Home / Inspiratie / Interview: familievakantie Indonesië – Java en Bali

Interview: familievakantie Indonesië – Java en Bali

Een familievakantie Indonesië met drie kinderen. De familie Jager maakte een bijzondere reis van een tour langs de allerarmsten in Jakarta tot aan de vrolijkheid van de Balinese feesten. In dit interview vertellen ze over hun vakantie.

Maak kennis met de familie de Jager

Wij zijn Jan (43), Marjan (bijna 40), Morris (10), Mayra (8) en Anwar (2,5) Jager, getrouwd, wonen in Lisserbroek. Marjan is thuis bij de kinderen, Jan werkt full-time.

familievakantie Indonesie

Met de taxi en het openbaar vervoer door Java en Bali

Op Java hebben we twee steden bezocht en ons laten vervoeren met de taxi. We huurden dan  privé-chauffeurs voor een dag of dagdeel. Op Bali hebben we vooral gebruik gemaakt van lokaal vervoer. Maar ook van de taxi en driver van de “villa” die we een kleine week huurden. Verder maakten we nog een fietstocht via een touroperator die we via tripadvisor.nl opzochten.

Als er maar een zwembad is

We vroegen de familie of de kinderen ook invloed hebben op de vakantie keuze? Vliegen vinden ze leuk en prima, daar kijken ze naar uit, de lengte qua zit maakt ze niks uit, hilarisch of verwend. Net hoe je wilt noemen.
Morris wilde, toen we vroegen of ze een ver land wilden bezoeken, graag naar China, daar was de juf geweest en dat vond ze prachtig. Of naar Thailand voor de roti (een lokale zoete lekkernij). Toen we aangaven, dat we tickets hadden geboekt voor een familievakantie Indonesië vroegen ze vooral of wel wel hotels hadden met een zwembad. Tsja, dat is een kindergedachte.

Mayra maakte het niet zoveel uit waar we naartoe gingen, ze weet van onze verre reis in 2009-2010 minder dan Morris. Ze werd 2 op Bali. Wel blijven we langer in hotels dan we met zijn tweeën zouden doen, zodat ze hun rust hadden. Ook vertelden we ze dat ze af moeten wachten of er andere kinderen zijn, maar dat we spelletjes kunnen doen zoveel we willen. Vooral vertelden we dat we samen zijn, en dat papa niet hoeft te werken. En we ons best doen om iets er iets gaafs van te maken.

familievakantie Indonesie

Mantaroggen op Nusa Lembongan

We waren meerdere hoogtepunten van de vakantie. Voor papa waren dit in ieder geval de mantaroggen op Nusa Lembongan. Maar samen als gezin hebben we erg genoten van onze ritjes op twee gehuurde scooters, ook op Nusa Lembongan.

familievakantie Indonesie

Bali is anders dan Java

Java en Bali zijn zo verschillend. We gingen eerst naar Bali (en reisden door naar Lembongan ten oosten van Balu) en dan valt Java qua sfeer eerst zo tegen. Balinezen vieren vaak feest dus er hangt een fijne sfeer. Wij troffen het grootste feest (Galungan) dus ook qua aankleding van de huizen was het een toppertje. Prachtige fotomomenten bracht dat. Ook Kuningan, de laatste dag, was een hoogtepunt in een tempel in Mas, zonder toeristen, in traditionele kleding, zo sfeervol.

Op Java zaten we opeens in Bandung op de 19e verdieping in een appartementenhotel en daarna in Jakarta op de 18e verdieping. We hadden Jakarta eigenlijk willen laten schieten maar vonden een tour door oud en arm Jakarta. Een toptour, maar wel eentje waar we gemengde gevoelens bij hebben. Wat ben ik onder de indruk van de vergeten bewoners in de buurten naast het spoor en in uithoeken van de oude stad. Vooral zij onder het viaduct, 20 gezinnen die moesten wonen aan de meest smerige rivier die ik ooit aanschouwde. We zijn blij ook deze realiteit te zien en dat we hier onze ogen hier niet voor sloten, ook de kinderen mogen dit zien.

Beperk je tijdens een familievakantie Indonesie niet alleen tot de highlights

Natuurlijk wil je de highlights zien. Zo zijn de tempels op Java echt PRACHTIG.
Maar denk ook buiten je boekje. Kijk om je heen, kinderen breken overal het ijs, doe, praat met lokale bevolking, spreek een beetje hun taal. Dat waarderen ze. Bestudeer en interesseer je in hun gewoonten en rituelen, in hun geloof. Maar vooral: reis.

Ook een familievakantie Indonesië maken?  Dan nog de hoteltip namelijk ” Villa des Rizieres ” Luxe, stilte, ontspanning, fijne bedden en een prachtige buitenbadkamer gelegen een paar kilometer buiten Ubud. Bovendien zat er een heerlijke warung in de buurt (wandelafstand) waar we heerlijk lokaal aten voor een kleine prijs. Het hotel was duur, maar als je ziet wat je elders hebt met 5 personen wel de moeite. Wij hebben familiekamers nodig of twee kamers naast elkaar… Dit was een hele luxe accommodatie, een uitzondering.

familievakantie Indonesie

Alle foto’s in het artikel zijn eigendom van de familie. Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

1 gedachte over “Interview: familievakantie Indonesië – Java en Bali”

  1. Hi! Wat super leuk om dit te lezen! Ik ben zelf op Bali opgegroeid en ik vind het altijd zo tof om te zien hoe andere mensen dit eiland hebben ervaren! Echt fantastisch dat je dit met je gezin onderneemt, je kids zullen je heel dankbaar zijn voor de vele mooie herinneringen die je ze hebt gegeven ! x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top