Home / Inspiratie / Interview: 9 weken Azië-reis door Maleisië, Singapore en Bali

Interview: 9 weken Azië-reis door Maleisië, Singapore en Bali

Het lijkt me heerlijk, 9 weken met je gezin! Dana, haar man en 2 kids deden het. Wat een fijne verhalen hebben ze te vertellen.

Maak kennis met deze globetrotters

Wij zijn Kees (33) en Dana (31). In het dagelijks leven werk ik als jeugd- en gezinswerker bij een zorginstelling en gemeente en ben ik eigenaar van by-day (website over producten met een goed verhaal, ontdekt tijdens onze reizen) en boven alles:  ouders van de leukste dochters Evie (03/2011) en Juune (12/2013). Al voor de geboorte van onze kinderen gingen wij graag op reis en gelukkig heeft het ouderschap daar geen verandering in gebracht.

Nieuwe plekken ontdekken, andere culturen, geuren, kleuren; wij houden ervan en wilden dit graag met onze kinderen delen. Al eerder zijn we met de kinderen op vakantie geweest. Met Evie naar Frankrijk (toen was zij 11 weken oud), Marokko (toen 6 maanden oud) en Amerika (1,5 jaar oud; roadtrip New York-Washington- Miami) en met Juune naar Italië (testen hoe het vliegen voor de grote reis zou gaan) en België geweest.

aziereis2

9 weken Azië-reis door Maleisië, Singapore en Bali

Omdat onze oudste dochter Evie bijna 4 jaar werd en dan naar school gaat, hebben we eind 2014 besloten om met het hele gezin 9 weken op reis te gaan. Bestemming: Maleisië, Singapore en Bali. Op dat moment was Evie 3,5 jaar en Juune 9 maanden. We hebben via KLM zelf tickets geboekt en de eerste overnachtingen in Kuala Lumpur hebben we via booking.com geboekt.

Dat was het enige wat vaststond, verder hebben we invulling tijdens de reis vormgegeven, want reizen met kinderen betekent wel dat je flexibel moet zijn. Je weet van tevoren niet hoe het gaat (is het ergens leuk of valt het tegen, zijn ze ziek, zijn ze moe etc) en dan vonden wij het fijn dat er niet teveel al gereserveerd was. Sites als airbnb en booking.com maken het erg makkelijk om zo te doen. Wanneer we wisten dat we zouden vertrekken gingen we online op zoek naar de nieuwe slaapplaats.

aziereis1

Een jaar later, met plezier teug kijken

We vonden het fantastisch! En we kijken er nog vaak met veel plezier op terug. De tijd dat je echt samen bent en je niet bezig hoeft te zijn met de alledaagse dingen van thuis en verplichtingen van thuis maken dat deze reis voor ons heel waardevol was; als stel, voor mijzelf (bij mij is het idee voor by-day ontstaan) en als gezin. We waren veel bewuster van de ontwikkeling van Juune (kruipen, lopen, praten: want bij een tweede kind ben je daar toch minder bewust mee bezig), en je ervaart hoe Evie zich kan aanpassen en bijvoorbeeld leert zwemmen.Natuurlijk had ik het voor vertrek wel eens benauwd en dan dacht ik:  “o jee, wat doen we ze aan, uit hun veilige omgeving”, maar toen ik mij bedacht dat wij, hun ouders, de veilige omgeving zijn kon ik die gedachte wel loslaten en ernaar uitkijken.

Aziaten zijn dol op kinderen

Aziaten zijn dol op kinderen! Voorrang in rijen, zoals op het vliegveld. Echt overal kregen de meisjes veel aandacht. Iedereen wilde met ze op de foto en soms voelde het zo dat wij meer de attractie waren in plaats van bijvoorbeeld op de theeplantages in Maleisië

aziereis5

De Perhentians als hoogepunt

Over 9 weken, en 3 landen, is het moeilijk een favoriet te kiezen! Perhentian Island in Maleisië vonden wij te gek, omdat het klein is en we ons daar allemaal konden vermaken; als Juune in bed lag, zat ik voor het huisje een boek te lezen, Evie was op het strand voor mij zoek naar schelpen en aan het klimmen over rotsen en Kees was aan het snorkelen, allemaal in 1 lijn.Een ander hoogtepunt van onze Azië reis was Sidemen op Bali, een authentiek dorp met een heel fijne sfeer en prachtige natuur.

‘s Ochtends vroeg hebben we daar een wandeling gemaakt. De hele tijd liep er een hond met ons mee en die hield de andere honden op afstand, heel grappig. En dan krijg je echt een idee hoe het leven daar voor de mensen is. We hebben wat kleding van Evie en Juune aan de mensen daar gegeven en Evie wilde zelf ook wat potloden en speeltjes weggeven, een prachtig gebaar van haar! Ze heeft het er nog weleens over…

Hoe kun je zo lang vrij nemen

De eerste vraag van mensen is altijd: “hoe kun je zo lang vrij nemen?”. Nou, Kees spaart al jaren “levensloop” op zijn werk. Dan spaar van je bruto salaris geld op een aparte rekening en kun je dit tijdens je vakantie netto als salaris uit laten betalen (afhankelijk dus van hoeveel je hebt gespaard). En ik heb mijn vakantiedagen aangevuld met zwangerschapsverlof.In eerste instantie wilden we graag naar Zuid- Amerika (Argentinië en Chili), maar dat bleek snel heel erg duur. En omdat we ook wel goede gezondheidszorg in de buurt wilden hebben we voor deze landen gekozen. Voor de vluchten (Amsterdam – Kuala Lumpur, Singapore – Denpasar, Denpasar – Amsterdam) waren we ongeveer €2200,- kwijt. Qua overnachtingen gemiddeld €30,- per dag en eten verschillend (maar deze uitgaven zouden we thuis natuurlijk ook hebben).Qua uitjes hebben we het volgende gedaan:

 • butterfly park Kuala Lumpur
 • autohuur Maleisië
 • rondleiding op Hello Kitty fiets, Malaka Maleisië
 • thee plantages, Cameron highlands Maleisië
 • vuurvliegjestocht, Maleisië
 • schildpadden sanctuary, Maleisië
 • Hello Kitty land, Jahor Bahru Maleisië
 • boottocht Singapore
 • Marina Bay Sands, Singapore
 • Dierentuin Singapore
 • Monkeyforest Ubud, Bali
 • 2x  dagtocht met eigen chauffeur, Bali
 • snorkelen Manta’s Eiland Bali
 • diverse tempels bezocht
 • dolfijnen trip in Lovina, Bali
 • Sinterklaasontvangst in Sanur, Bali
aziereis3

 De praktische tips van deze reizigers

De basket tijdens de vluchten voor Juune was een uitkomst, een tip is om dit zeker aan te vragen bij de luchtvaartmaatschappij voor lange vluchten. Ook is het fijn om in je handbagage alle spullen in kleine tassen bij elkaar te stoppen (elektronica in een tas, babyvoeding in een tas, luiers met schone kleding etc)  dit scheelt bij de bagage check op het vliegveld en is in het vliegtuig ook fijn.

En het Deryan tentje was echt fantastisch! Hierdoor had Juune elke avond (ook al sliepen we op een andere locatie) haar eigen vertrouwde slaapplaats en kon Evie in het ledikant (wat we eigenlijk voor Juune kregen). Hierdoor konden we steeds in een tweepersoonskamer overnachten.Ook de tablet met allemaal leuke, nieuwe filmpjes was een hit.

Ook leuk in Candidasa (Bali) hebben we den paar dagen een huis gehuurd. Het was na weken in hotels (hoe mooi en lief de mensen ook waren) heel fijn om zelf boodschappen te kunnen doen en te koken, een eigen zwembad te hebben en een woonkamer.  Wij vonden het fijn je even geen “gast” te voelen.

Alle foto’s in het artikel zijn eigendom van de familie. Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

2 gedachten over “Interview: 9 weken Azië-reis door Maleisië, Singapore en Bali”

 1. Hallo

  We staan op het punt om een reis van 8 weken te gaan plannen. Wanneer we gaan zijn onze kids 2 en 4. Welkeperiode zijn jullie gegaan? Bali zijn we al.geweest en wij vonden Sideman ook echt super gaaf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top