Het eilandgevoel Ilha do Farol en het Ria Formosa National Park

1

Waar ik ook kijk: verse wilde bloemen, kleine witte huisjes en een hoge vuurtoren. Mijn blik gaat naar rechts en ik zie het strand. Een kindje en haar ouders spelen in de branding. De zee heeft alle schakeringen blauw. “Tikva, we gaan eten”. Ik word geroepen en loop naar restaurant A-do-Joao.  Een restaurantje zonder pretenties, plastiek stoeltjes en simpele houten muren maar waar ik het lekkerste eten at van mijn paar dagen in de Algarve. Ik ben helemaal geen visliefhebber maar de verse schaaldieren zo uit de zee klaargemaakt met olie en azijn smaken fantastisch.

ria formosa

ria formosaWat een plek! Dit eiland heeft dat speciale “eilandgevoel”. Het voelt als een wereld op zichzelf, de psychologische afstand is veel groter dan de fysieke afstand. Ik zie me hier al zitten in een van de huisjes. In de ochtend een boek schrijven, wat uiteraard een bestseller gaat worden en natuurlijk word ik dik bevriend met de 100 locals op het eiland. Elke middag gaan we lang lunchen en daarna nog even naar het strand. Dagen die zich aaneenrijgen zoals vroeger toen je nog kind was en drie weken vakantie als eindeloos voelde.

ria formosa ria formosaria

Dan te bedenken dat dit eiland Ilha do Farol en het natuurgebied Ria Formosa zich bevinden in de Algarve, toch zeker geen onontdekt stukje Portugal.

Natuurgebied Ria Formosa

Het Parque Natural da Ria Formosa is een natuurpark voor de kust van Faro. Het gebied is bezaaid met zandbanken en zoutmoerassen, want het is onderhevig aan de eb en vloed. In de ondiepe delen werd vroeger gevist met honden. De Portugese waterhond heeft de grootste zwemvliezen van alle hondensoorten en konden tot wel 3m diep het water induiken en dan met een vis in de bek weer boven komen.

Ria Formosa is een belangrijke rustplaats voor trekvogels en daarom zeer geliefd bij vogelkijkers die speciaal hiervoor op vakantie in de Algarve gaan. Zo kan je hier flamingo’s zien, lepelaars en vele andere vogelsoorten. De makkelijkste manier om het Ria Formosa National Park te ontdekken met kinderen is een boottocht met bijvoorbeeld Formosamar. Als ze ouder zijn, kan je ook een kajak huren en zelf op pad gaan. De meeste boottochten duren een halve dag en stoppen ook op één van de eilanden. Vanaf de boot zie je de lokale bewoners bezig met hun dagelijkse werkzaamheden, zo voeren we langs Ilha da Culatra waar de vissers net bezig waren hun netten uit de knoop te halen. De vogels wachtten geduldig af of er nog een stukje verdwaalde vis werd gevonden om mee te nemen.

ria formosa ria formosa

Praktische tips Ilha do Farol

In de Rio Famosa liggen verschillende eilanden en schiereilanden. Ilha do Farol is het vuurtoreneiland en de plek die mij zo charmeerde. Twee kleine dorpjes, een aantal lage huisjes met kleurige bougainvillea’s  in de voortuinen, enkele kleine strandjes en een langgerekt mooi zandstrand aan de zuidkust. Er zijn geen verharde wegen en dus ook geen gemotoriseerd vervoer. Enkel zandpaden doorkruisen het eiland. Enkele van de permanente bewoners verhuren hun huizen. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod Ilha do Farol op Airbnb (nooit eerder gehuurd via Airbnb, meld je dan nu aan via deze link en krijg een leuke korting op je 1e boeking). Behalve met een tour kan je hier ook komen met de ferry die in het hoogseizoen enkele keren per dag gaat.

ria formosa

 

Gezinopreis.nl bezocht de Algarve in samenwerking met visitportugal en en visitalgarve waar je nog meer tips kunt vinden over Portugal.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.