Home / Reisinformatie / Europa / Griekenland / Halkidiki met kinderen: prachtige kusten en natuur

Halkidiki met kinderen: prachtige kusten en natuur

“You’ve been here in your dreams” is het motto van Halkidiki en als je in deze Griekse regio bent geweest, begrijp je wel waarom ze voor dit motto hebben gekozen. Overal zijn droomachtige taferelen van uitgestrekte zandstranden met een azuurblauwe en turquoise zee, knusse Griekse dorpjes met het lekkerste eten en mooie natuurgebieden met olijfbomen en met pijnbomen begroeide bergen. Samen met onze kinderen van 7 en 5 jaar oud ontdekten wij deze regio. Lees hier al onze tips voor Halkidiki met kinderen.

Wij schrijven in deze blog over Halkidiki (χαλκιδική). Dit is de officiële spelling in Romeins schrift volgens het toerismebureau van Halkidiki. Je spreekt het echter uit als “Chalkidiki”. In veel andere bronnen wordt het daarom ook vaak zo geschreven.

Waar ligt Halkidiki?

Halkidiki ligt in het noordoosten van Griekenland, vlak bij de stad Thessaloniki, en is onderdeel van Centraal-Macedonië. Halkidiki bestaat uit een stuk vast land met daaraan drie schiereilanden: Kassandra, Sithonia en Athos. Vanwege de uitgestrekte kustlijnen bij deze schiereilanden is Halkidiki met 550 kilometer aan stranden dan ook de Griekse regio met het hoogste aantal kilometer aan strand.

Het meest westelijke schiereiland is Kassandra en is het meest toeristisch. Alle tips voor Kassandra met kinderen lees je hier. Het middelste schiereiland is Sithonia en heeft wat meer ongerepte natuur. Het derde en meest oostelijke schiereiland is Athos en is alleen te bezoeken als man. Op het eiland staan verschillende Grieks orthodoxe kloosters, waar monniken wonen. Alleen mannen kunnen een aanvraag doen om Athos te bezoeken voor een kort verblijf, waarbij je wordt geacht je te voegen naar de gebruiken van de monniken. Het is een soort bedevaartstocht. Nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere eiland? Er worden verschillende boottochten georganiseerd, om vanaf de waterkant een kijkje te nemen in de buurt van de kloosters, zoals deze bootcruise. Meer informatie over Athos lees je ook hier.

Gezien de ligging van Halkidiki vlakbij Thessaloniki, de tweede grootste stad van het land, en dat daarnaast de schiereilanden makkelijk bereikbaar zijn met de auto, is deze regio ook bij Grieken een populaire vakantiebestemming. Griekse kinderen hebben zomervakantie van half juni tot half september en het blijkt vaak voor te komen dat ze voor een volledig verzorgd zomerkamp naar de Halkidiki worden gebracht of samen met hun grootouders in een vakantiehuis in deze regio verblijven, terwijl ouders werken en in de weekenden langskomen. Het hoogseizoen in Griekenland start dan ook al halverwege juni. Zelf bezochten wij Halkidiki in de meivakantie en toen was het overal nog behoorlijk rustig.

Op de website van Halkidiki is meer achtergrondinformatie te vinden over de regio.

Wat te doen met kinderen in Halkidiki?

Met 550 kilometer aan kustlijn en wel 1000 verschillende stranden, kun je je natuurlijk voorstellen dat er heel veel mooie stranden te vinden zijn. Van ruige brandingen met rotsen tot witte zandstranden. Er zijn wat toeristische, populaire stranden, maar als je even zoekt met je huurauto is het zelfs in het hoogseizoen mogelijk om een strand (bijna) helemaal voor jezelf te hebben.

Halkdiki zee

De schiereilanden van Halkidiki hebben qua kustlijn twee grote voordelen. Allereerst zorgen de inhammen tussen de eilanden ervoor dat het zeewater gemiddeld 2 graden warmer is dan op andere plekken in Griekenland. Daarnaast is het zeewater een stuk kalmer. Veel stranden beginnen met ondiep water, wat geleidelijk dieper wordt. Dit maakt Halkidiki tot een ideale strandbestemming met kinderen.

Maar Halkidiki heeft nog veel meer te bieden dan alleen de stranden. Lees verder voor nog meer tips met kinderen in Halkidiki.

Bezoek druivenbladerenboerderij Marianna’s Vine Leaves

Op het vasteland van Halkidiki in Nea Gonia staat de biologische druivenbladerenboerderij: Marianna’s Vine Leaves. Wanneer we arriveren met onze huurauto om een bezoek te brengen aan Marianna’s Vine Leaves, staan de eigenaar en dochter ons al op te wachten bij de fabriek met winkelpand.

Marianna vine leaves

De gastheer neemt ons mee naar de overzijde van de weg om samen over de plantage met druivenstruiken te lopen. Met uitzicht op de Olympos, de hoogste berg van Griekenland, komen we van alles te weten over de elf producten die van deze struiken gemaakt worden. Wijn wordt hier niet gemaakt, maar wat dan wel?

Marianna vine leaves

Het belangrijkste product van Marianna’s Vine Leaves zijn de bladeren. Deze worden gebruikt voor dolmades. Dit zijn rolletjes rijst met soms ook groente, omwikkeld met druivenbladeren, die in Griekenland als snack of als voor- of bijgerecht wordt gegeten.

Marianna vine leaves

Het komt heel nauw welke bladeren hiervoor geschikt zijn. Bij Marianna’s Vine Leaves wordt zo veel mogelijk de hele plant gebruikt. Zo worden de dunste takjes ingelegd als tafelzuur en worden de oude stammen als brandhout gegeven aan gezinnen met een kleine portemonnee.

Marianna vine leaves

Deze druivenbladerenboerderij is een familiebedrijf, begonnen in 1997 en is inmiddels de grootste van de regio en exporteert (op kleine schaal) producten naar 22 verschillende landen.

Marianna vine leaves

Na de rondleiding over de plantage, lopen we naar de huiselijk ingerichte winkel, waar we allerlei zelfgemaakte lekkernijen mogen proeven. Verse dolmades, maar ook een organische zelfgebakken taart met feta en spinazie; de hierboven genoemde ingelegde takjes van de druivenrank en ook zongedroogde krentjes van hun eigen druiven. De volwassenen krijgen een druivenborrel bij deze proeverij. Een potje met een Griekse druivencompote nemen we mee naar huis.

Marianna vine leaves

Alle producten zijn biologisch en te koop in de winkel. De winkel is geopend tijdens kantooruren. Kom vooral een kijkje nemen bij Marianna’s Vine Leaves als je geïnteresseerd bent in deze specifieke en lekkere producten!

Bezoek de beroemde Petralona grot

Na een jarenlange renovatie is de Petralona grot weer geopend voor bezoekers. In deze grot van 1 miljoen jaar oud, die per toeval in 1959 is ontdekt, is één van de oudste (700.000 jaar) schedels van een voorouder van de huidige mens in Europa gevonden: een schedel van een homo heidelbergensis. Er zijn ook allerlei andere oude botten gevonden, zoals botten van paarden, beren en leeuwen.

Petralona cave

In een gedeelte van de Petralona grot met een totale oppervlakte van zo’n 10.000 vierkante meter is een slingerend wandelpad gemaakt met traptreden tussen de eeuwenoude stalagmieten en stalactieten heen. De stenen zijn vanwege het ijzer en kalk in de grond gekleurd in de tinten rood en wit.

Petralona cave

De grot is spectaculair mooi, helemaal als we ons bedenken hoe oud de grot is en welke belangrijke vondsten hier zijn gedaan. Vooral onze zoon vond de wandeling avontuurlijk en heel interessant. Hij noemt dit bezoek al snel één van de leukste dingen van zijn leven, maar ook wij zijn erg onder de indruk van de grot.

Petralona cave

Naast de grot zit een museum, maar deze wordt tijdens ons bezoek nog gerenoveerd. Hier is straks meer te zien over de bijzondere vondsten uit de grot.

Petralona cave

Terwijl de kinderen buiten spelen op de grootste stenen en zoeken naar mierenkolonies en (denkbeeldige) berensporen, genieten wij op het terrasje naast de grot van een frappé, een Griekse ijskoffie.

Petralona cave

Bezoek de website van Petralona grot voor de actuele openingstijden en prijzen. Handig om eventueel wat extra kleding mee te nemen; in de grot is de temperatuur het hele jaar door 17 graden.

Maak een Griekse jeepsafari over schiereiland Sithonia

Vanaf ons hotel worden we opgehaald voor een Griekse jeepsafari over het schiereiland Sithonia. De kinderen nemen plaats op twee kleinere stoeltjes achterin de auto en mijn man en ik stappen in op de achterbank. Ongeveer elk kwartier maken we ergens een stop.

Halkidiki safari

Zo stoppen we onder andere in de oude stad van Nikiti bij een kerkje en de beltoren. Het leuke aan de jeepsafari is dat deze organisatie toestemming heeft om offroad te rijden, waardoor we op plekken komen waar je zelf niet kunt komen.

Halkidiki safari

Zo rijden we de berg Itamos op, die is vernoemd naar een boomsoort. Hier staat een exemplaar van 2000 jaar oud en is, zo ver bekend, de oudste Itamos boom ter wereld! Ook zien we hier gigantische rotsblokken en horen we de mythe over hoe die blokken hier terecht zouden zijn gekomen tijdens de strijd tussen de giganten en de titanen.

Halkidiki safari

Even later rijden we verder naar een brandweertoren op het hoogste punt van het schiereiland Sithonia, waar in de zomermaanden wacht wordt gehouden om bosbranden te voorkomen. Vanuit hier kan je goed het eiland overzien en zien we de berg Athos liggen. Athos is volgens de eerder genoemde mythe een van de giganten die tijdens een strijd onder een berg werd bedolven.

Halkidiki safari

Onderweg in de auto praten we veel met onze vriendelijke chauffeur en gids. Hij vertelt ons over Halkidiki en Sithonia en er is ook veel gelegenheid om zelf vragen te stellen. Zo horen we bijvoorbeeld dat de agrarische sector in Halkidiki bijna net zo groot is als het toerisme. Deze bestaat voornamelijk uit olijven en honing. Tijdens de jeepsafari zagen we al veel bijenkolonies en nu blijkt dat honing, naast olijven, het grootste exportproduct is van Halkidiki.

Halkidiki safari

Voor de lunch stoppen we bij het prachtige Neos Marmaras strand, waar we bij de Griekse taverne Blue Maris lunchen. Voor en na de lunch spelen de kinderen op het strand.

Halkidiki safari

De jeepsafari sluiten we, op ons verzoek, af bij een kleine honingfabriek, waarbij we een proeverij krijgen van allerlei soorten honing. Nooit geweten dat er zo’n groot smaakverschil zit tussen heidehoning, pijnboomhoning en kastanjehoning.

Halkidiki safari

Een Griekse jeepsafari is echt een aanrader als je meer van de natuur wilt zien, je van avontuurlijke offroad routes houdt en je meer te weten wilt komen over hoe het leven is in Halkidiki. De organisatie Greek Adventures biedt jeepsafari’s aan op Sithonia, Kassandra en rondom de bergen van de hoofdstad van Halkidiki: Polygyros.

Halkidiki safari

Wil je ook op Griekse jeepsafari of meer informatie? Bezoek de website van Greek Adventures of kom in contact via deze naam op Instagram of Facebook (de website ligt er momenteel uit dus kan niet doorlinken, www.greeksafari.com)

Breng het oude Olynthos tot leven met een AR-app

Wij bezoeken de ruïnes van de oude stad Olynthos. Een eeuwenoude stad, waar 5000 jaar geleden al de eerste bewoners waren. Naar onze mening zorgt de gratis app met augmented reality (AR) ervoor dat deze historische plek extra leuk is om met kinderen te bezoeken. Naast deze app is er ook een gratis app met een audiotour te downloaden. Beide apps zijn te vinden in de appstore onder de naam ‘Colonies of Chalcidice’.

Olynthos app

Vanaf de parkeerplaats is het een klein kwartier lopen heuvelopwaarts naar de ruïnes van de oude stad. Wat deze wandeling extra leuk maakt, is dat je met een beetje geluk wilde landschildpadden onderweg kunt zien.

Olynthos

En wij hadden geluk: vijf schildpadden op de heenweg en drie op de terugweg. En ook nog één zwarte slang, maar die bleek gelukkig bang te zijn voor ons en verdween weer snel. De wandeling was voor de kinderen hierdoor geen enkel probleem.

Olynthos schildpadden onderweg

Houd er wel rekening mee dat er weinig schaduw is op deze route en ook geen opties om drinken te kopen. Dit is overigens wel vaker het geval bij archeologische bezienswaardigheden. De wandeling is niet echt buggyproof en alleen aan het begin van de route is er een toiletgebouw.

Olynthos

Wanneer we aankomen bij de oude stad Olynthos valt op dat de stad erg georganiseerd is en qua opzet al erg veel lijkt op een modern stratenplan met een herhalend patroon van huizen. Huizen hadden al badkamers, een bovenverdieping en er was zelfs ook al een soort gezamenlijk riool. Op een aantal plekken zijn de oude vloermozaïeken nog goed te zien.

Olynthos vloermozaiek

Er staan nu alleen nog maar muurtjes van zo’n 20 centimeter hoog, maar met behulp van de app met AR kunnen we zien hoe een straat er vroeger uitzag en kunnen we een huis van binnen bekijken. Met deze app werd het bezoek aan deze ruïnes voor onze kinderen een stuk interessanter en begrepen ze ook waarom dit een bijzondere plek was.

Olynthos

Kinderen hebben gratis entree, mits ze kunnen aantonen met een paspoort dat ze uit de EU komen.

Griekse festiviteiten

Tijdens onze vakantie in Halkidiki in de meivakantie werd het belangrijkste religieuze feest voor Grieken gevierd: Orthodox Pasen en daar voorafgaand de Heilige Week. Wij hadden het geluk om daar een stukje van mee te maken en vonden het heel bijzonder om de Griekse rituelen en tradities een beetje te leren kennen.

Zo liepen we met kaarsen in onze handen mee tijdens de processie van de Epitafios op Goede Vrijdag, waren we op zaterdagavond om middernacht aanwezig om de paasvuren en vuurwerk te zien en deden we net zoals de Grieken een wedstrijd tikken met (bloed)rode eieren. Tijdens de dagen van Heilige Week kunnen bepaalde bezienswaardigheden of horeca gesloten zijn of aangepaste openingstijden hebben, maar laat je vooral niet afschrikken hierdoor.

Wij hebben er zeer weinig van gemerkt en de meeste toeristische bezienswaardigheden zijn gewoon geopend. De meeste beperkingen waren op Goede Vrijdag. Meer informatie over Pasen in Halkidiki lees je hier en hier vind je de verschillende festiviteiten in de regio door het jaar heen.

Nog meer tips voor Halkidiki met kinderen

Alle tips voor het schiereiland Kassandra met kinderen zijn verzameld in dit blog.

Hoewel jonge kinderen op de stranden waarschijnlijk genoeg hebben aan het spelen met water en zand, kan het met oudere kinderen leuk zijn om een wateractiviteit te ondernemen, zoals snorkelen in Toroni op Sithonia of kajakken op zee rond Diaporos eiland, aan de oostzijde van Sithonia. Of kies ervoor om te gaan paardrijden op Sithonia.

Hotel Halkdiki

Centraal gelegen op het vaste land van Halkidiki heb je de mogelijkheid om een imker te helpen en om allerlei vogels te zien op de Agois Mamas Wetland. Op deze plek overwinteren flamingo’s tot en met de lente.

De bekende filosoof Aristoteles is geboren in het oosten van Halkidiki en hier is een themapark aan hem gewijd, dat ook leuk is om met kinderen te bezoeken. Aan deze oostzijde kun je ook de Varvara watervallen bezoeken.

Overnachten op het vasteland van Halkidiki

Wij logeren bij hotel Philoxenia in Psakoudia. Philoxenia is het Griekse woord voor gastvrijheid en dat is te merken als je hier een paar dagen verblijft. De mensen zijn ontzettend aardig en kindvriendelijk. Het hotel is een paar jaar geleden gerenoveerd.

Halkdiki hotel zwembad

Wij hebben een fijne familiekamer gelegen direct aan het prachtige zwembad. De familiekamer bestaat uit een slaapkamer met een tweepersoonsbed en een slaapkamer met een slaapbank. Er is een badkamer, een halletje met koelkast en een waterkoker en je hebt een privé terras.

Hotel Halkdiki zwembad

Wanneer we arriveren, willen de kinderen natuurlijk meteen het zwembad uitproberen. We kleden ons om en binnen twee meter van ons terras begint het zwembad al, wat een luxe! Dit zwembad is enkel voor de gasten waarvan hun kamer aan het zwembad is gelegen.

Hotel Halkdiki kamer

Er is ook nog een groter verwarmd zwembad voor alle gasten met een poolbar. Daarnaast zijn er ook kamers met een privé zwembadje. De zee ligt op zo’n tien minuten lopen vanaf het hotel.

Hotel_zwembad_voor_de_deur

We logeren bij Hotel Philoxenia op basis van halfpension, wat betekent dat we ontbijt en diner hebben. Het ontbijtbuffet is erg uitgebreid en elke dag ongeveer hetzelfde, terwijl het dinerbuffet, dat eveneens uitgebreid is, dagelijks grotendeels wisselt.

Hotel met buffet

Bij het dinerbuffet is er een speciaal kinderbuffet en zijn er zowel typisch Griekse gerechten als meer algemeen bekende gerechten te kiezen. Je hebt overigens ook de optie om te dineren in een à la carte restaurant, maar vanwege de late openingstijden kiezen wij daar met onze kinderen niet voor. Het hotel heeft een mooi overdekt terras, waarbij je in de avond de zonsondergang achter de berg kunt zien. 

Hotel_avondeten_bij_zonsondergang

Hotel Philoxenia biedt entertainment aan voor zowel jonge als oude gasten. Tijdens ons verblijf bezochten we de minidisco. Hoewel onze kinderen op dat moment de enige bezoekers van de disco waren, hadden ze het erg naar hun zin met het doen van bekende en onbekende dansjes.

Hotel Halkdiki avondeten

Philoxenia Hotel ligt op het zuiden van het vasteland tussen de schiereilanden Sithonia en Kassandra in. Vanwege deze locatie is het een perfecte uitvalsbasis voor excursies naar beide schiereilanden of om verder het vasteland in te trekken.

Je boekt Philoxenia Hotel hier.

Hoe kom je in Halkidiki?

Het vliegveld Macedonia nabij Thessaloniki ligt op ongeveer een uur rijden van Halkidiki. Met onze kinderen zijn wij onze vakantie gestart in Thessaloniki. In dit blog lees je al onze tips voor Thessaloniki met kinderen.

Thessaloniki archeologisch museum

Na onze dagen in de stad hadden we een huurauto van het Griekse bedrijf Cosmorent tot onze beschikking. Bij Cosmorent is het ook mogelijk om kinderstoeltjes of zitverhogers te huren. Cosmorent heeft de optie om de huurauto op locatie te brengen of je kunt de huurauto ophalen bij het vliegveld van Thessaloniki.

Thessaloniki archeologisch museum

De huurauto werd naar ons hotel gebracht en het was wel even wennen om meteen in het verkeer in Thessaloniki te rijden. Dit is nogal chaotisch en druk. Wegmarkering is nauwelijks zichtbaar, maar wordt ook niet echt gevolgd, overal krioelen brommertjes doorheen en om de haverklap is er een verkeerslicht of een verscholen zijstraat. Nadat we de stad verlaten hebben, wordt het direct een heel stuk rustiger op de weg en is zelf rijden een aanrader.

thessaloniki

In Griekenland wordt  het Griekse schrift gebruikt. Niet alles is daardoor direct leesbaar, maar de meeste verkeersborden worden in zowel het Grieks schrift als ons eigen schrift aangegeven op ofwel hetzelfde bord of op een volgend bord dat even later volgt.

We merken dat maximale snelheden maar weinig worden aangegeven.

Witte toren

Hoewel er ook buslijnen zijn naar Halkidiki, is het aan te bevelen om eigen vervoer in de vorm van een huurauto te hebben wanneer je reist met kinderen. De prijzen voor het huren van een auto zijn heel gunstig in Griekenland en het biedt je de vrijheid om de vele stranden zelfstandig te bezoeken.

Het klimaat in Halkidiki

Het klimaat op Halkidiki is over het algemeen mild met weinig regen. Er schijnen jaarlijks gemiddeld zelfs 300 dagen met zon te zijn! Halkidiki kent wel vier jaargetijden, want in de wintertijd is de temperatuur een stuk lager en kan het er zelfs sneeuwen. De zomers zijn behoorlijk warm. Hier vind je meer informatie over het klimaat per maand.

thessaloniki

Tot slot nog een tip voor gezinnen die nog niet te maken hebben met de leerplichtwet: wij kregen van verschillende Grieken de tip om een volgende keer in de eerste helft van oktober de regio te bezoeken. In deze periode is de zee goed opgewarmd en is alle horeca nog open, maar de meeste toeristen zijn dan alweer vertrokken.

GezinOpReis bezocht Halkidiki in samenwerking met Visit Halkidiki en Visit Greece. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top