Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Wandelen in de Harz

Wandelen in de Harz

Wil je wandelen in Harz dan zijn de opties enorm. Wij waren in de zomer vier dagen in de Harz en hebben dus maar een heel klein deel van de verschillende routes gelopen. Alleen met de Harzen Hexensteig kan je al enkele dagen onderweg zijn.

Toch vinden we het leuk om diverse van de wandelingen in de Harz die we gemaakt hebben te delen. Zo heb je direct een idee hoe afwisselend dit gebied in Duitsland is. Wandelen met kinderen is wat ons betreft ook met jonge kinderen zoals onze kleuterdochter goed mogelijk.

Maar je moet het wel leuk en avontuurlijk houden. Als er genoeg afwisseling is en lekker geklommen kan worden dat gaat het vanzelf. Is het veel hetzelfde en weinig te zien dan zijn haar beentjes opeens moe.

Wandelen Harzgebergte met kinderen

Stoer wandelen op de Brocken

Eén van de mooiste wandelingen die we gemaakt hebben in de Harz was die over de Brocken. Maar het was ook veruit de drukste wandeling en we liepen in een mierenpad van mensen.

brocken wandelen harz

De Brocken is de hoogste berg in dit deel van Duitsland en daarmee één van de hoogste bergen in de buurt van Nederland. Je kunt de hele 1141 meter natuurlijk omhoog lopen maar wij kozen voor de makkelijkere weg.

brocken wandelen harz

Heen de stoomtrein en naar beneden lopen. Een wandeling van maar 6 kilometer maar door het hoogte verschil en op sommige stukken klauterpad ben je toch wel even onderweg.

Deze route is absoluut niet geschikt voor buggy’s of kinderwagens. Neem een kinderdrager mee als de wandeling te lang is voor je kind.

brocken wandelen harz
brocken wandelen harz
brocken wandelen harz

Wat de wandeling vanaf de Brocken zo mooi maakt is het uitzicht. De wisselende boomsoorten van dennen op de top de loofbomen verder beneden. Het klaterende water waar je op stukken langs komt en het ruige stenige pad dat het gevoel van avontuur versterkt.

Het indianenpad

Net buiten Bad Grund is een speciale route aangelegd voor gezinnen. Het indianenpad met totempalen, tenten en hangbruggen. De wandeling zelf is eenvoudig en slechts 1,7 kilometer.

indianenpad harz

Doordat er op veel punten wat te doen is, blijven zelfs kinderen die wandelen niet zo leuk vinden geïnteresseerd.

indianenpad harz

Wat een Indianenpad te maken heeft met wandelen in Duitsland was ons niet direct duidelijk totdat we aan de wandeling begonnen. De bomen die hier staan komen uit Noord-Amerika.

indianenpad harz

Zo staan er familieleden van de Redwood uit California, naaldbomen die oorspronkelijk uit Alaska komen en Sequoia uit de Sierra Nevada. Niet dat wij zulke boomkenners zijn maar gelukkig staan er voor de volwassenen bordje met informatie.

indianenpad harz
indianenpad harz

Boomkroonpad Bad Harzburg

Het boomkroonpad nabij Bad Harzburg is een van de nieuwste wandelmogelijkheden in het Harzgeberte. Boomkroonpad Bad Harzburg is een kleine kilometer lang en op 26m hoog en gebouwd op een ijzerenconstructie.

Boomkroonpad Bad Harzburg

Vergeleken bij de canopy tours in Midden-Amerika of zelfs met het boomkoonpad op de Duitse Vogelsberg is dit meer een brug dan een spannende wandeling. Je kunt zelfs de lift nemen en hier met een kinderwagen of buggy wandelen.

Boomkroonpad Bad Harzburg

Hoewel je natuurlijk nog steeds tussen de bomen loopt, had onze dochter daar weinig oog voor. Op het pad zijn namenlijk verschillende dingen op te doen, zoals een kleine touwbrug en opdrachten voor kinderen.

Boomkroonpad Bad Harzburg

Er is ook een gratis te bewandelen boomwortelpad maar dat stelt niet heel veel voor. Er zijn een aantal afgehakte bomen waar je onderdoor loopt.

Boomkroonpad Bad Harzburg

Kabelbaan Bad Harzburg

We begonnen onze wandeling niet op het boomkroonpad maar een stuk hoger in het nationale park. Vanaf Bad Harzburg kan je de kabelbaan omhoog nemen en dan terug omlaag lopen, eventueel via het Boomkroonpad.

Kabelbaan Bad Harzburg

Dit is een echte boswandeling waar je op een gegeven moment moet kiezen uit drie wandelopties. Heel steil wat ook echt extreem steil omlaag is. De wandeling die een beetje steil is en prima te doen met wandelschoenen of goede sandalen en de veel langere maar langzaam aflopende en geschikt voor stoere kinderwagens.

Kabelbaan Bad Harzburg

Wij kozen de middelste optie waarbij we echt door een mooi bosgebied kwamen.

Kabelbaan Bad Harzburg
Kabelbaan Bad Harzburg

Wandeling naar de Iberger Albertturm

Het Hoehlen-erlebnis-zentrum is een museum met een grot. Je kunt hier zien hoe de mensen in de oertijd leefden. Dankzij het DNA weten we dat dit de oudste bekende familiegroep is.

Iberger Albertturm

Het is ook het startpunt van een mooie wandeling naar de top van de Iberg. Je kunt de auto hier parkeren en een andere weg heen als terug nemen. De klimmende route gaat naar een oude toren vanaf waar je een uitstekend uitzicht hebt over de omgeving. In het hier gelegen cafeetje dat wel wat weg heeft van een Oostenrijkse skihut kan je bijkomen van de wandeling met een hapje en drankje.

Iberger Albertturm

Echt vullende kost en lokale specialiteiten zoals Grunder heksensoep en zuurkool met worst. Voor de kinderen is er een leuke bos-speeltuin. Op verschillende punten op de route zijn er stempel hokjes. Heb je meer tijd dan wij dan kan je een heleboel stempels verzamelen van alle wandelingen in het Harzgebergte.

Iberger Albertturm

Naturmythenpfad Braunlage

Bijna twee jaar later, maar nu in de winter, gingen we weer naar de Harz. Tijdens mijn zoektocht naar leuke wandelingen met kinderen kwam ik het Naturmythenpfad tegen net buiten Braunlage (parkeer de auto bij de jeugdherberg en volg daarna de bordjes).

wandelen in de harz natuurmythepad

Jammer genoeg bleek er eenmaal aangekomen een bordje te staan dat de route in “winterslaap” was en een deel van doe-stations waren ontmanteld of niet bereikbaar.

De route zelf is een kleine 4 kilometer, maar aangezien je ook nog 600m moet lopen tussen de parkeerplaats en de start van het parcours is het in totaal ongeveer 5km. Normaal gesproken zijn er op deze route door het bos tien verschillende plekken waar je wat kunt doen als gezin. Zo leer je spelenderwijs over dieren, bomen en maak je kennis met diverse sprookjes die zich afspelen in de Harz.

wandelen in de harz natuurmythepad

Dit blog verscheen in 2017 maar is in 2019 aangevuld met de winterwandeling. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top