Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Gruyères en Moléson-sur-Gruyères, de leukste activiteiten

Gruyères en Moléson-sur-Gruyères, de leukste activiteiten

Het is misschien een beetje verwarrend: je hebt de kaas Gruyère, de regio La Gruyère , het stadje Gruyères en Moléson-sur-Gruyères, het dorpje aan de voet van de berg. In ieder geval is het allemaal leuk of lekker en een aanrader om te bezoeken tijdens je volgende vakantie in Zwitserland.

La Gruyère behoort tot het Freiburgerland en er wordt hier Frans gesproken. Vanaf Fribourg of vanaf Montreux is het een half uur met de auto. Vanaf Bern ben je een klein uur onderweg.

Wij hadden maar een nachtje en een volle dag plus een ochtendje in Gruyère. Genoeg tijd om een goede eerste indruk te krijgen, maar ook om te bedenken dat we eigenlijk nog wel langer hadden willen blijven. Benieuwd wat La Gruyère dan zou leuk maakt?

moleson

Wat te doen in La Gruyère

Het stadje Gruyères en met kasteel

Het stadje Gruyères doet zeker mee in de race voor mooiste stadjes in Zwitserland. Dat zegt wat in een land dat vol met pittoreske bestemmingen. Gruyères bestaat al sinds de middeleeuwen en is opvallend goed bewaard gebleven. Je loopt hier over dezelfde stenen als ze honderden jaren geleden deden.

gruyere

Natuurlijk is het in dit toeristische stadje snel druk. Er is een drietal parkeerplaatsen en het stadje zelf is autovrij (met uitzondering voor mensen die er wonen). Wij waren echter vroeg en konden in alle rust rondslenteren.

In Gruyères staat ook het kasteel van Gruyères. Dit kasteel zie je al van verre liggen wanneer je door de regio rijdt. Het kasteel is open voor bezoek, maar niet op maandagen en laten wij er nou net op een maandag zijn. Wel maakten we een rondwandeling rondom het kasteel.

gruyeres

Lac de la Gruyère

Een ander opvallend kenmerk in het landschap is deze keer niet het kasteel, maar juist een meer. Het Lac de la Gruyère is populair om in te zwemmen, op te varen of aan te (wild)kamperen.

Er is een speciale app gelanceerd in 2019 die wandelen bij het meer van Gruyère met kinderen nog leuker maakt. Er zijn zeven verschillende trajecten uitgezet met informatieborden. Met de “Novilé – Lac de La Gruyère” app maak je contact met de informatieborden en via augmented reality leer je over thema’s zoals dierenleven, planten en de geologie van de regio en het meer.

lac de guyere

Gruyère-kaasmakerij

Wil je meer weten over Gruyère kaas? Breng dan een bezoek aan de kaasfabriek. Een tour duurt ongeveer 45 minuten. Omdat we al vaker kaasfabrieken hebben bezocht, lieten we het nu bij een bezoekje aan de winkel. Je kunt hier ook door de ramen kijken en de kaasrobot aan het werk zien. Die draait de kazen en maakt ze schoon. Er is hier ook een restaurant met speeltuin.

Gruyere kaasmakerije

La Cailler chocoladefabriek

“Mogen we dan ook proeven”. Onze dochter is gek op chocolade, dus die is al helemaal enthousiast wanneer we haar vertellen dat we de La Cailler chocoladefabriek in Broc gaan bezoeken. Nadat we welkom zijn geheten krijgen we een audioguide. Er is geen Nederlandstalige optie beschikbaar, maar wel Engels en Duits. Vervolgens moeten we even wachten in een ruimte waar we video de audioguide alvast wat meer informatie krijgen over de fabriek.

caillier chocoladefabriek

Als iedereen voorzien is van een audioguide gaan de eerste deuren open en start de tour. Ik ruik de geur van cacao en regenwoud, het is bijna helemaal donker. Dan opeens een lichtflits, een maya standbeeld wordt verlicht. De audioguide vertelt over de rol die cacao al had bij de Latijns-Amerikaanse volken.

De volgende deuren gaan open en nu bevinden we ons op een schip van één van de conquistadores. Ze brachten die cacaoboon mee naar Europa. Hier bedachten we dat het wel eens lekkerder zou kunnen smaken met een beetje suiker.

caillier chocoladefabriek
caillier chocoladefabriek

We vervolgen onze weg door de geschiedenis van cacao en chocolade tot we bij de oprichting van La Cailler komen. Dit Zwitserse chocolademerk bestaat al sinds 1819, tijdens de crisis van de jaren ’30 werd er gekozen voor een fusie met Nestlé, maar het merk bleef bestaan. We zien posters en oude reclame filmpjes die werden gebruikt om het merk aan te prijzen.

Na de tour door de geschiedenis is het tijd om het heden in de stappen. De laatste deuren gaan open en we stappen een lichte ruimte binnen. Hier kan je de ingrediënten van chocolade voelen, ruiken en proeven. Tenminste normaal gesproken dan. Vanwege de gezondheidsregels kan je niet meer zomaar in de bakken graaien.Een vriendelijke medewerker vraag daarom of we iets willen proeven en dan krijgen we een bakje met bijvoorbeeld walnoot of chocoladebonen.

caillier chocoladefabriek

Vervolgens kom je in een ruimte waar we door de glazen ramen kunnen zien hoe een machine chocolaatjes maakt. Vanaf het eerste moment van opspuiten tot verpakken. Verderop is een patissier bezig met een ambachtelijk proces waarbij met de hand bijzondere chocolade voorwerpen worden gemaakt.

Dan het hoogtepunt van de hele tour voor onze dochter, de proeverij. We krijgen allemaal onze eigen bakjes en kunnen acht verschillende chocolaatjes uitproberen. Van reepjes chocolade tot bonbons. Mocht je zelf chocolade willen maken, dat kan ook. Deze workshops moet je wel van de voren reserveren.

caillier chocoladefabriek

Moléson-sur-Gruyères

Een kwartiertje vanaf het stadje Gruyères kom je aan bij Moléson-sur-Gruyères aan de voet van de Moléson. Er zit hier naast een kaasmaker met een klein museum, en enkele restaurantjes ook een auberge waar je kunt overnachten. De auberge is op loopafstand van een rustige dorpje en heeft ook nog een aantal chalets. In de winter is dit een kleinschalig skigebied.

Er zijn hier verschillende activiteiten te doen die maken dat La Gruyère met kinderen ook echt een aanrader is. Er is rodelbaan, minigolf en een parkje met springkussens. Omdat we weten dat we onze dochter hier niet meer weg gaan krijgen gaan we eerst omhoog. Het eerste stuk met de funiculaire en daarna overstappen op de kabelbaan.

Bedenk van te voren wat je allemaal wil gaan doen, er zijn namelijk verschillende liftpassen. Wij hebben de Moléson Pass, die is iets duurder dan een retour ticket maar daarmee kunnen we de hele dag lang zo vaak als we willen op en neer en alle activiteiten doen.

moleson

Wandelen op de Moléson

Met 2002 meter is de Moléson zeker niet één van de hoogste bergen in Zwitserland, maar wel hoog genoeg om een heel andere natuurervaring te hebben dan in het dal. Vanaf het aankomstpunt van de kabelbaan is het nog een klein stukje lopen naar de top.

moleson

Bij het restaurant op de top is het al gezellig druk met paragliders. Die staan allemaal te wachten op de juiste wind. Even later horen we een alpenhoorn en we blijken net op tijd te zijn voor een van de dagelijkse optredens die hier in de zomer plaatsvinden.

We hadden eigenlijk geen wandelplannen dus ook gewoon lekker sneakers en sandaaltjes aan. We zien op de kaart dat het maar een uur lopen is terug naar de funiculaire dus we gaan ervoor. Het is een prachtige route, frisse berglucht, mooie uitzichten en we lopen constant door een zee van bloemen. Het is wel flink steil, al zijn wel zigzagjes aangebracht op de steilste stukje zodat je kunt kiezen om er wel langer over te doen, maar dan wel wat relaxter te wandelen. Goede wandelschoenen zijn eigenlijk wel een must op deze route.

moleson
moleson

Rodelbaan

“Wat wil je het eerste doen?” “De rodelbaan!” Onze dochter is duidelijk, ze wil minimaal drie keer. Gelukkig zijn de rijen nooit lang en aan het eind van de dag zijn wel maar liefst acht keer in de rodelbaan geweest. De rodelbaan is niet enorm lang, maar wel lang en snel genoeg om ook voor ons als ouders hartstikke leuk te zijn.

moleson rodelbaan

Springkussens

Je pakt een aantal springkussens, zet ze bij elkaar en krijgt blije kindjes. Terwijl onze dochter lekker springt zoeken wij een mooi plekje in het gras.

moleson

Minigolf

“Nu de minigolf!” Ik zucht. Onze dochter vindt dat dus echt heel leuk, maar persoonlijk vind ik er weinig aan. Vooral omdat ze ook nog eens heel langzaam is. Maar ja, je moet wat voor je kind over hebben dus we spelen uiteraard een potje minigolf.

moleson

Downhill Cart

Je pakt de oefenweide met grote graspollen en stenen, dan haak je een huis-tuin-en-keuken skelter aan de sleeplift en je zet een parcours uit. Et voila: je hebt Zwitsers vermaak. Marcel heeft 42 km per uur gehaald! Gelukkig had hij wel een helm op. Dit is jezelf helemaal door elkaar laten schudden en je kapot lachen op een skelter. Niet voor kleintjes gelukkig, je moet hiervoor minimaal 140 cm zijn.

moleson

Via ferrata

Ook de via ferrata is inclusief op de Moléson pass, maar je betaalt nog wel bij voor het huren van een harnas en persoonlijke beschermingsmiddelen als je die niet zelf hebt. Het zag er wel super gaaf uit maar je bent 3 uur bezig, het is fysiek echt zwaar en je moet ook geen hoogtevrees hebben want er je verticale wand waar je op een gegeven moment 372 meter omlaag kijkt. De via ferrata mag je doen vanaf 15 0cm en als je meer dan 40 kilo weegt. Dat is onze dochter nog lang niet, dus we hebben deze activiteit niet zelf gedaan.

Overnachten bij Auberge Moléson

Wij sliepen bij Auberge Moléson een simpel accommodatie boven het restaurant “La Pierre à Catillon”. Er zijn in totaal zeven kamers, waarvan drie met vier bedden en een met zes bedden. De slaapkamer is netjes, net als de privé badkamer. De locatie is natuurlijk ideaal want direct bij de kabelbaan. Als de daggasten weg zijn is het heerlijk rustig.

moleson auberge

Auberge Moléson heeft de uitstraling van een kleinschalig hostel met ook een gezamenlijke woonkamer en keuken. Veel gezinnen die hier verblijven koken dan ook zelf. Op verzoek kan je een simpel ontbijt bijboeken in het restaurant “La Pierre à Catillon”

moleson auberge

We eten ook hier, in het restaurant met een speeltuin en de mogelijkheid om buiten te zitten. De kaart is niet al te groot, maar ze hebben er goede hamburgers en ook gerecht voor kinderen. Als we naar onze medegasten kijken moet de kaasfondue hier ook een aanrader zijn.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Zwitserland met kinderen.

moleson auberge

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met La Gruyere toerisme en Zwitserland Toerisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top