Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Gränna Zweden: het plaatsje van de zuurstokken

Gränna Zweden: het plaatsje van de zuurstokken

Gränna is een klein plaatsje in Småland in Zweden. Het is gelegen aan het grote Vättermeer waarin het eiland Visingsö ligt dat per ferry vanaf Gränna Zweden is te bereiken.

Gränna is bekend geworden door de typische rood-wit gestreepte zuurstokken die wij met kerst wel eens in de kerstboom hebben hangen. Maar natuurlijk heeft Gränna veel meer leuks te bieden dan alleen de zuurstokken.

In onderstaand blog vertel ik jullie meer over de geschiedenis van Gränna Polkargrisar en de leuke activiteiten die er te doen zijn.

Gränna Zweden

Geschiedenis van de zuurstokken in Gränna: Polkagrisar winkel

Het binnen lopen in de Polkagrisar winkel is alsof je een stap terug maakt naar de jaren 1800. De winkel is in een echte oude stijl ingericht en dat maakt deze winkel zo bijzonder ten opzichte van de andere zuurstokwinkels in Gränna.

Zo vind je er een ijzeren kachel, ouderwetse schappen, een authentieke grenen vloer, kroonluchters en een heleboel decoraties zoals oude bussen, blikken en dingen. De kleding van het personeel wordt genaaid in een naaiatelier met een patroon uit de jaren 1800. Een hele ervaring om hier eens binnen te stappen en alles om je heen te bekijken.

Gränna Zweden

Het begon allemaal in juni 1859. De man van Amalia Eriksson (grondlegger Polkagrisar) is helaas in 1851 wegens ziekte overleden en zij gaat als weduwe door het leven, om haar kinderen te kunnen onderhouden maakt zij in haar eigen woning volgens eigen recept mint snoepjes. Deze snoepjes worden door haar kinderen ook op straat verkocht en al snel is dit een populair snoepje geworden, dit is ook mede door de gedachte van de helende eigenschappen van de mint die zich in het snoepje bevinden.

Gränna Zweden

Helaas mocht volgens de wet in 1859 een vrouw niet zelfstandig een winkel beheren en ze mocht dan ook geen snoepjes meer maken voor de verkoop. Om toch haar kinderen te kunnen voeden schreef zij een brief aan de koning van Zweden en krijgt ze bijzondere toestemming om de winkel te behouden. Zij is officieel de eerste vrouw in Zweden die haar eigen winkel heeft en daarmee is ze de eerste van velen.

Vanaf het eerste moment waren haar snoepjes populair bij de inwoners van Gränna. Tot vandaag de dag zijn de zuurstokken en snoepjes nog steeds zeer gewild en is Gränna mede door de zuurstokken een toeristische trekpleister geworden.

In de winkel van Amalia (Polagrisar) die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt voortgezet, is het recept in 100 jaar onveranderd gebleven.  Haar recept is nog steeds geheim en alleen bekend bij de medewerkers van de winkel die het recept pas na 2 jaar volledig weten om het geheim zo goed mogelijk te bewaren. Inmiddels is het assortiment wel flink uitgebreid en zijn de zuurstokken in veel verschillende smaken, maten en rassen te verkrijgen.

Amalia is in Gränna uitgegroeid tot een icoon. Om haar te bedanken voor het maken van de pepermunt rock is er een standbeeld van haar neergezet voor haar huis van waaruit ze haar lekkernijen verkocht. Dit staat meteen aan de ingang van het dorpje Gränna.

Zelf zuurstokken maken

Nadat we door personeel van de winkel zijn rondgeleid en we onze ogen hebben uitgekeken naar al dat lekkers was het onze beurt om zelf zuurstokken te gaan maken. Het begon al moeilijk: welke smaak gaan we kiezen? Na 4 verschillende antwoorden zijn we toch tot een gezamenlijk besluit gekomen en hebben we gekozen voor de populaire aardbeiensmaak.

Gränna Zweden
Gränna Zweden

De basis van een zuurstok bestaat alleen maar uit suiker, water en azijn. Dit wordt gekookt tot 150 graden en dan wordt de stroperige massa op een koeltafel uitgesmeerd om vervolgens met de hand en daarna met een apparaat een soort van gekneed te worden waardoor het mengsel een witte kleur krijgt.

Op die zelfde koeltafel worden de groene en rode kleuren die smaak aan de zuurstok geven gemengd want de witte substantie schijnt geen smaak te bevatten. Daarna worden de kleurstoffen aan de zuurstokbasis toegevoegd en  gedraaid en dan kan ons werk beginnen.

Gränna Zweden

Het is onze taak om de zuurstokken gelijkmatig te rollen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je 16 gelijke zuurstokken krijgt. Bij onze oudste zoon is dat goed gelukt. Hij blijkt een natuurtalent te zijn. Maar bij mij en onze jongste zoon is het een beetje ongelijkmatiger verdeeld en doordat we niet snel genoeg rolden was de zuurstok al gedeeltelijk hard geworden waardoor we uiteindelijk 10 dikke zuurstokken overhielden.

Gränna Zweden

Na het uitrollen gaan de zuurstokken nog in een houten machine waarin ze goed uitharden en mooi rond worden. En daarna worden ze klaar gemaakt voor de verkoop. De zuurstokken worden in een papier gerold en gedraaid en dan gaan ze normaliter de winkel in. Maar wij nemen onze lekkernijen natuurlijk maar al te graag mee naar huis.

Gränna Zweden

Eerst willen we natuurlijk even onze eigen gemaakt creaties proeven. We rijden naar een mooi plekje aan de rand van Gränna en genieten van een zelf gemaakte zuurstok aan het water met een prachtig uitzicht.

Ga je binnenkort ook naar Zweden en wil je ook een bezoekje brengen aan deze leuke plaats neem dan even een kijkje op hun website.

Naast al die lekkere snoepwinkeltje heeft Gränna nog veel meer moois te bieden. Parkeer je auto ergens langs de weg en loop de paden af richting het meer. Wij hebben dit gedaan en kwamen per toeval een mooie waterval tegen op onze route waarna we uiteindelijk uitkwamen bij het water en de kinderen lekker met de beentjes in het water konden. Echt genieten. Nadat we zijn bijgekomen vertrekken we naar het eiland Visingsö.

Gränna Zweden
Gränna Zweden

Eiland Visingsö

Vanaf Gränna kun je met de ferry naar het eiland Visingsö. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten en kost voor een gezin met 2 kinderen 115 SEK (ongeveer 12 euro).  Meer informatie over prijzen en vertrektijden kunnen je vinden op http://jkpg.com/en/granna-visingso/the-ferry-between-granna-and-visingso/.

Omdat het druk is in de haven en we daar maximaal 3 uur konden parkeren hebben we helaas maar 2 uur op het eiland om daar door te brengen. We kiezen er dan ook voor om op het eiland een tocht te maken met paard en wagen om op deze manier zoveel mogelijk van het eiland te zien. Een tocht met paard en wagen duurt 1 uur en 15 minuten en kost 100 SEK voor een volwassene en 50 SEK voor een kind.

Het is zeker voor kinderen een hele leuke beleving. De 3 uur tijd die wij hadden was helaas veel te kort om al het moois op het eiland te verkennen. Mochten we nog een keer terug gaan dan zou ik er een hele dag voor uit trekken want er is nog zoveel meer te zien en te beleven op het eiland Visingsö.

Gränna Zweden
Gränna Zweden

Het bezoek van gezinopreis aan dit deel van Zweden en het maken van de zuurstokken is in samenwerking met visit Smaland.

Lees ook onze andere blogs:

2 gedachten over “Gränna Zweden: het plaatsje van de zuurstokken”

  1. Het maken van de zuurstokken was erg leuk maar ook heel erg duur. Let op dat bij het vertalen van de site de prijs veranderd in euro’s. Zo moesten wij 240 euro betalen voor een workshop van een uur en 64 zelfgemaakte zuurstokken. Geen aanrader. Ze demonstreren het ook regelmatig.

  2. Hoi Vera,

    Superleuk wij gaan deze zomerverblijf het eerst naar Zweden. Dit lijkt me een topfitte voor onze dochter. Hoe heb jij dit geboekt? Ik kan er niets over vinden op de website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top