Home / Reisinformatie / Azie / Vietnam / Interview: Vietnam met kleuter, peuter en een orkaan

Interview: Vietnam met kleuter, peuter en een orkaan

Vietnam met een kleuter en een peuter. Deze keer in de interviewrubriek een  interview met kunstenaar Hanna. Met haar gezin koos ze voor een familievakantie in Vietnam. Waar ze geen rekening mee hadden gehouden is dat ze opeens moest verkassen vanwege een orkaan. 

Vietnam met een kleuter en peuter

Wij zijn Gerhard en Hanna, Dagmar en Oscar. Zij waren 4 en 2 jaar oud op het moment dat wij in Vietnam waren.

Toen we nog met z’n tweeën waren, hebben we altijd veel gereisd, vooral backpack vakanties. We haalden daar zo veel voldoening uit, dat toen ik zwanger was van Dagmar, ik me eigenlijk afvroeg waarom dat reizen afgelopen zou moeten zijn. We hebben besloten het gewoon voort te zetten, goed voorbereid uiteraard.

Na vorig jaar Maleisië besloten we weer voor een Aziatisch land te gaan: de sfeer die we tot nu toe meegemaakt hadden in Aziatische landen was goed, we voelen ons er veilig en de mensen zijn ontzettend vriendelijk. Vietnam is (nog) niet zo toeristisch, dat spreekt ons aan. We vinden het prettig om ook op plekken te kunnen zijn waar je niet met veel andere mensen bent, om zo het authentieke Vietnam te kunnen ontdekken.

Door een orkaan je plan omgooien

We reisden naar Hue, een plaats redelijk noordelijk in Vietnam. We hadden al best wat regen gehad, maar meestal was dat na een flinke bui weer over. Na de eerste dag hier begon het ontzettend te regenen, harder en langer dan we meegemaakt hadden. Nadat we bij de eigenaar van de homestay waar we verbleven navraag hadden gedaan, bleek dat dit een voorbode van een tropische storm was, die aan land zou komen precies op de plek waar we de volgende dag naartoe zouden gaan!

Gelukkig was de eigenaar ontzettend behulpzaam en heeft hij ons geholpen met het vinden van een ticket naar het midden van het land.

Het klinkt als een nachtmerrie, maar eigenlijk viel dat ontzettend mee. We hadden een app gedownload waarop we de orkaan precies konden volgen, inclusief de tijd waarop deze aan land zou komen. Tegen de tijd dat dat zover was, zouden wij alweer in een ander gebied zitten.

Het is een feit dat je met een reis als dit flexibel moet zijn, je komt altijd voor verrassingen te staan, ook als je heel ervaren in reizen bent. Daar moet je je niet door uit het veld laten slaan, zeker niet met kinderen erbij. Voor ons maakt zoiets het ook extra avontuurlijk.

Een mooi gevolg van dit omgooien van onze reis, was dat we op een plek kwamen waar we sliepen in een prachtig hoog huis op palen, met uitzicht over een rivier, midden in de jungle. We hadden die plek al gezien met het plannen van onze reis, maar toen paste dat niet meer in de tijd.

De bevolking is heel kindvriendelijk

Qua speelgelegenheid zijn we alleen in Ho Chi Minh City speeltuinen tegen gekomen, verder in Vietnam niet. We hebben er ook niet speciaal naar gezocht.

De bevolking zelf is ontzettend kindervriendelijk: ze wilden graag even zwaaien naar onze kinderen, een aai over hun wangetje geven of naar ze lachen. Ook werd ik een keer geholpen in Ho Chi Minh City toen ik in m’n eentje met kind en buggy over wilde steken: een man hield spontaan het verkeer voor ons stil.

We zijn in een paar hostels geweest waarvan de eigenaren kinderen hadden: de onze werden gelijk uitgenodigd om mee te komen spelen, de kippen samen te gaan voeren, of om op YouTube kinderfilmpjes te kijken in de woonkeuken. Omdat onze kinderen al uit de luiers waren en ook geen flesjes meer drinken, hebben we niet gelet op dit soort kindervoorzieningen.

Iets om rekening mee te houden: de manier waarop kinderen vervoerd worden, is van een heel andere aard dan wij kennen. Zo werd door de eigenaar van een hostel aan ons voorgesteld dat we zijn scootertje mochten gebruiken als we ons wilden vervoeren. Superaardig, maar niet handig met de kinderen, leek mij. Als reactie kregen we dat we best de kinderen tussen ons in konden klemmen en met z’n vieren erop. Zo deed hij dat zelf ook altijd!

En inderdaad: we hebben gezinnen met z’n vijven op een scooter gezien, kindertjes op schoot of op een rijtje geklemd. Ook zagen we losse kinderstoelen die op het voetenplaatje van de scooter waren gezet, kind erin en gaan! Qua veiligheid gelden dus andere normen.

We hebben wel stukjes gefietst. Kinderzitjes zijn zeldzaam: dus kijk of je zonder kan/durft of een andere oplossing kiest.

Hoe kan je verre reizen maken zonder groot salaris

Een vraag die wij vaak krijgen is hoe het toch kan dat we geregeld zo verre reizen maken, terwijl we beide parttime werken en ons salaris niet bovenmodaal is. Iets wat mensen vaak over het hoofd zien, is dat de vliegtickets veruit de hoogste kostenpost is. Sommige vliegmaatschappijen bieden kinderkortingen die flink kunnen oplopen. Daarnaast moet je flink het internet afspeuren en kom je soms vliegtickets naar eenzelfde bestemming tegen, voor de helft van het geld, vooral met onbekendere maatschappijen. Wel even googelen op veiligheid (je wilt niet dat je maatschappij op een zwarte lijst staat…)

In niet-westerse landen zijn de overnachtingen vaak goedkoop en het eten al helemaal. Als je zelf je reis in elkaar draait, dus niet uitbesteedt, zijn reiskosten ter plekke en uitstapjes ook minimaal in kosten. Tenslotte: kijk of er mogelijkheden zijn om je eigen huis onder te verhuren en je kunt je hele reis terugverdienen.

Onze favoriete hotels

We hebben veel verschillende hotels gehad, die allemaal hun eigen charme hadden (van schorpioenen in de badkamer – twee keer – tot een kamer met mangosteen, dragonfruit en ander exotisch fruit in een mandje en een band die onder ons raam stond te spelen).

Maar als ik er 1 mag aanraden die voor (kleine) kinderen heerlijk was, zou dat het hotel zijn waar we in Hoi An verbleven. Dit hotel heet Orchid Villa’s en deed z’n naam eer aan: een verzameling huisjes omgeven door prachtige orchideeën en de enige plek die wij hebben gehad met zwembad.

Het was ook echt een huisje met een ruime slaapkamer en een woonkamer (in plaats van enkel één kamer), handig als de kinderen al slapen en je zelf nog even wilt zitten. Bovendien was er een keukentje met koelkast en een heerlijke zitplek buiten.

Ook naar Vietnam met kinderen?

Wij sloten onze reis af met een verblijf op Whale Island: een prachtige plek, maar bijna alleen maar Nederlanders, wat wij stiekem een beetje jammer vonden. Er zijn ook andere plekken aan het strand te vinden, die – denk ik – minstens zo mooi zijn. Bij Hue zijn we een dagje naar het strand geweest, waar aan het einde van de middag Vietnamese gezinnen en scholieren kwamen om te ontspannen: heel leuk om mee te maken!

Lees ook onze andere blogs over Vietnam met kinderen, zoals tips voor Vietnam met een baby of het interview met de Easyriders door Vietnam.

1 gedachte over “Interview: Vietnam met kleuter, peuter en een orkaan”

  1. Jan van Buuren

    Hallo Hanna,

    Prachtige blog en een fijne bron van inspiratie weer. Wij (Judith en Jan) hebben zelf wel wat gebackpackt in Azie (oa Vietnam) en zo’n 6 jaar geleden Maleisie met onze toen 1 jarige zoon en het jaar daarop Thailand en stukje Laos. Inmiddels hebben we er een zoon bij (nu 4 jr) en denken er over om een stukje Vietnam te doen. Echter is tijd onze beperking nu, we kunnen max 15 dgn. Wat is nu het leukste voor kids denk jij, deel Vietnam of toch maar Thailand.
    ps. welke site bekijk jij voor tickets
    Groet Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top