Struisvogels, grotten en leuke kindvriendelijke restaurants, dat is wat je kunt verwachten in Oudtshoorn met kinderen. Oudtshoorn ligt in de Kleine Karoo, met rode aarde, lage struiken en een heel ander landschap dan de kust. Officieel is Oudtshoorn geen onderdeel van de Tuinroute, maar omdat het maar een uurtje is vanaf de kust wordt het hier vaak mee gecombineerd. Ook heel fijn als je in de meivakantie of in de zomervakantie op reis ben, want het is hier vaak net een paar graden warmer dan aan de kust.
Het stadje Oudtshoorn zelf heeft twee gezichten. De doorgaande weg is prima, maar als je de zijstraten ingaat, weet je niet wat je kan verwachten. Soms tref je mooie oude gebouwen die dan ook plotseling kunnen overgaan in wat minder prettig aanvoelende gebieden, met veel afval en mensen op straat. Wij verbleven zelf net buiten Oudsthoorn en dat beviel heel goed. Vooral ook vanwege het mooie uitzicht met het Swartberg gebergte op de achtergrond.
Wij verbleven drie nachten in Oudtshoorn en hadden tweeënhalve dag in de omgeving. Achteraf gezien zou ik twee nachten ook prima hebben gevonden. Al gaf ons dat nu wel de tijd om uitgebreid te lunchen en te blijven hangen bij restaurants met leuke speelplekken.
Geen zin of tijd om je reis naar Zuid-Afrika met kinderen zelf te regelen? Riksja Family is een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen op maat voor gezinnen. Bekijk hier voorbeeldroutes naar Zuid-Afrika.
Wat te doen in Oudtshoorn met kinderen?
Safari Ostrich Farm
Wanneer je naar Oudtshoorn gaat, de zelfbenoemde struisvogel hoofdstad van de wereld, moet je natuurlijk een struisvogel boerderij bezoeken. Naast de verschillende werkende boerderijen zijn er ook enkele shows farms die zich richten op toeristen. Wat niet inhoudt dat de dieren die je hier ziet ook gewoon als boerderij dieren worden gehouden en na een aantal jaar geslacht worden.
Wij kozen voor de Safari Ostricht Farm waar ze echt leuke en kindvriendelijke tours hebben.
Op de grote parkeerplaats kunnen we de auto onder de bomen parkeren. Er komt direct al een medewerker aanlopen om te vragen of we voor de tour van 10:00 uur komen. Dat klopt! We moeten nog even wachten en dan vertrekt onze tour in een soort safari truck die voortgetrokken wordt door een tractor. We zijn maar met een kleine groep, maar onze gids heeft ook nog een microfoon waardoor haar uitleg perfect te verstaan is.
We rijden tussen de struisvogels en krijgen uitleg over de verschillende soorten, zoals de Zuid-Afrikaanse ‘zwarte’ struisvogel, de Keniaanse ‘rode’struisvogel en de Zimbabwaanse ‘blauwe’ struisvogel. De ene soort heeft net weer wat betere veren en is bijvoorbeeld agressiever. We krijgen allemaal een bakje met voer en dat is waar de struisvogels op gewacht hebben. Zodra ze het voer zien, komen ze op ons afgerend en beginnen ze enthousiast te pikken in de bakjes die worden open gehouden. Struisvogels zijn verassend slordige eters en veel brokjes vliegen alle kanten op, wat er grappig uitziet.
Mijn dochter vindt het eerst nog best eng. Gelukkig kun je op de wagen makkelijk op een plek gaan staan waar de struisvogels niet bij kunnen. Wanneer we samen het bakje vasthouden, durft ze de dieren wel te voeren. We geven ze niet alles en zodra de deksel erop gaat, lopen ze ook gewoon weer weg. Op naar een volgend verblijf, nu met jongere dieren die we natuurlijk ook willen voeren.
Na een tijdje parkeren we de tractor en gaan we te voet verder. Onze eerste stop zijn de struisvogel eieren. Dit is wel heel bijzonder, een struisvogel ei staat ongeveer gelijk aan 25 kippeneieren. En de eieren zijn zo sterk dat je er op kan staan zonder dat ze breken. Dat moeten we natuurlijk even testen.
Tijdens de wandeling komen we langs diverse dieren die niet worden gehouden voor het vlees of de vacht. Dit zijn de oudjes die al heel lang op de boerderij wonen. Ze geven een leuke foto achtergrond en eentje heeft er zelfs geleerd om uit de hand te eten. Mijn dochter kiest liever voor het bakje, wat ik helemaal snap.
Tenslotte komen we in een klein museumpje. Hier mogen we de struisvogel producten aanraken. Zo weet ik niet hoe ik echt struisvogel leer kan herkennen van de nepversie. Dat is het kleine gaatje waar de veer heeft gezeten. Veel veren gaan richting Zuid-Amerika waar deze bijvoorbeeld gebruikt worden voor carnavals kostuums, terwijl het vlees ook veel lokaal wordt gegeten. Ooit waren struisvogels echt een booming business en veel van de chique huizen in het oude centrum van Oudtshoorn zijn gebouwd met dit geld. Tegenwoordig brengt het leer een stuk minder op, waardoor het aantal boerderijen enorm is afgenomen.
De hele tour duurt ongeveer een uur. Ik vond het interessant om te leren over de geschiedenis van de struisvogelboom en mijn dochter vond het heel leuk om de producten te zien. Het hoogtepunt was toch wel om de struisvogels te voeren, zeker zodra ze het eenmaal aandurfde.
Na de tour hebben we nog tijd om te shoppen. We zien een hele mooie ketting met de vorm van Afrika gemaakt van struisvogel ei. Die wil mijn dochter wel hebben. Naast leuke betaalbare souvenirs kun je hier natuurlijk ook hoogwaardige producten kopen van struisvogel leer. Mocht je al trek hebben, dan is er ook een restaurant waar je natuurlijk struisvogel kan eten. Wij hadden de tour vooraf gereserveerd, daardoor krijg je korting. Bekijk voor alle informatie en de tour tijden de website van Safari Ostrich Farm.
Cango grotten
De Cango Caves liggen ongeveer 30 kilometer buiten Oudtshoorn. De grotten zijn een van de bekende bezienswaardigheden van Oudsthoorn. Tijdens de drukke maanden van het jaar wordt aangeraden om van tevoren je rondleiding te reserveren. Er zijn verschillende soorten rondleidingen. De reguliere rondleiding duurt een uur. Je ziet verschillende grotten ruimtes waar de stalagmieten en stalactieten goed zichtbaar zijn.
Met oudere kinderen vanaf 8 jaar kun je kiezen voor de Cango grotten Adventure Tour van anderhalf uur. Dan neem je een avontuurlijkere route en kom je op plekken waar je alleen kan komen door te kruipen of soms zelfs op je buik door een gat te schuiven.
Swartberg pas
De Swartberg pas is een attractie in Oudtshoorn voor wie van mooie natuur houdt en een zelfverzekerde chauffeur is. Deze niet-geasfalteerde en smalle weg voert je over de bergen heen. Dit rit begint in Oudtshoorn en je rijdt dan richting Prince Albert. Volgens veel mensen is het een van de mooiste wegen van Zuid-Afrika en zijn de uitzichten de rit absoluut waard. Na er met verschillende mensen over gesproken te hebben die deze rit gedaan hadden, heb ik zelf besloten toch over te slaan. Er zijn in Oudtshoorn met kinderen leukere dingen te doen. Maar vooral ook omdat ik het toch best spannend vind om langs een steile afgrond te staan en dan een andere auto te moeten passeren.
Kobus se Gat
Op weg richting de Swartberg pas kom je langs restaurant Kobus se Gat. De weg hiernaar toe is nog wel vrij vlak en prima te rijden. Dit restaurant is lokaal bekend vanwege de Afrikaanse (braai) gerechten. De ligging aan de voet van de bergen is ook erg mooi en we zagen op weg hierheen bavianen op de weg. De speeltuin op locatie maakt het extra leuk maakt om met je gezin hier te lunchen.
Waterval Rust en Vrede
Nog een attractie waarvoor je een stuk over een zand en gravelweg moet rijden, is Waterval Rust en Vrede. Dit is een zijweg van de R328 en dus ook op de route van Oudtshoorn naar de Cango grotten en de Swartberg pas. Hier ga je alleen niet over de bergen en de weg is op veel plekken breed genoeg zodat je kuilen kan vermijden. Wel zitten er een aantal blinde bochten in, wat ik maar heb opgelost door preventief te toeteren.
Vlak voordat je bij de waterval bent, is er een poort waar je entree moet betalen. Zorg dat je gepast geld bij je hebt, toen wij er waren had ze geen wisselgeld. Daarna is het nog een paar minuten rijden naar de kleine parkeerplaats.
Vanaf hier is het een eenvoudige (niet buggyproof) wandeling naar de waterval. Een mooie, fotogenieke en echt hoge waterval. Ik had me alleen niet gerealiseerd dat dit riviertje en de waterval worden gebruikt voor de drinkwater voorziening van Oudtshoorn. Je mag hier dus niet zwemmen. In de middag bevinden zowel de kloof waar je doorheen wandelt als de waterval zich in de schaduw, waardoor de wandeling vrij fris is.
Wilgewandel
Wilgenwandel is een groot restaurant met speel mogelijkheden net buiten Oudtshoorn. Gelegen aan de R328, dus grote kans dat je kind het al ziet liggen op weg naar bijvoorbeeld de Cango grotten. Ook mijn dochter vraagt direct of we naar de speeltuin kunnen. Het restaurant zelf is niet heel modern en omdat we er op een doordeweekse dag zijn, is het enorm rustig. We hebben de meeste speeltoestellen voor onszelf.
De speeltuin is gratis toegankelijk, maar voor bijna alle andere dingen moet je betalen. Het gaat vaak maar om omgerekend 50 cent, dus dat doe ik graag. Alleen het zwembad met glijbanen slaan we over, daar is het te koud voor op dat moment. Wat we wel doen, is lekker springen op de trampolines en een ritje maken met een skelter.
Tegen betaling mogen we ook de kinderboerderij dieren voeren, zoals lama’s, ezeltjes en konijnen. De dieren zijn maar wat blij met het voer. Ze zitten niet in al te grote hokken, dus het geheel oogt wat zielig. Het is hier ook mogelijk een kort ritje te rijden op een kameel. De kamelen hebben dan wel weer een groter gebied waar ze vrij rond kunnen lopen en pas als er iemand wil kameel rijden worden twee kamelen opgehaald naar de kleinere omheining naast het restaurant.
Van het restaurant hoef je geen culinaire hoogstandjes te verwachten, maar hamburgers en frietjes kan je hier prima krijgen. Er is een fijn groot terras waar je kan zitten en wat drinken terwijl je kind speelt. Het is allemaal niet heel bijzonder, maar prima voor een relaxte middag.
Safari Buffelsdrift
Wist je dat je net buiten Oudtshoorn ook heel goed op safari kan? Vergis je niet, want er zijn rondom Oudtshoorn ook meerdere hunting reserves. Zo niet Buffelsdrift Game Reserve waar de dieren juist beschermd worden. Er worden hier verschillende type safari’s aangeboden, zoals de meerkat safari vroeg in de ochtend. Het is een van de weinige mogelijkheden in Zuid-Afrika om wilde stokstaartjes te zien. Je kind moet hiervoor minimaal 8 jaar zijn en goed stil kunnen zitten. Ik vroeg mijn dochter of het haar wat leek, maar ze wilde liever meer dieren zien als het niet zo koud zou zijn zoals in de ochtend.
Ook de cheeta safari had haar wel wat geleken, maar hiervoor moet je minimaal 12 jaar zijn. Een deel van het gebied is namelijk afgezet voor een paartje cheeta’s die onderdeel zijn van een fokprogramma om deze bedreigde diersoort te redden. We kiezen dus voor de reguliere safari en zijn daar achteraf heel blij mee.
Het begint al met de gave truck die echt dat safari gevoel geeft. Ook van onze gids worden we blij. Hij helpt heel goed om dieren te zoeken en geeft heel veel interessante informatie. Die past hij goed aan op de belevingswereld van mijn dochter en op de vragen die we hebben. Het blijft natuurlijk het oostelijk deel van Zuid-Afrika, dus wilde leeuwen gaan we hier niet zien, maar wel olifanten, buffels en neushoorn. Bijkomend voordeel dit is een van de plekken waar je terecht kan voor een malariavrije safari in Zuid-Afrika.
De tour duurt twee uur, al waren wij langer onderweg omdat we best veel dieren zagen en de gids dan ook gelijk besloot de dieren te tellen. Iets wat ze eens in de zoveel tijd doen. Halverwege is er een rustmomentje waarbij je ook uit de jeep mag en kunt uitkijken over de hele omgeving. We eindigen weer bij het restaurant.
Zelfs wanneer je hier niet op safari gaat, kan ik je aanraden hier te gaan lunchen. Ze serveren uitstekende gerechten en vanaf het terras kijk je uit op een grote waterplas waarin de nijlpaarden leven. Als het niet te warm is, komen die graag uit het water om te grazen.
Cango Wildlife Ranch
In Oudtshoorn vind je ook nog de Cango Wildlife & Conservation Ranch. Wanneer je op zoek bent naar leuke dingen om te doen in Oudtshoorn met kinderen dan zal je deze ongetwijfeld tegen komen. Ook wij gingen hier met het beste idee naar toe. We hadden nog wat tijd over en ik checkte even snel online en zag goede beoordelingen.
Bij de kassa zag ik echter dat er verschillende opties worden aangeboden. Zo kan je op de foto met cheeta’s en met diverse andere dieren. Omdat we er toch al waren, zijn we toch naar binnen gegaan, zonder dieren encounter. Je kan de Cango Wildlife Ranch op eigen gelegenheid bezoeken of met een rondleiding. Wij hebben zelf even een rondje gelopen, maar ik was niet onder de indruk.
Het is een soort dierentuin waar je over houten vlonders loopt. Er zijn bijvoorbeeld krokodillen te zien (waar mensen dan in een kooi mee kunnen zwemmen), Lemuren (waar je ook mee op de foto kan) en natuurlijk de grote katten. Heel groot is het niet en in een ruim half uur hebben we alles wel gezien. Wat ik vrij kort vind, gezien de voor Zuid-Afrikaanse begrippen vrij hoge entree.
De verblijven zijn schoon en zien er goed onderhouden uit, wel houdt het wat betreft oppervlakte voor de dieren echt niet over. Ook wordt er veel reclame gemaakt over de mogelijkheid om met verschillende dieren op de foto te gaan. Dat strookt natuurlijk niet met het verhaal dat ze als doel hebben bij te dragen aan de ‘conservatie’ van cheeta’s en andere dieren. Ik kreeg echt het gevoel dat ze hier fokken, zodat er schattige dieren zijn voor op de foto. Sowieso kan je de cheeta’s die zo gewend zijn aan mensen echt niet meer loslaten in het wild. Van andere ouders heb ik begrepen dat een rondleiding met een gids langer duurt, maar dat die alle kritische vragen uit de weg gaan.
Pas nadat we hier geweest waren, heb ik me verdiept in wat het precies was. Had ik dat eerder gedaan dan waren we hier denk ik niet heen gegaan. Je moet even graven online, maar er zijn ook diverse rapporten van dierenwelzijnsorganisaties die Cango Wildlife Ranch op de vingers tikken omdat ze de gelegenheid bieden om cheeta’s en servals te aaien. Juist omdat het zo populair is en het ook best goed klinkt, noem ik deze attractie wel in dit blog over Oudsthoorn met kinderen. Als je eenmaal voor de deur staat met een enthousiast kind is het lastig om je om te draaien. Nu kun je vooraf de afweging maken of je hier naartoe wil gaan.