Een weekendje naar Keulen met kinderen? Wij gingen aan het eind van de meivakantie tijdens een paar erg mooie zonnige dagen naar deze stad. We combineerden Keulen met het nabijgelegen pretpark Phantasialand. Dankzij de ligging aan de rivier, de vele pleinen en biergardens is het bij zonnig weer een hele levendige en relaxte stad. We beklommen de beroemde Dom, bezochten de leuke dierentuin en namen de kabelbaan over de rivier.
Keulen is ook een prima bestemming om te bezoeken met het openbaar vervoer. Zelfs vanuit de Randstad ben je er in minder dan 3 uur met de trein. Check hier de aanbiedingen van NS Internationaal.
Ondanks dat Keulen de derde grootste stad van Duitsland is, is het aantal bezienswaardigheden voor gezinnen in de stad zelf beperkt. Zoek je echt een kindvriendelijke stedentrip in Duitsland, dan zijn er betere opties waar ze echt grote interactieve musea hebben. Check voor tips bijvoorbeeld ons blog over het Ruhrgebied met kinderen of kijk eens naar Osnabrück, Münster of Bremerhaven.
Wat te doen in Keulen met kinderen?
Het centrum van Keulen
Het centrum van Keulen is vrij uitgestrekt en kent meerdere gezellige plekken. In de buurt van de dom heb je de Alter Markt, een plein met veel terrasjes en restaurants. Langs de Rijn is ook een hele lange promenade en op meerdere plekken zijn hier clusters met restaurantjes. Ook verderop in de stad, bijvoorbeeld bij de Severinstorburg, vind je weer een gezellige sfeer en veel terrassen.
Hoewel Keulen een historische stad is met een lange geschiedenis hebben de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog ervoor gezorgd dat daar weinig meer van te zien is. De Dom, een aantal gebouwen en stukjes stadsmuur zijn bewaard gebleven. Ook is er nu een ring van groene parken waar vroeger de middeleeuwse stadsmuur was.
Houden je kinderen van shoppen? In Keulen zijn er heel veel toffe winkels en een enorm groot winkelgebied.
Dom van Keulen
De grote bezienswaardigheid in Keulen is de enorme Domkerk. Deze staat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. De bouw van de Dom van Keulen werd in 1248 gestart en honderden jaren lang werd deze verder uitgebreid tot de uiteindelijke vorm die we nu zien en die in 1880 klaar was. Hoewel de kerk historisch gezien erg belangrijk is, is deze van binnen toch niet heel uitzonderlijk. Gelukkig is een bezoekje gratis en als je dan toch in Keulen bent, moet je zeker even een kijkje nemen.
Het is ook mogelijk om de Domtoren te beklimmen en er is een schatkamer om te bezoeken. Wil je beide doen, dan kun je bij de toren een combinatieticket kopen. Ik heb er niet zoveel zin in, maar mijn dochter reageert wel heel enthousiast op het idee om meer dan 500 traptreden te beklimmen. Dus we gaan ervoor en eerlijk is eerlijk, uiteindelijk valt het allemaal ook best mee. Voordat we helemaal boven zijn, komen we nog bij de ruimte waar de enorme klok hangt. Helemaal bovenin is er binnen nog een rustpuntje voordat we een rondje buitenom lopen. Gelukkig is het allemaal netjes beveiligd en bovenin heb je natuurlijk wel een enorm goed 360 graden uitzicht over de stad.
Daarna bezoeken we de schatkamer. Een modern museum waar belangrijke kerkelijke voorwerpen worden tentoongesteld, zoals gouden scepters en geborduurde gewaden. De gouden ringen met enorme stenen wil mijn dochter ook wel hebben.
Chocolademuseum Keulen
Van tevoren had ik leuke verhalen gelezen over het Chocolademuseum in Keulen. Bovendien, wie houdt er nou niet van chocolade? Misschien waren onze verwachten iets te hooggespannen na al eerder La Cailler chocoladefabriek en de Chocolate Experience van Lindt in Zwitserland bezocht te hebben. Daar mocht je vrijwel onbeperkt proeven en was het een hele toffe interactieve experience.
Nu krijgen we bij binnenkomst een chocolaatje en gaan dan een soort mini-chocoladefabriek in. Met een app kunnen we ook nog een quiz maken. Goed opletten dus, maar de meeste informatie is ons al wel bekend. Ben je met je kinderen nog nooit in een chocolademuseum geweest, dan zal het ongetwijfeld veel interessanter zijn om ze te laten zien hoe chocolade wordt gemaakt. Van de cacaoboon, tot het recept, tot het eindproduct. Alles is te zien en doordat de machines zijn uitgerust met glas kun je ook echt in de machines kijken.
Het leukste gedeelte vindt mijn dochter het verpakkingsstation. Hier zie je hoe een robot de chocolaatjes oppakt en ze vervolgens in de verpakking gaan. Door op een rode knop te drukken, wordt er een chocolaatje opgepakt voor de “kwaliteitscontrole” even proeven hoor. Jammer genoeg is het hier best druk en moet je best even wachten tot de knop weer werkt, waardoor er hier een opstopping van kindjes ontstaat.
Het tweede deel van het museum is voor kinderen minder interessant. Dit gaat meer over de historie van cacao en chocolade, zoals dat er bij de Azteken en de Inca’s een drank was gemaakt van cacaobonen en dat vroeger chocolade zelfs als medicijn werd gezien. Waarschijnlijk was het echter de grote hoeveelheid suiker die de patiënt even een opleving gaf. Ook is er nog een kas waarin je zelf kunt zien hoe een cacaoboom eruit zien.
Na afloop van je tour kun je eventueel wat drinken in het bijbehorende museumrestaurant waar ze verschillende soorten chocomelk en lekkere taartjes op de menukaart hebben staan.
Koop je kaartjes online en makkelijk via Tiqets. Kaarten zijn hier vaak voordeliger en je kunt meestal kosteloos annuleren. Koop hier je kaartje voor het chocolademuseum.
Sport en Olympia Museum
Het Sport & Olympia museum bevindt zich vlakbij het Chocolademuseum. Het is een leuk interactief museum over de Duitse sportgeschiedenis. Dit is ook een interessant museum om in Keulen met kinderen te bezoeken.
Hoewel het informatieve gedeelte voor volwassenen misschien wel interessanter is, omdat je meer weet van de personen die aan bod komen en de Duitse sportgeschiedenis.
Er zijn ook dingen om uit te proberen voor kinderen. Zo zijn er voetbalvelden op het dak, kun je een rondje “vechten” in de boksring of sprinten op de atletiekbaan. Dit museum is niet super groot, maar wel leuk voor een uurtje of twee.
TimeRide Keulen
Ga op een VR-Tour door het Keulen van 1926. Sta in de historische tram, zet je VR bril op en ga op ontdekking. Dit is een van de leukste attracties in Keulen met kinderen die ook prima kan als het niet zulk mooi weer is. In totaal ben je ongeveer 45 minuten bezig in TimeRide Keulen, omdat er ook nog een aantal ruimtes zijn om te bekijken voordat je met de VR-Tour begint.
Koop je kaartje online en vertrouwd via Tiqets. Kaarten zijn hier vaak goedkoper en je kunt meestal ook nog gratis annuleren, mocht het bijvoorbeeld een dagje minder goed weer zijn. Koop hier je ticket voor TimeRide Keulen.
Dierentuin van Keulen
Duitsland is een echt dierentuin-land en natuurlijk heeft de derde grootste stad van Duitsland dan ook een prima stadsdierentuin.
De Kölner Zoo, of voluit Zoologischer Garten Köln, werd al in 1860 gesticht. Je vindt hier dan ook veel traditionele dierentuin-dieren zoals olifanten, giraffen en zebra’s. Gelukkig hebben die inmiddels wel een stuk grotere en modernere verblijven dan in die tijd. Omdat de dierentuin meewerkt aan veel fokprogramma’s is de kans groot om hier jonge dieren te zien. Omdat de dierentuin al zo oud is, heb je er ook een aantal enorme bomen en voelt het op sommige plekken echt een beetje parkachtig aan.
De dierentuin is niet enorm groot, wij waren na een uur of twee wel klaar en hadden toen de hele ronde gelopen. We zijn echter best snelle dierentuin bezoekers. Het is vooral een mooi weer dierenpark, hoewel er ook een aantal overdekte verblijven zijn. Bezoek de regenwoud hal, waar het lekker warm is en waar we onder andere krokodillen zagen. In de dierentuin zijn ook veel verschillende soorten apen te zien. Een kaartje voor de dierentuin geeft ook toegang tot het naastgelegen (kleine) aquarium.
De meeste dieren hebben best veel ruimte en de mogelijkheid zich terug te trekken. Daardoor waren ook best veel verblijven tijdens ons bezoek leeg. Bij binnenkomst staat een bord met de voedertijden van de dieren. In de dierentuin zijn meerdere kleine speeltuintjes en een grote speeltuin.
Naast de dierentuin is een kleine parkeergarage die snel vol zit. Het is vaak makkelijker om met het openbaar vervoer naar de dierentuin te gaan. Er is een tramhalte naast de dierentuin en je bent dan vanaf het centraal station nog geen tien minuten onderweg. Voor deze dierentuin zijn vaak kaartjes met korting te koop via websites als Groupon (wel de Duitse versie kiezen dan).
Kabelbaan over de Rijn en stadspark Rheinpark
Direct naast de tramhalte van de dierentuin kun je ook het opstappunt vinden voor de kabelbaan over de Rijn. In het zonnige weekend dat wij er waren, stond er echt een enorme rij bij de Rhein-Seilbahn.
Daarom besloten we eerst maar een van de stepjes te nemen die overal in Keulen staan en de brug te nemen en dan te kijken of we op de terugweg de kabelbaan in Keulen konden nemen. Gelukkig stond er de andere kant uit geen rij en konden we toch dit toffe ritje maken. Zeg nou zelf, een kabelbaan is toch niet direct iets wat je verwacht.
Vanuit de kabelbaan hebben we ook een gaaf uitzicht op de stad Keulen en op het Rheinpark.
De kabelbaan gaat naar het Rheinpark, een groot park in Keulen. Ga je naar Keulen met kinderen? Dan is een bezoekje aan dit park een aanrader als ze even hun energie kwijt moeten. Er zijn in het park natuurlijk meerdere speeltuinen. Ook leuk: onder de brug kun je skaten, rijden met een autootje of springen op de trampolines.
Wil je weten hoe groot het park is, maak dan een ritje met het treintje in het Rheinpark Keulen. Er zijn ook een bloementuin met tulpen en andere bloemen en een waterval in het park te vinden. Bij mooi weer zoeken ook veel mensen een van de strandjes aan de Rijn op. Echt zwemmen kan hier niet, maar een beetje pootje baden wel.
Claudius Thermen
Wil je zwemmen? Dan kan dat bij de Claudius Thermen aan de rand het park. Het enige wat wel een beetje bijzonder is, is dat de kabelbaan over de buitenbaden gaat. Ook over het saunagedeelte en bijbehorende buitenbaden waar je geen badkleding mag dragen.
In het wellness gedeelte en in de (buiten) baden is badkleding dan juist weer wel verplicht. De meeste gezinnen gaan dan ook naar dit deel van de Thermen Claudius.
Odysseum
Het Odysseum is een avonturenmuseum in Keulen. Een beetje vergelijkbaar met een wetenschapsmuseum waar je zelf natuurkundige proefjes kunt doen en waar je dingen kunt zien zoals een bewegende dinosaurus. Het museum is wat verouderd en daarom best duur voor wat je krijgt.
Kindvriendelijk hotels in Keulen
Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Keulen? We hebben hier ook voor werk wel eens overnacht en het is een best dure stad wat betreft hotels.
Wij kozen zelf voor Novotel Köln City. Voor gezinnen is Novotel altijd een prima keuze, omdat je gratis een kinderbed kunt bijplaatsen en kinderen tot 16 ook gratis mee kunnen ontbijten. Het ontbijt is altijd goed, en de kamers zijn ook prima, hoewel natuurlijk niet heel origineel ingericht. Ook hier in Keulen was het weer een prima optie. Beneden is de hal is er zelfs nog een speelhoekje voor kinderen.
Het hotel heeft ook een ondergrondse parkeergarage. De ligging is wel in het centrum, maar omdat het centrum van Keulen nogal uitgestrekt is, vonden we het toch nog best een eind lopen naar de stad. Naar de Dom van Keulen is het toch echt nog wel 2 kilometer. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
Wil je liever een wat goedkopere optie, in Keulen zit ook een vestiging van A&O hostel. Hier heb je altijd relatief betaalbare familiekamers, ook voor grote gezinnen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
Wat te doen in de omgeving van Keulen?
Een uitstapje ondernemen vanuit Keulen? Er zijn verschillende opties vlakbij Keulen.
Phantasialand
Een van de populairste uitjes om te ondernemen vanuit Keulen met kinderen is natuurlijk een bezoekje aan pretpark Phantasialand. Ook wij gingen een dagje naar Phantasialand. Vanuit Keulen is dat echt heel goed te doen, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.
Phantasialand is een gaaf pretpark met een aantal hele toffe achtbanen, zoals de F.L.Y., een achtbaan waar je onder hangt alsof je vliegt. Er zijn ook genoeg andere soort attracties in dit afwisselende park dat ook heel mooi is vormgegeven. Meer weten? Lees ons uitgebreide blog over Phantasialand met kinderen.
Bergisches Land
In de buurt van de stad Keulen is er een mooi natuurpark, het Bergisches Land. Niet veel mensen kennen dit park, maar het is echt geweldig, vooral voor gezinnen met kinderen. Je kunt er leuke dingen doen zoals wandelen in de natuur, naar musea gaan en andere activiteiten doen die leuk zijn voor mensen van alle leeftijden.
Dit mooie stukje natuur ligt in Duitsland, in een regio genaamd Noordrijn-Westfalen, naast de steden Keulen en Düsseldorf. Drie belangrijke steden in dit gebied zijn Wuppertal, Solingen en Remscheid. Vanuit Utrecht is het ongeveer 270 kilometer, wat betekent dat je er in drie uur met de auto kunt zijn. Daardoor is het een goede plek voor een weekendtrip, of zelfs voor een langere vakantie met de familie, samen met een bezoek aan het Ruhrgebied. Het Bergisches Land heeft veel te bieden voor gezinnen met kinderen. Lees hier de uitgebreide blog over Bergische Land.
Wildparken in de buurt van Keulen
Behalve de dierentuin in Keulen zijn er ook nog een aantal wildparken in Keulen. Het Lindenthaler Tier Park ligt echt vlak buiten Keulen en heeft herten, schotse hooglanders, geiten, schaapjes en diverse soorten vogels. Ook hebben ze een leuke speeltuin.
Een andere optie iets verder rijden, is Tierpark Tannenbusch, met hertjes en schapen in een mooi stukje bosgebied.
Michael Schumacher
Autosport liefhebbers binnen het gezin? En dan voornamelijk F1 fans? Dan vind je op ongeveer 15 minuten rijden vanaf het centrum van Keulen een verrassend, gratis, uitje die je niet kan missen. In het pand van Motorworld op het terrein van een voormalige luchthaven vind je namelijk de Michael Schumacher Private Collection. De toegang is gratis en het is 7 dagen per week geopend, met uitzondering van de feestdagen, bekijk hier de website voor de actuele openingstijden.
Op de begane grond vind je moderne auto’s waar menig hart sneller van gaat kloppen en op de eerste verdieping wordt je ondergedompeld in de racecarrière van Michael Schumacher. Een bezoek begint bij de videoruimte die ingericht is als een soort pitwall, neem plaats op een kruk, koptelefoon op en je kunt verschillende, Engelstalige filmpjes kijken over verschillende delen van zijn carrière.
Maar de meeste mensen komen hier toch echt om de verschillende raceauto’s te bekijken. Denk aan zijn kart uit de Formula Super A, maar ook F1 auto’s uit zijn tijd bij Benetton, Mercedes en uiteraard uit zijn succesperiode bij Ferrari. Naast raceauto’s zijn er onder andere galeries met trofeeën en raceoutfits. De informatie op de bordjes is zowel in het Duits als het Engels. Wat ons betreft is een bezoekje aan de Michael Schumacher Private Collection een echte aanrader voor elke autosport fan!
Praktische informatie:
Voor een bezoek kun parkeren op Motorworld Parkplatz P1, het eerste uur is gratis. Met openbaar vervoer kun je de Michael Schumacher Private Collection ook bereiken. Vanaf het centraal station van Keulen pak je dan de tram naar Ikea Am Butzweilerhof. Vanaf hier is het nog ongeveer 5 minuten lopen. In het pand zijn toiletten aanwezig en bovendien is er een fanshop en een restaurant. Bekijk voor meer en actuele informatie: de officiële website.