Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Schaffhausen waterval, de grootste waterval van Europa

Schaffhausen waterval, de grootste waterval van Europa

Wist je dat je de grootste waterval van Europa kunt vinden in Zwitserland? De waterval is niet erg hoog met maar 23 meter, maar wel ruim 150 meter breed. Het is daarom in kubieke meters de grootste waterval in Europa. Er komt een indrukwekkende hoeveelheid mist en druppels van de waterval af.

De Rijnwatervallen lagen op de route van onze rondreis door Europa en we besloten hier een nachtje te slapen. Zo hadden we niet alleen tijd voor dit natuurfenomeen, maar ook voor het vlakbij gelegen stadje Schaffhausen.

Rijnwaterval zwitserland

Rheinfall Erlebenis Karte

Heb je net als wij wat meer tijd, dan is het slim om de Rheinfall Erlebenis Karte aan te schaffen. Dit is een combinatieticket dat alleen in de zomer verkrijgbaar is. Met het ticket krijg je:

  • 1 bootrit (route naar keuze)
  • 1 entree voor Smilestones
  • 1 ritje met de Rhyfall Express, het toeristische treintje
  • 1 koffee of frisdrank met taart of een ijsje bij restaurant Inseli Bistro

Toen wij er waren (zomer 2020) kostte dit ticket 29,50 CHF voor volwassenen en 19,50 CHF voor kinderen, terwijl alleen een ticket voor Smilestones en de boottocht bij elkaar met losse tickets al 39 CHF gekost zouden hebben.

Rijnwaterval zwitserland

Wat te doen bij de Rijnwaterval

Boottocht naar de watervallen

Natuurlijk wil je de Rijnwaterval bekijken. Wat is er nog indrukwekkender dan deze van een afstand bewonderen? Midden tussen het donderende geweld varen en de kracht van het water voelen. Dat kan met een boottocht.

Er zijn meerdere routes elk met een eigen prijs. Met onze Rheinfall Erlebenis Karte mochten we zelf kiezen, dus kozen we maar direct voor de duurste tocht. Dit is de gele route. De boot gaat naar de rots in het midden van de Rijnwaterval. Hier werden we afgezet. Er is een trap aangelegd en hiermee klim je naar het hoogste punt van de rots waar je aan alle kanten omgeven bent door water. Echt spectaculair.

Rijnwaterval zwitserland

De blauwe route vaart ook naar de waterval, maar zet je niet af op de rots.

De roze route is een langere route over het water en de rivier met een audioguide die informatie geeft over de bezienswaardigheden onderweg.

De rode route is meer een ferry die heen en weer vaart tussen de kant en kasteel Laufen.

Rijnwaterval zwitserland

Kasteel Laufen

Kasteel Laufen is het boven de watervallen gelegen kasteel. Hier zit nu een restaurant en een fijne binnenplaats. Vooral het panorama terras is populair, ook kun je via de trappen naar beneden lopen voor het uitzichtplatform over de watervallen. Het kasteel wordt verder vooral gebruikt door groepen voor bruiloften en conferenties en is dus geen historisch museum, wat je wellicht wel zou verwachten.

Wörth

Smilestones miniaturwelt am rheinfall

Ga je naar Neuhausen am Rheinfall met kinderen, dan mag een bezoekje aan Smilestones niet ontbreken. Hier vind je meerdere ruimtes met een miniatuurwereld met treinbaan. De treintjes vonden wij hier niet het meest interessant, wel alle details van de poppetjes.

Smilestones

Met de knopjes aan de kant kun je zelf wat laten gebeuren. Een trein vertrekt, een ballon stijgt op of een draaimolen begint te draaien. Het is elke keer weer een verrassing.

Smilestones

Vooral de hal waarin de omgeving waarin je nu bent is nagemaakt, is boeiend om te zien. Hier ontdekten we eigenlijk pas voor het eerst dat er in Schauffhausen een gaaf rond kasteel is. We hadden dit deel van de reis niet zo heel goed voorbereid en dus ons nog niet echt verdiept in wat er verder in de omgeving te doen was.

Smilestones

Rondrit met het toeristische treintje

Wil je nog wat meer zien van de omgeving, maak dan een rondritje met het toeristische treintje. Deze gaat van Neuhausen am Rheinfall, het stadje dat bij de waterval is ontstaan, naar Schaffhausen, een historische stadje dat in het compacte autovrije centrum veel van de middeleeuwse sfeer heeft weten te bewaren.

treintje rheinfall

Klimpark bij de Rijnwaterval

Nog wat actiefs ondernemen met het gezin? In Neuhausen am Rheinfall is ook een groot klimparcours. Er zijn meerdere routes, maar de meest populaire en duurste route is natuurlijk de panoramaroute met uitzicht op de watervallen.

Dit parcours mag je doen vanaf 8 jaar. Er is een speciaal parcours voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Dit klimpark in Zwitserland is ook erg populair bij schoolklassen en bedrijfsuitjes, dus het is slim om van tevoren online te reserveren. Bekijk hier de website.

klimpark rheinfall

Bezoek aan het stadje Schaffhausen

Schaffhausen is een mooi historisch stadje met meer sfeer dan Neuhausen am Rheinfall. We namen het toeristische treintje hierheen, maar besloten de gewone bus terug te nemen. Zo konden we nog wat langer hier blijven en ook hier avondeten in plaats van in Neuhausen am Rheinfall.

schaffhausen zwitserland

Het is gewoon al fijn om door Schaffhausen te lopen. Er is van alles te zien, van mooi versierde gevels van de huizen tot historische uithangborden. Er zijn ook meerdere gezellige pleintjes. Verspreid door het stadje zijn meerdere restaurants, maar we moesten wel even zoeken om iets te vinden dat geen snackbar was, maar waar je ook niet direct de hoofdprijs betaalt voor een diner. De keuze leek dan Italiaans of Mexicaans te zijn. We kiezen voor het laatste.

schaffhausen zwitserland

Natuurlijk gaan we ook naar de Munot Burcht, de belangrijkste bezienswaardigheid in Schaffhausen. Deze ronde burcht heeft een te beklimmen toren vanwaar je mooi uitzicht hebt over de wijnvelden en de omgeving.

munot burcht
munot burcht

Binnen in de burcht is niet heel veel te zien. De ronde toren en lichtinval maken het wel een bijzonder gebouw. Deze burcht in Schaffhausen is bovendien ook gratis te bezoeken.

Schaffhausen kasteel

Nog een leuke tip voor wie met kinderen in Schaffhausen is: Loop niet dezelfde weg terug, maar neem de buiten ingang van de burcht. Hier geen wijnvelden, maar een hertenkamp aan de voet van de muren.

Schaffhausen kasteel

Overnachten bij de Rijnwaterval

Op zoek naar een hotel bij de Rijnwaterval? Hotel Reinfall is eigenlijk de enige hotel optie op loopafstand van de waterval. Het hotel krijgt matige beoordelingen, vooral omdat het gedateerd is. Je kunt ook kiezen voor een hotel in Schafhaussen, maar dan moet je dus nog wel met het openbaar vervoer of de auto naar de watervallen. Het Best Western Plus is een goede optie met familiekamers en bushalte bij de deur.

Wij kozen zelf uiteindelijk voor een Airbnb in Neuhausen am Rheinfall. In een van de flats aan de rand van het stadje. Niet zo sfeervol, maar prima voor een nacht. Bovendien kunnen we gratis parkeren en ook te voet naar de watervallen.

schaffhausen zwitserland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top