Home / Voorbereiding / Tips / Vijf tips om slimmer in te pakken voor een autovakantie

Vijf tips om slimmer in te pakken voor een autovakantie

Dit jaar hebben autovakanties extra aan populariteit gewonnen. In eerste instantie dacht ik “Wow luxe, we gaan met de auto in plaats van met het vliegtuig. Ik hoef niet strak in te pakken”. Totdat Marcel begon… “Ik wil wel graag mijn mountainbike mee, het fietsje van onze dochter is ook wel leuk. Zullen we onze opblaasbare kajak ook meenemen?”

Ondanks dat we maar met z’n drietjes zijn, zat de auto al snel behoorlijk vol. Inmiddels heeft onze dochter ook een grotere fiets en heb ik zelf ook een mountainbike. Hoe doen grotere gezinnen dat die geen extra plek kunnen maken op de achterbank? Inpakken voor een autovakantie is toch niet zo makkelijk als alles maar even achterin pleuren en wegrijden. Daarom vijf tips om in te pakken voor een autovakantie.

auto huren mexico apen spotten

Multifunctionele kleding meenemen

Hoe lang ga je weg, wat ga je doen en hoeveel kledingsetjes heb je dan écht nodig? Ook bij een autovakantie moet je toch kritisch zijn. Bedenk ook dat je op vakantie bent, je hoeft niet elke dag een nieuwe outfit aan. Een klein vlekje is echt niet zo erg. Natuurlijk zijn er ook momenten dat je er wel leuk bij wil lopen, maar dan nemen we één mooie jurk mee en niet vijf.

Annecy met kinderen

We kiezen kleding uit die op meerdere manieren matcht, zodat je voor diverse gelegenheden en weersituaties setjes kunt maken. Denk aan een outdoor jas 3 in 1, waarbij je dus één jas nodig hebt in plaats van twee jassen. Voor ons dames zijn leggings en vestjes ook ideaal om een outfit geschikt te maken voor meerdere weersituaties.

Omdat ik veel op reis ben, heb ik ook veel kleding die echt klein opvouwbaar is. Een blouse van katoen neemt net zoveel plek in als drie blouses van viscose of satijn.

Zou je op de terugweg nog ruimte willen hebben voor wat souvenirs in die volle koffer? Zorg dan dat je wat oude T-shirts of andere kledingstukken mee hebt genomen die je lekker achter kunt laten in een prullenbak van je vakantieland.

Boomkroonpad Bad Iburg

Fietsdrager, skidrager of dakdrager?

De meeste ruimte wordt bij ons ingenomen in de achterbak door fietsen. Een fiets geeft ook nog eens heel veel loze ruimte. Bovendien ligt die normaal gesproken bovenop andere koffers en tassen. Onhandig, want we moeten de fiets eruit halen voor we bij de rest kunnen. In de winter wordt diezelfde functie vervuld door de ski’s. Die zijn nu eenmaal lang en moet je goed neerleggen.

gastein skigebied
Schwabische Alb wielrennen

Onze auto heeft geen trekhaak, dus we gingen er vanuit dat een fietsendrager geen optie was. Maar bij Rameder kan je een trekhaak kopen voor elk type auto met uitleg hoe deze te monteren. Ook hebben ze hier fietsdragers en skidragers voor op het dak. Vooral de fietsdrager is niet alleen handig voor op vakantie, maar ook als we eens een keer andere MTB Routes willen proberen dan die bij ons in de buurt.

Geef kinderen een duidelijke limiet

Die knuffel moet mee, en die knuffel moet mee, oh en deze is ook zo lief. Plus snoep voor onderweg. Een boek om te lezen. Laten we de kiddiezoom niet vergeten. Een spelletje Uno en dan ook nog mens-erger-je-niet. Voor je het weet heb je een aparte koffer nodig voor alle knuffels en speelgoed van je kinderen.

Het is beter om ze een gelimiteerde hoeveelheid ruimte te geven en ze zelf te laten kiezen welke dingen ze het liefste meenemen. Wij hebben voor onze dochter een kleine rugzak van 6 liter en die mag ze vullen met speeltjes. Zo blijft de enorme haai knuffel die even groot is als zijzelf thuis en gaat het kleine hondje mee.

České Budějovice

Opblaasbare spullen

Een bal of een opblaasbare bal, een kajak of een opblaasbare kajak, een babybedje of een opblaasbaar babybedje.. Oh nee, dat laatste bestaat nog niet, maar er zijn wel super kleine opvouwbare babybedjes beschikbaar zoals de Aeromoov.

opblaasbare kajak

Denk na wat in welke tas gaat

Tenslotte is het niet alleen handig om te bedenken wat je meeneemt, maar ook waar je wat een plek geeft in je auto. Toen we afgelopen herfstvakantie naar Zweden gingen, sliepen we een nacht op de boot. Ook naar een skivakantiebestemming rijden we vaak heen in twee etappes met een overnachting tussendoor.

Ik verbaas me dan echt dat ik gezinnen in zo’n overnachtingsplek met een enorme koffer zie sjouwen. We pakken gewoon van tevoren één tas in met alles wat nodig is voor die ene nacht. De rest kan dan mooi in de auto blijven.

Vaak pak ik sowieso zo in dat we niet altijd alles uit de auto hoeven te halen. Eerst naar de bergen, dan pas naar het strand? Dan gaan alle strandspullen in een aparte tas die onderin de auto gaat.

Stenaline kiel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top