Home / Reisinformatie / Europa / Griekenland / Griekse schiereiland Kassandra, mooie stranden, Griekse dorpjes

Griekse schiereiland Kassandra, mooie stranden, Griekse dorpjes

Met je kinderen naar de Griekse kust? Denk dan aan Kassandra! Dit is één van de drie schiereilanden van de Griekse regio Halkidiki. Benieuwd naar wat je kunt doen met kinderen op Kassandra? Lees hier al onze tips.

Het schiereiland Kassandra

Kassandra is het meest westelijke eiland van de drie schiereilanden van Halkidiki. Hoewel men Kassandra een schiereiland noemt, is dit technisch gezien overigens geen schiereiland, want doordat er een kanaal is gegraven tussen het eiland en het vasteland, is Kassandra nog enkel met een brug verbonden aan het vasteland.

Kassandra - atithos

Vanwege de hoeveelheid aan mooie stranden kiezen de meeste toeristen binnen de regio Halkidiki voor Kassandra als hun reisbestemming. Hoewel het een populaire bestemming is, voelt Kassandra toch nog kleinschalig en relaxed. Kassandra is qua landoppervlakte het dubbele van Texel en heeft ongeveer evenveel inwoners. Hoewel er ook veel hotels zijn, zijn er ook nog voldoende authentieke, schattige Griekse dorpjes. Daarnaast voelen we ons er al snel welkom, want ook hier zijn de Grieken erg vriendelijk en dol op kinderen. De afstanden op het eiland zijn klein. De reisduur van het noordelijkste tot het zuidelijkste punt is 1 uur rijden voor een afstand van zo’n 45 kilometer. De breedte van Kassandra is ongeveer 10 kilometer.

Met onze kinderen van 7 en 5 jaar verbleven wij een aantal dagen in de meivakantie op Kassandra, maar ook op het vasteland van Halkidiki. In dit blog lees je onze tips over activiteiten met kinderen in Halkidiki (binnenkort) en ook meer over onder andere het klimaat, de beste reisperiode en auto rijden in deze regio. Meer achtergrondinformatie over Kassandra vind je hier.

Wat te doen met kinderen op Kassandra

Natuurlijk gaan we tips geven over onze favoriete stranden van Kassandra. Maar er is nog meer te doen met kinderen op Kassandra. Onze tips voor een aantal historische of culturele bezienswaardigheden en authentieke dorpjes volgen daarna.

Stranden van Kassandra

Kassandra ligt aan de Egeïsche Zee. Het water tussen de schiereilanden Kassandra en Sithonia wordt de Baai van Kassandra genoemd. Omdat Kassandra een lang, smal schiereiland is, vind je er rondom veel stranden. Er zijn stranden met zand en met stenen en zelfs rotsblokken of een mix hiervan. En je hebt stranden met palmbomen of met pijnbomen en bos. Een overzicht van de bekendste stranden van Kassandra vind je hier.

Kassandra - golden beach

Het is tijdens onze meivakantie nog duidelijk laagseizoen op Kassandra;  overal zijn weinig toeristen. Het weer voelt al snel aangenaam aan, maar het zeewater is nog wel wat fris. Dat maakt onze kinderen helemaal niet uit. Zodra we op het strand zijn doen zij hun sandalen uit en rennen de zee in om op te zoek te gaan naar mooie schelpen en stenen (ze hebben zelf al allerlei categorieën bedacht zoals zeeglas, zebrastenen en krijtstenen), ze laten platte stenen over het wateroppervlak stuiteren, rennen door de branding of graven gaten en tunnels op het strand.

Golden Beach en Glarokavos Lagoon

Met onze huurauto willen we naar Glarokavos Lagoon rijden, maar wanneer onze navigatie ons op een zandweg met rotsen en kuilen stuurt, kiezen we ervoor om een volgende afslag te pakken en volgen de aangegeven route. We komen per ongeluk uit op op Golden Beach en wat is dit een mooie verrassing!

Kassandra - glarokavos lagoon

Er staan wat rieten parasolletjes op het langgerekte zandstrand, er zijn slechts een handjevol mensen en de azuurblauwe zee is kalm. Terwijl de zon schittert op de zee en de kinderen met het water en zand spelen, genieten we wat van het uitzicht, waar in de verte een ander schiereiland van Halkidiki, Sithonia, te zien is.

Kassandra - golden beach

Golden Beach ligt aan de ene zijde naast het bekendere Paliouri Beach en aan de andere kant naast Glarokavos Lagoon. Paliouri Beach is groter dan Golden Beach en ook wat meer toeristisch; er zijn opties om een ligbed en parasol te huren en er zijn wat strandtenten. Omdat de zee hier heel langzaam afloopt, is zowel Golden Beach als Paliouri Beach ideaal om met kinderen te bezoeken.

Kassandra - golden beach

Even later wandelen we in zo’n tien minuten via een schaduwrijke route door een bos naar het naastgelegen Glarokavos Lagoon Beach. We zien vissersboten aan steigers op een meer met turquoise water, dat via een smalle rivier verbonden is met de zee, wat zorgt voor prachtige schakeringen in het water.

Possidi Cape Beach

Possidi Cape Beach (oftewel Egeopelagitika beach) ligt aan de westkust van Kassandra. De zee is aan deze zijde wat wilder dan aan de zijde van de Baai van Kassandra en het water wordt hier snel wat dieper. Possidi Cape Beach ligt aan een soort uitstulping van het land.

Kassandra - possidi cape beach

Bijzonder is dat de precieze vorm van deze uitstulping schijnt te veranderen onder invloed van wind en de stroming van het zeewater. Aan het begin van dit grote zandstrand prijkt een witte vuurtoren.

Kassandra - possidi cape beach

Op dit strand is geen horeca en zijn er geen ligstoelen.

Strand van Pefkohori

Wel op zoek naar een strand met strandtenten? Bij bijvoorbeeld het strand van Pefkohori aan de oostzijde zijn verschillende strandtenten te vinden. Bij Mamalouka Beach Bar bestellen wij een ijskoffie en schaafijs voor de kinderen. We ploffen neer op de grote zitzakken, maar de kinderen hebben amper tijd om een slokje te drinken, want ze willen alleen maar spelen op het strand.

Kassandra - pefkohori beach

Helaas stapte mijn dochter met haar blote voeten op een insect waardoor zij gestoken is in haar teen. Iets om alert op te zijn met kinderen, maar waarschijnlijk ook gewoon pech. De zee is kalm aan deze zijde en dit strand is een combinatie van zand en stenen.

Bezienswaardigheden van Kassandra

Hoewel het schiereiland klein is en de meeste toeristen hier zullen komen voor de stranden, zijn er op Kassandra ook enkele historische, culturele en/of religieuze bezienswaardigheden.

Kanaal van Potidea: de entree van Kassandra

Wanneer je Kassandra bezoekt is dit bouwwerk niet te missen. Sterker nog, de brug over dit kanaal is je entree vanaf het vasteland op het schiereiland. Maar rijd hier niet zomaar voorbij, want het water is hier bizar mooi gekleurd!

Kassandra - kanaal potidea

Wij parkeren onze huurauto aan de zijde van Kassandra nabij de bakkerij Lemonis (waar we later gaan lunchen) en wandelen vanaf hier over het afgezette wandelgedeelte over de brug om het kanaal van Potidea vanaf boven te kunnen zien. Aan de andere zijde van het water kun je via een trap afdalen naar waterniveau.

Kassandra - kanaal potidea

Hier vind je een klein haventje met wat zandbeddingen, waar de kinderen even gaan pootje baden terwijl we het kleurrijke water en de brug ook vanaf deze zijde bekijken.

Byzantijnse toren van Nea Fokea

Nadat we in de buurt van de toren geparkeerd hebben lopen we een stukje langs een strand met palmbomen en een haven vol met bootjes. Het is een korte, kleine klim naar de Byzantijnse toren, die waarschijnlijk gebouwd is in de 15e eeuw.

Kassandra - Bizantijnse toren

Tijdens ons bezoek was het niet mogelijk om  de toren van 17 meter hoog in te gaan, maar desondanks is het bezoek aan deze locatie vanwege het prachtige uitzicht over de baai meer dan waard. Je kunt ook een kijkje nemen bij de kerk van Agioi Apostoloi, die naast deze toren staat.

Kassandra - Bizantijnse toren

Loop een stuk in de ondergrondse tunnel van het ‘Heilige Water’

Vlakbij de Byzantijnse toren, aan de andere kant van de grote weg, kun je ‘Agiasma’ (oftewel het ‘Heilige Water’) van Apostel Paulus bezoeken. In deze rotsformatie is een ondergrondse tunnel van wel 20 kilometer lang gegraven, die eindigt in een ondergrondse kamer met het water. Wanneer je de ruimte binnenkomt, zie je meteen een klein altaartje, waar je een kaars kunt branden en waar een kraan zit, waaruit het heilige water komt.

Kassandra - tunnel paul

We horen van een Griek, die aan het bidden is bij het altaar, dat er na zo’n tien meter in de tunnel al een mooie ondergrondse kamer is. Samen met onze kinderen beginnen we aan de tunnel van maar zo’n 140 centimeter hoog. Maar na meer dan tien meter bukkend door het pikkedonker met onze voeten in het water te hebben gelopen, is er nog niks te zien en de tunnel wordt alleen maar lager naar zo’n 1 meter hoogte. Onze kinderen vinden het eng en we besluiten om om te keren. Misschien lukt het jullie wel om de ondergrondse kamer te bereiken! Tip: Neem een koplamp mee!

Bezoek het Mirakel van Maria

Aan de westkust van het schiereiland in de buurt van het dorpje Nea Skioni vind je de kapel Panagia Faneromeni. Hier zou volgens verhalen een mirakel hebben plaatsgevonden rondom het icoon van de Maagd Maria. Het icoon is nog steeds te bewonderen in de kapel. Het viel ons op dat ook dit kapelletje, net als veel van de kerkjes die we tegen zijn gekomen, een vrij lage entree heeft.

Kassandra - maria kapel

We begrepen dat dit niet is omdat mensen vroeger veel kleiner waren, maar omdat de Moorse bezetter er een handje van om met paarden Christelijke kerken in te rijden en alles te vernielen. Door de deuren te verlagen, konden deze niet meer zo makkelijk naar binnen rijden.

Interesse om nog meer te zien van de historie of cultuur van Kassandra?  Kijk dan hier voor andere archeologische monumenten op Kassandra.

Dorpjes van Kassandra

Op Kassandra zijn meerdere gezellige dorpjes te vinden. Het hele overzicht vind je hier.

Geniet van het uitzicht vanaf Athitos

Gebouwd boven op een rots met een weids uitzicht ligt het oude dorpje Athitos (of Afitos), waar je nog veel traditioneel gebouwde stenen huizen ziet. Het is een pittoresk en fotogeniek dorpje met zijn kleine steegjes, de huizen en het mooie uitzicht vanaf hoogte over zee. We kopen er een ijsje en eten deze op op het sfeervolle kerkplein.

Het dorpje is klein en de parkeerplaatsen zijn beperkt. Wij parkeerden onze auto in de buurt van de basisschool van het dorp.

Bezoek het charmante dorpje Paliouri

Ook in Paliouri zijn traditionele huizen en nauwe steegjes te vinden. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, of straatje. Dat hebben wij hier helaas ervaren. Nadat we het dorpje hebben bekeken en de kerk hebben bezocht, rijdt er een busje in deze nauwe steegjes op onze geparkeerde auto in. De schade valt gelukkig mee en wordt snel opgepakt door onze huurmaatschappij.

Kassandra - Dorpje Paliouri

Helaas is het niet zoals in Nederland, waarbij je allebei een schadeformulier invult en je weer verder kunt gaan. Nee, in Griekenland komen beide schadebedrijven ter plekke langs. En dat kan best lang duren, vooral als ze met een vrachtwagen komen naar een klein dorpje op een schiereiland zoals Paliouri. Tijdens deze drie uur wachten, hebben we dan maar ook heerlijk lang getafeld bij Taverne Giannikos. Laat je echter niet weerhouden om de schattige, authentieke dorpjes te bezoeken, maar probeer wel zo min mogelijk risico te nemen bij de parkeerplaats die je uitzoekt!

Het dorpje Pefkohori

Het dorpje Pefkohori is niet groot, maar heeft verschillende winkels, benzinestations en restaurants. Een deel van de restaurants ligt op de boulevard aan zee. We besluiten op onze laatste dag te lunchen met een echte Griekse pita met gyros aan het strand, terwijl de kinderen voor de laatste dag weer gaan strandjutten en allerlei soorten stenen zoeken.

Kassandra - pefkohori

Het strand is vrij smal, waardoor het makkelijk is om zicht te houden op de kinderen vanaf het terras.

Wat kun je nog meer doen met kinderen op Kassandra en omgeving?

 • Maak een boottrip of huur een boot. Zo kun je een boottocht maken vanaf Pefkohori, rond de Golf van Toroneos of start je boottocht vanaf Nea Fokea.
 • Ga snorkelen met oudere kinderen.
 • Bezoek de natuurlijke warmwaterbronnen Agia Paraskevi, die bekend staan om hun helende werking. Houd wel rekening met een zwavellucht.
 • Maak een wandeling en ga op zoek naar waterschildpadden bij de Mavrobara Lake oftewel Turtle Lake.
 • Maak samen met een gids een wandeling door de Sani Wetlands en zie hoeveel van de 215 vogelsoorten jij kunt spotten.

Kassandra is goed te combineren met de regio Halkidiki. Zelf combineerden wij in 10 dagen tijd de stad Thessaloniki met de regio Halkidiki. In dit blog over Thessaloniki met kinderen lees je al onze tips.

Pasen op Kassandra

Tijdens onze vakantie met kinderen op Kassandra verbleven wij er tijdens Orthodox Pasen.

De meeste Grieken zijn Orthodox, de cijfers variëren van 90 tot 95% van de bevolking, en voor hen is Pasen het belangrijkste feest. Orthodox Pasen valt niet samen met Christelijk Pasen en viel dit jaar zelfs erg laat; tijdens onze meivakantie. Het was bijzonder om als toerist een stukje te mogen meemaken van Goede Vrijdag en Paaszaterdag.

Kassandra - pasen

Goede Vrijdag staat in het teken van rouw. Op deze dag bezoeken Grieken de kerk om de mooi versierde Epitafios te eren, een soort heilig kleed dat staat voor het lichaam van Christus.

Wij bezochten de kerk in Paliouri en zien daar de Epitafios. Op de achtergrond luidt traag maar regelmatig de kerkklok om de rouw te symboliseren. Mensen lopen af en aan om dit heilige kleed te kussen, knielend onder de tafel door te gaan of om te bidden.

In de avond bezoeken we na zonsondergang de Processie van de Epitafios bij de grote kerk (Koimisi tis Theotokou) in Pefkohori. Het hele dorp lijkt zich te hebben verzameld op het kerkplein. We hebben eerder op de dag een kaars van bijenwas gekocht en wachten buiten tot het moment is dat het vuur wordt verspreid en gedeeld. Na de mis komt de priester naar buiten en wordt de gedecoreerde Epitafios met de houten tafel naar buiten getild door vier sterke mannen.

Kassandra - pasen

We sluiten vervolgens achter in de Processie aan met onze kaarsen in de hand, terwijl er in het donker onder het ritme van een zware trom een rondje wordt gelopen door het dorp. De kinderen zijn erg onder de indruk van de hoeveelheid mensen, de kaarsen en het lopen in een optocht met zijn allen in het donker.

Op Paaszaterdag staan we wederom op hetzelfde kerkplein, maar dit keer vlak voor middernacht, waar het Paasfeest officieel begint als de klok twaalf uur slaat. Dan wordt de wederopstanding van Jezus gevierd. Opnieuw heeft iedereen en wij ook kaarsen vast en wordt het kaarslicht onderling verspreid. Om klokslag twaalf uur middernacht barst het vuurwerk los en even later vindt er een Judas Verbranding plaats met een enorme vuurstapel en een galg.

Kassandra - pasen

Aan gekleurde of verstopte eieren doen ze hier niet, wel verven ze hier op donderdag gekookte eieren bloedrood voor Pasen om het bloed van Christus te symboliseren zoals bij het laatste avondmaal. Het is de traditie om deze op Pasen tegen elkaar aan te tikken. Degene van wie het ei het langst heel blijft, staat een jaar vol geluk te wachten. Onze zoon blijkt bij ons het meeste geluk te hebben! Na afloop van deze ceremonie op en rondom het kerkplein, gaan de Griekse families naar huis om thuis lekkernijen te eten. Wat een unieke ervaring om mee te maken, zowel voor onze kinderen als onszelf!

Op zondag vliegen we vroeg terug, dus het is een korte nacht voor ons allemaal, en we horen van meerdere Grieken dat we een volgende keer ook Paaszondag moeten mee maken, want dat is de grootste feestdag waarbij onder andere lam wordt gegeten.

Hier kun je meer lezen over het vieren van Orthodox Pasen in Halkidiki en in dit overzicht zie je welke festiviteiten en evenementen er nog meer op Kassandra plaatsvinden.

Overnachten op Kassandra

Wij overnachten vlakbij het dorpje en het strand van Pefkohori bij Hotel Flegra Palace. Hier logeren we in een familiekamer met tweepersoonsbed, twee eenpersoonsbedden, badkamer en met een balkon met uitzicht op het zwembad.

Kassandra - Hotel Flegra Palace

Het buitenzwembad is omringd met palmbomen, olijfbomen en zitjes en wordt geleidelijk dieper net zoals de zee. Tegen betaling van een borg zijn er grote handdoeken te huur voor het zwembad. Het terras van de poolbar is half boven het zwembad gebouwd en heeft gedeeltelijk een glazen vloer.

Kassandra - Hotel Flegra Palace

Er is ook nog een klein babybadje buiten en er is een kleine spa op het terrein met een klein, verwarmd binnenzwembad. Een glazen wand naar de tuin kan worden geopend. Het binnenbad is gratis te gebruiken voor gasten. De sauna, het stoombad en de behandelingen zijn tegen betaling. Op de laatste vakantiedag starten we met wat regen en is het fijn om dan toch hier binnen wat te kunnen zwemmen.

Kassandra - Hotel Flegra Palace

We verblijven bij hotel Flegra Palace met halfpension en hebben dagelijks ontbijt en diner. Het ontbijt is een uitgebreid buffet met zowel Griekse als westerse producten. Terwijl ik mijn dag graag begin met Griekse yoghurt met honing, noten en muesli en een halva als toetje, start mijn man liever met eieren en onze dochter met een variatie aan donuts en koekjes. Er is hier voor ieder wat wils.

Kassandra - Hotel Flegra Palace

Mocht je een vroege vlucht hebben, is het mogelijk om vooraf een early breakfast te reserveren, iets waar wij graag gebruik van maken op onze laatste ochtend.

Het diner is in een a la carte restaurant en dat vinden wij na een aantal buffetrestaurants wel heel sfeervol en rustig. De openingstijden van dit restaurant zijn erg ruim: Je kunt al vanaf 14u ‘s middags reserveren. De menukaart heeft enkele opties en je mag per persoon een voorgerecht, salade, hoofdgerecht en een toetje kiezen.

Kassandra - Hotel Flegra Palace

Er zijn echter niet heel veel keuzes en de meeste gerechten zijn vergelijkbaar met een gemiddeld eetcafé (bijvoorbeeld pizza, broodje hamburger en fish & chips), maar het smaakt ons goed. Vooral de Griekse salade met feta, smaakvolle tomaat en komkommer is heerlijk en ook de Griekse gerechten zoals gyros en souvlaki vallen bij ons in de smaak.

Vlakbij het restaurant is een klein kindergedeelte met een trampoline, tafeltennistafel, glijbaantje, wip en schommels, waar de kinderen zich elke keer goed vermaken totdat het eten klaar is.

Kassandra - Hotel Flegra Palace

Hotel Flegra Palace is een heerlijk hotel om met kinderen te verblijven en heeft een centrale ligging op Kassandra, zodat je makkelijk van hieruit tripjes kunt ondernemen. Boek hier je kamer bij Hotel Flegra Palace.

GezinOpReis bezocht Halkidiki in samenwerking met Visit Halkidiki en Visit Greece. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top