Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Kajakken langs de kust van Bretagne, schiereiland Crozon vanaf het water

Kajakken langs de kust van Bretagne, schiereiland Crozon vanaf het water

De kust van het schiereiland Crozon op het puntje van Bretagne is groen, blauw en turquoise. En de omgeving is net zo mooi. Groene heuvels, gele zomerbloemen met op de achtergrond de karakteristieke geur van pijnbomen. Langs de kust van Crozon volgden we diverse stukjes van de GR34 met de kajak. Dit was ooit een douane route maar is nu een populaire lange afstandswandeling en op sommige stukken dus ook vanaf zee te ontdekken.

De kust is overal anders, op sommige plekken zijn de lange stranden het domein van surfers, op andere zijn kinderen aan het voetballen. Kliffen wisselen elkaar af met een glooiend landschap. Hier vlakbij het plaatsje Morgat doet de zee en omgeving denken aan Corsica heb ik mij laten vertellen.

De zee is hier over het algemeen erg rustig en in de zomermaanden spiegelglad. Dat maakt deze omgeving heel geschikt om Bretagne eens op een andere manier te bekijken. Niet vanaf het land maar met een kajak vanaf het water. Een top activiteit tijdens een vakantie in Bretagne met kinderen.

kajakken bretagne frankrijk

Kajakken langs de kust van schiereiland Crozon

Wij beginnen onze kajaktocht met het uitzoeken van een kajak. Dat heeft nog even wat voeten in de aarde. Ik wil het liefst een zeekajak, die kost het minste kracht om te peddelen. Die hebben ze wel maar ze verhuren, vanwege veiligheidsredenen, het liefst de reguliere kajakken waar je met je hele lichaam boven het water zit. Het wordt uiteindelijk een duo-kajak. Deze kajakken zijn geschikt voor twee volwassenen en een kindje. Reddingsvesten zijn in allerlei maten, waaronder kindermaten, beschikbaar.

Kajakken Bretagne crozon frankrijk
kajakken bretagne

Zodra we de baai uit zijn, zitten we direct midden in de natuur. Er staat een lichte stroming, maar het kajakken is hier zeker niet zwaar. Volgens onze gids is de zee hier in juli en augustus op haar mooist en vaak helemaal spiegelglad. Nu zijn er wel wat golfjes en een paar keer, waar rotsen in de zee uitsteken, een wat sterkere stroming. De zee laat zich van zijn beste kant zien, veel stukken verschillen in kleur. Zeker wanneer de zon achter de wolken vandaan komt verandert de zee van grijs naar groen en blauw.

Snel de camera pakken, hoewel snel… we hebben een droog tonnetje mee gekregen en die moet eerst open. Dan de camera eruit en hopen dat er er niet weer een wolkje voor de zon is gekropen. Alles weer goed dichtdoen, het tonnetje weer vastmaken en verder varen. Als reisblogger is het voor mij ongewoon om niet constant met mijn camera in de handen te lopen. De go-pro die ik nog wel bij de hand heb is toch niet echt een vergelijkbaar alternatief. Nu word ik gedwongen om echt rond te kijken en te beleven. Juist daarom geniet ik des te meer. Van de warme zon op mijn gezicht en de mooie natuur. Wat geeft het een fijn gevoel wanneer we echt een synchroon ritme te pakken hebben en moeiteloos over het water bewegen.

kajakken bretagne

Zo’n tonnetje is ook erg handig wanneer je langer gaat kajakken met kinderen. Handdoeken mee, een picknicklunch en dan aanleggen op een verlaten strandje. Op die manier rust je zelf uit van de inspanning en wordt kajakken langs de kust van Bretagne een afwisselend dagje uit met het hele gezin.

kajakken bretagne
kajakken bretagne

“Hello”, een wandelaar zwaait vanaf een afstandje. We varen onderlangs het GR34 pad en tussen de bomen door zien we het pad stijgen en dalen.  We zijn inmiddels op een stukje beland met diverse grotten. “Achteruit inparkeren”, roept onze gids. Nou dat is nog niet zo makkelijk met een kajak en mijn mede-kajakster kan je vertellen dat ik echt even in paniek raakte toen we in de grotten botsten tegen diverse stenen onderwater. Gelukkig hebben we de kajak al snel onder controle en dan is het toch wel gaaf om in een grot te liggen.

Eerder dan ik zou willen is het alweer tijd om om te keren. We hebben de wind in de rug en die helpt ons om snel terug te varen. Ik heb echt genoten van het kajakken langs de kust van Bretagne.

kajakken bretagne
kajakken bretagne
kajakken bretagne

Morgat Bretagne

Ik ging kajakken vanaf Morgat. Hier zit het Centre Nautique de Crozon Morgat die onze tocht met gids organiseerde. Je kunt hier behalve voor het huren van een kajak, ook terecht voor het huren van een stand up paddle board, surfboard of zeilbootje. Ook een wetsuit is te huur, zeker in het voorjaar en najaar wel zo fijn. Door de verschillende stromingen warmt de zee rondom Bretagne maar langzaam op. Omslaan is heel moeilijk in een kajak, tenzij je echt wat raars doet, maar wat druppels spatwater is niet te voorkomen.

Je kunt er ook voor kiezen om niet alleen een kajak te huren, maar er direct een les bij te boeken. Ik had zelf al ervaring maar een keer een les volgen is echt wel fijn om de theorie te begrijpen. Lijkt het je leuk om te leren surfen? Dan kan je hier meerdaagse cursus volgen zodat jij en je kids straks als volleerde surfers naar huis gaan. Voor meer informatie bekijk de website.

kajakken bretagne frankrijk

Het plaatsje Morgat is een echt strandplaatsje zonder grote bezienswaardigheden. Langs de baai zit de centrale straat met genoeg restaurantjes en crêperies om uit te kiezen.

Je komt hier vanwege de centrale ligging en de omgeving met veel natuur. Vanaf hier kan je wandelen, fietsen of watersporten. Het strand is zeker bij eb heel lang en breed. Ideaal dus voor een vakantie met jonge kinderen die hier eindeloos en veilig op het strand kunnen spelen.

kajakken bretagne morgat
kajakken bretagne morgat

Gezin op Reis bezocht dit deel van Bretagne in samenwerking met Tourisme Bretagne en Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Lees ook onze andere blogs over Frankrijk met het gezin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top