Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Huismusea in Bangkok, Jim Thompson huis en Suan Pakkad Palace

Huismusea in Bangkok, Jim Thompson huis en Suan Pakkad Palace

Bangkok is een stad waar oud en nieuw mixen. Enkele historische huizen zoals het bekende Jim Thompson huis zijn tegenwoordig te bezoeken. Veel minder bekend zijn de andere huismusea in Bangkok zoals het Kamthieng house, het Bangkokian Museum, het huis van M.R. Kukrit en het Suan Pakkad Palace museum.

Suan pakkad paleis bangkok thailand

Jim Thompson huis

Jaren geleden bezochten we het bekendste huismuseum in Bangkok het Jim Thompson house. Dat viel tegen!

En dat terwijl het verhaal zeker interessant is. Rijke zijdehandelaar laat historisch huis bouwen, propt het vol met kunstvoorwerpen en verdwijnt dan in de cameron highlands van Maleisië. Zijn lichaam werd nooit gevonden, opgegeten door een tijger of zette hij zijn eigen dood in scene? We zullen het nooit weten. Het huis zelf is leuk als je 55+ bent of bijzonder interesse hebt in kunstvoorwerpen.

Ik was te lui om mijn camera uit mijn tas te halen (ja daar heb ik nu als blogger wel spijt van) zo weinig bijzonder vond ik het en ik was gefrustreerd dat deze plek die in de Lonely Planet en andere reisgidsen zo werd opgehemeld, zo tegen viel. Ik weet het nog precies: het was in 2007 de laatste dag dat we tijdens onze wereldreis in Zuidoost-Azië zouden zijn. Ik had Marcel overgehaald om in plaats van lekker te chillen nog wat cultureels te doen want we waren toch al een paar keer in Thailand geweest en het kon toch niet zo zijn dat we deze top attractie nog steeds niet gezien hadden. Nou we hadden beter voor de massage kunnen gaan en het biertje op Khao San Road kunnen kiezen.

Suan Pakkad Paleis

Vandaar dus ook dat we de andere huismusea in Bangkok tot nu toe links lieten liggen. Tot onze korte stop in Bangkok in 2016. Het  Suan Pakkad paleis museum lag op maar 15 minuten lopen van het hotel. Bovendien beloofde de Lonely Planet een mooie tuin (leuk voor de kleine dame). Het is eigenlijk niet een huis maar een serie van gebouwen uit verschillende tijdsperiodes die via de tuin of door loopbruggen met elkaar verbonden zijn.

Suan pakkad paleis bangkok thailand

We zijn zelf ook al bijna 10 jaar ouder dus dus wellicht waarderen we dit soort plekken nu wel meer. Aangekomen bij het huismuseum krijgen we een gids toegewezen…. Help!! En dit is een gids van de ergste soort, zo eentje die allerlei totaal niet interessante weetjes oplepelde. Het begint al in de eerste ruimte: de eigenaren van dit huis zijn verre afstammelingen van de koning, oké… Maar dan komt er nog een heel verhaal dat de eigenaar de broer van de neef van de de tante van Rama nummer zoveel was oh en de vrouw van de eigenaar is volgens allerlei ingewikkelde constructies ook weer gerelateerd is aan beroemde Thai die wij niet kennen.

Suan pakkad paleis bangkok thailand

Deze dame slaagt er werkelijk waar in om in elke kamer de hele lol weg te halen door maar analogieën op te ratelen van mensen die deze spullen ooit in bezit hadden. Wanneer we eindelijk even van haar verlost zijn kunnen we rustig zelf rondkijken. Ja het is een heel mooi huis! Ja het is bijzonder zo’n grote tuin in de drukke stad, de Skytrain loopt zelfs praktisch over de tuin heen. De vijver met koikarpers en de tuin met schildpadden vallen bij onze dochter in de smaak. De kunstvoorwerpen zijn ongetwijfeld heel mooi en interessant maar zodra we meer dan vluchtige interesse tonen begint het gekwaak weer.

Suan pakkad paleis bangkok thailand

Jammer gemiste kans! Helaas is de rondleiding standaard onderdeel van de entree. Ze let ook op of je nergens aanzit.

Wil je dit museum gaan bezoeken probeer dan in alle macht onder de rondleiding uit te komen. Neem het ons alleen niet kwalijk als het nog 10 jaar duurt voordat we weer een huismuseum in Thailand bezoeken.

Suan pakkad paleis bangkok thailand

Heb jij wel eens een huismuseum in Bangkok bezocht? Welke en zou je het wel of niet aanraden? Lees ook onze andere tips voor een vakantie in Thailand en tips in Bangkok zoals bijzondere plekken zoals de Penis tempel in Bangkok of tips voor Bangkok met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top