Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Wat te doen in Senaru, anders dan Rinjani beklimmen

Wat te doen in Senaru, anders dan Rinjani beklimmen

Senaru in het noorden van Lombok wordt meestal bezocht omdat je vanaf hier de Rinjani vulkaan kunt beklimmen. Een pittige route waarbij je minimaal een en vaak twee nachten op de vulkaan overnacht.

Senaru

Wat als je nou de vulkaan beklimming niet helemaal ziet zitten? Bijvoorbeeld omdat je Senaru met kinderen bezoekt die echt nog wat te jong zijn voor zo’n gave maar heftige beklimming. Ook dan kan ik je aanraden om een of twee nachten in Senaru te verblijven. Er zijn een tweetal mooie watervallen om naartoe te lopen en nog wat andere routes in de omgeving.

Senaru rinjani

Senaru is maar een klein dorpje. Iedereen kent elkaar en veel mensen hebben een homestay, werken als gids of hebben een klein restaurantje. Senaru werd zwaar getroffen door de aardbevingen in 2018 en toen kwam daar nog de pandemie overheen. Juist daarom ben je hier extra welkom. Er is niet superveel te doen in Senaru. Omdat we de Rinjani niet beklommen, hadden we meer dan voldoende aan onze anderhalve dag hier. Een volle dag zou ook prima zijn geweest. De beste periode om hier naartoe te gaan is in onze zomervakantie, in het regenseizoen kun je niet bij de Tiu Kelep waterval komen.

Wat te doen in Senaru?

Sendang Gile & Tiu Kelep waterval

Tiu Kelep is de beroemdste waterval van Lombok. Om hier te komen, volg je een route die ook langs Sendang Gile waterval komt. In principe heb je voor de route geen gids nodig. Toch gingen we net als bijna iedereen met een gids. Die zijn hier niet duur en zo hebben de mensen ook weer wat extra inkomsten. Bovendien geeft een gids net dat beetje extra informatie.

Senaru Tiu Kelep

Eerst betalen we de entree en daarna lopen we naar de eerste waterval. Als je doorloopt, ben je hier in een minuut of tien. De route is makkelijk met een aantal trappen die naar beneden lopen.

Senaru Tiu Kelep

Onze gids heeft gelijk meerwaarde, want hij wijst op een aantal apen in de bomen die we anders misschien niet gespot zouden hebben. Er leven rondom Senaru twee soorten apen. Wij hebben geluk de zwarte apen te zien, die zijn erg op zichzelf en hebben het niet zo op mensen. De mutslangoer (in het Engels Silver Leaf Monkey) laten zich vooral vroeg in de ochtend zien als er nog weinig mensen lopen.

Senaru aap

Later komen we ook nog de brutalere Java-aap tegen (in het Engels Long-tailed macaques), die komen zelfs in het dorp op zoek naar eten. Voor deze apen moet je uitkijken, want die kunnen ook op mensen springen. Zeker als ze ruiken dat je eten bij je hebt.

Senaru Sendang Gile

De eerste waterval, Sendang Gile, is mooi om te zien. De vele lege kraampjes en stalletjes bij de waterval laten alleen zien dat het hier ooit veel drukker geweest moet zijn. Nu is er maar één vrouw die wat flesjes water en snacks verkoopt.

Senaru Sendang Gile

Daarna lopen we een stukje terug en nemen dan de zijweg die naar de Tiu Kelep waterval gaat. Een route die over een trap gaat die deels ingestort is en op een gegeven moment moeten we over een aquaduct lopen. Onze gids vertelt dat deze door de Nederlanders is aangelegd. Een meer dan honderd jaar oude sluis, aquaduct en tunnel brengen water vanaf de uitlopers van de Rinjani naar de rijstvelden in het dorp. Na de aardbeving in 2018 waren grote delen van het dorp compleet verwoest, maar dit meer dan honderd jaar oude beton heeft meer kracht dan de huizen van nu. De dorpelingen zorgen er gezamenlijk voor dat het aquaduct, de tunnel en de sluis onderhouden blijven.

Senaru Tiu Kelep

We vervolgens onze weg langs een riviertje. Hier is het pad soms onduidelijk. Door aardverschuivingen loopt de route nu ook anders dan eerder, vertelt onze gids. Een keer moeten we het water nog oversteken en dan komen we bij de Tiu Kelep waterval. Een indrukwekkende waterval met veel kracht in een groene omgeving.

Daarna moeten we dezelfde weg weer terug lopen. Nu echter omhoog en dat is een stuk pittiger. Gelukkig heeft de gids nul haast en stoppen we regelmatig om een beestje te bekijken. Van bladeren maakt hij een kroon voor onze dochter, die zich daarmee een echte jungle prinses voelt. Wanneer we terug lopen, komen we een stuk meer mensen tegen dan op de heenweg en de zwarte apen zijn inmiddels verdwenen. We begonnen om 9:00 uur aan de wandeling en waren om 11:15 uur weer terug.

Senaru Tiu Kelep

Senaru traditioneel dorp

Van het moderne dorp Senaru wandel je makkelijk naar het traditionele dorp Senaru. Dit is ongeveer een kwartier lopen bergop. Het traditionele dorp bestaat uit een aantal huizen in de bouwstijl zoals die hier vroeger gebruikelijk was. Er wonen ook echt mensen. Dat zie je aan de vele dieren die er leven, mensen die buiten op hun veranda zitten te weven en kinderen die er spelen.

Senaru traditioneel dorp

Ze trekken zich weinig aan van de toeristen die hier komen. Al is het natuurlijk wel beleefd om niet zomaar mensen te fotograferen. Het is maar een klein dorpje, dus we worden al snel opgemerkt door iemand die wat Engels spreekt en die ons meeneemt naar het gastenboek. Hier kunnen we onze namen in schrijven en een donatie wordt gewaardeerd.

Senaru traditioneel dorp

Ben je in Senaru met kinderen, dan moet je zeker even een kijkje nemen in het oude dorp.

Senaru koffietuin

De Senaru koffietuin is wat lastig te vinden. Loop je naar het oude dorp, dan zie je wel een bordje staan waar je linksaf moet. Dit is een hele rustige weg met op een gegeven moment ook een aantal trappen langs de weg. Uiteindelijk komen we weer bij een bordje waar we rechts moeten.

We komen bij een platform met uitzicht van bovenaf op de Tiu Kelep waterval die we natuurlijk al eerder vanaf de grond hebben bekeken.

Senaru koffie farm

Een koffietuin is nogal een groot woord. Ik had gedacht lekker wat te kunnen drinken, maar er is een hutje en een oudere vrouw die koffie uitzoekt. Behalve een flesje water en een koffie uit een kan die er al enorm lang lijkt te staan, is er niks te koop en ook geen leuke plek om te zitten. Gelukkig was het een leuke wandeling naar de Senaru Coffeegarden ( Kebun kopi dan coklat).

Senaru koffie farm

Voor echt goede koffie moet je bij het restaurant van Rinjani Lighthouse Cottages zijn. Hier kom je langs als je weer terugloopt naar het moderne dorp. Het is ook een van de weinig plekken in Senaru waar ze verse lokale koffie hebben.

Senaru zonsondergang punt

Er zijn rondom Senaru twee mooie plekken voor de zonsondergang. Beide zijn te ver om te lopen. Onze homestay vraagt of we met de scooter naar een zonsondergang punt willen. Waarom ook niet, zoveel is er niet te doen in Senaru. We springen op de scooter en rijden richting de zee. Op een gegeven moment komen we bij een dorpje met een voetbalveld en hier rijden we een heuvel op.

Senaru sunset

Later komen er nog enkele andere toeristen achterop een scooter. Het is dus blijkbaar wel een bij de lokale bevolking bekende plek, maar ik heb geen naam kunnen achterhalen. De zonsondergang bekijken met het geluid van de moskee, de Rinjani aan de ene kant en de zee aan de andere kant heeft toch iets magisch. Neem zelf een kleed en wat te drinken mee.

Senaru sunset

Er is ook nog een ander viewpoint, het Bukit Selong Rice Fields viewpoint. Hier kijk je uit op de rijstvelden en er is een Instagrammable houten ster waar je op kunt gaan staan. Het is echter wel ruim een uur rijden met de scooter.

Senaru Sunset

Onze homestay vroeg ons of we daar misschien de volgende dag zin in hadden, maar we hadden na de watervallen wandeling en de wandeling naar het traditionele dorp wel zin in een rustige middag.

Zwemmen in Senaru

Wil je zwemmen in Senaru? Dan is het een optie de luxe Rinjani Lodge. Goed nieuws, ze hebben hier zelfs twee zwembaden. Eentje is exclusief voor de gasten, maar het andere zwembad is ook toegankelijk voor wie er bij hun restaurant eet.

Senaru Lodge

Aangezien we ruim voldoende tijd hebben in Senaru besluiten we te kiezen voor een luxe lunch en dan ook te gaan zwemmen. Het eten is hier uitstekend, maar voor Senaru wel echt veel duurder dan alle andere opties in het stadje. Mijn dochter is blij dat ze ook even lekker kan zwemmen. Ga alleen niet te laat.

Senaru Rinjani Lodge

Senaru ligt al best wel hoog waardoor het koeler is, het zwembad ligt ook al snel in de schaduw en het water is, zonder de zon die erop staat, echt flink koud.

Senaru rinjani lodge

Hoe kom je in Senaru?

Het openbaar vervoer op Lombok is beperkt. Wil je naar Senaru, dan zal je een taxi met chauffeur moeten regelen of zelf een auto of scooter huren. Wij komen vanaf de ferry naar Bali in Bangsal. Hier staan veel taxi’s en met wat onderhandelen betaal ik 250.000 rupiah voor de rit naar Senaru. Vanuit Senaru naar Sengiggi betaal ik 450.000.

Overnachten in Senaru

Het meest luxe hotel en de enige optie met een zwembad is de Rinjani Lodge. Als je het budget ervoor hebt en je wil graag comfort, dan is dit een prima optie. Dit hotel in Senaru heeft ook familiekamers. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Senaru Homestay

De meeste hotels in Senaru zijn veel simpeler. Vaak een homestay waarbij iemand enkele huisjes heeft in zijn of haar tuin. Wij sliepen zelf bij Tiu Kelep Homestay. Nette kamers met een koude douche, zoals de meeste accommodaties in Senaru. Je kunt vragen om twee kamers naast elkaar als je hier met je gezin slaapt.

Senaru Tiu Kelep Homestay

De vriendelijke eigenaar en de gidsen die hier altijd rondhangen zijn super behulpzaam zonder opdringerig te zijn. De ligging recht tegenover het pad naar de watervallen is ook uitstekend. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Indonesië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top