Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / 5 reden waarom Zweden zo leuk is en tips om het nog leuker te maken

5 reden waarom Zweden zo leuk is en tips om het nog leuker te maken

Wel eens gedacht aan een vakantie in Zweden? Het is bij veel ouders favoriet vanwege de rust, natuur en de ruimte. Blogger Vera ging naar het zuiden van Zweden en vertelt je wat ze zo fijn vond aan zweden. Bovendien heeft ze nog een aantal fijne tips om je vakantie in Zweden nog leuker te maken.

Zweedse balletjes en snoep

Natuurlijk kennen we allemaal die Zweedse balletjes van de bekende meubelwinkel. Maar eenmaal in Zweden smaken de maaltijden nog lekkerder. De Zweden houden bovendien ook wel van wat zoetigheid. Zo maakten we in het plaatsje Granna zelf zuurstokken.

Gränna Zweden

Zweden is een outdoor paradijs voor actieve kinderen

In Zweden is superveel te doen voor actieve gezinnen. Zo gingen we met zijn vieren kanoën, en ik kan je vertellen: we hebben genoten. Heerlijk dobberen op het water in de mooie prachtige natuur van Zweden, wat kan daar nou niet leuk aan zijn.

Een andere leuke activiteit om te ondernemen in Zweden is ziplinen. Wij bezochten het Hagardslagard zipline park . De eigenaars zijn vanuit een boerderij begonnen met het klim- en ziplines park en ieder jaar wordt die verder uitgebreid. Onze jongste zoon is normaal niet zo’n held en durft op de kermis nergens in. Wij waren dus ook zeer verbaasd dat hij van de ziplines ging die best wel lang waren. Heerlijk als je zo’n leuke activiteit met z’n allen kunt doen.  Op het terrein mochten de kinderen ook nog een keer met een paintball geweer schieten op een voorbij vliegend bordje. Wat een genot voor ze en een droom die uitkwam, want schieten is toch schijnbaar helemaal het einde voor jongens.

Tip: familiereis het beste van Zweden voor actieve gezinnen van de Jong Intra. Of boek de sportieve auto-reis naar Zweden voor het gezin met ANWB vakanties.

De mooie hoofdstad Stockholm zit bomvol kindvriendelijke musea

Stockholm is een geweldige stad om te bezoeken met kinderen. De stad zit vol met kindvriendelijke musea voor zowel jonge als oudere kinderen. Je kunt er met gemak een aantal dagen doorbrengen in elk jaargetijde. Favoriet was bijvoorbeeld het postmuseum waar je zelf pakjes kunt bezorgen. Maar ook Junibacken, een ode aan de verhalen van Astrid Lindgren zoals Pipi Langkous, mag je niet missen, net als Skansen, een openluchtmuseum. Je leest het allemaal in ons blog Stockholm met kinderen.

Gamla Stan
Post museum stockholm

Je mag overal wildkamperen

Wat echt het toppunt was van onze vakantie was het wildkamperen. In Zweden mag je overal wildkamperen volgens de regels van het allemansrecht. Op een ochtend zijn wij vroeg vertrokken om te zoeken naar een geweldig gave plek om een nachtje in het wild te kamperen. Je zou zeggen dat het eenvoudig is een plekje te vinden maar dat viel tegen. Na een uurtje of drie te hebben rond gereden was ons plekje daar ineens. Op een mooie rots aan de bosrand en aan het water. Overdag heerlijk met de kano op het water en in de avond een vuurtje op de rots. Dat is echt het ideale vakantiegevoel.

Bezoek een Vikingdorp  

In de buurt van Malmö in Zweden zijn een aantal Vikingdorpen te vinden.  Wij hebben er eentje bezocht, het Fote Vikensmuseum, en dat was geweldig. Je gaat terug in de tijd. In het dorp wonen tijdelijk mensen die de beroepen van vroeger uitoefenen. Je hebt er een smid, een bakker, kok, leermaker en nog veel meer. Wij mochten met de kinderen samen brood bakken op de manier hoe ze dat vroeger ook deden. Een hele ervaring. En mocht je het leuk vinden dan kun je daar zelf ook gaan wonen in het dorp en het leven leiden zoals ze dat vroeger deden.

Vikingdorp
Vikingdorp

Zo maak je de vakantie naar Zweden nog leuker

Besparen op de boot, kijk in plaats van Kiel ook naar Travemunde

We zijn vertrokken vanuit Travemunde met de boot van Finnlines naar Mälmo Småland. Onze overtocht duurde ongeveer 9 uur en we hebben voor een auto inclusief 4 personen en een buitenhut slechts € 138 betaald. Dat is stukken goedkoper dan de Stena Line. Ook het eten op de boot was goed betaalbaar. De kinderen hebben ontbeten met een typische Zweeds gerecht, 2 pannenkoeken met jam en slagroom voor € 2 en het buffet kost ongeveer € 4 p.p.

Onze accommodatie tips in Zuid-Zweden 

Na een rit van ongeveer 3 uur kwamen we aan op onze bestemming in Bankeryd, in de omgeving van Jongköping. We verbleven hier een aantal nachten in Mamma Carinas B&B en ondernamen van hieruit een aantal activiteiten. De B&B heeft een mooie grote familiekamer en buiten hebben de kinderen een zee van ruimte met speelgoed en een trampoline. Voor de kinderen was het dus meteen al geslaagd.

Aan het einde van onze vakantie hebben we nog de stad Eksjo bezocht. Een knus gezellig dorpje van waaruit je het Filmby kunt bezoeken. Wij hebben overnacht in een hotel midden in Eksjo. Een klein knus hotel met vriendelijk personeel en een goede maaltijd. Ze hebben er ook grote familiekamers, dus ideaal voor gezinnen.

Meer tips voor Zuid-Zweden? Bekijk de website van visit Smaland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top