Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Schattenjacht op Mt. Brunni in Engelberg

Schattenjacht op Mt. Brunni in Engelberg

Wanneer je denkt aan Engelberg in Zwitserland dan heb je waarschijnlijk een wintersportbestemming in gedachten. Of misschien zie je Engelberg vooral als vertrekpunt naar de Titlis, een berg van meer dan drieduizend meter waar altijd sneeuw ligt, je een gletsjergrot kunt bezoeken en de hoogste hangbrug van Europa te vinden is. Het is een kindvriendelijke skigebied in Zwitserland waar je bijna het hele jaar door terecht kunt.

Maar Engelberg is meer dan dat, tijdens onze bezoek in mei zat het weer niet helemaal mee en lag er nog veel sneeuw maar toch zagen we al dat dit in de zomer een prachtige wandelbestemming moet zijn. De Brunniberg is heel geschikt voor wie Zwitserland met kinderen bezoekt. We gingen op schattenjacht met Globi!

Engelberg schatkist wandeling

Engelberg Zwitserland

Op schattenjacht met Globi op de Brunni

Geen idee wie of wat Globi is? Wij ook niet maar het is een populair cartoon karakter in Zwitserland. De blauwe papegaai is universeel en onze dochter was direct Globi fan. Globi helpt ouders door wandelen met kinderen in Zwitserland leuk te maken en daar zijn wij natuurlijk helemaal voor.

engelberg met kinderen

Eerst nemen gaan we met de kabelbaan omhoog naar Ristis op 1860m.  Hier zit een restaurant en zelfs twee speeltuinen. Eén direct naast het restaurant zodat je zelfs lekker met een drankje de spelende kids in de gaten kunt houden. De andere ligt net wat verder op het zonnige plateau maar nog steeds op zicht afstand. Dit is echt een leuke grote klim- en klauter speeltuin waar je ook met water kunt spelen. Er is hier ook een rodelbaan met geweldig uitzicht op de besneeuwde bergen. We beloven onze dochter hier later nog terug te komen om te spelen. Nu is het tijd om op schattenjacht te gaan.

engelberg met kinderen
Engelberg schatkist wandeling

Zodra mevrouwtje de schatkaart in handen heeft gaat ze er vol voor. “Hier moeten we rechtdoor en nu moeten we kijken voor een groepje van drie bomen”. Het leuke is dat het dus helemaal niet uitmaakt welke taal je spreekt de schatkaart is voor kinderen met wat ruimtelijk inzicht perfect. Elke keer als we weer een schatkist hebben gevonden wordt er enthousiast in de handjes geklapt. “Papa wat staat er?” In elke schatkist zit een boek met een twee pagina’s van een stripverhaal over Globi.

Globi is op zoek naar een piratenschat maar hij is niet de enige ook andere piraten zoeken de schat. Onze dochter wordt helemaal meegezogen in het spannende verhaal en kan niet wachten hoe het verder gaat. Op deze manier heeft ze echt geen aansporing nodig om te wandelen. Het pad is breed en goed te belopen maar de Brunnihütte ligt wel 260 meter hoger.

engelberg schatkist wandeling
engelberg schatkist wandeling
engelberg schatkist wandeling

Wanneer je in mei naar Zwitserland gaat en zeker de bergen in dat weet je dat het weer nog wisselvallig kan zijn. Mount Brunni is de zonnigste berg rondom Engelberg. Dankzij de flank op het zuiden is het hier vaak heerlijk toeven en blijft de sneeuw niet zo lang liggen als op de Titlis (die op het noorden ligt). Maar dit jaar is een uitzonderlijk jaar en er heeft in jaren niet zo lang en veel gesneeuwd als in 2018 in Zwitserland. Tijdens ons bezoek is het bewolkt, echt nog koud en als we hoger komen dan ligt er nog sneeuw.

We merken dat de energie bij onze vijfjarige dochter op het laatst wel een beetje op is. Ze heeft stoer doorgestapt, twee uur wandelen en 260 hoogtemeters gemaakt maar voor het stukje door de sneeuw naar de laatste twee schatkisten gaat ze lekker bij papa op de nek. Trots dat ze is wanneer ze ook die laatste heeft gevonden en het verhaal af is.

engelberg schatkist wandeling
engelberg schatkist wandeling
engelberg schatkist wandeling

Elke jaar wordt de schattenjacht opnieuw uitgezet op een andere route op de Brunni. Zo blijft het ook leuk voor Zwitserse gezinnen. Maar er wordt altijd rekening gehouden dat het beloopbaar is voor gezinnen en dat je langs een berghut of restaurantje komt.  In ons geval lag de laatste schatkist vlak bij de Brunnihütte. We duiken naar binnen. Hier is het lekker warm en kunnen we wat eten. In de speelhoek vinden we kleutertjes en er is een kat om mee te knuffelen. Fijn even opladen en nieuwe energie.

Engelberg zwitserland

Harzlisee, waterkitzelpfad en via ferrata bij de Brunnihütte

Het gebied rondom de Brunnihütte is van uitzonderlijke schoonheid. Terwijl mevrouwtje lekker aan het relaxen is besluit Marcel nog hoger de berg op te klimmen. Wanneer het weer het toe laat zijn hier meerdere via ferrata routes open. Er is ook een route met een lage moeilijkheidsgraad (K2) die je ook kan doen met kinderen. Op dit moment is de richtlijn nog 8jaar en 40kilo gewicht maar het plan is om komend jaar ook nieuwe gordeltjes te hebben die geschikt zijn voor jongere en lichtere kinderen. Wil je een via ferrata doen met kinderen check dan ter plekke voor de laatste informatie.

Engelberg brunni
Engelberg brunni


Maar dat is niet het enige wat er te doen is rondom de Brunnihütti. Er starten hier twee blotenvoetenpaden. Een pad maakt een rondje rondom de Harzlisee een prachtig helderblauw meertje. De andere route gaat omlaag terug naar Ristis. Je kunt hier dus een top rondje maken met kinderen. Eerst met Globi’s schattenjacht omhoog en na lekker gepeeld en uitgerust te hebben bij de Harzlisee via het blotenvoetenpad weer terug naar beneden. Als dat geen optie voor je is kan je ook vanaf de Brunnihütte ook een stoeltjeslift terug nemen naar Ristis.

Voor praktische informatie en meer tips over de Brunni bekijk vooral hun handige website.

Engelberg brunni

Wat is er nog meer te doen in Engelberg met kinderen

De Brunni is de kindvriendelijkste berg rondom Engelberg maar zeker niet de enige optie voor gezinnen. Natuurlijk kunnen jullie samen de Titlis opgaan maar vanaf Engelberg kan je ook nog met een kabelbaantje de Furenalp omhoog. Naast het startpunt van deze kabelbaan is er een klimparcours. Dit klimparcours in Engelberg heeft ook een aantal routes die geschikt zijn voor jonge kinderen.

Engelberg zwitserland klimparcours
Engelberg zwitserland klimparcours

Het stadje Engelberg zelf vonden we niet zo heel bijzonder. Er zijn nog wel een aantal mooie gebouwen maar ook veel nieuwbouw. Het is duidelijk een toeristisch plaatsje. De Titlis is te zien in een Bollywood film en dat verklaart ook de vele Indiërs die hier naar toe komen en de Indische restaurants in Engelberg. We aten in diverse restaurants in Engelberg maar er was er niet één die ik je kan aanbevelen. Kortom, bezoek Engelberg voor de natuur die is geweldig! Als je op zoek bent naar een schattig plaatsje dan zijn er betere opties in Zwitserland.

Engelberg met kinderen
Engelberg met kinderen
engelberg klooster zwitserland

Mocht je een korte wandeling willen maken vanaf het treinstation is het vijftien minuten lopen naar het startpunt van de Brunnibahn. Onderweg kom je langs het klooster van Engelberg. Binnen zit een kloosterwinkel en een kaasmakerij. Loop je nog verder door helemaal naar het startpunt van de Furenalp dan kom je ook nog langs een mooie waterval. Geen zin om te lopen gebruik dan de gratis shuttle bus vanaf het busstation die gaat meerdere keren per uur en kan je ook afzetten bij de waterval.

Engelberg met kinderen

Hoe kom je in Engelberg

Engelberg ligt in de bergen maar er is een comfortabele treinverbinding met Luzern. Het is dus heel makkelijk een bezoek aan de fotogenieke en kindvriendelijke stad Luzern te combineren met de ruige natuur en toffe kinderwandelingen in Engelberg. De trein doet er minder dan een uur over dus je kunt Engelberg ook als een dagtrip bezoeken. Ik zou je echter aanraden om hier te blijven overnachten. Wij hadden maar een volle dag in Engelberg en toen we de volgende ochtend wakker werden (met een stralend blauwe lucht, zal je altijd zien) vonden we het erg jammer weer verder te moeten.

Tussen Luzern en Engelberg heeft de trein een speciale kindvriendelijke “Globiwagon’. Heel leuk gedaan van buiten een versierde coupe en binnen liggen boekjes met de avonturen van Globi. Je snapt dat deze treinrit voor onze dochter niet meer stuk kon. Sowieso is reizen met de trein heel makkelijk in Zwitserland. Je leest hier meer over in ons blog Interrailen met kinderen.

kindvriendelijk hotel Engelberg
Engelberg zwitserland
Engelberg zwitserland globi express
Engelberg zwitserland globi express

Kindvriendelijk hotel Engelberg

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Engelberg? Wij sliepen bij hotel Schweizerhof waar ze hele prettige en ruime familiekamers hebben. Met een zitje en een eigen kamer met stapelbed voor de kinderen. Het personeel is vriendelijk, ontbijt goed, de locatie is centraal en er is ook nog een hoekje met kinderspeelgoed. Kortom een fijne optie in Engelberg. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

kindvriendelijk hotel Engelberg
kindvriendelijk hotel Engelberg

We bezochten Zwitserland op eigen initiatief maar voor ons bezoek aan Engelberg werkten we samen met My Zwitserland en Engelberg toerisme. Bekijk hun sites voor meer tips. Zoals je van ons gewend bent gaan we samenwerking aan met partijen die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top