Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Brazilie / Iguazu watervallen en Foz do Iguaçu met kinderen

Iguazu watervallen en Foz do Iguaçu met kinderen

Met je gezin naar Brazilië? Het is geweldig om de Iguazu watervallen met kinderen te bezoeken. Ook het stadje Puerto Iguazu en het hele gebied Foz do Iguaçu biedt veel natuurpracht en verschillende kindvriendelijke activiteiten. De regio Foz do Iguaçu is een van de meest toeristische regio’s van Brazilië. Het is gelegen in het zuidelijkste puntje van het land, dichtbij de grens van Argentinië en Paraguay. Het staat vooral bekend om de grootste watervallen van Zuid-Amerika, de Iguazu watervallen. Deze bezochten we dan ook direct na aankomst.

iguazu watervallen

Wat te doen in Foz do Iguaçu?

Iguazu watervallen

De Iguazu watervallen (Las Cataratas del Iguaçu) zijn gelegen in het Nationaal Park Iguaçu en zijn 2,7 kilometer breed en vallen tot 82 meter de diepte in. De watervallen kun je in zowel Brazilië als in Argentinië bekijken. In het totaal zijn er 275 watervallen in het gebied te bewonderen. Als je deze watervallen hebt gezien, dan vallen alle andere watervallen in het niet. Het wordt ook niet voor niets gezegd dat het een van de zeven wereldwonderen van de natuur is.

Iguazu watervallen

Je kunt de watervallen van Iguazu op verschillende manieren bezoeken. Verblijf je, net zoals wij, aan de Braziliaanse kant, dan kun je vanaf je accommodatie gemakkelijk een taxi te nemen naar het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Iguaçu. Zorg dat je eerder aanwezig bent dan dat het park opengaat, dan ben je een van de eersten die naar binnen kan en ben je de drukte voor. Wij waren begin april in deze regio en toen was het vrij rustig. In vakantieperiodes is het drukker. Nadat je een ticket hebt gekocht, neem je plaats in een open dubbeldekker bus, deze rijdt je 14 kilometer lang door het natuurpark naar het begin van de watervallen van Iguazu. Vergeet niet de app te downloaden die het park heeft, zo kun je diverse feitjes onderweg lezen en zie je precies hoe je reist.

Iguazu watervallen

Wanneer de bus op de eindbestemming is, kun je het harde gekletter van het water al horen. Het eerste zicht op de watervallen van Iguazu is adembenemend, wij vonden het fantastisch, niet wetende dat het indrukwekkendste nog moest komen. Nadat we de bus hadden verlaten, liepen we richting het looppad. Aan deze kant is een looppad van 1,2 kilometer die je op je eigen tempo kan wandelen. Tijdens het wandelen kom je langs diverse uitzichtpunten en kun je mooie foto’s maken, ook is er halverwege nog een klein eettentje. Er zitten veel trappen in dit looppad, wat ons betreft dus niet ideaal om met een kinderwagen te bezoeken. Al zagen we om ons heen dat voldoende mensen dit wel deden. Het kan dus wel, alleen zul je dan elke keer de kinderwagen of buggy moeten tillen. Wanneer je kind in een draagzak past, kun je dat beter gebruiken. Wil je dat allemaal niet, dan rijd je met de bus mee naar het ophaalstation voor de terugweg en neem je de lift naar beneden om naar het einde van de watervallen te gaan kijken. Je mist dan wel alle mooie uitzichtpunten onderweg, maar je kunt wel het hoogtepunt bezoeken, ook wel Garganto do Diabo, de Duivelskeel genoemd.

Iguazu watervallen

Wanneer we bijna aan het eind van het wandelpad komen, zien we in de verte de Duivelskeel al liggen. Het is echt overweldigend mooi, eigenlijk niet te beschrijven wat het met je doet als je dit ziet. De grootte, de hoogte, het geluid van het water, het is allemaal indrukwekkend. De Duivelskeel is een ronde waterval waar veel watervallen samen komen en is ruim 150 meter breed. Precies op dit punt wordt Brazilië van Argentinië gescheiden. Als je goed door de nevel van het water kijkt, zie je de Argentijnse vlag op de berg wapperen. Aan de top van de Duivelskeel kijk je vanaf Argentinië naar beneden en aan de onderkant van de Duivelskeel kijk je vanuit Brazilië naar boven. Aan het eind van het looppad zit een uitzichtplatform dat gelijk het eindstation is van de wandeling. Wanneer je op dit platform staat is het zo overweldigend om miljoenen liters water naar beneden te zien vallen, het geluid is oorverdovend en de regenbogen stralen je tegemoet.

Iguazu watervallen

Ons werd verteld dat je enorm nat kon worden aan deze kant, dus we hadden onze regenjassen in de rugzak meegenomen. Het bleek niet nodig te zijn, want het was niet meer dan een beetje nevel. Je zou wel een regenhoes om je kinderwagen of draagzak kunnen doen, want als je baby nat wordt is dat nooit fijn. Voor onze kinderen van 6 en 8 jaar was dit pad goed te bewandelen en dus een prima manier om de Iguazu watervallen met kinderen te bezoeken.

De watervallen aan de Braziliaanse kant zijn niet de grootste, driekwart van deze watervallen ligt in Argentinië. Vanaf de kant van Argentinië kun je het dichtst bij de watervallen komen, maar voor het mooiste panoramische overzicht van het spektakel is de Braziliaanse zijde het meest geschikt. Wij hebben over deze wandeling inclusief busrit en een drankje drie uur gedaan, maar je kunt je er ook gerust een paar uur meer vermaken. Naast wandelen kun je de watervallen ook van boven of beneden bewonderen. Bij het bezoekerscentrum kun je een helikoptervlucht regelen of een boot reserveren. Wanneer je dat laatste doet kun je ook nog een kiezen voor een natte tocht of een droge. Ideaal!

Iguazu watervallen

Natuurlijk wil je de watervallen ook vanaf de Argentijnse kant bekijken. Aan deze kant gaat het bezoekerscentrum al om acht uur op, een uur eerder dus dan in Brazilië. De makkelijkste manier om hier te komen is met een taxi of een georganiseerde tour. Vanaf het bezoekerscentrum brengt de Rainforest trein je naar de wandelpaden om de watervallen te bezoeken. Je kunt in Argentinië drie routes wandelen: direct naar de Duivelskeel, of de bovenste en onderste route. Vanaf hier heb je diverse perspectieven om de watervallen te bekijken. Wanneer je alle drie de wandelingen wil lopen, moet je rekenen op een volledige dag. Bekijk hier de tours die worden aangeboden.

Aan beide kanten is de natuurschoon prachtig. Als je goed oplet zie je allerlei vogels en vlinders vliegen en als je geluk hebt kom je ook nog een coati, een soort wasbeer, tegen.  Wij hebben met onze kinderen goed gespeurd, maar ze helaas niet gevonden. Ook al vinden wij deze dieren erg schattig om te zien, in de regio worden ze gezien als een plaag. Let goed op je spullen en etenswaar, want ze ritselen zo alles uit je tas en handen. Als je nog meer geluk hebt, kun je zelfs nog een toekan spotten.

Iguazu watervallen

Vogelpark Iguazu

Tegenover de watervallen van Iguazu ligt Parque das Aves, een van de leuke dingen om te doen in Iguazu met kinderen. Dit is een mooi aangelegd vogelpark waar ze bijzondere vogels onderhouden. In het park vangen ze vogels op die verwaarloosd zijn en/of gesmokkeld zijn over de grens. Wij bezoeken niet snel dierentuinen in het buitenland, omdat onze ervaring is dat het vaak tegenvalt en dat de dieren slecht verzorgd zijn. Maar dit park is echt heel erg mooi en goed onderhouden. Bovendien is het park is in particulier bezit en wordt het niet gefinancierd door de overheid. Door middel van entree, giften en donaties hebben ze bestaansrecht.

Vogelpark Iguazu

Het vogelpark in Foz do Iguaçu is ingedeeld in diverse zones. In sommige zones vliegen de vogels echt heel vrij rond en heb je het idee dat je in het tropisch regenwoud loopt. Sommige vogels kunnen ook heel dichtbij komen, dus wanneer je kinderen een beetje schrikkerig hiervoor zijn, is ons advies hier goed rekening mee te houden of ze bij je te dragen. In alle gebieden lopen voldoende medewerkers rond die op de vogels letten, dus zowel voor mens als dier is het veilig. 

Vogelpark Iguazu

In het park zit ook een vlindertuin en kun je op gezette tijden de vogels voeren. Dat laatste vonden onze kinderen echt geweldig leuk. Samen met een medewerker mag je in een speciaal gedeelte komen om ze te voeren. Ook hier wordt er weer goed op de vogels en mensen gelet. Kinderen hebben nogal de neiging om laag bij de grond te zitten met het voer, maar dat is gevaarlijk voor de vogels, aangezien er zo iemand op kan staan.

Vogelpark Iguazu

In het park zijn op diverse plekken eetmogelijkheden. De kwaliteit is erg goed en het is niet duur. Sowieso is het eten en drinken in Brazilië erg betaalbaar. Wij hebben, inclusief lunch, 3 uur in het park besteed. Het park is goed te bezoeken met een kinderwagen of buggy. 

Vogelpark Iguazu

Drielandenpunt, Marco 3 Fronteiras

Net zoals Nederland heeft Brazilië ook een drielandenpunt, maar deze is wel iets indrukwekkender dan Vaals. Het leukste is om deze aan het eind van de dag te bezoeken. Je kunt het punt niet bezoeken zonder entree te betalen. Bij binnenkomst kom je op een plein dat de geschiedenis van het drielandenpunt weergeeft.

Drielandenpunt, Marco 3 Fronteiras

Verder oogt het een beetje als een kermis of klein festival. In het midden van het plein staat een hele grote obelisk in de kleuren van de Braziliaanse vlag. Rondom dit punt staan fonteinen. En daar weer omheen heb je allemaal eettentjes en een restaurant, Cabeza de Vaca. Wij waren er om half 6 in de avond en toen zaten er al vele Brazilianen op plastic stoeltjes rondom de obelisk. Zij zaten al klaar voor de show die er elke avond is. Het theatergezelschap treedt vanaf zonsondergang elk half uur op met een dans. Leuk om te zien, maar absoluut geen must om ervoor te blijven of speciaal voor te komen.

Drielandenpunt, Marco 3 Fronteiras

Aan het eind van het plein staat het bekende bord waar iedereen mee op de foto wil, daarmee kun je laten zien dat je op het drielandenpunt bent geweest. Er stond een hele lange rij voor het bord en sommige mensen namen alle tijd om in diverse poses voor het bord te gaan staan. Wij zagen al snel dat je ook vanaf een andere kant een foto kon nemen met het bord op de achtergrond. Je staat er dan misschien wel niet exact naast, maar een leuke selfie is net zo gezellig! Vanaf dit punt kijk je uit over het water naar de uitzichtpunten in Argentinië en Paraguay.

Bij Marco 3 Fronteiras zit naast de leuke eettentjes ook een goed restaurant. Zij serveren goede broodjes, vleesgerechten en Argentijnse specialiteiten. Wij probeerde de Argentijnse Empanadas en ze smaakte enorm goed. Naast het restaurant ligt ook nog een mooi aangelegd klimpark voor de kinderen. Om het Marco 3 Fronteiras te bezoeken inclusief eten moet je ongeveer 2,5 uur uittrekken. Een bezoek aan het drielandenpunt is niet gratis, bekijk hier de entreeprijzen.

Drielandenpunt, Marco 3 Fronteiras

Itaipudam

Iets verderop in de regio ligt de Itaipudam, de tweede grootste stuwdam van de wereld. De stuwdam ligt op de grens met Paraguay en Brazilië. Je kunt er genieten van een fantastisch uitzicht en bijzondere techniek. De stuwdam is 8 kilometer lang en bijna 200 meter hoog. Wanneer je de dam bezoekt, kun je diverse tours boeken en word je meegenomen naar de geschiedenis van de dam. Met een bus kun je daarna naar het uitzichtplatform rijden, waar je over het hele waterspektakel kan kijken. Bekijk hier de openingstijden en entreeprijzen.

Wat is er nog meer te doen in Iguazu met kinderen?

Wij hadden maar een paar dagen in Iguazu. Heb je langer de tijd, dan is er nog meer te ondernemen met je gezin, zoals:

  • Shoppingmall Cataui Palladium met eetgelegenheden
  • Boeddhistische tempel, een bijzondere tempel midden in het natuurgebied
  • Aquamania Foz, waterpretpark
  • MovieCars, diverse setting waar je auto’s kunt zien uit bekende films.
  • Dreamland, een wassenbeeldenmuseum met dinopark en motorshow
  • Ecomuseum Itaipu

Kindvriendelijk hotel Foz do Iguaçu

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Foz do Iguaçu? Wij verbleven bij Wish Foz de Iguaçu, een luxe hotel met fijne faciliteiten zoals een een goed zwembad. Ze hebben hier verschillende soorten familiekamers en je kunt ook een heel huis huren met je gezin. Het is wel een van de duurdere hotels in Iguazu maar wij vonden de prijs-kwaliteit verhouding uitstekend. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Kindvriendelijk hotel Foz do Iguaçu

Praktische tips voor een bezoek aan Foz do Iguaçu met kinderen

Wij bezochten Foz do Iguaçu in april, dan is het herfst in Brazilië. Maar de meeste mensen zijn natuurlijk gebonden aan een vakantieperiode. De watervallen zijn het mooist als er veel regenval is geweest, ook is de natuur dan het mooist want alles is dan super groen.  De meeste regenval is veelal in het winter- of herfstseizoen. De regenval is zowel positief, maar kan ook negatief uitpakken. In de periode dat wij er waren is er zoveel regen in Brazilië gevallen dat er zelfs in bepaalde gedeelten van het land de noodtoestand is uitgeroepen. Gelukkig was dat niet in Foz do Iguaçu, maar er waren wel een paar regenachtige dagen toen wij er waren, waardoor we helaas niet alles konden bekijken wat we gepland hadden.

 Foz do Iguaçu

Vanuit Nederland vlieg je in 11 uur naar Sao Paulo. Vanuit daar kun je met een binnenlandse vlucht van 1,5 uur naar Foz do Iguaçu vliegen. Dit kun je op één dag doen, maar je kan dat ook opsplitsen en een overnachting tussendoor boeken in een hotel dicht bij het vliegveld van Sao Paulo. Dat laatste hebben wij gedaan en we sliepen in het Marriot Airport hotel. Zij hadden een speciale shuttlebus van en naar het vliegveld.

 Foz do Iguaçu

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Foz do Iguaçu kun je je met een taxi overal prima verplaatsen. Er is een mogelijkheid om een auto te huren. Maar de prijs van een taxi is erg betaalbaar en overal op de toeristische plekken zijn voldoende taxi’s te vinden. Uiteindelijk ben je met een huurauto duurder uit.

Voor meer informatie over de regio kun je terecht op Visitiguassu.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

1 gedachte over “Iguazu watervallen en Foz do Iguaçu met kinderen”

  1. Super om te mogen lezen hoe jullie van alles genieten! Veel plezier met jullie vedere ontdrkkingsreis! Vroetjes, Ania

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top