Tot slot wens ik je alvast een fijne reis, het is een fantastisch land dus jullie zullen vast genieten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top