Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Costa Rica / Interview: vakantie Costa Rica met kinderen

Interview: vakantie Costa Rica met kinderen

Interview: Vakantie Costa Rica met kinderen.  Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?

Lees ook onze andere blogs over Costa Rica met kinderen, voor de leukste bestemmingen en accommodatie tips

Deze keer een gezin dat vrijwel elk jaar een mooie lange reis maakt zo gingen ze naar Thailand en Canada.  Hun favoriete vakantieland moet toch Costa Rica zijn want ze zijn er al vijf keer geweest. Wie beter te vragen naar ervaringen en tips over Costa Rica met kinderen dan deze familie. Ze hebben van alle mooie reizen helemaal tot 2007 terug reisverslagen bijgehouden. Ik ontdekte hun blog bij toeval en voordat ik het wist had ik zo de middag weg gelezen met gezellig en herkenbare reisverhalen, aanrader dus!

Wie zijn jullie?

Wij zijn José en Christiaan, wonen in Alkmaar en hebben twee fantastische zoontjes: Stan (dec. ’11) en Mats (nov. ’14).

Vakantie costa rica met kinderen

Zoals veel jonge ouders dachten wij, voordat we kinderen kregen, dat we tijdens mijn zwangerschap onze laatste verre reis gingen maken. Maar tijdens m’n eerste zwangerschapsverlof kwam ik een aantal reisverslagen tegen van gezinnen die juist wél verre reizen maakten. Kleine kinderen zijn flexibel, passen zich snel aan, hebben zelf nog geen ‘eisen’ als het om vakanties gaat en je kunt nog buiten het hoogseizoen betaalbaar op vakantie. Dus Stan kreeg snel een paspoort en is al voor zijn derde verjaardag in Canada, Thailand en Costa Rica geweest. Zonder problemen, hij vind het prachtig. En wij genieten juist door hem nog meer van deze landen!

Ik, José, houd sinds enkele jaren een weblog bij van onze reizen. Weblogs van andere reizigers lezen is altijd mijn favoriete tijdsbesteding tijdens de voorbereiding van een reis en met mijn blog wil ik anderen inspireren en tips geven. Daarnaast is het ideaal om via het blog het thuisfront op de hoogte te houden tijdens de reizen en vind ik het erg leuk om er reacties op te krijgen.

Vakantie costa rica met kinderen

Jullie zijn al meerdere keren in Costa Rica geweest en nu kozen jullie het ook als gezinsvakantie bestemming waarom zijn jullie zo fan van dit land?

Costa Rica heeft tijdens onze eerste reis in 2007 ons hart gestolen. De natuur is er prachtig, het reizen is vrij eenvoudig maar toch avontuurlijk en vooral de afwisseling maakt ons fans: noem eens een land waar je ’s morgens wakker wordt met bijzondere kikkers en toekans naast je bamboe huisje, ontbijt met zicht op de Pacifische oceaan, luncht aan het strand en ’s middags naar een waterval in de jungle wandelt, waar je ook nog een verfrissende duik kunt nemen? Of waar je, óók in één dag, tientallen schildpadden kunt spotten op het strand, brulapen tegen komt naast je hotel en de kolibries langs vliegen op weg naar prachtige tropische bloemen?

Vakantie costa rica met kinderen

Wat wij tijdens onze vorige reizen nog niet zagen, is dat Costa Rica zo ontzettend kindvriendelijk is. We hebben onze reis deels op Stan, toen 2 1/2 jaar oud, aangepast, maar kenden hem inmiddels goed genoeg om te weten dat Costa Rica ook voor hem genoeg te bieden heeft. Zandstranden, zwembaden, altijd mooi weer, veel hotels met Nederlandse eigenaren waar hij zich makkelijk thuis voelt en pannenkoeken als ontbijt krijgt, welke peuter wil dat nou niet? Ter plaatse bleek dat ieder restaurant – meer nog dan in Thailand – stoelen en gerechten voor kids heeft, er in ieder dorp een speeltuin is en zoals ik ook vooraf al las, de lokale bevolking nog vriendelijker voor kinderen is dan voor andere toeristen.

Welke mooie ervaring van deze reis wil je met ons delen?

De reis zat vol met mooie ervaringen, iedere dag en iedere ontmoeting met mensen en dieren was weer bijzonder. We hoopten Stan apen en toekans in het wild te kunnen laten zien, dit was op dag vier al gelukt. De boottochten waarbij we walvissen en kaaimannen opzochten en de strandwandeling waarbij we heel veel schildpadden eieren zagen leggen op het strand waren wel de mooiste momenten van de reis. Stan vond het duidelijk ook echt leuk, tijdens onze laatste boottocht was hij degene die enthousiast zei: “mama kijk, daar zit een grote brulaap in de boom!” nog voordat wij ze gezien hadden.

walvis costa rica
schildpadden costa rica

Er zijn veel reisaanbieders voor gezinnen in Costa Rica maar jullie kozen ervoor het zelf te organiseren waarom?

Costa Rica leent zich er perfect voor om zelf te ontdekken. Waar de meeste reisaanbieders een standaardrondje (San José, Tortuguero, Arenal, Rincon, Monteverde, Manuel Antonio) aanbieden, heeft het land zo ongelooflijk veel meer te bieden. Juist waar de toeristenbussen linksaf slaan, willen wij rechtsaf om verder te kijken. Zo gingen we in 2007 op reis en dit beviel goed. Nu we voor de 5e keer dit land bezochten, durfde ik het ook voor ons gezin wel aan. Een nadeel is wel dat het een kostbare reis werd, met een reisaanbieder en een standaard reis ben je waarschijnlijk goedkoper uit (maar beleef je Costa Rica ook minder). Natuurlijk zijn de tickets niet goedkoop, maar een comfortabele auto en voornamelijk kleinschalige hotels met Nederlandstalige eigenaren en een zwembad kosten ook flink wat Costa Ricaanse Colonnes. Costa Rica biedt veel mogelijkheden voor een budgetreis, met goedkope cabinas en prima openbaar vervoer, maar wil je echt het maximale uit je reis halen, dan is een huurauto een must. Ook zijn er veel hotels in de genoemde toeristische plaatsen, ga je daarbuiten op zoek naar een slaapplaats dan ben je meestal duurder uit.
hotel costa rica

Is een reis naar een tropisch land als Costa Rica niet gevaarlijk voor een peuter?

In onze ogen is een land als Costa Rica niet gevaarlijk, maar dit hangt natuurlijk af van je gezin. Ik weet dat onze zoon makkelijk is, hij loopt niet snel bij ons weg en ziet het gevaar in hoogte, water en dieren. Is je kind erg ontdekkend en handelt hij voordat je het kunt zien, dan is een verblijf in de jungle lastiger. Voor ons is Costa Rica wat Frankrijk voor veel andere Nederlanders is, maar ook voor mensen die nooit in Costa Rica zijn geweest, is het eenvoudig om de gevaren in te schatten. De gevaren van de zon (smeren, smeren en smeren!), het vele water (reddingsvest en zwemvlinders mee!) en de pure natuur (boekjes lezen en uitleg geven!) kun je prima verkleinen door je goed voor te bereiden.

Vakantie costa rica met kinderen

Welke tips heb je voor andere ouders die een soortgelijke reis willen maken?

Goed voorbereiden en dan volop genieten! Lees verslagen van andere ouders en schakel eventueel hulp in bij het plannen van je reis. Het internet staat vol met tips en forums, dankzij de hulp van Costa Ricaanse Nederlanders en andere toeristen hebben wij geen enkel probleem ondervonden tijdens de reis. En natuurlijk probeer ik op mijn beurt andere ouders weer te helpen bij het voorbereiden van hun reis naar Costa Rica!

Vakantie costa rica met kinderen

Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door José en Christiaan

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

13 gedachten over “Interview: vakantie Costa Rica met kinderen”

 1. Wat een geweldige foto’s! Costa Rica staat zeker nog op het lijstje om een keer naartoe te gaan. De volgende keer dat ik naar Latijns Amerika ga, ga ik wel even een goede cursus Spaans nemen voor ik ga. Want ik ben er wel achter gekomen dat je dat echt hard nodig hebt daar.

 2. Leuk om jullie ervaringen te lezen.

  Wij gaan in september een rondreis maken met een huurauto van accommodatie naar accommodatie.
  Nu zijn wij een camper gewend waarbij je alles binnen handbereik hebt.
  Hoe hebben jullie het eten aangepakt voor onderweg? Een koeltas met ijszakken of een koelbox op 12V aangeschaft of anders? Of is het verstandig om met elke accommodatie hierover contact te nemen?
  Bij voorbaat bedankt voor jullie reactie!

  Groeten,

  Pim

 3. Ziet er fantastisch uit; wij gaan voor de eerste keer. Heb je geen angst voor slangen mbt de kinderen?

 4. leuk om jullie blog te lezen!!
  Wij gaan ook in juli naar Costa Rica voor 3 weken.. Welke route hebben jullie dan uiteindelijk gedaan?
  groeten

 5. Wij gaan in juli met onze kids van 3 en 7 naar Costa Rica en we hebben er veel zin in! Wij kiezen wel voor het ‘standaardrondje’ omdat het onze eerste keer CR is.
  Leuke website heb je gemaakt. Ik lees graag over verre reizen met kids.
  We houden zelf ook een weblog bij: http://www.wij4tjesopvakantie.blogspot.nl

 6. Wij zijn ook fan van Costa Rica. Onze dochter was 4 jaar en het is voor haar nog steeds de leukste reis… als we vragen welke verre reis zullen we dit jaar maken roept ze steevast Costa Rica! We gaan er vast nog wel eens heen… en dan zoek ik vast ook jouw blog op 🙂

 7. bohemiandreams.nl

  Costa Rica is prachtig! Heb daar meerdere gezinnen leren kennen met kids, heel leuk. Wat een ervaring!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top