Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Costa Rica / 5 x nationale parken Costa Rica met kids

5 x nationale parken Costa Rica met kids

Welke natuurparken moet je gezien hebben in Costa Rica met kids? We vertellen je welke vooral leuk zijn als je met je gezin op vakantie bent en hoe je die toepast in je rondreis. Het is niet vreemd als je er niet helemaal uitkomt want Costa Rica heeft tientallen nationale parken, die je natuurlijk niet allemaal kunt of wilt bezoeken. Welke parken kies je? Wij vroegen het Wil, onze man in Costa Rica, onze ‘local Hero’.

Wil: ‘wij Tico’s zijn trots op onze natuur maar we zijn er zo aan gewend, dat we vergeten hoe bijzonder dat eigenlijk is. Bijna 30%  van Costa Rica is beschermd natuurgebied. Door de variatie in hoogte, regenval en begroeiing zijn wel er flinke regionale verschillen:  de ene keer waan je je in tropisch Schotland of in de Noord Franse heuvels, dan weer in het Aziatische regenwoud of in droog Zuid-Griekenland’.

costa_rica_kids05

De onderstaande parken bieden genoeg variatie en zijn op een gezinsreis van 2 weken onderling te combineren. Entree is doorgaans ca. US$ 15,- p.p, op maandag zijn ze meestal gesloten. Meer weten lees dan dit blog over alle Nationale Parken in Costa Rica.

Tortuguero nationaal park: schildpadden.

Tortuguero is een waar tropisch waterlabyrint: achter het strand liggen smalle kanalen met dichtbegroeide oevers. Vanuit een klein bootje (met gids) of houten kano (zelf) kun je het Costa Ricaanse wildlife van nabij zien: de luiaards, apen en toekans in de bomen, de kikkers en kaaimannen in het water eronder. Kinderen vinden dit altijd heel spannend.

Tussen juli en november komen grote aantallen groene zeeschildpadden op het strand van Tortuguero hun eieren leggen, hetgeen de populariteit van het park verklaart. Zonder schildpadden is het Tortuguero Nationaal Park beslist ook de moeite waard maar die schildpadden die op het strand hun eieren leggen, zijn wanneer je Costa Rica met kids bezoekt heel bijzonder. Dit park moet je dus zeker in je reis opnemen.

costa_rica_kids04

Monteverde National Park: nevelwoud.

Ons nevelwoud is beroemd: dichte, donkere jungle begroeiing, waar doorgaans een mysterieuze mist of nevel hangt. De tropische natuur is uitbundig: alles is begroeid en de boomstammen zijn bedekt met mos en kleurige orchideeën. Overal hangen lianen, staan varens en zie je tropische planten zoals ze in Nederland in de kamer staan, maar dan wel in reuzeformaat.

Hoewel het dik twee uren rijden is over een slechte weg wordt Monteverde National Park druk bezocht. Ik vind dat terecht. Ga wel met gids, want als leek zie je nauwelijks iets: zelfs met een verrekijker is het speuren naar de vogels, kikkers, insecten en andere dieren lastig. Meestal doe je de ochtendtoer, ga ’s middags zelf naar het naastgelegen St. Helena park, rustig en gevarieerd.

In Selva Verde, een privépark, kun je een canopy toer doen: je loopt over hangbruggen tussen de boomtoppen en gezekerd aan een ‘zipline’ scheer je tussen de boomkruinen. Verantwoord en great fun voor de iets oudere kinderen. Ook dit park is dus een must voor gezinnen.

costa_rica_kids03

Rincon de la Vieja Costa Rica: op eigen houtje.

Een ongepolijst, nog weinig bezocht park met net genoeg bewegwijzering om niet te verdwalen. Daarom vooral aan te raden omdat je het combineert met parken waar alles (te) goed wordt aangegeven. Je klautert hier over de reuze wortels van woudreuzen, wandelt door kapokbos en langs verborgen watervallen, stroompjes en meertjes. Vergeet daarom niet je zwemspullen mee te nemen.
Ideaal voor gezinnen met iets oudere kinderen die wat meer willen wandelen in een nationaal park: dit park is avontuurlijk genoeg en heeft ook zwemgelegenheid.

Bijzonder, maar wel oppassen, zijn de hete borrelende zwavel- en modderpoelen die je al van ver ruikt. Blijf je 3 nachten dan kun je de redelijk zware dag trek naar de top van de Ricon lopen, tot vlak bij de kraterrand. Ga wel in de regentijd van Costa Rica van mei t/m november anders is het park te dor en te droog.

costa rica

Manuel Antonio national park: natuur & strand.

Een van de kleinere, druk bezochte nationale parken. Het is de enige plek waar jungle en strand samenkomen, dus sla ook dit niet over tijdens je rondreis in Costa Rica met kinderen. Vanuit het plaatsje Quepos volg je de bochtige kustweg. Na de laatste hotels zie je de ingang al liggen, direct aan de kust. Opvallend zijn de lokale gidsen die met hun dure kijkers op statief de cappucijner aapjes en howlermonkeys (soort apen die blaffen) laten zien.

Gewoon een half uurtje verder lopen over de trails en het wordt geleidelijk rustiger. Vogels fluiten, vlinders fladderen en bij de kust doemen verlaten strandjes op. Dé plek in Costa Rica voor een gezinspicknick en – met de uitbundige natuur op de achtergrond – een duik in de Pacific. Buiten de populaire maanden december t/m april en juli/augustus heb je het strand bijna voor je alleen.

costa rica

Corcovado National Park: the real thing

Nu moet je toch kiezen: Corcovado National Park doe je niet éven. Afgelegen, ver van alles en onaangetast: het is één van de meest diverse primaire regenwouden ter wereld. Het verblijf is prijziger dan in andere parken terwijl je er juist wat langer zou moeten blijven om te ervaren wat regenwoud is. Dichtbegroeide bergen, moerassen, regenwoud, watervallen, rivieren en wilde stranden, het is wennen, maar dit is écht ongerepte natuur van Costa Rica. Ik ben er zelf ook maar één keer – en te kort – geweest.

Voor gezinnen met kinderen ligt dit park weer iets minder voor de hand. Tenzij jullie echte natuurfreaks zijn, zou ik dit park niet opnemen in de reis maar een wandeling of kanotocht maken op de flanken van de Arenal vulkaan of in de vruchtbare omgeving van Sarapiqui. Beide liggen goed op de route.

Enthousiast geworden? Vanuit Costa Rica kan onze local Hero “Wil”  het direct voor jullie regelen. Bij Local Hero Travel boek je direct bij de reisspecialist in het land van je bestemming. Zo krijg je lokale tips en kom je op unieke plekken. Kijk voor onze familiereis naar Costa Rica op Local Hero Travel.

1 gedachte over “5 x nationale parken Costa Rica met kids”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top