Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Museum in Bangkok, onze tips!
header museum bangkok

Museum in Bangkok, onze tips!

Naar een museum in Bangkok? Waarschijnlijk denk je bij de bezienswaardigheden van Bangkok eerder aan de tempels, lekker eten of moderne shopping malls dan aan een museum. Inmiddels ben ik circa tien keer in Bangkok geweest en als je dan veel van de bekende plekken bezocht hebt, ga je toch op zoek naar wat minder bekende plekken in Bangkok, waaronder dus musea. Er zijn meerdere musea in Bangkok die wij echt boeiend vonden, maar er zijn er ook meer dan genoeg die je best kunt missen.

Ga je naar Bangkok met kinderen? Lees dan ook ons uitgebreide blog over Bangkok met kinderen, vooral het Siam Museum en het Children’s museum zijn kindvriendelijk. Voor het overzicht heb ik deze musea gerangschikt naar regio in Bangkok. Zo zijn Siam Museum, Banglamphu Museum en het Nationaal museum relatief makkelijk te bezoeken als je in de buurt van Khao San Road verblijft.

Museum in Bangkok

Siam museum

Het Siam Museum in Bangkok is een redelijk modern museum en het zit op loopafstand van Wat Pho. Daardoor is het voor veel toeristen een museum dat je relatief makkelijk kunt bezoeken, je bent waarschijnlijk toch in de buurt.

Siam Museum
bangkok met kinderen siam museum

Bovendien is dit echt een van de betere musea in Bangkok en ook voor kinderen interessant, omdat er voldoende interactieve displays zijn. De uitleg wordt ook in het Engels gegeven en is duidelijk. Het is een goede plek om op een laagdrempelige manier wat meer verdieping te krijgen over de Thaise cultuur.

Het museum gaat over de geschiedenis van Thailand, waarbij de koninklijke familie en de vorige koning Bhumibol een belangrijke rol spelen. In een ruimte kijken we naar een blok waar, zodra de show begint, voorwerpen in naar boven komen. Die illustreren het verhaal in het Engels en maken het voor kinderen ook levendig.

Siam Museum

Je kunt zelf bepalen welke onderwerpen je het meeste aanspreken. Door op de knopjes te drukken en lades open te maken, krijg je meer informatie over specifieke onderwerpen. Zo leer je hoe de Thaise vlag is ontstaan, ontdek je populaire Thaise films en acteurs en krijg je meer informatie over de Sukhohai-periode of over traditionele kledij.

Siam Museum verkleden

Kinderen mogen zich ook verkleden in diverse Thaise klederdrachten. Iets dat mijn dochter minstens zo leuk vond als de museum medewerkers zelf die wel graag een blond meisje aan wilden kleden.

Siam Museum verkleden

Een van de meest interessante ruimtes gaat over Thais eten. Wat is eigenlijk typisch Thais eten en welke basisbestandsmiddelen gebruiken de Thai om die verrukkelijke gerechten te maken? Reken voor een museumbezoek op ongeveer 2 uur.

Siam museum

Banglamphu Museum

Het Banglamphu Museum is een kleinschalig museum, gelegen naast het Phra Sumen Fort en in een rustige hoek van de wijk Banglamphu. Je loopt er dus zo naartoe als je hier verblijft.

Phra Sumen Fort

Dit kleinschalige en goedkope museum bestaat uit twee delen. Jammer genoeg is de bovenste verdieping met de meest interessante displays alleen te bezoeken met een gids. Door middel van veel foto’s, voorwerpen maar ook moderne displays leer je hier meer over de geschiedenis van de wijk en van het fort.

Nationaal Museum

Het Nationaal museum van Thailand vind je in de buurt van het Grand Palace. Het Nationaal Museum in Bangkok is een must see voor liefhebbers van Thaise geschiedenis en cultuur. Het museum bezit een schat aan antieke kunstwerken, unieke archeologische vondsten en waardevolle documenten die de rijke geschiedenis van Thailand weerspiegelen.

Van prachtige beeldhouwwerken en gouden sieraden tot oude manuscripten en kunstvoorwerpen uit de Ayutthaya-periode, het museum is een ware schatkamer van historische schatten. Het geeft een uitgebreid overzicht van de ontwikkeling van de Thaise beschaving, van de vroegste tijden tot de moderne tijd. Bovendien zijn er talloze tentoonstellingen en interactieve displays die de bezoekers op een boeiende manier informeren over de Thaise cultuur en geschiedenis. Hierdoor krijgen bezoekers een uniek inzicht in de rijke erfgoed en tradities van het land.

Het Nationaal Museum is een belangrijke toeristische attractie en een waardevolle instelling die het verhaal van Thailand vertelt. Het is de perfecte plek om de rijke geschiedenis en culturele erfgoed van Thailand te ontdekken. Bezoek het museum voor een onvergetelijke ervaring en een uniek inzicht in de Thaise cultuur.

Royal Barges museum

Het Royal Barges museum mag dan aan de Chao Praya liggen, aan de overkant van de populaire toeristenwijk rondom Khaosan road komen toch niet zoveel toeristen. Het is namelijk niet zo makkelijk bereikbaar. Vanaf Phra Pinklao Bridge moet je nog een kwartiertje lopen door allerlei kleine straatjes. Het geeft je wel een leuk inkijkje in hoe de Thai leven.

Bangkok wijkje

In het museum aan het water zijn verschillende koninklijke boten te zien. De meeste zijn reproducties omdat de historische boten in de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan.

Bangkok Royal Barges Museum

De boten worden nog steeds gebruikt bij officiële ceremonies, zoals bij de kroning van Rama X, hier zijn ook video beelden van te zien. Naast de boten zijn er ook kostuums en muziekinstrumenten te zien. Het museum is niet heel groot, maar leuk om een half uurtje door te brengen.

Bangkok Royal Barges Museum

Bij het Royal Barges museum betaal je extra als je foto’s wil maken en daar zijn ze heel streng op.

Jim Thompson huis

Jaren geleden bezochten we het bekendste huismuseum in Bangkok, het Jim Thompson House. Het museum is het makkelijkst te bereiken als je een van de Khlong boten neemt. Deze manier voor transport moet je sowieso een keer gebruiken als je in Bangkok bent.

Het Jim Thompson huis viel ons tegen, terwijl het verhaal zeker interessant is. Een rijke zijdehandelaar laat een historisch huis bouwen, propt het vol met kunstvoorwerpen en verdwijnt dan in de Cameron Highlands van Maleisië. Zijn lichaam werd nooit gevonden, is het opgegeten door een tijger of zette hij zijn eigen dood in scène? We zullen het nooit weten. Het huis zelf is vooral interessant als je een kunstliefhebber bent.

Jim Thompson House Bangkok

Ik was te lui om mijn camera uit mijn tas te halen (ja, daar heb ik nu als blogger wel spijt van), zo weinig bijzonder vond ik het. Ik was gefrustreerd dat deze plek, die in de Lonely Planet en andere reisgidsen werd opgehemeld, zo tegen viel. Ik weet het nog precies: het was in 2007 de laatste dag dat we tijdens onze wereldreis in Zuidoost-Azië zouden zijn. Ik had Marcel overgehaald om in plaats van lekker te chillen nog wat cultureels te doen, want we waren toch al een paar keer in Thailand geweest en het kon toch niet zo zijn dat we deze top attractie nog steeds niet gezien hadden. We hadden beter voor een massage en het biertje op Khao San Road kunnen kiezen…

Suan pakkad museum

Ook het Suan Pakkad is, net als het bekende Jim Thompson, een huismuseum. Andere soortelijke huismusea in Bangkok zijn het Kamthieng House, het Bangkokian Museum, het huis van M.R. Kukrit en het Suan Pakkad Palace Museum. Suan Pakkad Museum ligt vlakbij MRT halte Phayathai en is dan ook goed bereikbaar.

Suan Pakkad museum

Dit bezoek was jaren na het bezoek aan het Jim Thompson House, dus we hoopten het huismuseum nu wel te kunnen waarderen. Bovendien beloofde de Lonely Planet een mooie tuin, wat in het drukke Bangkok goed klinkt.

Suan Pakkad museum tuin

Het Suan pakkad Museum is eigenlijk niet echt een huis, maar een serie van gebouwen uit verschillende tijdsperiodes die via de tuin of door loopbruggen met elkaar verbonden zijn.

Aangekomen bij het huismuseum krijgen we een gids toegewezen…. Help!! En dit is een gids van de ergste soort, zo eentje die allerlei totaal niet interessante weetjes oplepelde. Het begint al in de eerste ruimte: de eigenaren van dit huis zijn verre afstammelingen van de koning, oké… Maar dan komt er nog een heel verhaal dat de eigenaar, de broer van de neef van de tante van Rama nummer zoveel was. Oh, en de vrouw van de eigenaar is volgens allerlei ingewikkelde constructies ook weer gerelateerd aan beroemde Thai die wij niet kennen.

Suan Pakkad museum

Deze dame slaagt er werkelijk waar in om in elke kamer de hele lol weg te halen door maar analogieën op te ratelen van mensen die deze spullen ooit in bezit hadden. Wanneer we eindelijk even van haar verlost zijn, kunnen we rustig zelf rondkijken. Ja, het is een heel mooi huis! Ja, het is bijzonder zo’n grote tuin in de drukke stad, de Skytrain loopt zelfs praktisch over de tuin heen. De vijver met koikarpers en de tuin met schildpadden vallen bij onze dochter in de smaak. De kunstvoorwerpen zijn ongetwijfeld heel mooi en interessant, maar zodra we meer dan vluchtige interesse tonen begint het gekwaak weer.

Suan Pakkad museum binnenkant

Een gemiste kans wat ons betreft. Helaas is de rondleiding standaard onderdeel van de entree.

Madame Tussauds Bangkok

Je gaat waarschijnlijk niet naar Bangkok om naar Madame Tussauds te gaan. Je vindt dit museum immers ook in Amsterdam en veel andere Europese steden. De ligging vlakbij MRT en winkelcentrum Siam is wel heel gunstig. Ook zijn er combitickets te koop voor bijvoorbeeld Madame Tussauds en het Aquarium.

Dus wanneer je Bangkok met tieners bezoekt, is het toch best aardig om voor de afwisseling een kijkje te nemen in Madame Tussauds Bangkok. Naast bekende westerse beroemdheden is er natuurlijk ook veel ruimte voor Aziatische sterren. Koop hier voordelig en makkelijk je tickets online voor Madame Tussauds Bangkok.

The Museum of Natural History at Chulalongkorn University

Het Natuurhistorisch museum van Bangkok ligt op zo’n 10 minuten lopen van het Samyam MRT station. Dit kleinschalige museum is eigenlijk alleen de moeite waard als je veel tijd over hebt of jij en je kinderen echt blij worden van opgezette dieren. Dit is namelijk nog een traditioneel natuurhistorisch museum zoals je die in Europa steeds minder tegen komt. Oftewel, veel op opgezette dieren in glazen kasten.

Children’s Discovery museum

Het Childrens Discovery museum in Bangkok is een wetenschapsmuseum dat gratis te bezoeken is. Het museum is makkelijk te bereik via de MRT halte Chatuchak Park. Je loopt dan zo door het park naar het kindermuseum in Bangkok.

children discovery museum

Dit museum is het leukste voor kinderen vanaf een jaar of 3 tot 12 jaar. Neem zwemkleding en droge kleren mee, want er is buiten een toffe waterspeeltuin.

bangkok met kinderen childrens discovery musem

Het nadeel van dit gratis museum is dat het onderhoud te wensen overlaat, ook is het personeel niet al te vriendelijk. In een kindermuseum verwacht je ook geen bordjes waarop staat dat je stil moet zijn. De leerzame activiteiten van dit museum, zoals proefjes, vinden plaats op vaste tijden en op inschrijving. Als je spontaan binnen loopt, zoals wij deden, heb je kans dat dit soort activiteiten al vol zitten.

children discovery museum

Desondanks heeft mijn dochter zich hier uitstekend vermaakt. Met het opgraven van Dinosauriër botten, met verschillende testjes maar vooral in het gedeelte waar ze verschillende beroepen kon beoefenen. Hier gaat het meer om spelen dan dat er een leerzaam aspect in zit. Winkeltje spelen, groente verbouwen of brandweerman zijn.

childrens museum

Bangkok Planetarium en Science museum

Het Bangkok Planetarium en Science museum is een ander kindvriendelijk museum in Bangkok. Het museum ligt vlakbij het Ekkamai MRT station en dus ook bij het Ekkamai busstation. Het Bangkok Planetarium en Science Museum is een prachtige plek waar bezoekers kunnen ontdekken en leren over de wonderlijke wereld van wetenschap en ruimtevaart.

Het planetarium is uitgerust met state-of-the-art projectie-apparatuur en biedt bezoekers de kans om de sterrenhemel te verkennen en meer te weten te komen over de planeten in ons zonnestelsel. Het Science museum is daarentegen gericht op het verrijken van de bezoekers met wetenschappelijke kennis over verschillende onderwerpen, waaronder biologie, chemie en fysica. Bezoekers kunnen interactieve displays en demonstraties bekijken en hun kennis op een leuke en vermakelijke manier uitbreiden.

Dus, of je nu geïnteresseerd bent in de ruimtevaart of gewoon op zoek bent naar een leerzame daguitstap, het Bangkok Planetarium en Science museum is de perfecte bestemming!

MOCA museum

Het moderne MOCA (Museum of Contemporary Art) museum in Bangkok ligt een eindje buiten de bij toeristen populaire wijken en helaas ook niet bij een MRT station. Je neemt dan ook het beste een taxi hierheen. Het Museum of Contemporary Art (MOCA) in Bangkok is een moderne kunstmuseum dat zich richt op hedendaagse kunst van Thailand en de regio. Bezoekers kunnen er een uitgebreide verzameling vinden van werken van nationale en internationale kunstenaars, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie en installaties.

Het museum streeft ernaar om de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Thailand en de regio aan te moedigen en te ondersteunen. Daarom biedt het regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en kunstprojecten die zich richten op verschillende aspecten van de hedendaagse kunst en cultuur.

Verder kun je verwachten dat het museum een inspirerende en informatieve ervaring biedt voor kunstliefhebbers, ongeacht hun kennis en achtergrond. Het personeel is altijd beschikbaar om bezoekers te helpen bij het begrijpen en waarderen van de kunstwerken en biedt rondleidingen en educatieve programma’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top