Home / Reisinformatie / Europa / Griekenland / Thessaloniki met kinderen, tips en activiteiten

Thessaloniki met kinderen, tips en activiteiten

Benieuwd wat een bezoek aan Thessaloniki met kinderen te bieden heeft? De stad heeft een mooie ligging aan zee en er is nog veel te zien van de rijke historie van Thessaloniki. Daarnaast werden we verrast door de hoeveelheid natuur in de stad, het heerlijke eten en de ontzettend kindvriendelijke Grieken. Lees in dit blog al onze tips voor een bezoek aan Thessaloniki met kinderen.

Thessaloniki wandelen kasteel

De locatie en geschiedenis van Thessaloniki

Thessaloniki is de hoofdstad van de Noord-Griekse regio Centraal-Macedonië en ligt aan de Golf van Thessaloniki, wat deel uitmaakt van de Egeïsche Zee. Vanaf het ontstaan van de stad omstreeks 400 voor Christus heeft de stad verschillende heersers gehad.

Thessaloniki

Zo is Thessaloniki onder andere onderdeel geweest van het Romeinse, het Byzantijnse en het Ottomaanse Rijk. Een deel van deze rijke geschiedenis is nog terug te zien in de stad. Meer informatie over de historie van Thessaloniki en alles wat het toeristen te bieden heeft, vind je op de officiële website van Thessaloniki Travel met hun veelzeggende motto: “Many stories, one heart”. 

Wat te doen in Thessaloniki met kinderen?

Maak een stadswandeling door het historische centrum

Tijdens de meivakantie bezochten wij met onze kinderen van 7 en 5 jaar oud de tweede grootste stad van Griekenland: Thessaloniki. Om de stad wat beter te leren kennen, maken wij samen met onze kinderen een kleine ronde door de oude binnenstad langs verschillende historische bezienswaardigheden.

Thessaloniki wandelen kasteel

Onderstaande stadswandeling is natuurlijk een voorbeeld van een wandeling; op basis van je eigen interesse en de afstand die je kinderen kunnen lopen, zijn er natuurlijk allerlei wandelingen mogelijk. Inspiratie nodig? Bekijk bijvoorbeeld de UNESCO Monuments Route langs 15 monumenten.

De Witte Toren van Thessaloniki

We starten bij de Lefkos Pyrgos, oftewel de Witte Toren. Het verhaal gaat dat deze toren rond de 18e eeuw de naam de Toren van Bloed kreeg, omdat het in die tijd de plek was waar gevangenen werden geëxecuteerd. Eind 19e eeuw werd de toren door een gevangene in ruil voor diens vrijheid wit geschilderd en sindsdien wordt de naam de Witte Toren gebruikt.

Thessaloniki wandelen kasteel

De toren is overdag tegen betaling te beklimmen, waardoor je vanaf boven een weids uitzicht hebt over de zee en de stad. Tijdens onze meivakantie worden voor het beklimmen van de toren nog de ‘wintertijd’-tijden aangehouden, wat betekent dat het niet meer mogelijk is om de toren na 15.00 uur ‘s middags te beklimmen. Mocht je de toren willen beklimmen, bekijk dan de website voor meer informatie en de actuele openingstijden.

De toren ligt aan zee en nu we hier toch zijn, nemen we natuurlijk ook even een kijkje bij het helderblauwe zeewater, waar we zo naar de bodem kunnen kijken.

Het paleis, de triomfboog en de rotunda van keizer Galerius

Vervolgens lopen we verder via de straat Dim. Gounari en lopen we langs een aantal gebouwen uit de periode dat keizer Galerius hier ten tijde van het Romeinse Rijk verbleef.

Terwijl we door een straat lopen met flatgebouwen en een laan van palmbomen, doemt er ineens te midden van deze moderne hoogbouw een ruïne op. Dit blijkt het Paleis van Galerius te zijn geweest en is gratis te bezoeken.

Thessaloniki Galerius paleis

Via een langzaam steil omhoog lopende straat gaan we verder richting de Boog van Galerius. Hoewel deze triomfboog niet meer helemaal intact is, vinden we het indrukwekkend om te zien hoe dit grote oude gebouw omringd wordt door de moderne stad.

Thessaloniki Galerius boog

Naast de Boog is de Rotunda van Galerius te zien: een groot rond gebouw. Oorspronkelijk was het een praalgraf, vervolgens werd het gebouw gebruikt als christelijke kerk, later als moskee en momenteel is het UNESCO Werelderfgoed.

Thessaloniki Galerius rotunda

De Rotunda is gratis te bezoeken voor kinderen uit de Europese Unie (een regel die vaker blijkt te gelden in Griekenland en waarbij er gecontroleerd wordt via je paspoort).

Thessaloniki Galerius rotunda

Hoewel de toegangsprijs voor volwassenen voor Griekse begrippen redelijk hoog is, helemaal omdat veel historische bouwwerken gratis te bezoeken zijn en omdat we na een kleine tien minuten weer buiten staan, vinden we het ook wel weer de moeite waard. Want als je er dan toch bent, is het toch ook bijzonder om de mooi bewaarde mozaïeken op de wanden en het plafond met eigen ogen te zien en om de goede akoestiek van het ronde gebouw zelf te ervaren.

De Aghia Sophia van Thessaloniki

Een klein stukje verder lopen wanen we ons even in Istanbul. Hier staat namelijk de Aghia Sophia; een exacte kopie van dit gebouw in Turkije, maar dan een kleinere versie.

Thessaloniki Sofia Aghia

Deze kerk is gratis te bezoeken. We steken er een kaarsje van bijenwas aan en ronden daarmee onze kleine stadswandeling af.

Het Romeinse Forum en de grootste kerk van Griekenland

Nog niet genoeg gezien? Loop dan vanaf Aghia Sophia een stukje verder naar het Romeinse Forum. Daar in de buurt kun je ook de grootste kerk van Griekenland bekijken: de Hagios Demetrios. Deze kerk komt oorspronkelijk uit de vijfde eeuw.

Wandeling vanaf hoogste punt stad naar ZOO

Op een andere dag in Thessaloniki maken wij nog een stadswandeling, waarbij we de stad weer op een andere manier gezien hebben. We starten op het hoogste punt van de stad bij het kasteel Eptapyrgio.

Thessaloniki wandelen kasteel

Dit kasteel heeft ook een tijd gefungeerd als opvang van vluchtelingen en als gevangenis. Het is mogelijk om het kasteel te bezoeken tegen een klein bedrag en heeft een mooi uitzicht over de stad, maar ook de omgeving is al mooi genoeg om rond te struinen. Wij lopen allereerst naar het openbare uitzichtpunt over de stad Thessaloniki en de zee.

Pashas tuinen Thessaloniki

Vervolgens lopen we een stukje richting het kasteel en maken vanaf daar een wandeling langs de kasteelmuren en door een stukje natuur richting Pasha’s Tuinen, een klein stadspark met pijnbomen en enkele aparte bouwwerken. Het is een soort kleine fantasierijke ruïne in een Gaudí-stijl.

St Paulus kerk Thessaloniki

Daarna lopen we verder langs de Sint Pauluskerk en genieten we ook vanaf deze locatie van een mooi uitgestrekt zicht over de stad en zee. Even later steken we de weg over naar een klein, bijna onopvallend wandelpad dat ons via stadsbos Seih Sou leidt naar Municipal Zoo.

Park met schildpadden Thessaloniki

Het leuke aan deze wandeling is dat je ineens in een bos loopt, terwijl je wel nog in de stad bent. In dit bos komen we voor het eerst een wilde schildpad tegen; dit blijkt een Griekse landschildpad te zijn. Je kunt onderweg ook even een kijkje nemen bij het amfitheater in Seih Sou.

Seih Sou Stadsbos Thessaloniki

Aan het einde van stadsbos Seih Sou zit de ingang van Thessaloniki ZOO.

Thessaloniki ZOO

Wanneer we aankomen bij Thessaloniki ZOO, blijkt het momenteel meer een soort kinderboerderij te zijn met dieren zoals ganzen, pauwen, kippen, geiten en herten.

Thessaloniki Zoo dierentuin

Hoewel het niet heel veel voorstelt en er wat achterstallig onderhoud is, is de boerderij gratis te bezoeken en heeft het mooie natuur met veel schaduwplekken. We zien dat dit ook een plek is waar locals met hun gezin komen om hier te lunchen aan één van de picknicktafels.

Thessaloniki Zoo dierentuin

Nadat we een rondje hebben gelopen door deze dierentuin, willen we een plek zoeken om te lunchen, maar in de buurt van de ZOO is niet veel te vinden. De plek is redelijk afgelegen en er komt nauwelijks een taxi voorbij, dus we kiezen ervoor om een stukje te gaan lopen.

Thessaloniki Zoo dierentuin

Het is niet ver, maar het is ook zeker niet de veiligste afdaling op deze bergweg. Pas later ontdekken we hoe we een taxi kunnen bellen, die je dan binnen een paar minuten tegen een kleine meerprijs komt ophalen op de plek waar je bent. Met kinderen is dat op deze locatie zeker aan te raden om te doen, of verstandiger om de weg terug te lopen via het stadsbos.

Thessaloniki

Het voordeel van deze hike is echter wel dat we op een niet-toeristisch en bij de locals zeer populair eettentje terechtkomen, waar we het lekkerste en goedkoopste broodje gyros van de vakantie hebben gegeten. Dit was bij Vaggos Grill. Hier leren we ook meteen dat de inwoners van Thessaloniki een pita Gyros eten met ketchup en mosterd. Tzatziki is hier nergens te bekennen.

Bezoek de promenade bij zonsondergang

Naast een bezoek aan de boulevard overdag, is het ook erg leuk om met de kinderen de promenade bij zonsondergang te bezoeken. Terwijl de zon langzaam in de zee zakt, komt de promenade steeds meer tot leven. Net als in meer Mediterrane landen, zijn kinderen hier tot laat wakker, omdat er in de middag dikwijls een siësta wordt gehouden.

Promenade Thessaloniki

Het wordt steeds drukker met mensen, er zijn karretjes waar drinken en snacks worden verkocht zoals popcorn en er zijn amateurs die hun zangkunsten of andere talenten willen laten zien.

Promenade Thessaloniki

De sfeer is heel gemoedelijk. We lopen vanaf Traffic Education Park richting de Witte Toren, waarna we nog naar het Plein van Aristoteles lopen. Op onze route komen we langs het bijzondere Umbrellas Sculpture door Zongolopoulos.

promenade Thessaloniki

Mijn dochter vindt de gekleurde wisselende belichting mooi, terwijl mijn zoon de fonteinen ernaast heeft ontdekt en daartussen wil rennen.

Promenade witte toren Thessaloniki

Onderweg komen we verschillende opties tegen voor het huren van een fiets, step, skelter of een familiefiets met vier wielen, waar de kinderen voorop kunnen zitten.

Traffic park Thessaloniki

Kinderen zullen vast blij worden van een eigen vervoermiddel, zodat ze net als de Griekse kinderen even kunnen rijden in het Traffic Education Park. Dit is een kleine verkeerstuin voor kinderen met  weggetjes, kruispunten, een heuse rotonde, verkeersborden, stoplichten en zebrapaden.

Ga naar één van de parken

Al eerder vertelden we je over stadsbos Seih Sou en Pasca’s tuinen en naast bovengenoemde Traffic Education Park zijn er nog veel meer parken te vinden in de stad.

Park met speeltuin Thessaloniki

Een ander leuk park om met kinderen te bezoeken is het Pedion Areos park, vlakbij het gemeentehuis. In dit stadspark vind je naast sinaasappelbomen, klimbomen en een kleine speeltuin ook een riviertje dat vol zit met allerlei soorten schildpadden.

Park met speeltuin Thessaloniki

In het Xarchakos Park oftewel het YMCA park, tegenover het Archeologisch museum is een kleine speeltuin te vinden. Het speeltuintje stelt niet zoveel voor en is behoorlijk vervallen, maar na een museumbezoek kunnen onze kinderen daar even uitrazen, terwijl wij in de schaduw van de bomen zitten.

Bezoek Noesis Science Center & Technology Museum

In het Noesis Science Center & Technology Museum is van alles te zien en te doen. Zo is er een Planetarium en een Cosmotheater waar 3D-films worden vertoond. In beide filmzalen krijg je een 3D-bril en kun je een headset krijgen met Engelse audio, aangezien alle films Grieks zijn gesproken en er geen ondertiteling is. De films worden op vaste tijden vertoond, wisselen regelmatig en duren elk zo’n dertig minuten.

Neosis museum griekse geschiedenis

Wij kiezen ervoor om in het Planetarium vanuit de ligstoelen te kijken naar hoe ‘Wonders of the Universe’ geprojecteerd wordt op een enorme koepel en kijken in het Cosmotheater naar ‘Dream Big’ en ‘Dinosaurus’. Voor onze kinderen van 7 en 5 jaar oud, die nog weinig Engels begrijpen, zijn de films wat aan de ingewikkelde kant of vinden de kinderen de redelijk serieuze films wat saai.

Wij denken dat de meeste films meer geschikt zijn voor oudere kinderen. Laat je bij de receptie goed informeren over welke films op dat moment draaien en welke het meest kindvriendelijk zijn! Of kies ervoor om een deelticket te kopen, waarbij je alleen betaalt voor een paar onderdelen van het museum.

Zelf hadden wij gekozen voor het voordelige familieticket, waarmee je onbeperkt films kunt kijken en het techniekmuseum mag bezoeken.

Naast het Planetarium en het Cosmotheater is er ook een Simulator: deze is pas toegankelijk vanaf een leeftijd van 7 jaar en een lengte van minimaal 120 centimeter.

Neosis museum auto's

Het techniekmuseum bestaat uit drie vaste tentoonstellingen: een ruimte waar van alles getest mag worden wat te maken heeft met techniek en wetenschap; een vrij statische expositie met weinig interactie over de rol van techniek in de Griekse geschiedenis en een zaal waar oude auto’s te zien zijn, wat vooral interessant is voor de echte autoliefhebber.

Neosis museum auto's

Onze kinderen vonden de techniekzaal met alle proefjes het leukste, omdat we alleen in die zaal zelf aan de slag konden. In deze zaal staan allerlei kleine interactieve spellen, waarbij ook de Engelse uitleg duidelijk bij vermeld staat.

Zo hebben we bijvoorbeeld energie opgewekt door in een wiel te lopen, het weerbericht gepresenteerd voor een green screen, een waterkolk gemaakt in een buis met water, geluidsgolven gezien, muziek gemaakt met laserstralen en zagen we hoeveel kilo we wegen op de verschillende planeten van ons zonnestelsel.

Neosis museum

Het museum ligt vrij afgelegen en de expositieruimte met de wetenschappelijke proefjes is vrij klein, waardoor wij een bezoek aan Neosis Museum vooral aanraden voor wat oudere kinderen, waarmee je ook een film wilt bekijken of in de Simulator kunt gaan.

Winkelcentrum Mediterranean Cosmos en Magic park

In de buurt van Neosis Museum ligt het grootste winkelcentrum van Noord-Griekenland: Mediterranean Cosmos. Hoewel het hemelsbreed niet ver is van het museum, hadden we een taxi nodig om de oversteek over de snelweg te kunnen maken.

Thessaloniki Cosmos winkelcentrum

In dit winkelcentrum vind je zo’n 200 winkels, maar liefst 11 bioscopen en ongeveer 30 horecagelegenheden. Wij kijken er wat rond en kopen uiteindelijk alleen maar een ijsje, die we buiten opeten in een soort amfitheater met uitzicht op een kerk en een watertje.

Naast dit winkelcentrum zit een soort kermis of klein pretpark: Magic Park. Het maakt een wat vervallen indruk, maar mocht een ritje in het reuzenrad, de zweefmolen, in een achtbaantje of botsauto’s precies zijn wat je tijdens je vakantie zoekt, dan kan dat hier.

Bezoek het Archeologisch museum

In het Archeologisch museum van Thessaloniki zijn allerlei objecten uit het vroegere Griekse leven te zien, zoals zuilen en standbeelden, sieraden, gereedschap, graftombes en munten. Hoewel we al het een en ander weten over de Griekse geschiedenis en hun vroegere leefwijze, is het indrukwekkend om te zien hoeveel dingen van toen er nu nog gebruikt worden, zoals sieraden, parfumflesjes en servies.

Thessaloniki archeologisch museum

Het museum bestaat uit verschillende zalen: een over goud, een met het accent op de prehistorie en een nog ter ere van het 60-jarig bestaan van het museum. In laatstgenoemde gedeelte zijn enkele activiteiten voor de kinderen, zoals het maken van een kruiswoordpuzzel en het inkleuren van een standbeeld met een tablet.

Thessaloniki archeologisch museum

Er is hier in deze zaal ook een klein kinderhoekje, waar ze een speciale editie van ganzenbord kunnen spelen of kunnen puzzelen of knutselen. De overige zalen hebben weinig interactie; het museum is dan ook vooral een kijkmuseum. Desalniettemin vinden onze kinderen het niet saai, omdat wij voor hen een oude camera hebben meegenomen.

Thessaloniki archeologisch museum

Hierdoor vinden ze het een uitdaging om elkaar op de foto te zetten met elk bijzonder voorwerp van het museum.

Thessaloniki archeologisch museum

Wanneer je middels een paspoort kunt aantonen dat de kinderen uit de EU komen, hebben zij gratis entree tot het Archeologisch museum. Er zijn in het museum kluisjes aanwezig, waar je gratis je tas kunt stallen en er is een restaurant met een buitenterras.

Nog meer tips voor activiteiten met kinderen in Thessaloniki

Wij verbleven drie dagen in de stad en het ontbrak ons aan tijd om alle leuke of interessante dingen van de stad te bezoeken. Wat kun je nog meer doen met kinderen in Thessaloniki?

 • Bezoek het Byzantijns museum en kom meer te weten over het Byzantijnse Rijk en hun cultuur.
 • Ga naar de overdekte voedselmarkt Modiano, de overdekte markt Bezesteni of de open luchtmarkten Kapani of Athonos.
 • Stap in een wereld van illusie, bedrog en verwarring bij het Museum of Illusions
 • Tip met oudere kinderen: bezoek het eerste Selfie Museum van Griekenland en maak allerlei gekke of bijzondere selfies.
 • Nog een tip met oudere kinderen: Maak een fietstocht met gids door de stad of huur een elektrische step.
 • Bezoek het Dinosauruspark, waar naast dino’s, ook mammoeten en een tentoonstelling over het menselijk lichaam te vinden zijn.
 • In de zomermaanden vanaf juni kun je afkoelen in de zwembaden van Waterland.

Wil je de omgeving van Thessaloniki verkennen en een dagtrip maken? Huur een auto voor een dag en bezoek bijvoorbeeld het stadje Lefkochori en ga een hapje eten in Ktima Likno. Ze bieden ook allerlei vermaak aan, zoals paardrijden en mountainbiken. Of rijd een uurtje naar Edessa om daar de watervallen met warmwaterbronnen en het reptielenhuis met aquarium te bezoeken. Rondom Thessaloniki zijn ook verschillende stranden te bezoeken (zoals bijvoorbeeld Perea of Neoi Epivates) of maak er een boottochtje.

Nog meer tips voor uitjes buiten de stad vind je hier.

Zelf combineren wij de stad Thessaloniki met een bezoek aan de regio Halkidiki. Lees hier ons blog over Halkidiki met kinderen en hier ons blog over het schiereiland Kassandra.

Overnachten in Thessaloniki

Met onze kinderen logeren we in Hotel Capsis, net buiten het oude stadscentrum. De afstand naar bijvoorbeeld de Witte Toren vanaf dit hotel is drie kilometer. Hotel Capsis heeft verschillende kameropties voor gezinnen. Wij hebben twee geschakelde tweepersoonskamers. Beide kamers zijn ruim opgezet en gespiegeld aan elkaar.

Thessaloniki hotel capsis

Op elke kamer vind je twee eenpersoonsbedden, een airco, genoeg kastruimte, een koelkastje en waterkoker en elke kamer heeft een eigen badkamer inclusief bad met douche en toilet.

Thessaloniki hotel capsis

Wij verblijven hier op basis van half board, wat betekent dat we zowel ontbijten als dineren in het hotel. Hoewel de eetruimte niet het meest sfeervol is en wat donker oogt, smaakt het eten echt heel erg goed. Bij het ontbijtbuffet is de keuze enorm en is er letterlijk voor ieder wat wils. Bij het buffet van het avondeten is er voornamelijk Grieks eten en wisselen de warme gerechten elke dag.

Thessaloniki hotel capsis

Zo genieten we bijvoorbeeld de ene dag van gevulde courgette en rijst  en de andere dag van souvlaki met gebakken aardappels. Daarnaast is er een uitgebreide saladebar met uiteraard de bekende Griekse salade van tomaat, komkommer, ui, paprika en feta. Hoewel het Hotel Capsis met 500 kamers het grootste hotel van de stad schijnt te zijn, had dat voor ons die indruk niet en was het restaurant erg goed georganiseerd.

Thessaloniki hotel capsis

Extra leuk voor een verblijf in Thessaloniki met kinderen: Hotel Capsis heeft een rooftop zwembad! Hoewel het zwembadseizoen pas net geopend is en het zwembad onverwarmd is, kunnen onze kinderen niet wachten om een  frisse duik te nemen vanaf het dak van het hotel.

Vooral omdat mijn kleuterdochter lange tijd niet kon geloven dat het zwembad echt op het dak is. Vanaf de rooftop pool heb je een goed uitzicht over de omgeving en er zijn genoeg opties om hier op één van de vele ligstoelen of zitjes te relaxen in de zon.

Thessaloniki hotel capsis

Het hotel biedt overigens ook de optie van een pick-upservice vanaf het vliegveld aan.

Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van Hotel Capsis of bekijk de andere locatie van Capsis: Capsis Bristol Boutique Hotel, die ook de mogelijkheid biedt van familiekamers en dichterbij het oude stadscentrum ligt.

Reizen naar en in Thessaloniki

De internationale luchthaven Makedonia ligt vlak buiten de stad. Wij vlogen met de Griekse maatschappij Aegean Airlines vanaf Düsseldorf naar Thessaloniki. De vlucht duurt 2,5 uur.

Het autoverkeer in de stad is druk en hectisch en er is weinig parkeergelegenheid. Het blijkt dan ook zowel het snelst als het goedkoopst om in de stad per taxi te reizen, als de afstand niet lopend te doen blijkt. De taxi’s rijden op meter, dus je hoeft niet te onderhandelen over een prijs, en de ritjes binnen de stad kosten gemiddeld zo’n vijf euro. De bus kost 1 euro per persoon, rijdt uiteraard vaste trajecten en is dikwijls vol, waardoor een taxi met een gezin al snel voordeliger is. Veel wegen hebben een speciale rijbaan voor taxi’s en bussen, waardoor je minder te maken hebt met files dan in de auto.

Thessaloniki taxi

In principe rijden er taxi’s in overvloed, maar mocht je op een wat afgelegen plek zijn, kun je (zoals wij deden na ons bezoek aan Neosis museum) een taxibedrijf bellen of laten bellen en binnen enkele minuten voor een meerprijs van twee euro naar jouw locatie laten komen.

Een taxi vinden met een kinderstoel is waarschijnlijk onmogelijk. Door de kleine afstanden zijn de ritten dikwijls kort en door de drukte in de stad zijn de snelheden vaak laag.

In 2006 is de stad overigens begonnen met het aanleggen van een metrostelsel en na jaren bouwen met vertragingen door het vinden van allerlei archeologische vondsten, lijkt er toch echt zicht te komen op dat er op korte termijn ook per metro gereisd kan gaan worden in Thessaloniki.

Praktische informatie voor Thessaloniki

Drie goede redenen om volgens ons te kiezen voor Griekenland als vakantiebestemming: de mensen zijn heel aardig, het is vaak mooi weer en het eten is heerlijk!

Als je met kinderen Griekenland bezoekt, zul je al snel merken dat de Grieken dol zijn op kinderen. De Grieken reageren lief, geïnteresseerd en geduldig op onze kinderen. Ze vinden het fantastisch dat onze kinderen een paar woordjes Grieks hebben geleerd. Onze kinderen krijgen regelmatig een aai over hun bol, er wordt naar ze gezwaaid of ze krijgen een koekje of snoepje aangeboden. Toen onze dochter zich gestoten had en moest huilen, kreeg ze binnen no time een icepack aangeboden en even later kreeg ze een klein cadeautje, omdat ze het zo zielig voor haar vonden.

Het klimaat in Thessaloniki lijkt op een mediterraan klimaat met invloed van het landklimaat, wat zorgt voor warme zomers en relatief koude winters (met soms zelfs sneeuw). Wij bezochten Thessaloniki in de meivakantie. Het was zonnig en warm, maar voelde nog niet heet aan, wat wij heel fijn weer vinden voor een citytrip.

Souvlaki, gyros, Griekse yoghurt met honing, olijven, pita broodjes, feta… Iedereen kent wel iets van de Griekse keuken. Al die gerechten smaken hier nog beter. Probeer ook wat typische gerechten uit Thessaloniki, zoals Bougatsa (gevuld bladerdeeg met gehakt, feta, spinazie of vanille room) of Koulouri (Griekse Simit).

De horeca is een stuk goedkoper dan in Nederland. Zo betaalden wij bijvoorbeeld voor een overheerlijke warme lunch met drankjes buiten het centrum maar 20 euro met z’n vieren.

Tijdens een wandeling door Thessaloniki, zal het je vast opvallen: de Grieken houden van koffie, zowel in de warme als de koude variant. Er zijn dan ook koffiebarretjes in overvloed. Tip om tijdens je vakantie een Griekse ijskoffie (frappé) uit te proberen!

Thessaloniki souvenir

Nog een paar weetjes en tips over Thessaloniki:

 • Op de meeste toiletten is het niet de bedoeling dat je het toiletpapier in het toilet gooit, omdat er nogal snel sprake is van verstopping.
 • In tegenstelling tot sommige andere Europese landen, wordt het hier dikwijls juist gewaardeerd als je met pin wilt betalen in plaats van met cash.
 • Het valt ons op dat roken nog een populaire activiteit is in Griekenland en dat er helaas veel zwerfafval is.
 • Aan de hoeveelheid wapperende Griekse vlaggen te zien, verwachten we dat de Grieken trots zijn op hun land. Voor onze kinderen is vlaggen tellen in ieder geval een ideaal spel op de momenten dat ze de verveeld of vermoeid raken: we kwamen op één dag al aan meer dan 100 stuks!
 • Bijna alle winkeltjes verkopen surprise tasjes voor kinderen. Voor een paar euro koop je dan een ondoorzichtig tasje met wat speeltjes erin. Dit was voor onze dochter de ultieme souvenir en misschien hadden we geluk, maar de inhoud bleek ook verrassend leuk!

GezinOpReis bezocht Thessaloniki in samenwerking met Thessaloniki Travel en Visit Greece. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top