Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Wat te doen in Fribourg, Zwitserland

Wat te doen in Fribourg, Zwitserland

Fribourg (ook bekend onder de Duitse naam Freiburg) is een sfeervolle stad in het westen van Zwitserland. Een combinatie van de reisafstand van ongeveer 8 uur en het feit dat we hier een voor Zwitserse begrippen betaalbaar hotel konden vinden, maakte dat we besloten hier twee nachten door te brengen. Over Fribourg kon ik geen reisverhalen vinden en misschien juist wel daardoor hadden we weinig verwachtingen.

Terwijl Fribourg gewoon echt een sfeervol middeleeuws centrum heeft. Een fijne ligging aan de rivier, mooie wandelmogelijkheden in de omgeving en meer te doen dan waar wij tijd voor hadden. Onze volle dag was wel genoeg om een een gevoel bij de stad te krijgen en de mooiste fotoplekken op te zoeken. Wil je ook veel musea bezoeken, dan heb je wel twee dagen nodig in Fribourg.

Gorges de Gottéron

Fribourg City Pass of FriPass

Het is slim om voor je bezoek aan Fribourg al een idee te hebben van wat je allemaal wil gaan bezoeken. Het kan namelijk voordeliger zijn om een Fribourg City Pass of een FriCard aan te schaffen in plaats van losse entreeprijzen te betalen. De Fribourg City Card kun je aanschaffen voor een of voor twee dagen. De kaart geeft daarna gratis toegang tot een heleboel musea in de stad. Ook het toeristische treintje, openbaar vervoer en het zwembad zitten op deze kaart.

De FriPass is te koop voor één dag. De kaart is twee keer zo duur als de Fribourg City Pass, die beter is als je alleen in de stad blijft. Met deze Fripass krijg je echter ook openbaar vervoer in de hele regio Fribourg en gratis toegang tot meer dan dertig activiteiten en musea. Hier zitten ook een aantal duurdere activiteiten bij, zoals Suppen op de Schwarzee en enkele kabelbanen. Je moet wel echt een volle dag plannen met minimaal drie activiteiten (waarvan twee dure) voordat de FriPass een goede keuze is.

Fribourg

Bezienswaardigheden Fribourg

Het fijne van een bezoek aan Fribourg is dat het een ideale stad is om op je gemak doorheen te slenteren. Het oude centrum van Fribourg is vol met mooie doorkijkjes en uitzichtpunten. Gewoon een beetje rondlopen, een foto maken of even wat drinken op een bankje.

Een van de meer opvallende gebouwen in de stad is de kathedraal van Fribourg. Je kunt de toren beklimmen voor het uitzicht of alleen even binnen kijken.

Fribourg Kathedraal

Musea in Fribourg

Er zijn veel musea in Fribourg. Bezoek je Fribourg met kinderen? Dan is het leuk om een bezoekje te brengen aan het gratis natuurhistorisch museum. Het is een museum met veel opgezette dieren. Vooral uit Afrika en uit de regio, zoals de bruine beer, lynx en veel herten. “Kijk mama, welk dier denk je dat mijn favoriet is?”. De opstelling van de dieren is wel dusdanig dat het voor kinderen echt boeiend is. De slangen, haaien en het dino hoofd waren hier favoriet.

natuurhistorisch museum fribourg

Daarnaast zijn er nog zalen die meer vertellen over fossielen en mineralen. Het natuurhistorisch museum heeft ook een klein aquarium met enkele vissen. Verspreid door het museum zijn een aantal consoles waarop je quizzen en spelletjes kunt doen. Het is geen al te groot museum, maar je kunt je hier wel een uurtje vermaken.

natuurhistorisch museum fribourg

Andere musea in de stad zijn o.a. het museum Kunst en Geschiedenis, het museum Gutenberg, Espace Jean Tinguerly, Fri Art Kunsthalle, het Marionettenmuseum en Espace 1606. Deze laatste is een nieuwe attractie waarbij Fribourg in miniatuur is nagebouwd. Precies zoals het er in 1606 uit moet hebben gezien.

Botanische tuin Fribourg

De Botanische tuin van Fribourg is vrij toegankelijk. Deze kun je vinden naast het natuurhistorisch museum. Wel interessant om even een kijkje te nemen als je daar toch bent. Verder is het een vrij kleine en niet enorm bijzondere botanische tuin. Met uitzondering van enkele enorme bomen.

botanische tuin fribourg

La Motta zwembad

Gaan we zwemmen of wandelen? Uiteindelijk kozen we voor wandelen, omdat we wisten dat we later tijdens de vakantie nog op zwemplekken genoeg zouden komen. Toch wil ik het even noemen voor wie wat leuks zoekt om te doen in Fribourg met kinderen. Er is dus een openlucht zwembad, dat ook nog eens fantastisch is gelegen: aan de rivier en met uitzicht op de oude stad.

Fribourg

Wandelen vanuit Fribourg

Het Zwitserse Fribourg is niet alleen een groene stad, maar ook omgeven door natuur. Vanuit de stad starten heel veel wandelingen. Zo kun je een stedentrip goed combineren met actief zijn in de natuur.

Gorges de Gottéron

Net buiten buiten de stad, langs de rivier de Gottéron kun je een hele mooie wandeling maken. Voor de wandeling staat 9km en 2,5 uur, maar dat was toch iets te optimistisch. Wandelen in Zwitserland en sowieso wandelen met kinderen gaat toch wat langzamer voor ons Nederlanders.

Gorges de Gottéron wandeling bernbrug

De wandeling start bij de Bernbrug een hele mooie typische Zwitserse houten brug. Het oudste gedeelte stamt al uit 1250. Het eerste stuk lopen we nog over een weg die ook toegankelijk is voor auto’s. We komen langs een grot, viskwekerij en een aantal typische Zwitserse huizen van hout.

Gorges de Gottéron wandeling

Na een tijdje liepen we het bos in. Een slingerend en klimmend en dalend pad langs de kloof en de rivier. Een paar keer komen we bij het water en natuurlijk wil onze dochter voelen hoe koud het water is. Dit stuk van de wandeling is best uitdagend. Veel boomstronken, grote traptreden en zeker dus niet geschikt voor een buggy. Trek stevige schoenen aan en op sommige plekken was de route modderig. Onderweg zijn er meerdere picknickplekken. We komen alleen geen kraantjes met water tegen. Wel hebben de picknickplekken brandhout en de mogelijkheid een vuurtje te maken.

Gorges de Gottéron wandeling

Na een flink stuk wandelen klimmen we uit de kloof. Hier ben je ongeveer halverwege de route. Volgens het bordje is de weg die we net hebben gedaan een uur en een kwartier lopen en de weg doorlopen en via een andere route naar Friboug nog een uur en twintig minuten.. We zien een boerderij en moeten een heel stuk door de velden lopen. Zo in de volle zon is dat best pittig, hoewel het ook een heel mooi stuk is om te lopen. Na een tijdje komen we gelukkig weer in een bosgebied waar het een stuk koeler is. Uiteindelijk aan de rand van Fribourg is er dan toch een waterkraan waar we heel blij mee zijn, want we hadden wat te weinig meegenomen.

Gorges de Gottéron wandeling

Op een gegeven moment komen we op een splitsing met een bordje richting Bourguillon. Wij kiezen ervoor om onze route nog iets uit te breiden. We lopen niet terug naar de Bern-brug, maar gaan in plaats daarvan via Bourguillon terug naar de stad. Dan kom je langs de oude stadsmuren en heb je een fantastisch uitzicht over de stad. We hebben ongeveer drie en een half uur over de wandeling gedaan, inclusief de omweg en een wat langere pauze.

Gorges de Gottéron wandeling

Drie rivieren route

Wij hebben er geen puf meer voor, maar Marcel besluit ’s avonds, als onze dochter in bed ligt, een stukje van de drie rivieren route te lopen. Een andere wandeling in Fribourg die langs ons hotel komt. De hele circkelvormige ronde is in totaal 11 kilometer.

Dit is een educatieve wandelroute met onderweg informatie borden over de natuur, de rivier en de dieren de hier leven. De borden zijn in het Frans en in het Duits opgesteld.

Wandel fribourg
Wandel fribourg

Andere wandelroutes

Er zijn nog meer wandelroutes rondom Fribourg. Zo is er de familiewandeling “Pad van de Zintuigen”. Een wandeling met 16 objecten om mee te testen en spelen. Deze wandeling loopt langs het meer van Schiffenen, is 11km lang en er staat ongeveer 3 uur voor. Op de website van Fribourg Tourisme kun je de routes vinden van de wandelingen rondom Fribourg.

Hotel in Fribourg

Op zoek naar een kindvriendelijk en goedkoop hotel in Fribourg? Wij kozen voornamelijk vanwege die laatste reden voor het Ibis Budget Hotel in Fribourg. De kamers zijn niet ruim, zeker niet met een bed bijgeplaatst, maar wel netjes en schoon. Ze hebben ook ruimere driepersoonskamers, in plaats van twee persoonskamers met een bed erbij en familiekamers voor gezinnen met twee, drie of vier kinderen. Je kunt de auto hier ook goed parkeren. Het is mogelijk om naar het centrum te lopen, maar er stopt ook een bus vlak voor de deur. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

fribourg hotel

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Zwitserland met kinderen. Na Fribourg gingen we naar Gruyères en Moléson-sur-Gruyères, slechts een half uur verderop, maar wel echt in de bergen en met veel toffe activiteiten voor het hele gezin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top