Home / Nederland / Overijssel / Huisje in het bos, een weekend in een boswachtershuisje

Huisje in het bos, een weekend in een boswachtershuisje

Ben je ook wel eens aan het wandelen en zie je dan zo’n schattig huisje in het bos en vraag je je af wie daar toch zou wonen? Dat zijn wij!

Nou voor even dan, want zo’n oude boerderij of boswachtershuisje kan je gewoon huren voor een weekend, een week of langer. Maar uiteindelijk moesten we toch weer naar huis, tot groot verdriet van onze dochter die dit plekje niet zoals ze normaal bij alles doet “ons hotelletje” noemde maar “ons nieuwe huis”.

buitenleven vakanties

huisje in het bosEen huisje in het bos

Natuurmonumenten, De12Landschappen en Staatsbosbeheer kende ik wel. Maar totdat ik door hun benaderd werd, had ik nog nog nooit van Buitenleven Vakanties gehoord terwijl het een samenwerking is van deze drie organisaties. Jammer, want ze hebben zo’n leuk concept.

De drie organisaties hebben veel bijzondere woningen midden in natuurgebieden die in het verleden gebouwd zijn voor boswachters, terreinopzichters en anderen die zich met de natuur bezig hielden. Nu worden die verbouwd tot luxe en comfortabele vakantiewoningen, de meeste groot genoeg voor een heel gezin. Die woningen kan je vinden en boeken via de site van Buitenleven Vakanties.

Ons weekend in Staphorster boerderij ’t Schot

De route beschrijving leest al als een avontuur. Ga het onverharde bospad in, na 1,2 kilometer zie je een ven aan de rechterhand, sla af en daar verscholen tussen het groen met aan de voorkant een groot grasveld ligt onze vakantiewoning in het bos.

Een superschattig huisje in het bos, maar schijn bedriegt want achter de smalle voorkant gaat een lange deel schuil. Hier zit de fijne grote woonkeuken en de badkamer (met bad). Aan de voorkant zijn twee slaapkamers, beide met naast de tweepersoonsbedden ook een bedstee. We laten onze dochter kiezen en uiteraard wil ze bij ons op de kamer slapen en de deurtjes wil ze ook dicht. Slapen in een bed-kast,  wie had gedacht dat dat zo leuk zou zijn?

slaapkamer t'schot staphorst
slaapkamer t'schot staphorst buitenleven vakanties
bedstee slaapkamer t'schot staphorst

Je kiest niet voor zo’n huisje als je het alleen wil gebruiken als overnachtingsplek om de omgeving te verkennen. Deze woningen zijn de bestemming. Je hoeft eigenlijk nergens naar toe. De woningen zijn comfortabel, zelfs luxe ingericht. Buiten is naar binnen gehaald door het gebruik van natuurlijke materialen. Een lekker grote hangbank, een leeshoekje met rieten stoel, voor onze dame een kinderhoekje. De grote eettafel en een keuken van alle gemakken voorzien, zoals een vaatwasser. De WiFi werkt en er is zelfs een grote TV verstopt in een kast maar die hebben we het hele weekend niet aan gehad, niet eens gezien zelfs. Zie mijn Facebookvideo voor een impressie.

Daarom maakt het ook niet uit als het de hele middag regent, want we maken de open haard aan (met pizza-oven) en spelen spelletjes. Die voor het gemak ook alvast in de kast staan. Voor ons die zoals zoveel ouders altijd druk zijn is dit echt quality time met het gezin. Niks moeten, lekker drentelen, een uur lang stoeien met onze dochter op het bed. Ik was van plan hard aan de slag te gaan met bloggen over Slovenië maar hou het beperkt, zonder schuldgevoel over wat ik allemaal nog zou moeten of kunnen doen.

boswachtershuisje buitenleven vakanties
staphorster bos
huisje in het bos

Alleen maar het geluid van vogels, geen andere mensen in de buurt behalve de incidentele wandelaar. We slapen midden in een natuurgebied. Het lijkt alsof je alleen daardoor al tot rust komt. Ons huisje lijkt een boswachtershuisje maar is van oorsprong een Staphorster boerderij. Gelegen in boswachterij Staphorst, een populair wandel- en fietsgebied met veel dieren. Op het grasveld holt een haas maar voor de reeën moeten we echt op zoek. In de tijd dat het droog is gaan we naar buiten. Een wandeling langs het ven, maar ook even naar de speelvijver Zwarte Dennen een plas waar je in de zomer kunt zwemmen. Marcel gaat mountainbiken en zet zijn marathontraining voort in het bos. Kinderen hebben echt geen speeltuin nodig als er een heel bos om in te spelen achter het huis ligt. Op zoek naar slakjes, kevertjes en andere dieren. Het bos rond de woning is een heuvelachtig terrein met grote bomen, hutten en netjes omzoomd door een aantal zandpaden: zo raakt je kind dus nooit de weg kwijt en hebben ze toch een heel bos voor zich alleen! In het bos hebben vroeger zelfs onderduikers gezeten en mysterieuze markeringen op een aantal 100 jaar oude beuken zijn daar nog de sporen van.

De bossen zijn erg divers, zo kun je een wandeling maken van 20 km langs de randen van de boswachterij en dan kom je alles tegen: heide, vennen, dichte bossen, een belevingspad voor kinderen met onder andere een soort windorgel waar je zelf op kan slaan en zelfs een zandverstuiving. In het midden ligt dus het recreatiemeer. Er zijn vele verschillende wandelroutes en een aantal mountainbikeroutes en ruiterpaden. Door het hele gebied lopen ook verharde fietspaden.

kever bos staphorst
herten boswachters huisje staphorst
staphorst zwemplas
huisje in het bos

We verblijven van vrijdagavond tot maandagochtend in ons huisje in het bos, één middagje gaan we naar Giethoorn want nu we zo dichtbij zijn, lijkt ons dat een leuk uitstapje. Kunnen we gelijk boodschappen doen. Wijn en lekker hapjes voor ’s avonds in de hottub. Ons sfeervolle stulpje is namelijk voorzien van een Dutchtub, twee uur lang stoken we het hout buiten flink op en dan stap je in een warm bad met niets anders om je heen dan natuur. De vallende regendruppels mengen zich met de rook van het vuur. Een bijzondere ervaring zoals ons hele verblijf in dit rustgevende vakantiehuisje in het bos.

Alle woningen van Buitenleven Vakanties zijn uniek. Je huurt niet zomaar een vakantiewoning, want dan zijn er zeker goedkopere opties. Je kiest voor de beleving. Rust, natuur en tijd voor elkaar.

Op de website kan je niet alleen onze Woning ’t Schot vinden maar ook een selectie maken op wat je zoekt. Wil je een boswachtershuisje huren, een kasteeltje of liever een van de buitenbeentjes zoals een sluiswachtershuisje. Voor wie op zoek is naar een hondvriendelijke vakantie zijn er een aantal woningen waar huisdieren zijn toegestaan. Wil je wel WiFi, of ga je echt een weekend of een week offline.

dutchtub buitenlevenvakanties
hottub huisje in het bos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top