Home / Inspiratie / Interview: Mongolië en meer, bijna een jaar op reis met kind

Interview: Mongolië en meer, bijna een jaar op reis met kind

In onze interviewrubriek laten wij ouders aan het woord die een bijzondere reis hebben gemaakt. Dat deed dit gezin zeker. Ze gingen 10,5 maand op reis. Ze bezochten o.a. Mongolië, en omdat ik niemand ken die daar is geweest stelde ik ze diverse vragen over reizen in Mongolië met kinderen. 

De AAA-Family op reis

Wij zijn Arno (38), Aster (37) en Aniek (10). Tijdens onze reis hebben we onszelf de geuzennaam AAA-Family gegeven. Niet alleen omdat onze voornamen allen met een A beginnen, maar ook omdat de A in het Amerikaanse cijfersysteem het hoogst haalbare is. Wij waren vast van plan om onze reis meer dan dat te laten slagen! Iets wat altijd een verre droom leek, hebben we het afgelopen jaar kunnen realiseren. Met z’n drieën zijn we in 10,5 maanden tijd de wereld rond geweest. Een intense en onvergetelijke ervaring.

Wij volgen de zon

Een jaar lang zomer, wie wil dat nu niet! Wij hebben daarom besloten de zon te volgen. We hadden drie plekken die we in ieder geval wilden bezoeken; Melbourne en Curaçao voor familiebezoek en Patagonië als ultieme wens van Aster.

Arno wilde ook graag kunnen genieten van strand en zee. Daarnaast houden wij van avontuur en natuur. Met enkel een vliegticket naar Mongolië en drie weken later een treinkaartje naar Beijing zijn we vertrokken. Verder zouden we wel zien. Dit heeft voor ons heel goed gewerkt. Het gaf ons alle vrijheid die we wilden en door zo enorm flexibel te zijn konden we flink besparen door op de meest vreemde tijden te vliegen. Onze vlucht van Australië naar Chili was bijvoorbeeld op 31 december. Hierdoor hebben we zelfs twee maal oud en nieuw kunnen vieren!

Uiteindelijk heeft de reis ons langs de volgende landen gevoerd: Mongolië, China (alleen Beijing en een meerdaagse hiking op de Chinese muur), Cambodja, Maleisisch Borneo, Indonesië, Australië (van Sydney naar Melbourne), Chili, Argentinië, Bolivia, Peru en Curaçao.

Mongolië juist omdat je daar niet snel heen gaat in de zomervakantie

Allereerst is Mongolië een land dat je waarschijnlijk niet zomaar in een zomervakantie bezoekt. Omdat we nu alle tijd hadden, leek dit ons een mooi en avontuurlijk land. Daarnaast hadden we het plan opgevat om in verschillende landen vrijwilligerswerk te doen tegen kost en inwoning. Dit zou ons niet alleen wat geld besparen, maar ons vooral een inkijkje geven in het normale leven van de mensen. In Mongolië hadden wij een gastgezin gevonden met een dochter van dezelfde leeftijd. Voor ons een ideale combinatie.

Het leven in Mongolië is zwaar en eenvoudig

Het meedraaien in het gezin was heel bijzonder. Het leven in Mongolie is zwaar en eenvoudig, maar juist dat hebben we heel erg leren waarderen. Het was heel bijzonder om te ervaren dat je met mensen die zo’n andere levenswijze hebben en geen woord Engels spreken, toch een bijzondere band kan opbouwen. Daarnaast deed het ons erg goed dat we ook echt iets hebben kunnen bijdragen aan het gezin. Zo hebben we veel op het land gewerkt. Heeft Aster Engelse les gegeven aan de meisjes en een dag lang uien gesneden (ruilmiddel met andere mensen) en heeft Arno een hekwerk gebouwd voor in de tuin. Het leuke is dat we af en toe nog steeds contact met ze hebben.

Na twee weken heeft de oudste zoon ons meegenomen naar de Gobiwoestijn. Waar de tourtjes in gelikte jeeps van highlight naar highlight crossen, zaten wij in een krakkemikkig busje en moesten wij helpen de weg te vinden. Die wist hij namelijk ook niet helemaal. Voordeel daarvan was dat wij op andere tijden aankwamen en de mooiste plekken voor onszelf hadden. Onze gids bleek een talent te hebben om vrienden te maken. Op deze manier hebben we de meest bijzondere mensen en gebruiken leren kennen.

Wat natuur betreft zijn de Khongoryn Els, de zandduinen, prachtig. Loop tegen zonsondergang naar boven en je ziet een geweldig spektakel. Wanneer je vervolgens met grote sprongen naar beneden springt/rolt ben je uitgeput, maar zeer voldaan!

Mongolië met kinderen, geen bestemming voor elk gezin

Laten we voorop stellen dat reizen door Mongolië zwaar is. De afstanden zijn lang en de wegen zijn slecht. Er zijn maar weinig mensen die Engels spreken en stromend water hebben ze alleen in de hoofdstad. Het moeilijkste van een reis door Mongolië met kinderen is echter de keuken. Het nationale dieet bestaat uit schaap. Ieder gerecht is een variatie daarop en als je bedenkt dat ze nu juist de oudste beestjes uit de wei daarvoor gebruiken, kan je je misschien een voorstelling maken van hoe dit smaakt.

Groente en fruit zijn moeilijk te vinden en duur. Wat dat betreft zouden wij Mongolië vooral aanraden voor zeer kleine kinderen (nog afhankelijk van bijv. flesvoeding) of kinderen vanaf een jaar of 6 waarbij je kunt uitleggen dat dit nu eenmaal is wat de pot schaft. Wanneer je over deze moeilijkheden heen stapt, krijg je echter een fantastische reis en een unieke kijk op een cultuur die zo anders is dan de onze. Overigens is Mongolië een zeer veilig land om te reizen en zijn de mensen, net als in de rest van de wereld, dol op kleine kinderen!

Slim geld besparen tijdens een lange reis

Wij zijn onze reis eigenlijk vrij impulsief gestart. In april hakten we de knoop door en in augustus zaten we in het vliegtuig. Natuurlijk is het niet gratis, maar als je je huis goed kunt verhuren, heb je al je vaste lasten al gedekt. Daarnaast kun je het zo gek maken als je zelf wil.

Het zoeken naar goedkope vliegtickets is daar een mooi voorbeeld van. In Azië kost dit haast niets en voor de intercontinentale vluchten moet je zoeken naar incourante tijden.

Het vrijwilligerswerk bleek een leuk idee, maar moeilijker uitvoerbaar. De meeste plekken zijn niet geschikt voor kinderen en daarnaast wordt er natuurlijk verwacht dat je ook echt wat doet. Hierdoor heb je eigenlijk geen tijd om met je kind bezig te zijn.

Onze gouden tip voor goedkopere landen, zoals in Azië, is een opblaasbaar matje en een lichtgewicht slaapzak. Vaak mogen kinderen tot 10 jaar gratis op de kamer wanneer je gebruik maakt van de aanwezige bedden. Weten zij veel dat wij ’s avonds alle drie lekker in een eigen bedje liggen!

Wat betreft de duurdere landen hebben wij vooral veel geld bespaart door voor eigen vervoer en slaapplek te zorgen. Door in Australië een degelijke auto te huren en bij K-mart de goedkoopste kampeerspullen aan te schaffen (het hoefde slechts 1 maand heel te blijven) konden we onze eigen weg bepalen. In Australië zijn veel plekken waar je gratis kunt kamperen. De auto kostte ons zo’n 1600 euro, de kampeerspullen nog geen 100 euro. Voor 1700 euro hadden wij dus een maand lang onderdak!

In Chili hebben we zelfs een auto gekocht. Omdat we 5 maanden wilden rondtrekken in Zuid-Amerika was dit de goedkoopste optie. Daarnaast hebben we de auto met rooftoptent helemaal in het zuiden kunnen kopen. Dit heeft ons heel veel kilometers rijden gescheeld! Aan het einde van de reis hebben wij de auto weer door kunnen verkopen, waardoor we weer wat geld op de rekening hadden staan bij aankomst in Nederland. Ook heel fijn.

Naast dat je geld bespaard is het ook heel fijn om eigen vervoer te hebben tijdens een lange reis met kinderen. Het is hun eigen huisje, ze kunnen er hun eigen spulletjes een plekje geven en je kan je reistijden zelf indelen.

Waarom niet?

De vraag die wij het meeste krijgen van anderen is “Waarom????” Ons steevaste antwoord: “waarom niet?”, zal voor de lezers van dit blog geen uitleg nodig hebben. Maar “waarom nu?” is misschien niet voor iedereen duidelijk. Waar baby’s nog overal mee naartoe kunnen zonder te veel mee te hoeven slepen en lekker veel slapen zodat je kilometers kunt maken en peuters/ kleuters nog geen leerplicht hebben, willen wij laten zien dat reizen met een schoolgaand kind ook heel goed kan.

De voordelen winnen het ruimschoots van het lesgeven op reis. Oké, het kost je wat tijd (max. 2 uur per dag), maar je krijgt er een reisbeleving bij die niemand je afneemt. Je kind bekijkt de wereld vanuit een totaal andere invalshoek dan jij en dat levert leuke discussies op.

Tot een jaar of 10 blijven kinderen de onbevangenheid houden om contact te maken met anderen. Het maakt niet uit waar je bent, je kind heeft altijd iemand om te praten. Ze zijn nog zeer taalgevoelig, dus een nieuwe taal, voor ons Engels en Spaans, hebben ze snel onder de knie. Je kind is oud en sterk genoeg om zelf dingen te kunnen. In ons geval belangrijk omdat we van lange bergwandelingen en andere avontuurlijke dingen houden. We hoeven ons nu niet meer aan te passen. Ze gaat gewoon mee. Maar het allerbelangrijkste is dat ze op deze leeftijd de herinneringen vast kunnen houden voor de rest van hun leven!

Wij raden het iedereen aan

Ga! Het leven is al kort genoeg, dus geniet nu! Er is altijd een oplossing te bedenken, je kind is zo flexibel als je zelf bent. Er is maar één ding belangrijk: zolang jij er als ouder bent, is alles goed!

1 gedachte over “Interview: Mongolië en meer, bijna een jaar op reis met kind”

  1. Wat gaaf om te lezen! Waar ik zo benieuwd naar ben is hoe jullie dat hebben kunnen regelen met leerplicht. Wij willen volgend jaar voor 3 maanden met 2 schoolgaande kinderen op reis door Australië en Nieuw Zeeland, de school geeft toestemming, maar leerplicht niet. We hebben het zelfs hogerop gezocht en een brief naar de wethouder gestuurd, maar ook dat heeft niet mogen helpen. Wanhopig worden we er van. Nu zien we ons hele plan in duigen vallen. Wereldschool is voor ons geen optie. Il kan zelf les geven, want ik ben leerkracht maar ook daar doet leerplicht niets mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top