Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Goslar en de Rammelsbergmijnen

Goslar en de Rammelsbergmijnen

Aan de rand van het Harzgebergte op zo’n 15 minuten rijden van het Harz Nationaal Park ligt het Werelderfgoedstadje Goslar, een van de mooiste historische vakwerkstadjes in Duitsland. Wij kozen ervoor om te verblijven in een van de kleine dorpjes in het Harzgebergte maar ook in Goslar heb je veel hotels. Bovendien kan je dan het stadje verkennen in de avond en ochtend wanneer het niet te druk is met dagjesmensen.

goslar Duitsland
goslar Duitsland

Bezienswaardigheden Goslar

Goslar nodigt uit om lekker doorheen te slenteren, hoewel de stad groter is dan op het eerst gezicht lijkt. Er wonen dan ook meer dan 30.000 inwoners in Goslar en nergens in Duitsland heb je zoveel vakwerkhuizen bij elkaar, wel 1800.

Tussen de vele huizen vallen er een aantal speciaal op dankzij de kleurige muurschilderingen of het houtsnijwerk. Vooral rondom het marktplein staan echt bijzondere gebouwen.

goslar Duitsland
goslar Duitsland

Een andere grote bezienswaardigheid in Goslar is het Kaiserpfalz, het paleis waar vroeger de keizers woonden en wat Hitler ook graag gebruikte voor propaganda doelen. In het kasteel zit een klein museum en aan de rand van het grasveld voor de Kaiserpfalz staat een heel mooi oud kerkje. Bezoek je Goslar met kinderen, dan zijn er andere musea die beter in de smaak vallen. Zo bezochten we het tinnenfigurenmuseum, dat wel wat weg heeft van een uit de hand gelopen verzameling. Onze dochter vond het in ieder geval super interessant om alle displays met honderden, zo niet duizenden, figuurtjes te bekijken.

goslar Duitsland
goslar Duitsland

Tegenover dit museum ligt het Goslar stadsmuseum met informatie over de stad van vroeger en een aantal mooie voorwerpen.

goslar Duitsland

Wanneer je door Goslar loopt en wat gaat drinken, dan merk je wel dat het echt een toeristenstadje is met hogere prijzen en lagere gastvrijheid dan in Duitsland gebruikelijk is.

goslar Duitsland
goslar Duitsland

Hotels in Goslar

Goslar heeft niet zoveel hotels als je zou verwachten. De hotels die er zijn, zitten zeker tijdens de kerstmarkt in Goslar en gedurende de zomermaanden snel vol. Daarom is het verstandig op tijd te boeken.

Een van de beste hotels in Goslar is hotel Alte Münze. Een viersterrenhotel in twee oude historische gebouwen midden in de stad. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid. Zoek je een hotel met familiekamer in Goslar bekijk dan hier het Schiefer hotel.

goslar Duitsland

Rammelsbergmijnen

De Harzregio is zo rijk geworden door de mijnbouw. In de hele regio waren veel mijnen waar erst, zilver, lood, koper en zink werd gevonden. De mijn in de Rammelsberg is meer dan duizend jaar in gebruik geweest maar is nu opengesteld voor toeristen.

rammelsbergmijnen

Je hebt verschillende mogelijkheden om de mijn te bezoeken met een georganiseerde tour. Zo zijn er speciale tours waarbij je gaat abseilen in de mijn. De twee reguliere tours zijn echter een wandeltour en één met een treintje. De tour met het treintje gaat naar een moderner deel van en mijn en vrij diep.

rammelsbergmijnen

Deze tour werd ons niet aangeraden met jonge kinderen en daarom kozen we voor de “Fire and Water” rondleiding. Hier loop je door een ouder deel van de mijn. Je moet er wel rekening mee houden dat je hier alles zelf loopt en je langzaam zo’n honderd meter afdaalt in de mijn.

Die moet je natuurlijk ook weer omhoog en aan het einde is er een hele smalle schacht met een ijzeren ladder en die moet je tientallen meters omhoog klimmen. Onze dochter vond het superstoer dus die ging gewoon maar er zijn ook kinderen die dat toch wel eng vinden.

rammelsbergmijnen

Je begint de tour altijd in de kleedruimtes van de voormalige mijnwerkers. De kleding hangt in de lucht. Dit scheelde ruimte en doordat warme lucht opstijgt konden de kleren zo makkelijk drogen. Elke mijnwerker had zijn eigen setje.

We krijgen een helm mee en verder worden warme kleding en stevige schoenen aangeraden.

Vervolgens lopen we de mijn in waar we al snel een groot houten waterrad tegen komen. Nu denken we dat deze nog groot is maar hoe dieper we gaan hoe groter de raderen worden. In de Rammelsbergmijnen werd al lang geleden op innovatieve manier gebruik gemaakt van waterkracht. De beekjes en meren boven de grond werden omgeleid en zo werken de liften in de mijn en konden mensen en middelen naar boven worden getransformeerd.

rammelsbergmijnen

Sommige van de houten wielen zijn al honderden jaren oud. Hoewel er ook in het verleden constant stukken vervangen en gerepareerd werden. Onze gids vertelt interessante verhalen uit de tijd dat de mijn nog in gebruik is en laat zien hoe de mijnwerkers te werk gingen.

rammelsbergmijnen

Lees ook ons blog 10 redenen voor een vakantie in de Harz en wandelen in de Harz.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top