Home / Reisinformatie / Azie / Maleisie / Waarom je Ipoh in Maleisië niet mag overslaan

Waarom je Ipoh in Maleisië niet mag overslaan

Ipoh is misschien wel een van de meest onderschatte steden in Maleisië. Rondom Ipoh zijn een aantal erg mooie grottempels, de stad zelf heeft enkele fotogenieke straatjes en er zijn meerdere pretparken te vinden. Dat maakt een bezoek aan Ipoh met kinderen erg leuk. Het is bovendien heel eenvoudig om Ipoh op te nemen in een rondreis door Maleisië. Het ligt precies op de route tussen Kuala Lumpur en Penang of Langkawi en je kunt zelfs heel relaxt een trein pakken om in Ipoh te komen. Vanaf Ipoh kun je ook makkelijk naar de Cameron Highlands.

Concubine lane ipoh bezienswaardigheden

Ipoh’s bezienswaardigheden

Concubine Lane in Ipoh

Het leukste straatje van Ipoh is Concubine Lane, vol met oude, historische huizen die nu sfeervol opgeknapt zijn en allerlei leuke restaurantjes en winkeltjes. Jammer genoeg is niet alles gedaan met oog voor historie. Sommige van de historische huizen zijn nu niet meer dan een kitsch foto plekje voor toeristen. Daarom is het ook leuk om enkele van de andere straatjes te bekijken die nog niet zijn opgeknapt. Er is zelfs een heritage trail in Ipoh, welke op straat wordt aangegeven of te volgen is met behulp van een kaartje van het tourism office.

Concubine lane in Ipoh
Concubine lane in Ipoh

Grottempels rondom Ipoh

Rondom Ipoh zijn er meerdere grottempels te vinden. De eenvoudigste manier om deze te bereiken is met een taxi via Grab. Heb je geen internet op je telefoon dan kun je beter voor de hele dag een taxi huren. Er zijn vijf grottempels rondom Ipoh die je gemakkelijk kunt bezoeken: Sam Poh Tong, Kek Long Tong, Kwan Yin Tong, Ling Sen Tong en Perak Tong Cave Temple. Daarnaast zijn er nog een aantal minder bekende grottempels die niet dagelijks (of zelfs helemaal niet meer) open zijn.

Perak Tong Tempel

Mijn favoriete grottempel die we bezocht hebben in Ipoh is de Perak Tong Tempel. Deze grot ligt aan een doorgaande weg. Onze taxichauffeur had er nog nooit van gehoord en vroeg zich af waarom we hier heen gingen. Toen ik het terrein op liep en een gebouwtje in de steigers zag, vroeg ik me dat ook af. Maar eenmaal binnen was de wow-factor vele malen groter.

Binnenin staat een 15 meter hoog, indrukwekkend Boeddhabeeld in de grote gebedshal, omringd door vier godenbewaarders. Maar wat deze tempel helemaal onderscheid van de rest zijn de fresco’s, waar naast boeddhistische goden ook mythische wezens zoals draken en phoenixen zijn afgebeeld. Ook mijn dochter keek haar ogen uit en vond het hier prachtig. Het is mogelijk om via een smalle trap helemaal naar de top te klimmen naar een tuin en een uitkijkpunt. Jammer genoeg waren we onderweg naar het treinstation, dus hadden we hier zelf geen tijd meer voor.

Perak Tong Tempel
ipoh Perak Tong Tempel
ipoh Perak Tong Tempel

ipoh Perak Tong TempelKek Long Tong Tempel

De Kek Long Tempel is de bekendste van de grottempels rondom Ipoh. De ingang van de grot is enorm en de ruimte binnen nog groter. Ik vond de godenbeelden hierbij in het niet vallen. Voor mij zijn de enorme stalactieten de grootste bezienswaardigheid in deze grot. Er is een constant getik van water en op verschillende plekken zijn zelfs emmers neergezet. Dit is een grot die nog volop gevormd wordt door de natuur. Naar het einde toe wordt de Kek Long Tong Tempel smaller en wanneer we door de kleine uitgang komen, wacht ons een groene tuin met vijver. Omringd door de karstbergen en een contrasterende fabriek is het een heel ontspannen plekje. Zeker wanneer je Ipoh met kinderen bezoekt, kunnen ze hier fijn even hun energie kwijt

Kek Long Tong tempel
Kek Long Tong tempel
Kek Long Tong tempel

Sam Poh Tong Tempel

Een andere mooie grottempel is de Sam Poh Tong Tempel, waar je allerlei boeddhabeelden in verschillende vormen kunt zien. Buiten de grot is een tuin met een vijver met karpers en schildpadden. 

Sam Poh Tong Temple

Pretparken in Ipoh

In Ipoh zijn niet een maar zelfs twee pretparken. Wij bezochten Sunway Lost World of Tambun: een combinatie van een pretpark, dierentuin, adventure park en waterpark. We hebben hier echt een ontzettend leuke tijd gehad. Zeker als je op vakantie bent in Maleisië met kinderen dan moet je hier een dag voor uittrekken. Je kunt zelfs in het park blijven slapen in een glamping tent.

Ook zonder kinderen is het park erg leuk, maar als je wat meer rust zoekt dan kun je ervoor kiezen in de avond te gaan. De hotsprings zijn dan open en je kunt dan heerlijk bubbelen in de warme baden in een omgeving die doet denken aan Jurrasic Park.

Je leest hier meer over in ons blog over de Lost World of Tambun.

Lost World of Tambun

 

hotel lost world of tambunOverige bezienswaardigheden in Ipoh

Ipoh is in Maleisië erg beroemd vanwege het eten. Wij zijn geen echte foodies en mijn dochter maak ik ook niet heel blij met exotische gekruid eten. Daarom heb ik helaas geen tips voor de beste maaltijden of restaurantjes.

Wat wel leuk is om te doen in Ipoh is om op zoek te gaan de streetart. Op veel plekken in Ipoh kun je allelei kleinere en grotere kunstwerken vinden op de gebouwen.

Concubine lane in Ipoh

Overnachten in Ipoh

Op zoek naar een sfeervol hotel in Ipoh of liever een goedkope kamer? Er is in Ipoh wat te vinden voor iedereen.

27 Concubine Lane – Sfeervol slapen in een historische huis

We sliepen één nacht in een hotelletje in Concubine Lane. Concubine 27 is met veel liefde opgeknapt door de huidige eigenaar. Hij heeft ervoor gekozen veel van de oorspronkelijke sfeer te bewaren, inclusief de enigszins afbladderende muren. Er zijn nu drie tweepersoonskamers en een grote zolder waar je met meerdere mensen kunt slapen. De schone en fijne douches en toiletten liggen op de gang. De locatie op zich is al erg bijzonder en je krijgt zo Concubine Lane te zien in de ochtend en avond wanneer het nog niet vol is met toeristen. Met name de praatgrage eigenaar die vol zit met tips en kennis over Ipoh maakt dit echt de ideale plek om te slapen als je echt interesse hebt in cultuur en historie. Het enige nadeel is dat je geen ontbijt krijgt, maar je kunt wel de keuken gebruiken om zelf wat te maken. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van 27 Concubine Lane.

27 Concubine Lane
27 Concubine Lane

Container Hotel Ipoh – Goedkoop overnachten in Ipoh

Wanneer je gewoon goedkoop wil overnachten in Ipoh dan is het Container Hotel een aanrader. Stel het je voor als een zeer luxe dorm waarbij je een bijna volledig afgesloten eigen bed hebt. Het is dan ook een populaire plek voor backpackers. Het hotel ligt op een prima locatie, direct aan de rand van het toeristisch centrum van Ipoh en op loopafstand van het treinstation. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Lost World Hotel en Glamping – Slapen bij de Lost World of Tambun

Gebruik je de Lost World of Tambun als basis voor je bezoek aan Ipoh, dan is er zowel een goed, maar niet erg sfeervol hotel alsook de optie om te kamperen in het park. Vooral dat laatste is erg leuk om te doen en ook zeker voor gezinnen. De glamping tenten hebben ruimte voor 4 personen.

Lees er alles over in mijn review van de accommodatie bij de Lost World of Tambun of bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van de hotelkamers.

Lost World of Tambun hotel
Glamping Lost World of Tambun

The Haven Resort – Luxe hotel in Ipoh

Op zoek naar een luxe resort in Ipoh. Op veel plekken in Maleisië zie je reclame voor The Haven Resort waar ze een fantastisch zwembad hebben in de prachtige omgeving van Ipoh. Ben je op zoek naar een luxe resort met alle faciliteiten die erbij horen? Lees hier reviews en ervaringen van The Haven Resort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top